27. 6. 2024

Pod ochranou stíhaček




Poprvé po dlouhé době operoval průzkumný letoun NATO nad Černým mořem v doprovodu stíhaček. Britský RC-135W Rivet Joint dnes (26. 6.) doprovázely nejméně dva letouny Eurofighter Typhoon.

Jak je patrné z dráhy letu na službě Flightradar, RC-135W kroužil nad jižní částí Černého moře. Dříve v oblasti nejčastěji operovaly průzkumné bezpilotní letouny MQ-4 Global Hawk nebo MQ-9 Reaper. Pro zajištění bezpečnosti je průzkumný letoun krytý doprovodem stíhaček Eurofighter Typhoon Královského letectva.




Připomeňme, že 24. června řada válečných zpravodajů informovala o jistém incidentu souvisejícím s nárazem ruského letounu na špionážní bezpilotní letoun MQ-4 Global Hawk. Konkrétně bývalý pilot a autor telegramového kanálu Fighterbomber informoval, že vysokoletící stíhačka MiG-31 ruského letectva při rychlosti Mach 2,3 proletěla v blízkosti amerického dronu a způsobila vážné turbulence.

Oficiální potvrzení ze strany ruského ministerstva obrany ani Pentagonu nebylo vydáno, ale 25. června se z iniciativy Washingtonu uskutečnil telefonický rozhovor šéfů obrany USA a Ruska. Předmět rozhovoru ruské ministerstvo obrany nezveřejnilo. Kromě toho monitorovací zdroje již čtvrtý den přítomnost průzkumných bezpilotních letounů nad Černým mořem
nezaznamenaly.

Již dříve však byly zaznamenány případy doprovodu průzkumných letounů NATO. Konkrétně v září 2022 letoun RC-135W Rivet Joint Královského letectva pracoval v doprovodu stíhaček po incidentu, při němž letoun Su-27 vypustil směrem k britskému letadlu raketu.

zdroj

5 komentářů:

  1. Belousov vcera oznamil, ze Rusko bude reagovat na US drony nad Cernym morem, ridici utoky USA ATAMCS raket na rusky tyl. Rakety jsou rizeny Americany.

    OdpovědětVymazat
  2. Rusove nebudou vahat sestrelit toho NATO spiona i s doprovodem. Jde o jejich bezpecnost v tylu Ruska.

    OdpovědětVymazat
  3. Belousov je civilni expert na svem miste. Zrejme jeho deticky nestuduji na Zapade.....

    OdpovědětVymazat
  4. Tady pomůže pouze trvrdý postoj RF. Naváděcí letouny nad Černým mořem si nemůže dovolit trpět. Bělousov se vyjádřil stroze a jasně.

    OdpovědětVymazat
  5. V piatok 28.6. si minister obrany RF Belousov predvolal zástupcov generálneho štábu RF aby mu predložili opatrenia, ktoré budú prijaté proti špionážnym dronom. Rovnako Belousov plánuje na ministerstve RF uskutočniť rozsiahly audit štátnych objednávok a rozkryť tak korupčné schémy na MO RF. Včera sa v ruskom éteri objavila zatiaľ nepotvrdená informácia, že gen. Tatiana Ševcová prezývaná pravá ruka Šojgu údajne ušla do Francúzka. Podľa článku má vlastniť nehnuteľnosti po celom svete a obrovské množstvo peňazí sa jej podarilo do zahraničia previesť v kryptmenách.
    Marian
    https://dzen.ru/a/ZnqNS0Aq71fexdfF
    https://dzen.ru/a/Znvh51OcW0MKwHh3

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů