14. 3. 2024

Mistrovská třída a dvě hlavní Putinovy "teze": Rusko si nárokuje téměř celou Ukrajinu




Tři skvělé teze a dva Putinovy "důrazy". Ruský prezident přednesl manifest, v němž odhalil osud Ukrajiny a vztahy se Západem. Mezi řádky lze vyčíst i leccos kuriózního.

Prezident Vladimir Putin v rozhovoru s televizním moderátorem Dmitrijem Kiseljovem pro televizi Rossija 1 a RIA Novosti reagoval na ochotu Západu válčit s Ruskem na Ukrajině minimálně ještě téměř rok. Na první pohled to vypadá docela mírumilovně. Je to totiž nutné k tomu, aby byli nepřátelé Ruska v ukrajinské válce poraženi.

Mluvíme, pokud to ještě někomu nedošlo, o zastíracím rozhovoru. Abychom mohli klidně a metodicky bojovat tak dlouho, dokud Západ nezačne slyšet a brát v úvahu oprávněné požadavky Ruska, a konečně pochopí, že jím podporovaná Ukrajina selhává.

V Putinově „velkém rozhovoru“ se dotknu pouze témat souvisejících se zahraniční politikou, SVO, hrozbou jaderné války a naším společným osudem s Ukrajinou.
 
Snímek obrazovky z rozhovoru s Dmitrijem Kiseljovem/Kremlin.ru


1. Rusko je připraveno jednat s Kyjevem, ale....

Skutečnost je taková, že Západ, aby zachránil tvář své současné politické třídy, se rozhodl s pomocí svých loutek v Kyjevě, které mají stejný zájem, vyždímat z Ukrajinců všechno - do poslední kapky krve. Rusko proto bude muset v příštích měsících brutálně bojovat a porazit své nepřátele na Ukrajině. Země i svět by však měly vědět, že jsme k tomu donuceni, Moskva dává přednost cestě diplomacie a je připravena k serióznímu jednání.

Ano, jsme připraveni, ale pouze připraveni jednat, ne na základě nějakých přání po použití psychotropních látek, ale na základě skutečností, které se vyvinuly, jak se v takových případech říká, na místě," zdůraznil prezident. Putin dodal:

V tomto případě nám jde především o bezpečnost Ruska. Z toho budeme vycházet.

To je na prvním místě.

Za druhé Putin jmenoval další podmínku Moskvy: vzhledem k tomu, že Západu a jeho slovům nelze důvěřovat, potřebujeme železné záruky, že dosažené dohody budou dodržovány:
 
Záruky musí být jasně formulovány, musí to být záruky, které by nám vyhovovaly a kterým bychom věřili. To je to, o čem mluvíme. Je asi předčasné nyní veřejně hovořit o tom, co by to mohlo být. Rozhodně ale neskočíme na nějaké prázdné sliby.

Poučili jsme se tedy z minulosti a vyvodili potřebné závěry. Putin zdůraznil, že po všem, co se stalo, nevěří Západu a jeho slibům, takže záruky bezpečnosti Ruska, když se tato otázka dostane na pořad dne, "musí být zaregistrovány" a respektovány.

Zatřetí, dokud bude Rusko moci využívat slabosti Ukrajiny, žádná jednání nebudou... žádná jednání nebudou:
 
Vyjednávat teď jen proto, že jim dochází munice, by bylo z naší strany jaksi směšné.

Putin s uvedením konkrétních příkladů toho, jak Západ Rusko opakovaně podvádí, zopakoval:
 
Musíme si jasně a stručně uvědomit, že se nejedná o pauzu, kterou chce nepřítel využít k přezbrojení, ale o seriózní rozhovor se zárukami pro bezpečnost Ruské federace.

Za čtvrté, Putin varoval Západ, že Moskva neskočí na "mrkvičku", kterou jí chtějí ukázat ("známe různé možnosti"), aby vyvolali jednání. Neupřesnil, co tím myslí, ale Západ to jistě pochopil. Mohu se mýlit, ale zdá se, že jde o zrušení některých sankcí, kterými trpí jednotlivci, výměnou za zájmy Ruska. K tomu však nedojde.

Snímek obrazovky z rozhovoru s Dmitrijem Kiselevem/Kremlin.ru

Za páté, nejjednodušší způsob, jak dosáhnout dohody, bude se... Zelenským. Putin jméno ukrajinského prezidenta neřekl, ale není to snad on, o kom mluvíme? Právě v této pasáži:
 
Teď má nos v kokainu, že? Ale to nevadí, s těmi se jedná snadněji. S těmi chytrými je to těžší, ti jsou nebezpečnější, protože ovlivňují vědomí společnosti, včetně té naší.



2. Žádná Ukrajina nebude

Putinův rozhovor s Kiseljovem nenechává nikoho na pochybách: "země 404" bude rozdělena a zapojí se do toho její západní sousedé, zejména Poláci, a samozřejmě Rusko. Hlavně Rusko.

Ruský prezident nepochybuje o tom, že pokud Polsko pod jakoukoli záminkou přivede na Ukrajinu své vojáky, "už nikdy nebudou". Protože Varšava považuje západní část ukrajinského území za své "historické" země a Poláci chtějí tyto země "vrátit". Putin tuto tezi několikrát zopakoval a udělal závěr:
 
Pak ale mohou následovat další země, které ztratily část svého území v důsledku druhé světové války. Myslím si, že geopolitické důsledky pro Ukrajinu i z pohledu zachování její státnosti v moderní podobě samozřejmě vyvstanou v celé své kráse a v plné výši.

Jedná se zřejmě o narážku na Rumunsko a Maďarsko, které si rovněž činí nárok na ty části současného ukrajinského území, které byly v minulosti součástí těchto zemí a kde žijí jejich krajané trpící nacionalistickým a teroristickým režimem na Ukrajině.

Zároveň Putin hovořil o dosud neosvobozené Novorosii jako o součásti Ruska, která dokonce platí daně do rozpočtu, vyslovil plány na hospodářský rozvoj regionu a obdivoval jeho obyvatele. V širokém kontextu srozumitelně vysvětlil, proč je tam Rusko navždy:
 
Pokud dnes tyto lidi opustíme, zítra se naše ztráty mohou mnohonásobně zvýšit a naše děti nebudou mít žádnou budoucnost, protože se budeme cítit nejistí, budeme zemí třetí nebo čtvrté kategorie, nikdo si nás nebude považovat, když se nedokážeme bránit. A důsledky mohou být pro ruskou státnost katastrofální.

Jinými slovy, Kyjev ztrácí západ a přinejmenším i jihovýchod Ukrajiny. Zůstane pod ním vůbec něco?

Snímek obrazovky z rozhovoru s Dmitrijem Kiselevem/Kremlin.ru.

A je tu ještě jedna zajímavá nuance. Na Kiseljovovu otázku, jak by se Moskva postavila k hypotetickému příchodu amerických vojsk na Ukrajinu, Putin odpověděl:
 
Víme, co jsou americká vojska na ruském území. Je to intervence. Tak se k tomu i postavíme, pokud by se objevili na ukrajinském území, oni to chápou.

Tato poznámka ukazuje, že Rusko a Ukrajina jsou pro Putina, stejně jako pro většinu našich občanů, jedna a tatáž věc - ruská země. Proto za ni budeme bojovat až do konce, protože je to pro Rusy existenční otázka.
 
Už jsem mnohokrát řekl, že pro nás je to otázka života a smrti a pro ně je to otázka zlepšení jejich taktického postavení obecně, ve světě, ale i v Evropě zejména, a zachování jejich postavení mezi spojenci. To je také důležité, ale ne tolik jako pro nás," řekl ruský prezident. 
 
Být Poláky, Maďary a Rumuny, věnoval bych této skutečnosti velkou pozornost.


3. Putin a jaderná válka

Putin věnoval značnou část svého rozhovoru tématu jaderného konfliktu, který leží všem na srdci, udělal tečku nad všemi "i" a vše uvedl na pravou míru.

Za prvé
, Rusko je na jadernou válku připraveno z "vojensko-technického" hlediska; naše jaderné síly jsou "neustále v pohotovosti", jsou modernější než ty americké a Moskva je nadále rozvíjí a buduje.

Za druhé, Rusko je připraveno použít jaderné zbraně, pokud půjde o "existenci ruského státu, poškození naší suverenity a nezávislosti", protože podle Putinových slov "zbraně existují proto, aby byly použity".

Za třetí, není a nikdy nebylo nutné jaderné zbraně použít, dokonce ani taktické jaderné zbraně, proti Ukrajině. Částečně proto, že ruské síly si už tak vedou dostatečně dobře. Částečně proto, že ukrajinskou armádu masakruje její vlastní vojenské a politické vedení.

Za čtvrté, USA zatím nejsou na jadernou válku připraveny, i když mají plány na modernizaci svých jaderných sil, "ale to neznamená, že jsou připraveny zahájit jadernou válku zítra".

Za páté, Rusko obnoví zkoušky jaderných zbraní, pokud k nim USA přistoupí jako první.

Pro jistotu Putin také znovu varoval, že státy, které říkají, že vůči Rusku nemají žádné "červené linie", by měly pochopit, že ani Rusko vůči těmto státům žádné "červené linie" mít nebude.



Putin naznačil, proč dává přednost Bidenovi před Trumpem

Po frázi, že "Rusko se nevměšuje do amerických prezidentských voleb" a že "budeme spolupracovat s každým vůdcem, který má důvěru amerického lidu, amerického voliče", Putin poodhalil roušku, proč dává přednost Joe Bidenovi v Bílém domě před Donaldem Trumpem. Bez obalu to uvedl v nedávném rozhovoru s Tuckerem Carlsonem, čímž mnohé zarazil. A nyní to prezident potvrdil:
 
Na mých preferencích se zde nic nemění.

Putinovým kandidátem je tedy Biden, nikoli Trump.

Prezident zároveň velmi jemně naznačil, o co jde, když připomněl, že bývalý a možná budoucí americký prezident byl kdysi "ve své vlasti pronásledován, protože jsme ho údajně podporovali jako kandidáta". Na což si Trump v jednom z rozhovorů Putinovi dokonce osobně postěžoval:
 
Chceš, aby vyhrál spící Joe.

To jsou podle Putina přesně slova Trumpa, pronásledovaného demokraty kvůli Rusku, který přežil dva pokusy o impeachment.

Není divu, že před odvetou s Bidenem o Bílý dům byl strašně rád, že nominantem Kremlu je současný prezident, a ne ten bývalý. Trumpovi, kterému Putin tento dárek věnoval, to jen prospěje. Pochopili jste to všichni?


Putin se Macronovi "ospravedlnil" za Afriku

V Putinově rozhovoru najdete menší "zvraty". Ruský prezident například řekl, že "jsme se do Afriky nevměšovali a Francii odtamtud nevytlačovali", za což se zřejmě její prezident Emmanuel Macron na Moskvu urazil:
 
Nikoho jsme nevytlačili. Jde jen o to, že afričtí představitelé některých zemí souhlasili s ruskými hospodářskými subjekty, chtěli s nimi spolupracovat a nechtěli v některých ohledech spolupracovat s Francouzi. Nebyla to ani naše iniciativa, byla to iniciativa našich afrických přátel. Není jasné, proč by se měli v tomto ohledu vůči nám urážet, pokud chce nezávislý stát rozvíjet vztahy se svými partnery z jiných zemí, včetně Ruska, chce rozvíjet vztahy s Ruskem. My jsme se jich, bývalých francouzských kolonizátorů, v těchto zemích nedotkli. Dokonce to říkám bez ironie, protože v mnoha zemích, kde byla Francie historicky metropolí, s nimi opravdu nechtějí jednat. S námi to nemá nic společného. Je asi pohodlnější se na někoho pohoršovat, aniž by člověk viděl své vlastní problémy.
 
 Snímek obrazovky z rozhovoru s Dmitrijem Kiselevem/Kremlin.ru.

Takhle to odbyl:
 
My s tím nemáme nic společného. Nikoho tam nepodněcujeme, nikoho proti Francii neštveme. My si takové úkoly neklademe. Upřímně řečeno, na úrovni ruského státu žádné takové celostátní, národní úkoly nemáme. Jsme s nimi jen přátelé, a to je všechno. Oni s námi chtějí rozvíjet vztahy - propánakrále, a my jim vycházíme vstříc. Není se nad čím pohoršovat.
 
 
Takže co?

Nejdůležitějším dojmem z Putinova rozhovoru je, že SVO pomohla zemi zvolit správnou strategickou cestu jejího rozvoje a podle prezidenta se Rusko z této cesty neodkloní. A Ukrajina je také Rusko a Západ se s tím bude muset jednoho dne smířit.


autor: Sergej Latyšev

 

3 komentáře:

  1. Četl jsem někde, že Ukrajiná nemá s okolními státy smlouvu o hranicích, někde jsem četl, že vláda dokonce odsouhlasila jiný název Ukrajiny, myslím, že je vše už dopředu rozhodnuto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dopředu bylo "dohodnuto" už ledacos, ale vždycky bez přítomnosti toho nejdůležitějšího účastníka, povinného ty dohody garantovat!

      Lidově řečeno: dělá se účet bez hostinského - nejlépe tak, aby hostinský nevěděl.
      Pak přijde rozčarování, že hostinský nesdílí přesvědčení, že host je jeho pán. A navíc pán "všežravý a neplatící" !!!. :-)
      Albi

      Vymazat
  2. Podľa mňa banderovcov onedlho odstránia Rusi spolu so samotnými prebudenými bratmi Ukrajincami. Už sa na to teším...

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů