13. 6. 2024

Rusko vypravilo ke břehům Kuby raketovou fregatu a atomovou ponorku


Připlutí jaderné ponorky Kazaň do havanského přístavu, Foto: REUTERS

 
Plukovník Baraněc: Návštěva našich lodí na Kubě jednoznačně lechtá nervy Bílého domu
 
Vstup ruských válečných lodí na Kubu byl jistě senzací. Mimochodem, když se loni v létě v havanském přístavu objevila ruská cvičná loď „Pěrekop“ (absolvují na ní stáže kadeti námořních univerzit), ve světových médiích takový ohlas nebyl. Letos však vidíme něco jiného: tentokrát to nebyla neškodná „učebnice“, která spustila kotvy u kubánského pobřeží, ale bojový oddíl, jehož součástí byla fregata „Admirál Gorškov“ nesoucí řízené střely a víceúčelová jaderná ponorka „Kazaň“, také se silnými raketovými zbraněmi.

Cestou na Kubu naši námořníci uspořádali cvičení v Atlantiku s elektronikou (představte si to jako simulované odpaly raket) a zamířili k Havaně, kde byli přivítáni dělostřeleckým pozdravem.

A aby kubánské ministerstvo obrany potlačilo provokativní výkřiky v americkém tisku, uklidnilo své arogantní sousedy – Spojené státy – následujícími vzkazy: „Tato návštěva je v souladu s historickými přátelskými vztahy mezi Kubou a Ruskem. Žádná loď nenese jaderné zbraně, takže kotvení v Havaně nepředstavuje pro region žádnou hrozbu.

Kontradmirál a mluvčí Pentagonu John Kirby téměř zívl, když uměle znuděným hlasem informoval Američany o příjezdu ruských lodí. Prý - žádné nebezpečí nehrozí, všechno vidíme, neexistují žádné hrozby. Ve skutečnosti však byla reakce jiná: pozorně sledovat Rusy na vodě i pod vodou se vydala
působivá skupina amerických válečných lodí. Ze vzduchu vše kontrolovala i letadla. A na titulních stránkách některých amerických novin tiskli velkým písmem: "Rusko se vrací na Kubu!"

Návštěva našich lodí jednoznačně lechtá nervy Bílého domu a Pentagonu. Tam přímo nebo mezi řádky naznačují, že pokud se Rusové znovu začnou „usazovat“ na Kubě, bude to jako bajonet namířený na břicho Spojených států (z Kuby do nejbližšího státu USA je to jen 80 kilometrů! ).


Uvítání lodí ruského námořnictva v Havaně, foto: REUTERS

Ne a znovu ne – Moskva se samozřejmě, stejně jako během kubánské raketové krize v roce 1962, nechystá tahat jaderné rakety na Kubu. Zjevně má ale v úmyslu vrátit se k předchozím politickým, ekonomickým a vojensko-technickým vztahům s Havanou.

Pracuje se na nápravě

A zde musíme říci hořkou pravdu: svého času Moskva udělala, „na žádost Spojených států“
strategickou chybu, když stáhla svou skupinu z Kuby a opustila mocné zpravodajské centrum Lurdes. Když naši odcházeli, lehali si Kubánci do prachu cest, po kterých projížděly obrněné transportéry, a prosili Rusy, aby zůstali. Tehdy se Kubánci urazili. A Moskvě trvalo mnoho let, než vztahy obnovila.

Zdá se, že se to děje
nyní.

Odchodem z Kuby jsme „stáhli ze stolu“ náš mocný trumf ve vojensko-politické hře se Spojenými státy – samotný bajonet přiložený k jejich břichu. A dali NATO volnou ruku a přesunuli jeho jednotky k hranicím Ruska. Případný návrat na Kubu není jen odpovědí, ale i nápravou tehdejší chyby.

Své vojenské základny na ostrově samozřejmě nezřídíme bez souhlasu Havany. Ale je velmi možné, že Kubě uděláme nabídky, které pravděpodobně nebude odmítat.
 
Jsou však i další adresy

Rusko-kubánská „renesance“ je strategicky výhodná pro Moskvu i Havanu. Navíc v karibské oblasti existují další země přátelské k Rusku. Je to jak Venezuela, tak i Nikaragua. Ano, a Brazílie a Mexiko. Nelze vyloučit, že i na jejich březích zavlaje vlajka svatého Ondřeje ruského námořnictva.
 
Toto jsou nejlepší lodě Severní flotily

Zdálo by se, že dvě lodě vyslané Ruskem ke břehům Kuby nejsou nic moc. Ale to jsou nejlepší lodě ruské Severní flotily.

„Admirál Gorškov“ je víceúčelová fregata 1. rangu, schopná nést „Onyxy“, „Kalibry“ a hypersonické „Zirkony“. Má sadu radarových stanic schopných sledovat všechny typy cílů a moderní systémy elektronického boje a elektronické prostředky. Všechny řídicí systémy jsou digitální. V podstatě se jedná o plovoucí počítač, který dokáže plnit úkoly i bez lidského zásahu. A s dobrou posádkou je „Gorškov“ tou nejdokonalejší zbraní.

"Kazaň" je víceúčelová jaderná ponorka schopná odpalovat všechny moderní typy řízených střel. Má nové linie trupu, elektronické zbraně a moderní i modernizované vybavení. Všechny komponenty jsou vyrobeny v Rusku. Kazaň má navíc nový, méně hlučný motor. Odhalit ji v hlubinách moře není snadný úkol.
 
autoři: Viktor Baraněc, Alexander Koc

2 komentáře:

  1. Saudi nepredlžia zmluvu o petro dolári, moskovská burza stopla obchodovanie s dolárom a Eurom. Prítomnosť vojnových lodí na Kube, len tak, pre istotu, aby sa niečo nestalo?
    Definitiva

    OdpovědětVymazat
  2. To tedy trvalo. Ale pan Bůh zaplať, že se věci napravují. Gorbačov , toho zplodilo samo peklo a Rusko to velmi poškodilo. Samozřejmě , že to poškodilo celý socialistický tábor a miliardy lidí. Tento podraz se neměl vůbec stát. Kuba to odnesla skoro nejvíc a nezasloužila si takové opomíjení. Jsou to báječní a vzdělaní lidé. Bohužel tam mají pořád nasáčkované amíky na Guantanámu. To je lejno , kterého se musí zbavit , aby byli v bezpečí. Rusko není pro slušné lidi nebezpečné, jen pro darebáky. Přeji Kubě velký úspěch při budování přátelství s Ruskem. To je to , co budeme muset u nás udělat také, ale nejprve se zbavit té naší věrchušky.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů