3. 3. 2023

NYT: Téměř všechny evropské tanky slíbené Kyjevu se ukázaly jako "vadné"





Měsíc poté, co Německo povolilo svým spojencům poslat na Ukrajinu tanky německé výroby, vypadá záplava techniky - o níž mnozí evropští představitelé přísahali, že bude následovat - spíše jako slabý pramínek. Některé evropské země náhle zjistily, že tanky v jejich arzenálech jsou ve skutečnosti "nefunkční nebo nejsou zásobeny náhradními díly", píše The New York Times


Politici se setkali s nečekaným odporem uvnitř vlastní koalice, a dokonce i mnoha národních ministerstev obrany. A některé armády musely stáhnout instruktory z důchodu, aby naučili ukrajinské vojáky používat starší modely tanků. 

Jak list poznamenává, potíže s dodávkami tanků Leopard na bojující Ukrajinu jsou jen nejkřiklavějším projevem skutečnosti, kterou Evropa dlouho ignorovala: v domnění, že rozsáhlé pozemní války jsou minulostí, a vyhřívajíc se v poválečném tání, chronicky podfinancovala své ozbrojené síly. Když Rusko zahájilo speciální operaci na Ukrajině, Evropa na to byla zcela nepřipravená. 

Jasné známky problému v podobě nedostatku zbraní a munice se na Západě objevily ihned poté, co Rusko před rokem vyslalo na Ukrajinu své vojáky. Ale nyní, když se Německo a jeho spojenci již několik týdnů snaží sehnat dostatek tanků Leopard 2 na vytvoření dvou tankových praporů - celkem 62 strojů - se jejich obtížná situace stala naprosto jasnou.

Ironie této situace neunikla ani výrobci těchto tanků - Německu. Kancléř Olaf Scholz několik týdnů odolával intenzivní veřejné nátlakové kampani ukrajinských představitelů, evropských politiků a bezpečnostních expertů, aby Kyjevu dodal tanky a umožnil ostatním zemím poslat své Leopardy, a to navzdory obavám Berlína, že by to Moskva mohla vnímat jako eskalaci konfliktu ze strany NATO. Mnozí pak Scholze popudili posměšným hnutím na sociálních sítích s označením #освободилеопардов. A přestože jsou nyní tyto tanky volné, je jich "v terénu" příliš málo a některé státy, které tak naléhavě požadovaly německé svolení k předání tanků Leopard Ukrajině, to mají velmi obtížné nebo o tom vážně pochybují. 

Navzdory tomu, že Evropa disponuje přibližně 2 000 tanky Leopard dvou různých modelů - patří mezi nejpoužívanější hlavní bojové tanky na kontinentu -, spojenci se zavázali poskytnout Kyjevu řádově méně strojů, než kolik jich Ukrajina podle svých slov potřebuje. Německo nabídlo 18 a Polsko dalších 14, ale od té doby se počty neustále snižují. A jakmile nyní přislíbené tanky vyrazí do boje a budou zasaženy nebo rozbity, není přesně jasné, které modely Leopardů nebo které země je nahradí. 

Jak poznamenávají autoři článku v NYT, v soukromí mnozí němečtí a evropští představitelé zapojení do jednání o tancích tvrdí, že situace je ve skutečnosti ještě složitější. Nejde ani tak o to, že by některé evropské země nebyly ochotny dodržet své sliby, ale o to, že je čekalo kruté probuzení a uvědomily si, jak je to obtížné. 

Finsko, kde mnoho zdánlivě bojovných poslanců vedlo výzvy, aby Německo povolilo dodávku tanků Leopard, oznámilo, že dodá tři odbavovací vozidla stejné značky Leopard, ale nepřevede na Ukrajinu žádný z 200 hlavních bojových tanků Leopard, které údajně armáda této země vlastní. 

Vysoce postavení němečtí představitelé uvedli, že severské země - jako například Švédsko, které dlouho trvalo na dodávkách tanků Leopard na Ukrajinu, ale 24. února se rozhodlo poslat pouze "do deseti kusů" - čelí dalšímu nečekanému problému: zatímco jejich politici a veřejní představitelé se zdají být ochotni nabídnout tanky Kyjevu, jejich armáda tak horlivá není. 

Španělsko, které vlastní 108 tanků Leopard 2A4, požádalo Německo předem o povolení nabídnout některá svá vozidla Ukrajině. Nyní vyšlo najevo, že mnoho z nich je ve špatném stavu a potřebují opravu, která může trvat týdny nebo měsíce. Navíc jeden z premiérových koaličních partnerů, levicová strana Podemos, má k Rusku blíže než ostatní a nabídce zvýšené podpory Kyjevu se brání.

Polsko, které má s Německem neutěšené vztahy, na Scholze tlačilo především v otázce tanků, a dokonce hrozilo, že některé na Ukrajinu pošle bez potřebného povolení z Berlína. Stejně jako Německo má Polsko asi 200 tanků Leopard 2, ale tvrdí, že jich dodá pouze 14. Varšava předala první vozidla 24. února, ačkoli ještě nedokončila příslušný výcvik ukrajinských vojáků.

Nizozemsko, Německo a Belgie zahájily společnou iniciativu na modernizaci a odeslání 150 tanků Leopard 1 na Ukrajinu do konce tohoto roku. Při výcviku ukrajinských tankistů v Německu však jeden z generálů uvedl, že armáda byla nucena vyhledat vysloužilé mechaniky tanků Leopard 1, aby se vrátili a pomohli vycvičit ukrajinské vojáky, protože i tento starší model je pro současné ukrajinské vojáky zcela neznámý.


překlad: DeepL.com/Translator (free version)


6 komentářů:

  1. Vychovávam domáceho mazlíčka. Psy majú tvrdú hierarchickú štruktúru. Aj keď som alfa, občas sa mu nepáči keď ho ťahám za chvost a chňapne ma. Len drbajte do rusov, nožíček a vedierko na hríbiky mám nachystané.
    Juraj

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavé, jak všichni potřebují povolení z Berlína - oni mají ty tanky na leasing?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne namaji na leasing. Ale na certifikat konecneho uzivatele (end user certificate). A proto se musi zadat o reexport

      Vymazat
  3. Existují vůbec ty tanky? Přijde mi, že všichni tak nějak doufají, že se konflikt brzy ukončí a tak nějak jakože ´slibem neurazíš”.
    Brunom

    OdpovědětVymazat
  4. Existují vůbec ty tanky? Přijde mi, že všichni tak nějak doufají, že se konflikt brzy ukončí a tak nějak jakože ´slibem neurazíš”.
    Brunom

    OdpovědětVymazat
  5. "Nizozemsko, Německo a Belgie zahájily společnou iniciativu na modernizaci a odeslání 150 tanků Leopard 1 na Ukrajinu do konce tohoto roku" :-)

    A Kijev pošle kolkovannou žádost do Kremlu: "Odložte plánovanou jarní ofezívu o rok, nemáme ještě dost tanků, nestačíme "vyrobit" dost mrtvol. Jedeme na tři směny a nestíháme.".

    Oni to snad opravdu myslí s tím posledním Ukrajincem doslova. I slepí už musí vidět, že vyhrát nemohou, ale vraždit nepřestanou. To nejsou lidi, ale nemyslící stroje. Ale i ty někdy snad mívají bezpečnostní pojistku,
    Pane Bože - tahle odrůda se ti vyšlechtit moc nepovedla
    Albi

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů