13. 3. 2023

Americký jaderný útok na Petrohrad

Cvičení nebo žert?



Americký bombardér, který se nedávno objevil 200 kilometrů od Petrohradu, vyvolal bouřlivou diskusi. USA vyslaly svůj strategický bombardér přímo k ruským hranicím. B-52H Stratofortress vstoupil do úderné pozice nad Finským zálivem.


"Strategický bombardér B-52H Stratofortress amerického letectva, schopný nést jaderné zbraně, přešel do pozice k odpálení raket na Petrohrad poblíž ostrova Gotland, 200 km od severní metropole. Poté provedl ostrý obrat a vydal se směrem k Pobaltí," popsal situaci vojenský expert Boris Rožin na svém kanálu Telegram.

A nejde jen o chuligánství, je přesvědčen vojenský expert. Vše je velmi vážné: "Legendou cvičení je prolomení protiraketové / protiletadlové obrany Severo-Západního okruhu a provedení raketových a jaderných úderů na vojenské a infrastrukturní objekty Ruska, stejně jako nácvik "součinnosti s leteckými silami NATO".

A tato provokace Američanů není první. Letos 24. února kroužili na obloze nad Tallinnem dva američtí "stratégové", kteří se rovněž dostali do pozice pro potenciální odpálení řízených střel s jadernými hlavicemi na kterékoli město v západním Rusku. V září 2020 se americký bombardér blížil ke Krymu. K podobným "přiblížením" amerických raketových nosičů došlo také v roce 2019 i dříve. A zvláště často právě kolem Baltského moře.

Dálkové lety strategického letectva a přiblížení bombardérů ke státním hranicím nejsou na planetě ničím neobvyklým. Bývá však zvykem, že v takových případech se neznervózňují "kolegové", ale létá se v mezinárodním prostoru, a to tak, aby potenciální nepřítel mohl bombardér doprovodit svými stíhačkami. Američané však začali postupovat jinak. Jejich bombardéry létají nad územím vlastních zemí. V případě "útoku na Petrohrad" - nad Estonskem.

Ano, ruská Baltská flotila zvedla své stíhačky pro podmíněný záchyt. Ale případ začíná být dost riskantní a nebezpečný. Vojenští experti jsou přesvědčeni, že USA pracují na záměrném zhoršení situace a snaží se zastrašit jak ruské úřady, tak ruskou protivzdušnou obranu i běžné občany.

"Musíme Putinovi ukázat svou rozhodnost, a to je důležitá součást cvičení kompatibility. Společně se staráme o bezpečnost východního křídla NATO," komentoval let B-52 polský ministr obrany Mariusz Blaszczak.

2 komentáře:

  1. Kto seje vietor, žne búrku. TU-160 vyzdobený Kimžalom a Zirkónom si podobný cirkus včera tiež vyskúšal toť neďaleko USákov v Mexickom zálive, simuloval pozdrav Washingtonu a Houstonu i následne sa zvrtol, elegantne zamával Havane a zmizol v diali ...

    OdpovědětVymazat
  2. Takovéto "testovací" lety sloužící k otestování protivníkovy PVO podniká jedna i druhá strana již dlouho. Koneckonců obdobně se to dělo za studené války i na naší hranici, kdy tak činilo letectvo ČSLA na straně jedné a USAF, USAAF a Luftwaffe na straně druhé. Takže zdaleko nic neobyklého a závažného. Jirka
    PS A vzdálenost 200 km je dost malá, B52 má schopnost nést střely s mnohem větším doletem, takže by ani nemusel tak blízko.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů