22. 3. 2024

Teroristický útok v Moskvě: Více než 40 mrtvých


Co je v tuto chvíli známo  (21:41)
 

 
V Krasnogorsku vnikli teroristé do budovy koncertního sálu. Koncert tam měl každou chvíli začít. 
 
22. března 2024 ve 20:00 měl v koncertním sále Crocus City Hall v Krasnogorsku začít koncert skupiny Picnic. Všechny vstupenky byly vyprodány. Celkem bylo v sále několik stovek lidí. Když však lidé zaujímali místa v sále, vtrhlo do budovy 5 až 10 teroristů. Všichni byli oblečeni v maskáčích a vyzbrojeni kulomety. Nejprve zastřelili strážného, ​​který se jim snažil stát v cestě. Poté začali v hale střílet po neozbrojených lidech.  
 
Někteří z ozbrojenců vstoupili do sálu a zahájili palbu. Některým lidem se podařilo uprchnout tak, že při prvních výstřelech rychle opustili budovu koncertního sálu. Na mnoha videích můžete vidět, jak lidé křičí, když slyší výstřely. 
  
V tuto chvíli se ví o 40 mrtvých a více než 130 zraněných.  
 
Ozbrojenci budovu Crocus zapálili a oheň zachvátil asi 3000 metrů čtverečních. „Hasiči evakuovali asi 100 lidí z 1. patra budovy Crocus,“ uvedlo ministerstvo pro mimořádné situace. Část diváků se schovala ve 4. patře a byli tak odříznuti od ohně. Nyní se jim snaží pomoci. Podle těch, kterým se podařilo utéct, hoří sedadla, která teroristé zapálili.  
 
Lidé se nemohou spojit se svými příbuznými, telefony nefungují.  
 
Na místě jsou všechny bezpečnostní složky, do Crocusu dorazilo více než 70 sanitek. Ve 21:00 začal SOBR na budovu radnice Crocus útočit. Do objektu vstoupili i hasiči. Jejich úkolem je hledat a zachraňovat přeživší lidi. Mezitím začnou hasit oheň ze vzduchu. K teroristickému útoku na Crocus se zatím nikdo oficiálně nepřihlásil. Podle některých zdrojů proto mohou být teroristé spřízněni s RDK*. 
 
* organizace uznaná jako teroristická a/nebo extremistická na území Ruské federace.
 
autor: Dmitrij Bugrov

-------------------------------

aktualizace:
Krátce před začátkem, když už většina diváků seděla na svých místech, vtrhli do budovy čtyři muži v maskáčích a s automatickými puškami, postříleli ochranku a zahájili palbu na diváky. Poté vstoupili do hlediště a začali střílet do lidí zblízka. V sále se jich tohoto večera sešly tisíce. Teroristé pak zapálili zápalné lahve a utekli.

Na místo dorazily speciální jednotky, zdravotníci a hasiči a byl vytvořen operační štáb. Začala evakuace osob a poskytování pomoci zraněným.
Požár se rozšířil na střechu, jeho hašení trvalo téměř celou noc, část střechy se zřítila.
Podle nejnovějších informací bylo zabito 93 lidí. Všichni se stali oběťmi buď střelby, nebo se udusili v ohni. Uvádí se, že počet mrtvých se může zvýšit. Podle Ministerstva zdravotnictví Ruské federace je stav 16 obětí teroristického útoku hodnocen jako mimořádně vážný, dalších 44 osob - ve vážném stavu.
Úřady Moskvy a Moskevské oblasti uvedly, že jsou připraveny poskytnout obětem a rodinným příslušníkům obětí
veškerou potřebnou pomoc .

Ráno byli podle FSB a Vyšetřovacího výboru na území Brjanské oblasti zadrženi čtyři teroristé. Cestovali v bílém voze Renault s černou střechou, kterým z místa teroristického útoku ujeli.
Podezřelí byli dopadeni poblíž obce Chacun v Karačevském okrese. V interiéru auta byla nalezena pistole Makarov, zásobník AKM a pasy tádžických občanů. Řidič auta nereagoval na výzvu strážců zákona, aby zastavil, začalo pronásledování a na zločince se střílelo. Jeden z nich byl zadržen na místě, ostatní uprchli do lesa, ale následně byli dopadeni. 
Všichni pachatelé jsou občany Tádžikistánu. Nedávno přicestovali do Ruska a byli registrováni v Ivanovské, Jaroslavské a Samarské oblasti. Tádžické ministerstvo zahraničí vydalo na své stránce na sociálních sítích prohlášení, v němž uvedlo, že z Ruska neobdrželo o zapojení svých občanů do "tohoto činu" žádné údaje.

Ukrajina útok popřela, ale řada dobrovolníků, politiků a vojenských důstojníků jej schválila.
Místo dopadení teroristů - Brjanská oblast - není náhodné, uvedla FSB. Teroristický útok byl pečlivě naplánován. Ozbrojenci plánovali překročit hranici s Ukrajinou a na této straně měli příslušné kontakty.


26 komentářů:

  1. Teď se ukáže, jestli naše politické loutky mají dostatek soudnosti, aby držely huby, nebo zda budou schvalovat terorismus, za což u nás padly i tresty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ovšem určitě výhradně vybraným osobám z řad "dezolátů". Moc bych se divila, kdyby i někomu z vládních přisluhovačů.
      Ruským obětem Requiescat in pace.

      Vymazat
    2. Malá poznámka - bude to znít možná tvrdě, ale ten anglikanismus, alespoň na mě, v tomto konkrétním případě nepůsobí jako vhodná forma vyjádření soustrasti ruským obětem. Obzvláště v kontextu možných viníků. Vhodnější by byla ruština, pokud trváte na cizojazyčnosti nebo čeština.

      Vymazat
    3. Nebude ta fráze spíše z latiny než anglikanizmus? Kdyby to bylo z angličtiny, tak by bylo "peace" místi použitého "pace". Jirka

      Vymazat
    4. Anglicky ani latinsky neumím. Na latinu mám stejný názor jako na angličtinu (dvě strany jedné mince).
      Takže moje máslo na hlavě, že mi uniklo "e" a dobře mi tak. Nicméně i tak nevím, proč ruským obětem psát kondolenci na českém blogu částečně v latině. Máme tu relativně dost čtenářů z RF. Blogger sice umožňuje překlad, ale z mého úhlu pohledu pokud chci někomu, koho si vážím a kdo mluví jiným jazykem, něco podstatného sdělit, dám si práci s tím, abych to sdělil jeho jazykem. V dnešní IT době to není nic složitého. Možná mám nějakou vadu ve výchově, ale takto to prostě cítím jako správné.

      Vymazat
    5. Kupodivu ministerstvo zahraničních věcí vyjádřilo upřímnou soustrast civilním obětem teroristického útoku. To mě dost překvapilo. https://ibb.co/89FQ92Y

      Vymazat
    6. Vypadá to na nové notičky ze zámoří. Už jen proto, že USA vzkázaly králi Šňupákovi, aby UA neútočila na ropné rafinérie v RF. Zelí se asi urazil, když USA nedávno pozastavilo jednání o další finančí pomoci UA a začal se na vodítku škubat a vrčet na páníčka a dělat naschvály. Hloupý pejsek.
      Některá naše jelitní individua překvapivě zachytila jasné signály z USA a znovu si vzpomněla, čí chleba zrovna jedí. Chápu, je v tom zmatek - Washington chce jedno, Londýn něco jiného a Zelí ani sám neví, co vlastně zrovna chce.

      Vymazat
    7. Michal: ad latina - inu to rovnítko asi není funkční. Latina je již pár set let "mrtvý" jazyk, jako aktivní byl v době kdy ještě zbytek Evropy "skákal z větve na větev, což se týče jak angličtiny tak i ruštiny. V latině existují spisy starověkých vědátorů, po celý středověk to byla "lingua franca" tedy něco jako dnešní esperanto tehdejších vzdělanců všech oborů.
      Takže ji klást na roveň dnešní angliny je mimo. Jediné v čem je podobná že anglina je dneska celosvětovou "linguou franca", tedy jazykem jednacím na fórech politických tak i vědeckých. Stačí zalistovat vědeckými periodiky....
      Přeju hezký den. Jirka

      Vymazat
    8. Jirko,
      pokud byste náš blog sledoval po jeho celou dobu, věděl byste, co a proč si tu myslíme o historii Evropy nejen pár stovek let nazpět. Nechce se mi tu opakovat. VyjeĎte si třeba články se štítkem "falšování historie". Je jich tam tuším "jen" 64.
      "Stačí zalistovat vědeckými periodiky" - to myslíte jako vážně? Bez komentáře.
      Téma jak MichalB nepoznal latinu ukončuji.

      Vymazat
    9. Doplním třeba toto: https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/2016/01/jakym-jazykem-se-mluvilo-v-zapadni.html

      Vymazat
  2. WhitelikesnowandcoldlikeWinter23. března 2024 v 7:41

    Asi před rokem jsem o tom viděl film.
    Ozbrojená skupina si tam nalepovala falešné identifikační znaky,dokonce jestli tam nebyl ještě i pohyb v čase.
    Všechno nám to dávají vědět.
    Paraziti prostě válku chtějí.
    Ale my člověkové ne.

    P.S. Včera jsem slyšel,že nastávající židovský svátek je nejveselejším za celý rok - paradoxně pro křesťany nejsmutnější.
    Přeji všem krásné,voňavé jaro a že letos je!

    OdpovědětVymazat
  3. O útoku velmi pravděpodobně píše v analýze MaP:

    https://www.michalapetr.com/map-1946-znamy-terorista-isil-abdulkhakim-shishani-vyfotografovan-jak-ridi-teroristicke-utoky-ukrajincu-na-ruskem-uzemi-teroriste-s-falesnymi-vousy-a-dalsi-podivnosti-vcerejsiho-masakru-v-moskve-jd/

    „Praví teroristé ISIL jsou známí tím, že “nepřeruší úspěšný teroristický útok, ve kterém je možné ještě pokračovat, aby si útěkem zachránili holý život”. Opačné chování teroristů při včerejším útoku, tak nenasvědčuje, že tento útok provedli afgánští, či arabští islamisté, ale spíše nějací “méně věřící teroristé”.

    A náš mainstream podezřele brzy přispěchal se zprávou ze zaručených zdrojů:
    „K zodpovědnosti za útok se na sociální síti přihlásila teroristická organizace Islámský stát, informovala agentura Reuters. Podle amerických úřadů o tom není důvod pochybovat.“

    A v jiném článku píší, že USA „předem varovala“!!!
    Není to nějak příliš náhod???
    Albi

    OdpovědětVymazat
  4. Kde byla FSB ? Jak to, ze USA varovaly pred utokem? Protoze o nem vedely a organizovaly ho. Chteji oslabit ruskou statnost a Putina. Kdyz to nejde na poli boje, nasadi teroristy. Jejich uspechy maji oslabit rusky odpor. Opet falesna kalkulace, zesili ho. Proti terorismu je velmi obtizne se branit. Nebyli to islamiste, mluvili mezi sebou surzikem, ukrajinskou hatmatilkou. Masivni rusky utok na zivotne dulezite funkce na Ukrajine ma pohnout veci kupredu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě osobně to spíše připadá, že to má vypadat na práci USA (opomenu-li zaručené zpávy z MSM, že se k tomu přihlásili Eskimáci, amazonšstí domorodci apod.) Nedivil bych se, když by nápad přišel nikoli z "nového světa" ale ze "starého kontinentu".

      Vymazat
    2. ,měli to vědět,kde,kdy,kolik jich bude,jaké zbraně,JAKOU MAJÍ BARVU TRENÝREK a spoustu dalšího měli vědět!
      Svatá prostoto.
      USA varovaly před NĚJAKÝM útokem!

      Vymazat
  5. Po útoku bylo zatčeno 11 teroristů. Zajímavé číslo.

    OdpovědětVymazat
  6. Pardon? Je to latinsky "Odpočívej v pokoji".

    OdpovědětVymazat
  7. Prosím, nechci být za hnidopicha a už vůbec neschvaluji to, co se stalo, ale myslím si, že vždy je třeba dívat se na věci z nadhledu a v širších souvislostech, neboť vše se vším souvisí a nic se neděje náhodně. Vesmír je tuze dokonalý na to, aby připouštěl jakékoliv náhody. Zaujala mě jedna věc. To moskevské zábavní centrum jistě evropského střihu a evropských standardů mělo název ruský nebo anglický? Ta rocková skupina, jejíž koncert se stal pro mnohé osudným, měla ruský název nebo anglický psaný latinkou. Myslím, že všichni Slované bez výjimky začínají ochutnávat vlastní medicínu. Pokud opovrhujeme svým vlastním jazykem a přebíráme a napodobňujeme evropský styl života, ke kterému stále vzhlížíme jako ke zlatému teleti, nesmíme se divit důsledkům našeho odklonu od cesty ke Světlu, ke které naši předkové vždy hrdě kráčeli....
    Jan Smola, Havířov

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kolega, je niektorý z tých FB profilov tvoj? Teba si rád pridám.

      Vymazat
  8. MichalB23. v 13:20
    Je to běžný církevní symbol smutečního vyhádření, pravda "západokřesťanský". Uznávám, že v pravoslaví bude možná odlišný, ale významově jistě stejný.
    Nevidím tedy důvod, proč by to mělo Rusy něčím urážet, když to ani z kontextu nijak nevyplývá.

    Ale omlouvám se, pokud se to kohokoliv něčím dotklo.

    OdpovědětVymazat
  9. A k současné době je těch obětí již 150. Je neskutečné, kam až to nechají nosáči zajít, aby rozdmýchali WWIII, ale podaří se jim pravý opak. Spojí se proti nim celý svět.

    OdpovědětVymazat
  10. No, ak chceli destabilizovať situáciu v Rusku, podarilo sa. Od začiatku operácie tvrdím, nech nenaťahujú gumku na trenkách. A verím, že teraz sa už nasrali.
    Juraj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Destabilizovali situaci v Rusku? Nevím o tom, že by situace v RF byla tímto teroristickým činem destabilizována. Prosím o objasnění.

      Vymazat
    2. Zasa sme sa nepochopili. Tí zbabelci boli vyslaní z kravína, s cieľom destabilizovať situáciu, naštvať domácich a obrátiť proti vláde. Má to ale opačný efekt. Naštvali ľudí. A ak 150 nasratých rodín teraz narukuje, aspoň do 5tej generácie, to bude zábavy.
      Terorista - zbabelec, hnoj, nikto, ich vízia - vystrieľať zapáliť a utiecť.
      Páči sa mi na obrázku ten potkan pri zadržaní, ksicht detská tvárička. Po výsluchu ksicht kaša.
      Juraj

      Vymazat
  11. Halóóóóó učivo základnej školy: 31. august 1939, prepadnutie vysielača v Gliwiciach...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nerozumím. To si jako ten teroristický útok provedlo Rusko, aby jako co? Zaútočilo zítra na ISIL? Nebo Washington? Nebo Mars?
      Žádám o vysvětlení.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů