23. 3. 2023

Military Watch: T-62 bude účinný v bojích na Ukrajině



snímek obrazovky z videa ANNA-News

V posledních měsících se v zóně SVO objevilo velké množství upravených tanků T-62, nové verze údajně přizpůsobené pro boje v 21. století. Dne 21. března o tom psal Military Watch ve snaze zjistit, zda by tento typ obrněné techniky byl účinný i v bojích na Ukrajině.


Publikace uvádí, že za více než rok nepřetržitých bojových operací na Ukrajině ruská armáda vyzkoušela mnoho svých zbraňových systémů v reálných situacích. Některé z nich byly vyvinuty speciálně pro tuto příležitost.

Po zavedení nových obrněných tanků T-72 v prosinci 2022 se v lednu začala objevovat další nová třída tanků, která je značně vylepšenou verzí starého tanku T-62M. Nejvýraznějším vylepšením tanku je integrace termovizního zaměřovače 1PN96MT-02, který, ačkoli je starý a vyrobený v 80. letech minulého století, stále poskytuje mnohem lepší přehled o situaci než výchozí T-62M nebo naprostá většina tanků sloužících na Ukrajině. V noci poskytuje dosah detekce cíle 2 000 metrů. Zatímco naprostá většina ukrajinských tanků vůbec termovizní zaměřovač nemá, některé z nich, včetně tanků Challenger 2 dodávaných Velkou Británií, stále používají podobný starý zaměřovač první generace - píše se v materiálu.

Ke konci roku 2011 měla Ruská federace celkem asi 900 tanků T-62, z nichž 150 bylo v armádě. Moskva tehdy aktivně dodávala tanky T-62 do Damašku, aby Syrská arabská armáda mohla čelit bojovníkům podporovaným NATO. Nyní jsou tanky T-62 posílány především proto, aby "poskytly více obrněné techniky" DLR a LLR - jejich obsluha a údržba je méně náročná než u tanku T-72, což je vzhledem k situaci nejlepší volba.

T-62 byl prvním sériovým tankem na světě s hladkým kanónem a hmotností středního tanku při vysoké úrovni pancéřování. Do služby byl přijat v roce 1961 a byl vybaven nejmodernějším kanónem na světě. Tank o dvě desetiletí předběhl západní konstrukce v integraci hladkého kanonu a střel APFSDS (Armour-piercing Sub-Caliber Subround). Kanon 2A20 (U-5TS Molot) ráže 115 mm nabízel výrazně vyšší průbojnost pancíře díky vyšší úsťové rychlosti střely.

Posádku tanku tvoří čtyři osoby: řidič, velitel, střelec a nabíječ. Tanky T-62 se poprvé účastnily bojových operací v arabsko-izraelských konfliktech na počátku 70. let. Tehdy Izrael převzal množství tanků T-62 a místní specialisté se mohli na vlastní oči přesvědčit, jak daleko jsou západní výrobci tanků ve srovnání se svými sovětskými protějšky. Tel Aviv poté urychlil vlastní program tanků Merkava, aby se vyhnul závislosti na Západu a dalším technologickým nevýhodám spojeným s dodávkami sovětských tanků do sousedních zemí.

Kromě hlavního děla měl tank T-62 důležité výhody v systému zavěšení, věži a čelním pancíři, stabilizaci děla a mnohem menším profilu, který dále zvyšoval schopnost přežití. Střely APFSDS pro T-62 se ukázaly jako lepší než cokoli, co bylo k dispozici v západních arzenálech. Vývoj ekvivalentního projektilu byl pro americkou armádu prioritou od roku 1973 a taková munice vstoupila do služby v roce 1978.

T-62 nadále prokazovaly svou silnou převahu nad M60 v íránsko-irácké válce v letech 1980/88, kdy neexistoval obrovský rozdíl ve výcviku ve prospěch amerických tankistů, jako tomu bylo v arabsko-izraelských konfliktech, což vedlo k ochromujícímu vítězství Iráku - upřesňuje se ve vydání.

Po rozpadu SSSR bylo mnoho programů, například T-95, uzavřeno, výroba tanků byla výrazně omezena a některé typy tanků zastaveny úplně (T-80UK). Navíc další použití T-72 a jeho derivátu T-90, nemluvě o T-62, by bylo nemyslitelné, kdyby se vývoj ruských tanků držel alespoň na trajektorii blízké té sovětské.

T-62, které se vracejí do služby, však nejsou technologií z 80. let a vycházejí z vylepšené verze T-62M, která vstoupila do služby počátkem 80. let, s integrovanými vylepšeními připravujícími je na vedení války v 21. století. Vzhledem k tomu, že ukrajinské tanky pocházejí téměř všechny ze 70. let a jejich Leopardy 2 a Abramsy dodané Západem z přelomu 70. a 80. let, jsou všechny tanky na ukrajinském válčišti stejně staré.

Podle analytiků publikace by mohlo být použití tanku T-62M pro ruské jednotky užitečné. K jejich životaschopnosti přispívá i skutečnost, že v bojích na Ukrajině se používají hlavně k podpoře pěchoty a ne k boji proti jiným tankům. Přesto má T-62 oproti západním tankům řadu výhod, je mobilnější a dokáže střílet tříštivé střely, které na Západě nejsou k dispozici. Díky tomu je T-62 na bojišti potenciálně cenný.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Plně modernizovaný T-62M, zdroj


Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů