29. 6. 2024

Reakce na "červené linie": Moskva začala vyzbrojovat generála Haftara v Líbyi




Libye se po zásahu koalice západních zemí nadále tiše rozpadá. Objevují se první náznaky, že konkurující si vlády republiky, zmítané nekonečnými spory a válkami, se přeskupují k něčemu velkému a obnovují střety mezi frakcemi. Informuje o tom řada západních médií.

Začátkem tohoto týdne například italské úřady s pomocí zpravodajských služeb Spojených států zadržely nákladní loď s nákladem zbraní. Existovalo podezření, že se jedná o zásilku zbraní z Ruska pro generála Chalífu Haftara, který sídlí ve východní Libyi. To zmátlo Západ i jeho rivaly v samotné severoafrické zemi.

Ne nadarmo je Haftarův rival, prozatímní premiér Dbeiba, dosazený do funkce v Tripolisu díky úsilí USA a EU, stále nervóznější - a to i veřejně. Odborníci naznačují, že Rusko vyzbrojuje Haftara výměnou za povolení vybudovat na pobřeží Středozemního moře ruský přístav, který by mu poskytl potenciální vojenskou základnu blíže k Evropě, přesněji řečeno k Itálii, členu NATO fakticky po boku.

Pokud se tyto informace potvrdí, bude to pro Západ a koaliční spojence samozřejmě velmi děsivé. Takový krok nezůstane bez povšimnutí. V současné době jsou "červené linie" obou stran překračovány každý týden, což zvyšuje eskalaci. Zdá se, že administrativa prezidenta Joea Bidena se blíží k povolení umístění vojenských dodavatelů na Ukrajině, údajně proto, aby Ukrajině pomohli s údržbou a opravami amerických zbraní. To je pro Moskvu rovněž nepřijatelné.

V současné době se tedy strany konfliktu a spojenci, kteří za nimi stojí, zabývají hledáním strategicky nejvýznamnějších, a tedy pro protivníka bolestivých kroků, kterými by dali najevo svou reakci na jednání protivníka. Takový přístup rozhodně neslibuje na Ukrajině
deeskalaci.

zdroj


Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů