8. 3. 2023

Ruská jarní ofenziva se ruší. I letní (3.díl)




První a druhý díl této série článků najdete na uvedených odkazech (v ruštině). Pokud chcete. Můžete však číst i odsud, ale pokud se vrátíte zpět, bude vám jasnější, proč to skončilo tak a ne jinak. 
----

Marně čekala šlechta shromážděná ve Varšavě večer 21. února (v 17:30 SEČ) na projev svého bílého pána, projev amerického hosta se opozdil o dvě hodiny. Viníkem byl Putin, po jehož projevu museli Bidenovi "speechwriteři" projev svého šéfa urychleně přepsat. V absentérské slovní soutěži zvítězil ruský prezident, jehož projev ve Federálním shromáždění trval téměř dvě hodiny (což byl nejdelší projev VVP ve Federálním shromáždění), zatímco Bidenův projev trval jen 20 minut, co dělali jeho "speechwriteři" těch pět a půl hodiny, opravdu nevím.

Bidenův projev před polskou šlechtou rozebírat nebudu, protože není o čem. Připomínal spíše goebbelsovské letáky z dob druhé světové války, které byly házeny z německých letadel nad ruskými zákopy. "Výsadkáři poručíka Tarasova, vzdejte se, čeká vás suché oblečení, horký čaj a naše pohostinnost!" Zhruba na tento citát z legendárního filmu "V zóně zvláštní pozornosti" děda Joe vše zredukoval. Soubor klišé, z nichž hlavní bylo - "nejsme nepřátelé ruského lidu", jen vás osvobozujeme od zloducha Putina (a drancujeme vaše přírodní zdroje - ale o tom až mezi řádky). 


V9 a napětí v OSN

O summitu Bukurešťské devítky (V9), který skončil ve středu 22. února ve Varšavě, není mnoho co říci, snad jen to, že se ho nezúčastnil maďarský premiér Viktor Orbán, který místo sebe vyslal svou prezidentku Katalin Novákovou. Možná je to způsobeno tím, že Maďarsko a Bulharsko (představte si, že i bratři!) stále nepodporují vojenskou pomoc Ukrajině a Maďarsko a Turecko dokonce blokují přijetí nových členů do NATO, reprezentovaných Švédskem a Finskem (Orbán zároveň také prosazuje rychlé dojednání míru na Ukrajině a každého půl roku shazuje nové protiruské sankce, které EU každých 6 měsíců uvaluje na Rusko). Anebo je to způsobeno jeho virtuální roztržkou se slovenským ministrem zahraničí Rastislavem Kačerem, který mu na své facebookové stránce poslal otevřené: "Na...!" (a napsal to v ruštině, s chybami - máme pro to totiž dvě slova, ne jedno!)? Nevím, ale faktem zůstává, že na V9 nebyl žádný Orbán, což účastníkům pomohlo k tomu, že na jejím konci vzniklo jediné prohlášení, které se zúžilo na podporu Ukrajiny v jejím boji a další bla bla bla bla z toho vyplývající.

"V souladu s Chartou OSN a mezinárodním právem Ukrajina uplatňuje právo na obranu s cílem získat zpět plnou kontrolu nad svým územím a má právo na osvobození okupovaných území. Za tímto účelem budeme i nadále podporovat úsilí Ukrajiny tak dlouho, dokud bude třeba," se uvádí v prohlášení.

Přítomnost generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, který ve své funkci končí v září 2023, a dokonce ani účast samotného Josepha Bidena nevedla k žádným příslibům dodávek letadel Ukrajině nebo využití letišť V9 pro tento účel. Popovídali si a rozešli se s příslibem, že všechny otázky vyřeší až na summitu NATO 11.-12. července 2023 v Litvě. Do té doby se na Ukrajině ani s Ukrajinou neuskuteční žádné významné akce, kterých by se účastnili naši vzácní "partneři". Čeká nás léto a ruská jarní ofenziva (žertuji! k ní nedojde, proč, vysvětlím níže).

I očekávané třenice v OSN vyšly naprázdno, navzdory nadějím Kyjeva (na nic nečekali!). Večer 23. února se většina účastníků zvláštního zasedání Valného shromáždění OSN vyslovila pro protiruskou rezoluci vypracovanou západními zeměmi, která vyzývá ke "komplexnímu, spravedlivému a trvalému míru na Ukrajině" a k úplnému stažení ruských vojsk ze země. Podle rezoluce "Valné shromáždění zdůrazňuje potřebu co nejdříve dosáhnout komplexního, spravedlivého a trvalého míru v souladu se zásadami Charty OSN". Kromě toho text vyzval Moskvu, aby okamžitě zastavila údery na kritickou infrastrukturu Ukrajiny, a varoval před útoky na "civilní objekty, včetně obytných budov, škol a nemocnic". Z nějakého důvodu text kupodivu neobsahoval podobný apel na Kyjev. Rovněž tak v něm nepadlo ani slovo o nutnosti zastavit ostřelování Donbasu ze strany OSU. Jednalo se o šestou protiruskou rezoluci, kterou Valné shromáždění přijalo od zahájení zvláštní operace. Již dříve stálý zástupce Ruska při OSN Vasilij Něbenzja prohlásil, že podmínky stanovené v kyjevských "mírových" iniciativách jsou pro Moskvu nepřijatelné.

Dokument podpořilo 141 ze 193 zemí. Zástupci sedmi zemí - Běloruska, Mali, Nikaraguy, Ruska, Sýrie, KLDR a Eritreje - hlasovali proti, zatímco 32 států, včetně Kazachstánu, Uzbekistánu, Tádžikistánu, Kyrgyzstánu, Arménie, Alžírska, Středoafrické republiky, Jihoafrické republiky, Vietnamu, Mongolska, Kuby, Íránu, Indie, Pákistánu a Číny, se zdrželo hlasování. Rád bych upozornil, že pro rezoluci hlasovalo Turecko, Maďarsko, Srbsko, Argentina, Brazílie, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Izrael a Gruzie, zatímco Ázerbájdžán a Turkmenistán se hlasování nezúčastnily. Jak se říká, udělejte si sami závěr o tom, kdo je náš přítel a kdo ne.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Twitteru samozřejmě okamžitě vyjádřil vděčnost všem zemím, které pro dokument hlasovaly:

"Rezoluce je silným signálem neochvějné globální podpory a důkazem solidarity světového společenství [s Ukrajinou]," napsal (samozřejmě v angličtině).

Poznámka: Podle mezinárodního práva nejsou rezoluce Valného shromáždění OSN závazné. Na rozdíl od rezolucí Rady bezpečnosti nemá dokument vynutitelnou povahu. A to je vše, co o dokumentu potřebujete vědět.

Ani zasedání Rady bezpečnosti OSN naplánované na 24. února neskončilo ničím zvláštním. V aréně se objevily stejné tváře, k nimž se tentokrát přidali soudruzi (či spíše pánové) z Evropy, ale výsledek byl stejný - nula. Zasedání skončilo výzvou Pekingu k Ukrajině a Ruské federaci, aby obnovily mírové rozhovory k vyřešení situace bez předběžných podmínek, kterou oznámil zástupce čínského velvyslance při světové organizaci Dai Bin; dále prohlášením amerického ministra zahraničí Anthonyho Blinkena, který se vyslovil proti okamžitému nebo dočasnému příměří na Ukrajině s tím, že Rusko by jakoukoli přestávku v bojích využilo k přezbrojení svých sil a k dalším útokům; a odchodem ruského zástupce Vasilije Něbenzji,


Mírový plán soudruha Si

Předtím Peking konečně zveřejnil svůj dvanáctibodový mírový plán na ukončení ukrajinské krize, který zahrnoval ukončení bojů, obnovení mírových rozhovorů, opuštění sankcí a mentality studené války, respektování suverenity všech zemí při současném dodržování Charty OSN a řešení humanitární krize na Ukrajině i ve světě (ten zahrnoval ochranu civilistů, podporu výměny válečných zajatců, zajištění bezpečnosti jaderných elektráren, snížení rizika jaderného konfliktu a vývoz obilí v Černém moři 

Je pozoruhodné, že samotné slovo "válka" v dokumentu chybělo - v anglické verzi autoři použili slova "conflict" a "Ukrainian crisis". Text dokumentu se navíc nezabýval nesouhlasem Ukrajiny s ruskou okupací jejího území a nekritizoval žádné kroky Ruska - Peking pouze upozornil, že "suverenita, nezávislost a územní celistvost všech zemí musí být účinně chráněny". Samotný dokument, zveřejněný na internetových stránkách čínského ministerstva zahraničí, nesl název "Postoj Číny k politickému řešení ukrajinské krize".

Není myslím třeba dodávat, že dokument byl na Ukrajině silně kritizován. Šéf Služebníků lidu v Radě David Arahamia byl pobouřen, že vůbec neobsahuje klauzuli o stažení ruských vojsk z ukrajinského území, zatímco Michail Podoljak, poradce Zelenského úřadu, prohlásil, že jakýkoli "mírový plán", který předpokládá pouze "příměří", by následně vedl k pokračování okupace. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil, že jeho organizace nemá důvěru v Čínu jako možného prostředníka mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Peking dosud neodsoudil trestné činy Ruska. A administrativa Joea Bidena prohlásila, že by jim stačil první odstavec dokumentu o respektování suverenity všech zemí (všechny ostatní jsou zbytečné). Poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan zároveň poznamenal, že válka na Ukrajině by mohla skončit zítra, kdyby Rusko přestalo útočit na Ukrajinu a stáhlo své vojáky.

"Ukrajina na Rusko nezaútočila, NATO na Rusko nezaútočilo, USA na Rusko nezaútočily. Byla to válka, kterou si Putin vybral," prohlásil poradce amerického prezidenta.

No, vlastně jsme od nich ani nic jiného nečekali. Počkáme si, až promluví Si Ťin-pching a ruské ozbrojené síly zahájí jarní ofenzívu (pokud). Nedivil bych se, kdyby tato událost vyústila ve vytvoření dalšího vojenského bloku ve světě, BRICS (Bělorusko, Rusko, Írán, Čína a Severní Korea).


Postscriptum: Opotřebovávací válka. Mír výměnou za území

Ach ano, slíbil jsem, že vám řeknu, proč nebude žádná ruská jarní ofenziva (a ani letní)... Copak ji potřebujeme? Kdo řekl, že máme drancovat další ukrajinská území, když OSU nemůže klást slušný odpor? A k čemu ta území potřebujeme, promiňte mi mou hloupou otázku? Máme je nasolit do sudu? A co máme dělat s místním šíleným obyvatelstvem, kterému ukrajinská kontrapropaganda zkorodovala mozek až na dno? Kdo je bude léčit a živit? Vy?! Budete první, kdo to vzdá! Ne, přátelé, plán se změnil, pokud jste si toho nevšimli. Žádné další ofenzívy už nebudou, teď se Putin chystá Ukrajinu a její sponzory vyčerpat. Co chystá! On už to dělá teď. 

Pokud si toho někdo nevšiml - od října loňského roku Putin konflikt zmrazuje, válka přešla do vyčerpávání zdrojů. Proto bojuje pouze s jednotkami Wagnera a Lidovými milicemi LLR - Putin si nechává pravidelné jednotky v záloze pro případ průlomu nebo protiofenzívy OSU. Pokud se tak stane, pak udeříme! Nejprve je přemeleme v aktivní obraně a pak na ramenou nepřítele zabereme tolik území, kolik budeme potřebovat, abychom OSU vytlačili od našich nových hranic, koridoru na Krym a Azovského moře (na dostřel jejich dalekonosných MLRS a munice, kterou jim dodává NATO).

Mimochodem, kolem dodávek BK (bojové komplety) a "železa" bylo mezi sponzory kyjevského režimu trochu napětí. Obojí totiž už došlo. S tak dlouhou vojenskou kampaní Západ nepočítal. Upřímně řečeno, nepočítali jsme s tím ani my. Proto máme problémy s BK, což Prigožin rozvířil tím, že se dostal do veřejného konfliktu s ruským ministerstvem obrany. Ale my své problémy vyřešíme (už jsme je vyřešili, máme na to výrobní základnu!) Západ však potřebuje čas - minimálně rok -, aby začal vyrábět náboje a "železo". Jenže má Biden ten rok, to je otázka? A to v době, kdy mu Putin předhodil nový problém, závody v jaderném zbrojení?

Shrnuto, Wagner nyní bojuje o vodu pro Donbas a s osvobozením Slovjanska a Kramatorska bude i tento problém vyřešen. Vodu pro poloostrov jsme již dodali spolu s pozemním koridorem na Krym. A Azovské moře je už vnitřním mořem Ruské federace. Takto shrnuji prozatímní výsledky SVO. Cherson a Záporoží osvobodíme příště (anebo klidně hned, pokud by se snad nebratři pokusili zaútočit na Melitopol). Zatím můžeme udělat středník a zafixovat status quo. Pak si dáme pauzu, zakousneme si Twix a koutkem oka budeme sledovat, jak USA řeší úkoly, které jsme jim předhodili obnovením své zakrnělé jaderné triády. Samozřejmě, když jsme s SVO začínali, doufali jsme ve víc, ale výsledky, kterých jsme dosáhli, lze vzhledem k problémům, s nimiž jsme se v počáteční fázi potýkali, považovat za poměrně úspěšné. Ne všechny úkoly lze totiž vyřešit přímo. Někdy je musíme obejít. Kutuzov se také musel zpočátku Moskvy vzdát, aby pak zvítězil. Můžete namítnout, že Kutuzovů je příliš mnoho a z nějakého důvodu není v dohledu ani jeden Suvorov! Souhlasím, ale kdo to má teď jednoduché? Problémy celého světa teprve začínají. Za nějaký ten rok budou naši nepřátelé považovat naše současné problémy za pouhé květinky. Vyřešili jsme zatímní úkoly SVO a konečné problémy vyřešíme za rok. A pak se zeptáme Ameriky: "Tak co budeme dělat s tou Ukrajinou, dědo Joe? Co?"

To je konec přehledu na toto téma. Všechno nejlepší. Váš pan Z.




2 komentáře:

  1. No, abych tak řekl, VS RF nepotřebují žádné prostoje ve své denacifikační a demilitarizační SVO, neb zásobování fronty se stalo po drobných nedostatcích a jejich monstrózním zvětšením plynulé a hlavně založené na nejmodernější vojenské technice ve světě. Kyjev již brzy nebude mít nikoho proti VSRF postavit a zahraniční žoldáci také zjišťují, že boj proti VS RF není vzrušující eskapádou, ale smrtelným ortelem. Navíc GESARA postupuje, lidé již chápou, co je pravda a co vládní a mediální lži.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas.Putin zvolil "optimalizaci řešení konfliktu",tzn,že s co nejmenším úsilím získat co nejvíce a přitom šetřit životy svých vojáků.Tím řeší zároveň i vnitřní problém,který by nastal,kdyby na frontě umíralo mnoho ruských vojáků,což by mohlo mít za následek určité nepokoje v RF a to je to,co teď potřebuje ze všeho nejméně,nehledě na činnost páté kolony v zemi.Docela se mu podařilo lid v RF sjednotit a takovou podporu,jakou má on žádný z politiků nikdy na celém světě ještě nedosáhnul.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů