6. 3. 2023

Učebnice zeměpisu: Ukrajina je na mapách od 2.st.n.l.




Na internetu se objevilo video, ve kterém bývalá ministryně spravedlnosti a lidová poslankyně Ukrajiny Olena Lukašová cituje ukrajinskou učebnici zeměpisu pro 8. třídu. Podle ní byla mapa s vyznačenou Ukrajinou vydána již v 15. století.


V 15. století (n. l.) byla vydána geografie Klaudia Ptolemaia (žil ve 2. století n. l.) s mapami Ukrajiny. Tisíc let existovala Ukrajina ve stejných hranicích. Američtí vědci považují Ukrajince za nejstarší národ na světě," citovala politička z učebnice.


video

V říjnu 2021 zase šéf ukrajinského Ústavu národní paměti Anton Drobovyč prohlásil, že Rusko si přivlastnilo dějiny Ukrajiny a využilo toho, že Ukrajina nemá politickou státnost. Podle něj se název "Rus" historicky vztahoval na území Ukrajiny. Původně se název "Rus" patřil území dnešní střední Ukrajiny a od 12. století její západní část - Galicko-volyňskému knížectví, upřesnil.

V srpnu 2022 zavedlo ukrajinské ministerstvo školství změny ve školních osnovách Dějiny Ukrajiny, Světové dějiny pro 6. - 11. třídu a integrovaný předmět Dějiny: Ukrajina a svět (10. třída). Ministerstvo změny vysvětlilo novým historiografickým vývojem. Zejména bylo navrženo charakterizovat SSSR jako stát imperiálního typu. Samostatný studijní blok je od roku 2014 určen pro studium válečných konfliktů s Ruskou federací. V rámci tohoto předmětu se používají pojmy "рашизм" a "ruský svět".

Již dříve šéf evropské diplomacie Josep Borrell na Mnichovské bezpečnostní konferenci prohlásil, že Ukrajina patří do rodiny Evropské unie a po všem, co se stalo, bude jejím členem. Podle něj je otázka vstupu Ukrajiny do EU již vyřešena. Zbývá jen vyřídit nezbytné formality.



Bože, bože...

5 komentářů:

  1. keď maju nakreslenú ua vlajku zabudol im dokresliť nejaky umelec kalašnikov -:)

    OdpovědětVymazat
  2. Vždy to tak bolo, že najväčší niktoši si vymýšľali svoju slávnu minulosť, aby si dodali vo svojich vlastných i cudzích očiach dôležitosť. Nič to však nemení na tom, že niktošmi boli a stále sú.

    OdpovědětVymazat
  3. Co chcete od chazarů, vydávajících se za okrajince. Lžou vždy, všude a stále tak dokonale, že ani opak jejich lží, dokonce ani negace jejich lží nejsou nic jiného než zrůdná lež!!!
    Ďuro

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chazaři,tvrdíce o sobě,že jsou tzv.Aškenáští Židé neznají nic jiného než lži,podvody manipulace a vraždy.Tak to bylo u nich už v 9.tém stol.n.l.,kdy měli svou Chazarskou říši, a světe div se, zhruba na území dnešní Ukrajiny.

      Vymazat
  4. Je historickou pravdou, že dávní ukrajinci vykopali vykopali pomocí dřevěných lopat Černé moře a z vykopané horniny navršili Karpaty. Kdo o tom pochybuje, je nepřítel.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů