24. 3. 2023

Invaze černých pavouků: Hlavní úder na Rusy nesměřuje na frontu




Velká města v Rusku, na Ukrajině, v Bělorusku a Uzbekistánu zachvátily nepokoje, do kterých se zapojila podivná subkultura mládeže - jakási "PMC Rjodan". Ze dne na den se z teenagerů vyklubal ovladatelný dav, který neznámí organizátoři shromažďují ve velkých nákupních centrech a provokují rvačky s fotbalovými fanoušky, radikálními nacionalisty a takzvanými gopniky. Agresivita, kult násilí, ovladatelnost a mobilita komunity nás vede k názoru, že výskyt PMC Ryodan v Rusku není náhodný.


Moskva, Aviapark, food court, 19. února. Skupina kluků v černých mikinách s kapucí a obrázkem pavouka sedí u stolu. Přijde k nim sportovně vyhlížející chlapík a začne je provokovat. S ním je několik drsně vypadajících kamarádů. Jeden z "hostů" se chová agresivně a požaduje, aby si vrstevník sedící u stolu "šel ven" "popovídat". Na oplátku se mu dostane porce agrese.

Přiběhne zaměstnanec nákupního centra a zdvořile se snaží teenagery uklidnit, ale je to marné. Přijdou noví kamarádi "hostů" a aniž by cokoli řekli, začnou do lidí v černých kuklách kopat a mlátit je. Ozývá se spousta sprostých slov a na "bitevním poli" se scházejí další a další "sportovci". Ochranku není nikde vidět, ostatně nemohla by stejně nic dělat...

Taková scéna je na videu, které se rozšířilo po celé síti. A druhý den se v Aviaparku odehrála další bitka. Tentokrát lidé v černých kuklách zjevně zveřejnili vzkaz na sociálních sítích a sešel se skutečný dav. "Sportovci" si přivedli i kamarády a mnozí se přišli jen tak podívat. Policie na to byla připravena a teenagery začala masově "svazovat"... Co to mělo znamenat?


Kdo to je

Nosí černé mikiny s kapucí, bundy nebo kukly s obrázkem pavouka s dvanácti nohama a číslem "4", šedé kostkované kalhoty, černé dlouhé vlasy. Nejspíš jste už viděli, jak vypadají. "PMC Rjodan" je teenagerská subkultura založená na fiktivním světě (prostředí) japonské mangy "Hunter x Hunter". "Genei Rjodan" je název zločinecké organizace z této mangy. Symbolem je právě pavouk a číslo "4" na zádech nosí jeden z členů tohoto gangu - hlavní antagonista. V podstatě se jedná o obyčejný manga "senyon" (pro kluky), vzhledem k žánru ani nijak zvlášť krvavý. O co jde?

Hnutí Rjodan má na sociálních sítích velkou popularitu, zapojily se do něj statisíce teenagerů po celém Rusku i mimo něj. Tyto subpubliky jsou plné pochmurných symbolů, výzev k agresi a násilí a také obsahu, který provokuje k sebenenávisti v duchu hesla "nikdo tě nepotřebuje". Zde je screenshot z videa s textem jedné z písní Shadowraze, populárního rappera mezi komunitou "Rjodan", který píše písně inspirované počítačovou hrou Dota2 s použitím příslušné interní terminologie:



A teď si představte, že tato komunita nesedí jen v hospodách a neklábosí, ale na povel vyrazí do ulic a nákupních center. Vychází, aby se poprali.


"Pavouci "nastupují?

Zlom nastal 19. a 20. února, kdy v moskevském nákupním centru Aviapark došlo k největším rvačkám mezi teenagery s nápisy "Rjodan" a sportovně vyhlížejícími chlapíky v teplákových soupravách. Poté se na propagačních stránkách Rjodanu začaly objevovat agresivní příspěvky a výzvy k násilí:


Poté se rvačky rozšířily do dalších velkých měst v Rusku a téma "Rjodan" se dostalo na federální úroveň. Následovaly mezinárodní potyčky v Bělorusku (v Minsku, Homelu a Brestu), na Ukrajině (v Kyjevě, Lvově, Charkově, Žytomyru a Ivano-Frankivsku), v Uzbekistánu a jiných zemích.

Rozruch kolem Rjodana zapůsobil jako spouštěcí mechanismus. A je tu jasný fakt: před "zásahem" proti PMC Rjodan existovala výhradně mírumilovná komunita fanoušků mangy "Hunter x Hunter". No a pak byl v hlavní komunitě "Rjodan" ve "VKontakte" zveřejněn jakýsi manifest, který popisuje proces, jakým se "Rjodan" stal.

Sportovně vyhlížející chlapíci totiž začali chodit po nákupních centrech a chytat teenagery s pavoukem na oblečení. Monitorovali komunity Rjodan a shromažďovali informace o setkáních s "pavouky", aby je mohli zmlátit.

Anonymní člen hnutí Antirjodan v jednom z videí uvedl, že se začátkem března vydal se svými kamarády na setkání Rjodanů v moskevské čtvrti Kotelniki, ale "pavouci" tam nebyli, zato tam čekala policie.

"Prostě se nás báli, chápete? Věděli, že se tam objevíme a bude to pro ně špatné, tak zavolali policii," ujišťoval.

Na sociálních sítích se také rozšířilo video, na němž odpůrci Rjodanu klečí na jednom z "pavouků", vyhrožují mu a nutí ho, aby se omluvil.


Udělejme tedy dva důležité závěry: a) v komunitách "Rjodan" se dříve neozývaly výzvy k násilí a b) "pavouci" a jejich odpůrci neútočí sami od sebe, ale proto, že existují provokatéři, kteří podněcují agresi prostřednictvím účastníků Rjodanu a současně mezi těmi, kteří jsou proti němu. Celkově se dostáváme k hlavnímu bodu - rozdmýchávání konfliktu tímto způsobem je umělé.


Už jsme to někde viděli

Scénář, podle kterého jsou komunity jako Rjodan rozdmýchávány, je již dobře znám. Například populární hra pro chytré telefony Pokemon Go od americké společnosti Niantik labs se rozšířila po celém světě. A není žádným tajemstvím, že americké zpravodajské služby se tímto i dalšími projekty aktivně snaží najít způsob, jak rychle a efektivně shromáždit lidi na jednom místě - umístit někam vzácného pokémona nebo takzvaný portál a lidé (většinou děti) tam poběží už v reálném, nikoli virtuálním světě.

Děti byly jednou z nejdůležitějších hybných sil Alexeje Navalného*, opozičníka a "berlínského pacienta", který byl nyní vyhnán do míst nepříliš příjemných. Projekt Navalnyj* financovaný ze zahraničí udělal z dětí a dospívajících, kteří si opozičního vůdce romanticky oblíbili, poslušný nástroj v jeho rukou. Chodily na mítinky přesně tam, kam jim řekl, a vůbec se nestaral o bezpečnost těchto dětí, které tím v drtivé většině případů trpěly.

Existuje i novější příklad Gruzie, která čelí zmatkům, zatímco se snaží přijmout zákon o zahraničních agentech. Gruzínský premiér Irakli Garibašvili pronesl 12. března projev, v němž z nepokojů obvinil takzvaný "Franklinův klub", kde se podle jeho slov "mladým lidem vymývají mozky". Mladí lidé z "Franklinova klubu" a vyškolení členové "Girchi" Zuraba Japaridzeho měli za úkol čelit speciálním jednotkám, policii a provokovat je zápalnými lahvemi.

"Franklinův Club" je samozřejmě pojmenován po jednom z otců zakladatelů Spojených států Benjaminu Franklinovi a na svých internetových stránkách bez ostychu uvádí, že je "sdružením, které se věnuje propagaci klasických liberálních / libertariánských hodnot a usnadňuje spolupráci mezi svými členy".

Současné a plánované aktivity Franklinova klubu zahrnují vzdělávací a mediální projekty, výzkum, politické diskuse, aktivismus a poradenství. Klub zůstává otevřený široké škále iniciativ, které posilují klasickou liberální komunitu a její základy," je uvedeno také na webových stránkách v angličtině.

Jedním z partnerů klubu je síť Atlas Network. Tato nevládní organizace má pobočky na všech kontinentech a zabývá se propagací liberálních hodnot demokracie a svobodného světa. Propagace probíhá prostřednictvím zdánlivě nevinných seminářů, přednášek a výstav pro starší školáky.

Stručně řečeno, projekt amerického ministerstva zahraničí přilákal do svých řad prostřednictvím vzdělávacích akcí mnoho teenagerů a středoškoláků a pak, máme-li věřit Garibašvilimu, to byli právě tito lidé, kteří během protestů házeli na policii zápalné lahve.

A kde je záruka, že dalším heslem na stránkách Rjodanu nebude výzva k útokům nikoli na fotbalové fanoušky a výtržníky, ale na policii a těžkooděnce, kteří jsou nyní na představitele hnutí tvrdí? A uzraje tato myšlenka v samotné komunitě, nebo bude propašována zvenčí na úrodnou půdu?

A konečně, jak nepřipomenout jeden z nejděsivějších fenoménů relativně nedávné minulosti - takzvané "skupiny smrti" a nejpopulárnější z nich, "Modrou velrybu". Pokud si někdo nepamatuje, v roce 2010 se v Rusku staly mezi dětmi velmi populární destruktivní kamarádské skupiny, v nichž se ze školáků stávali sebevrazi. Kurátoři těchto skupin vedli děti k sebevraždám a jejich skupiny na sociálních sítích byly plné sebevražedného, krvavého a agresivního obsahu.

Ministerstvo vnitra a FSB zjistily, že komunita Modré velryby byla "zahřívána" ze zahraničí, někteří správci skupin byli v Rusku zadrženi, ale skuteční kurátoři nebyli nikdy nalezeni. Orgány činné v trestním řízení bohužel stále nevědí, o co šlo.


Kdo za tím stojí?

To je možná ta nejdůležitější otázka. A odpověď na ni existuje. Jakmile se do bojů zapojila komunita Rjodan, dostala se do povědomí Ligy bezpečného internetu (SIL). Zde by bylo na místě říci, že LBI byla jednou ze sil, které kdysi pomohly orgánům činným v trestním řízení vystopovat a zrušit mnoho skupin Modré velryby na sociálních sítích. Mimochodem, byla to právě LBI, kdo tehdy dospěl k závěru, že strůjci tohoto pekelného hnutí jsou v zahraničí.

Nyní si vzpomeňte, co o vzniku hnutí Rjodan napsali sami jeho představitelé. Uvedli, že někdo jejich jménem začal podněcovat nenávist v jejich skupinách a provokovat odpůrce hnutí Rjodan, aby bili jeho členy.

"K tomuto příběhu se pak dostala CIPSO** a dala tématu pořádnou "rozcvičku". Zasévali do skupin nacionalistické komentáře a urážky, což vyvolalo okamžitou reakci a zesílilo účinek konfliktu. Jedná se o hlubokou a promyšlenou psychologickou manipulaci," řekla Jekatěrina Mizulina, vedoucí LBI.

Chápete to? A zde je citace z komentáře LBI:

Pak někdo na internetu spustil falešný projekt a z nějakého důvodu ho nazval "PMC Rjodan", čímž spojil dva nesouvisející pojmy do jednoho názvu. Extremistické výzvy se šířily jako virus komunitami mladých lidí. Příspěvky byly zveřejňovány z ukrajinských IP-adres, které byly vytvořeny a financovány pravděpodobně ukrajinskými bezpečnostními službami.

Kontaktovali jsme jednu z dívek, která se označila jako "rjodan". Zde je její charakteristika samotného "rjodanu":


Zeptali jsme se jí na situaci kolem rvačky a naznačili, že záplava agresivních komentářů začala bezprostředně po rvačce v Aviaparku. Zde jsou její odpovědi:



No a dívka dále vysvětlila, že hnutí je jen hangout s anime tématikou, který nyní začíná být vnímán jako nějaká frakce.


A tady jsou ukázky toho, jak vypadaly příspěvky, které nám členka Ryodanu napsala:



Toto je zpráva v telegramovém kanálu "Láhev" skandálního blogera Vladislava Pozdňakova. V materiálech LBI je uveden jako jeden z těch, kdo vyvolaly boje. Kromě toho Pozdniakov zveřejnil velké množství fotografií a videí z rvaček.

"Do těchto naprosto otevřených komunit "Rjodan" přišli nějací velmi "levicoví" lidé, viděl jsem to, četl jsem ty dialogy, s obrázky, promiňte, Tesáka (Maxim Marcinkevič - zapálený nacionalista a extremista - pozn. red.)," řekl doktor historie, člen Ruské asociace center pro studium náboženství a sekt Alexandr Čausov.

"Pokud dojde ke konfliktu, určitě tam přijde někdo zvenčí. Bude velmi profesionální a tento konflikt patřičně rozmázne, aby vytvořil nestabilitu ve společnosti, nestabilitu ve státě. A my velmi dobře chápeme, odkud tento provokatér pochází - žije někde v Kyjevské oblasti. Bohužel tam ještě funguje internet. A "Rjodan" bych neobviňoval jen proto, že se dá snadno rozeznat podle symbolů. Podíval bych se na ty, kteří se za ně schovávají. Ti mají i nože a spreje, jsou to ti nebezpečnější a podle vzhledu je skoro nejde poznat."

Čausov také vyprávěl o zvláštním zájmu CIPSO a jeho západních manipulátorů o takové nepokoje v Rusku. Podle jeho názoru, když uvnitř nepřátelského státu (a my jsme pro Ukrajinu nepřátelé a není to SVO, ale vyhlazovací válka s námi) dochází k neshodám a konfliktům, znamená to, že na přímé vojenské akce bude vynaloženo mnohem méně úsilí a prostředků.

"A druhý důvod - no, je tu Rjodan bojující s aférami po celé zemi. Policie, Vyšetřovací výbor, FSB, to vše je tu proto, aby to sledovalo a zabránilo tomu. Co v takové situaci zabrání nějakému DRG z Kyjeva, aby v blízkosti nákupních center nastražil 20 kilo TNT a pak se odpálil?" dodal Čausov.


Jak rozháněli Rjodan?

19. února došlo k boji v "Aviaparku" v Moskvě a poté k jednomu z prvních činů televizního škodlivého kanálu "C6 ne mit", jehož abonenti podle jedné verze bojovali s "PMC Rjodan" v "Aviaparku". V této komunitě je "Rjodan" obviňován téměř z nacismu.


screenhot z T.ME/CBNEMEET "CB NOT MITH", T.ME/CBNEMEET

Již 22. února se tohoto humbuku chopil kanál "Láhev", o kterém jsme se již zmínili. Po dva dny byl doslova zaplaven fotografiemi a videi ze zápasů. Už 23. února je Rjodan prezentován jako skupina, která údajně pořádá zápasy na velmi populárním kanálu Axe, který má mimochodem téměř 1,2 milionu odběratelů.

Ve stejný den jsou zprávy o hromadných rvačkách zveřejněny na populárních kanálech Dvač a Baza a hned poté se vlny chytá i CYPSO. Jak přesně?



Na výše uvedeném příkladu je změna názvu jedné ze současných rjodanských komunit na Vkontakte. A podobné "triky" byly spatřeny u mnoha veřejných komunit, které se až do 19. února mohly jmenovat úplně jakkoli. A mimochodem, předtím, než se z nich stali "Rjodanové", mnohé z těchto skupin šířily podvrhy o mobilizaci, ruské armádě a podobně. Byly to právě ony, které pak nejostřeji vyzývaly k bití "offniků" a klidně mohly pracovat pro CIPsO.


Jak zajistit bezpečnost dítěte?

Jakmile se humbuk kolem "Rjodanu" vystupňoval, školy a univerzity začaly na rodičovských chatech šířit oběžníky, jak pochopit, že vaše dítě je "Rjodan", a začaly zakazovat školákům chodit o víkendech ven. A mimochodem, šéfka LBI Jekatěrina Mizulina si už tehdy všimla, že v memorandech se píše "Rjodan", ale podivila se: "Proč nerozesílají memoranda o pachatelích trestných činů a grázlech?

Obecné poselství rodičům v memorandech i v publikacích LBI se omezuje na následující body:
  • Děti potřebují něco, co je zaměstná, aby neměly příliš mnoho volného času a nezapojovaly se do agresivních subkulturních skupin, ze kterých se budou těžko dostávat;
  • Děti by měly být poučeny o tom, že na internetu existuje mnoho provokatérů, jejichž jednání může způsobit, že se dospívající stanou předmětem manipulace a trestné činnosti;
  • Nebezpečí nespočívá v tom, že se děti sdružují ve skupinách - scházejí se kvůli svým zájmům, uvolňují svou energii a jsou kreativní. Nebezpečí spočívá v tom, že se v takových společenstvích mohou objevit extremistická sdělení;
  • Děti by měly být poučeny o tom, že urážka jako odpověď na něčí nesrozumitelná slova není řešením. Trestat někoho na základě příkazů anonymních autorů je špatné;
  • Bezpochyby je nutná systematická práce státu s dětmi. Vakuum v myslích dospívajících je rychle zaplněno téměř nevybíravými informacemi. A pokud jsou ve státní politice mezery, je na rodičích, aby je zaplnili.


Co z toho plyne?

A teď se zamysleme nad tím, co se stane, až se tisíce teenagerů z "Rjodanu" nebo "Anti-Rjodanu" či odkudkoli jinud vydají do nákupních center velkých měst v domnění, že si tam jdou prostě vyřídit věci se svými odpůrci. Ve skutečnosti tam půjdou proto, že to po nich chce nějaký "cipsošnik" v Kyjevě. Zároveň si bude mnout ruce, protože svou skupinu včas přejmenoval na "Rjodan" a nastoupily tam tisíce ruských dětí, které teď může řídit.

Chápete hrůzu této situace?

Proto jsme uvedli příklady Modré velryby, Navalného* nebo Franklinova klubu v Gruzii. Destabilizace prostřednictvím ovlivňování mládeže je účinný nástroj, který západní zpravodajské služby používají už desítky let. A mimochodem, dnešní Ukrajina je příkladem země vítězného vlivu Západu na myšlení dětí a dospívajících, z nichž vyrostli skutečně nebezpeční dospělí.

Jak se tedy vypořádat s cipsovskými provokacemi na "Rjodanu"? Asi podobně, jako se podařilo téměř úplně porazit skupiny smrti, jako byla Modrá velryba: příběh se dostal na veřejnost, pro děti se ztratilo tajemno a ztratily pocit sounáležitosti s tajnou organizací. Výsledkem bylo, že komunity byly zaplaveny "trolly" a prostě už nemohly fungovat. Pokud vznikly nové, "trollové" se uchýlili i tam.

Může se zdát, že povyk kolem "Rjodanu" je na ústupu, ale v rukou provokatérů je to stále nebezpečný zdroj. A najdou se i další - mladí lidé se rádi shromažďují v tlupách.

Po tom všem, co jsme zjistili, je jasné, že je třeba zjistit, kteří lidé nebo organizace za "Rjodanem" a dalšími podobnými stojí. Svůj díl práce jsme již odvedli. Nyní posíláme žádosti Vyšetřovacímu výboru a FSB a žádáme je, aby se situací zabývali a poskytly odpovědi na všechny nepříjemné otázky.

-----

*Alexej Navalnyj byl přidán na seznam teroristů a extremistů Rosfinmonitoringem.
**CIPSO - centrum pro informační a psychologické operace; centrum vytvořené v roce 2004 představiteli sil pro speciální operace Ukrajiny, jehož cílem je podněcovat nenávist vůči všemu ruskému. Jsou to informační jednotky Ukrajiny, zabývající se podporou rusofobie na Ukrajině a v Evropě, diskreditací ozbrojených sil RF, démonizací Ruska a zhoršováním situace uvnitř Ruska.


4 komentáře:

  1. Čo myslíte, kvôli čomu sú po Východnej Európe rozosielaní amícki PSYOPS sily?

    OdpovědětVymazat
  2. "Odebírání duší" "odkoukali" od levicového poliika Itálie, který seděl ve vězení za Musolliniho Gramsciho. Ten sliboval tehdejší pravici - která se proměnila v tehdejší Evropě na fašismus v takové či onaké podobě, že "Sebereme duše vašich dětí!" Zatímco na levici Gramsciho příliš nestudovali, a trockisté už vůbec ne PRO lidi, tak jeho stěžejní díla důkladně rozebrali na druhé straně spolu s trockisty PROTI lidem. No a výsledek vidíme před sebou.
    Proto byl "spuštěn" do oběhu rock-n-roll - idoly jako Elvis, Beatles, proto přišlo "jaro hipies v roce 1968" a studentské bouře, proto třeba dnes se tak snaží co nejdřívě děti zatáhnout do sociálních sítí - k tomu slouží mobil. Proto sci-fi zaměnila fantasy, protože to první vyžadovalo určité znalosti, to druhé "řeší" problémy "mávnutím kouzelné hůlky" jen tak mimochodem a může to být do té doby např. "socka, outsajdr, flákač, lenoch ....
    Ostatně jen v podstatě kolem počítačů, včetně mobilů atp., jen v tom má stále "západ" převahu nad Čínou, která naopak vede dnes ve výzkumu v asi tuším 23 oblastech vědy z cca 27 ... což je ale jen otázkou času, protože kapacity jsou na straně Číny a nic jiného jí nezbývá, protože sankce proti Číně se týkají především oblasti výpočetní techniky - těch nejnovějších "patentů a vynálezů".
    Takže kdo chce mít normální děti musí tvrdě kontrolovat a sledovat internetovou aktivitu svých potomků.
    Ostatně ještě dodám, že pokud v minulosti revolucionáři, buřiči a nespokojenci byli především mladí lidé, studenti, kteří nenáviděli maloměšťáky duší, tak dnes tato skupina paradoxně hájí to, co kdysi hájili především starší lidé a ti maloměšťáci.
    Bedřich

    OdpovědětVymazat
  3. Nemyslím, že ten začátek bojů souvisí s válkou. Jen TO z toho udělali média a politici na obou stranách. Páč onlinové mládeži je šumák, kde je nějaká hranice.

    19. února si dali sraz pře VK a Telegram fanoušci onlinovek Dota 2 a podobných v Aviaparku v Moskvě. Toho využili ti "vylepaní sportovci v teplákách (adidas)" a počkali si tam na menší skupinku fanoušků onlinovek, kde jim začali nadávat, a pak se do nich pustili.
    Tohle si nedal líbit "populární" kanál Telegramu, co se jmenuje "Pokolení Redan" (ПОКОЛЕНИЕ РЕДАН), a zveřejnil videa a fotky z tohohle urážení nadšenců onlinovek "plešatými sportovci v teplákách" , a tím spustil lavinu všech těch událostí s heslem "smrt plešatým hajzlům v adidasech".
    To ЧВК РЕДАН souvisí s tím, že třeba v Dota 2, a že členové těhle onlinovek se nazývají podle hodností. Čili přídavek ЧВК je určitou vtipnou komunikační nadsázkou hodností z her, ale i při komunikaci na soc.sítích. Vůbec nijak nesouvisí s válkou, ani při "bojích" v Moskvě, ani při "bojích" v Kyjevě.
    Prostě onlinesociálně organizovaná a vedená "válka" "sportovců v ádách" proti "online gemblerům Dota2" od Ukrajiny přes Bělorusko a Rusko - včetně Petrohradu (26. února), Novosibirsku (26. února), Toljatti (27. února), Kazaně (27. února), Charkov (27. února), Kyjev (28. února), Gomel (28. února) a Volgograd(1. březen).

    Ano, trochu se mládeži vymkla z ruky... ale nabuřelou politiku z toho udělali až média, jak jinak.
    nenimito

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba tady je něco málo...
      https://www.dailyo.in/social/pmc-ryodan-how-anime-inspired-youth-movement-got-embroiled-in-the-ukraine-russia-war-39096
      nebo tady...
      https://www.bellingcat.com/news/2023/03/03/ryodan-anime-teens-kremlin-russia-ukraine/
      stačí hledat, že s politikou válčení zřejmě fakt nesouvisí....
      nenimito

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů