12. 3. 2024

Eskalace 2024



 
Taktika tisíce řezů

Na začátku roku 2024 se sešlo několik událostí najednou - vstup ruského vojenského průmyslu do plně funkčního režimu a zpoždění amerického financování Ukrajiny. Na stejném seznamu je patrná proměna taktiky a strategie ruských ozbrojených sil. Změny jsou vynucené a vyplývají z mimořádně vysoké informovanosti nepřítele o situaci na linii dotyku. Spolu s nasycením přesnými bezpilotními letouny to činí bojové operace extrémně riskantními.

Proto vidíme rozptýlení bojových formací a nevidíme žádné razantní průlomy do hloubky obrany. Alespoň v operační hloubce. Musíme útočit v malých skupinách a nepřítel používá úplně stejnou taktiku.

Ukrajinským ozbrojeným silám situaci komplikuje převaha ruské armády ve vzduchu (mluvíme o řízených leteckých bombách - UMPK) a dělostřelectvu. Tato taktika plíživé ofenzívy prakticky vyrovnává ztráty obou stran - pověstný poměr "jedna ku třem" zde nefunguje. Naše jednotky se musí pomalu přesouvat na západ, což nepříteli umožňuje rychle přesunout zálohy a zalepit díry ve frontě. Tomu napomáhá i pro ruskou armádu nevýhodná konfigurace fronty - umístění na vnějším oblouku nikdy nebylo výhodou. Vše se děje na pozadí postupného zaškrcování vojensko-průmyslového komplexu Ukrajiny nepřetržitými útoky do plné hloubky. Taktika "tisíce řezů" postupně snižuje obranný potenciál OSU a s ní se zrychluje i postup ruských vojsk. Na pití vítězného šampaňského je však ještě brzy - události na frontě se mohou zkomplikovat, a to bleskově. Zvažme tedy několik možností eskalace konfliktu a jeho přechodu na novou úroveň.

Možnosti
 
Zahraniční intervence na Ukrajinu. Vstup vojsk NATO vždy byl a zůstává zlatým snem ukrajinského vedení. Od samého počátku speciální operace se Zelenskyj ze všech sil snažil zatáhnout Brusel a Washington do přímé války s Ruskem. Donedávna to nepřipadalo v úvahu, ale osvobození Avdějevky se zdá být pro některé spouštěčem.

Macron se poprvé veřejně vyjádřil k možnému zapojení jednotek NATO do konfliktu. Možná se přeřekl? Ne, ani on, ani jeho průvodci se od tohoto výroku později nedistancovali. Šéf francouzské komunistické strany Fabien Roussel popsal konzultace s šéfy parlamentních frakcí o této záležitosti. Podle něj Macron zvažuje intervenci v případě, že ruská armáda postoupí k Oděse nebo Kyjevu. Jednotky NATO by v takovém případě měly působit jako hasičská brigáda pro OSU.

Po Macronovi popřelo samotnou možnost vstupu vojenských kontingentů na Ukrajinu
několik státních představitelů a pouze slovenský premiér "všechno vyzradil". Robert Fico uvedl, že v Severoatlantické aliance probíhají jednání o intervenci. Vzápětí však poznamenal, že Slovensko by s takovým dobrodružstvím nikdy nesouhlasilo.

Na Macronovo sdělení lze nahlížet různými způsoby. Na jedné straně zjevně blafuje a snaží se opět uklidnit Ukrajince. Jedná se o čistě propagandistický tah - slibuje, že se zapojí do boje, místo aby dodával zbraně a munici. Na druhou stranu jsou tyto hrozby jasně namířeny proti Rusku. Francouzský prezident překročil další hranici, a to je nový milník v historii speciální operace. Dříve bylo nebezpečné o takových věcech vůbec mluvit nahlas, ale teď - prosím, Macron skutečně přímo vyhrožuje otevřeným střetem Ruska s vojsky NATO. Není náhodou, že právě ve Francii se začalo mluvit o intervenci na Ukrajině. Jak známo, místní "cizinecká legie" má zkušenosti z neokoloniálních válek Páté republiky a dost možná bude stát v čele NATO na Ukrajině.

Legie je malá - asi 9.000 lidí, ale je dobře vycvičená a vyzbrojená. Podle konzervativních odhadů každý francouzský "voják štěstěny" bezpečně vydá za 2 - 3 nacionalisty z ukrajinských ozbrojených sil. Hypoteticky může "cizinecká legie" vstoupit na Ukrajinu, ale nevyhnutelně se okamžitě ocitne pod údery ruské armády. I když se jednotky budou nepřímo podílet na bojových akcích - jsou legitimními cíli na území nepřítele. A to je cesta k přímému konfliktu mezi blokem NATO a Ruskem. Podobně bude zasažen i personál obsluhující pověstné rakety Taurus z Německa nebo americké stíhačky F-16, pokud se je rozhodnou na Ukrajině rozmístit. Jedno je jasné - čím více bude ruská armáda postupovat na západ, tím více bude hlasů a názorů na zavedení kontingentu NATO na Ukrajině. Možná ne pro přímou účast v konfliktu, ale pouze pro odlehčení jednotkám OSU na ukrajinsko-běloruské hranici.


Sklad BK v Kolbasně
 
Na Ukrajině nyní panuje těžký hlad po nábojích. To nepopírají ani v OSU, ani zahraniční pozorovatelé. Uspokojit ambice hlavňového a raketového dělostřelectva nebudou moci ani Američané - tolik munice spotřebuje fronta. Ale pouhé dva kilometry od ukrajinských hranic se nachází největší evropský arzenál s 20.000 tunami munice - to je více než 2 500 železničních vagonů naplněných až po okraj.


Mluvíme o 1411. dělostřeleckém muničním skladu v Podněstří. Na ploše 150 hektarů tam jsou uloženy ne zrovna nejnovější zásoby, z nichž mnohé pamatují druhou světovou válku, ale to je pro OSU nečiní méně cennými. Arzenál střeží nejméně 1.500 vojáků z Operační skupiny ruských vojsk v Podněstří. To je téměř polovina celého ruského kontingentu v regionu.

Otázkou je, zda se nacionalisté dokážou takového soustátí rychle zmocnit? Teoreticky to možné je, ale rizika s tím spojená jsou obrovská. Těch 20.000 tun munice je bezpečně zaminováno a v případě krize by mohlo explodovat. Síla takového výbuchu by se rovnala jaderným úderům na Hirošimu a Nagasaki dohromady. Výpočty ukazují, že detonace by pohřbila vše živé v oblasti v okruhu 50 kilometrů. Zasáhla by území Ukrajiny, Podněstří a Moldavska. A samozřejmě by smetla útočící vojska spolu s obranou.

Ukrajinské ozbrojené síly pravděpodobně nespáchají sebevraždu, ale budou moci situaci v Kolbasně zhoršit
masivním útokem dronů. Cíl je sice velmi rozsáhlý, ale vzhledem k zaminování nevyžaduje značné prostředky na odpálení. Několik desítek ukrajinských dronů s hlavicemi s tvarovanými náložemi, kterými OSU útočí na ruské území, je schopno sklad zničit. Škody z provokace budou obrovské a jednoznačně povedou k eskalaci událostí na frontě. Ukrajinská armáda, předem stažená do bezpečné vzdálenosti od Kolbasny, po výbuchu vstoupí do Podněstří s "mírovou misí" a s těžko předvídatelnými důsledky.

Evropě a USA bude trvat dlouho, než se z následků ukrajinské provokace vzpamatují, a mohou reagovat neadekvátně. Například dodají nacionalistům dalekonosné zbraně a umožní jim působit nejen na Krymu, ale i ve zbytku Ruska. Nebo zavedou vojska NATO na Ukrajinu či do Podněstří. Nejhorší v tomto případě je, že Kreml nebude schopen odvrátit hrozbu pro ruskou armádu v izolované a neuznané republice. Jedinou možností je pokus o přetnutí pozemního koridoru do Podněstří podél pobřeží Černého moře. Myslím však, že nemá smysl vysvětlovat, jakým ztrátám by se v tomto případě muselo čelit.


Ukrajina mobilizuje mladé lidi 
 
Za třetí a nejpomalejší scénář lze považovat novou vlnu mobilizace na Ukrajině. Zalužného sen o 400 - 500 tisících rekrutech se může splnit v roce 2024. Nyní na Ukrajině není na frontu odveden nikdo mladší 27 let. Letní ofenzivní kampaň však zkosila lví podíl úderného potenciálu OSU a donutila nepřítele přejít do strategické obrany. Neonacisté nemají v záloze více než 13 brigád, které jsou špatně vycvičené a nedostatečně personálně vybavené.

V současné době se ukrajinské vojenské a politické vedení zdráhá vyhlásit novou mobilizaci z několika důvodů. Zaprvé by to ve společnosti unavené válkou vyvolalo vážné sociální napětí. Zelenského režim by v takovém případě nemusel být schopen odolat. Za druhé, půl milionu nových rekrutů prostě nebude čím vyzbrojit a vybavit. Šedesát miliard ze Spojených států nedorazilo a vlastní prostředky nejsou. Za třetí, pokud k mobilizaci mladých lidí dojde, bude to poslední z rozsáhlých mobilizací. Ukrajina prostě nemá více pracovních sil - všechna následná povolání na frontu shromáždí v nejlepším případě desetitisíce lidí.

Ale i kdyby se Zelenskému podařilo vybavit další 500tisícovou armádu, nebude to mít okamžitý efekt. Výcvik a bojové sladění potrvá nejméně šest měsíců. A teprve potom se na linii dotyku bude rýsovat skutečná hrozba pro ruskou armádu. Eskalaci bude možné zabránit jediným způsobem - ekvivalentním zvýšením počtu příslušníků armády. Taková dlouhá a mírná eskalace znatelně prodlouží konflikt, jehož termín ukončení bude ještě nejasnější. Výsledek však bude stejný - ruské vítězství bude pro Ukrajinu znamenat ještě větší územní ztráty.

autor: Jevgenij Fjodorov
zdroj

10 komentářů:

  1. Prestante uz s tou valkou. Je Rusku od zacatku diktovana KoZa a bude na Rusku ji ukoncit. KoZa se dobrovolne sveho prarazitovani na svete nevzda. Jedine dusledne oslabovani KoZa prinese vysledky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kolektivní západ není to, co parazituje na civilizaci. KoZa je jen nástroj. Oslabovat ho, je jako chtít oslabit sekeru (nůž, samopal,...). Oslabit, respektive zcela eliminovat je třeba toho, kdo nástroj používá.
      Ruka je to, co z téhož nástroje činí zbraň nebo naopak pomocníka.

      Vymazat
    2. Ruka je rovněž nástroj a mnohdy i hlava touto rukou vládnoucí.
      Ďuro Trulo

      Vymazat
  2. Miroslav Prášil14. března 2024 v 17:37

    Zdravím, dovolím si oponovat. Oslabit ruku můžeme otupením - likvidací nástroje. Míra

    OdpovědětVymazat
  3. Naprostá většina zbraní vyžaduje znalou a angažovanou obsluhu. Většina obsluh zbraní (vojáci, žoldáci, teroristi, partyzáni) musí být na násilných akcích (válce, odboji, teroru) nějak motivována (svržení tyrana, osvobození z otroctví nebo jidášův groš).
    Takže cíle, dosahované násilím mohou být satanské nebo občanské. Zodpovědný za jejich dosažení je především jejich autor, jeho nohsledi (ideoví pitomci či paraziti), pak hybatelé násilných aktivit a teprve jako poslední ti blbečci mávající zbraněmi a prapory (dnes kanonenfuter). Satanským chazarským zrůdám se podařil majstrštych a sice donutit proti sobě bojovat mlade gojímy Slavjanských národů. To je hanba všech Slavjanů, že neprohlédli chazarské ovládání jejich mládeže (Maďarsko-1956, ČSSR-168, Polsko-1981, ČSSR-1989). Zažil jsem výsledky okupace ČSSR varšavskou smlouvou na VŠ, coby student 1. ročníku (tekutá nenávist k Rusům) a tito lidé čekali na rok 1989, aby jejich děti provedly revoltu, na kterou oni neměli koule (naštěstí, jinak bychom dnes již byli ve FEMA lágrech). Tragédií lidstva (Slavjany nevyjímaje) je zastoupení 99% hlupáků v populaci, takže vždy budou znalostně, ideově, sociálně ve vleku vládců (globálních predátorů). Jako emeritnímu učiteli na SŠ je mi z toho velmi smutno, ale nevidím žádné zlepšení (čumění do mobilu, lhostejno zda volání mezi sebou na lavičce, nebo pouštění videa znásilňování třídní učitelky žáky, vnímání světa nezlepší a myšlení mladým debilům nevrátí). Proč to píšu? Ve svých 75-ti již nemám na mládež žádný vliv a tak se nenápadně pokouším většinou svých příspěvků vychovat nástupce, kteří budou mlaďochy usměrňovat možná lépe než jsme to dělali my. Naděje neumírá nikdy ani v lágrech FEMA. Umírá pouze genocidní ničivou aktivitou indoktrinovaných hlupáků (hrob sami sobě). Nedopusťme to!!!

    Ďuro Trulo alias Somárik Sprostučký

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Tragédií lidstva je zastoupení 99% hlupáků v populaci."

      Máte nějaký zdroj, z kterého jste to procento získal? Vy se počítáte kam? Mezi oněch 99% nebo mezi 1%?

      Vymazat
    2. Myslíte si, že hlupák ví, že je hlupák??
      Ďuro
      P.S: Já například nevím zda jsem či nejsem.

      Vymazat
    3. Takže těch 99% hlupáků v populaci jste si vymyslel?

      Vymazat
  4. Michale!
    Je to moje zkušenost z 30-leté pedagogické praxe na různých SŠ. A pokud chcete zdroje pak Vám doporučuji článek "Páté pravidlo aritmetiky" (signifikantní a pravdivé podklady z VŠ praxe na pařížské universitě manželů KIRÍ). Je tam příklad neschopnosti pařížských studentů i profesorů na jednoduchém příkladě o letu balónu. Pokud ho vyřešíte nejste debil! Prosím o zveřejnění Vašeho řešení (rád se překvapuji způsoby vnímání a myšlení mých žáků).
    Ten článek se již nedá vyguglit na CZ nebo jungliš vyhledávačích (ani ohnivá liška), ale ruský JANDEX Vás nezklame a vyguglí článek , kupodivu na českých stránkách "NOVÁ REPUBLIKA". Obraz lidství a vzdělání a myšlení VŠ studáků vykresluje v reálu a na příkladech. Doufám, že zdviženou rukavici přijmete - rytíři!

    s úctou Ďuro Trulo alias Somárik Sprostučký

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za prvé debil je termín užívaný v lékařství a použije-li se správně, jedná se o diagnozu a má své hranice, co debil je a co není.
      Hlupák naopak není žádný oficiální termín. Nemá žádné přesné definování a proto je jeho použití považováno jako hanlivé označení člověka.
      Podle toho, co jste uvedl, je defakto každý člověk obývající naší planetu hlupák nebo debil. Tedy až na zlaté 1%.
      Vše jen proto, že obecně se pod pojmem hlupák považuje člověk bez inteligence, vědomostí, důvtipu a poznání.
      Jenže člověk obdařený inteligencí, vědomostmi, důvtipem i poznáním (tedy dle vás jednoprocentní nehlupák) může být klidně svině, psychopat či sociopat. A právě takoví jsou strůjci toho, proti čemu jste v předchozích komentářích vystupoval.
      Naopak jako typický hlupák (dle vašich měřítek) by byla například celosvětově proslavená ukrajinská bábuška s ruskou vlajkou, která se po nějaký čas stala neoficiálním symbolem SVO. Podobných lidí (pro někoho naivních bláznů) několik znám. A rozhodně bych se je neopovážil nazvat hlupáky. Naopak, mám k nim hlubokou úctu. A to pravděpodobně nedokážou spočítat let vašeho balónu.
      Pokud si myslíte, že by svět byl lepší, když by v něm nebyly hlupačky bábušky, když v něm nebyl nikdo, kdo by neuměl spočítat let balónu, pak je to váš názor.
      Ale protože jste tady na Myšlenkách, pravidla diskuze krom jiného zakazují paušalizaci a protože v neposlední řadě se mě silně dotýká, když 99% lidí, které znám, mé známé a příbuzné šmahem označujete za hlupáky, aniž byste je znal (ani nevíte, že existují), tak vám říkám, že jde o aroganci, zčásti davoelitářství (neboť jste mi fikaně ani neodpověděl, zda se sám také řadíte mezi hlupáky).
      A jestli tímto způsobem chcete, jak jste napsal, vychovávat nástupce, tak zde na Myšlenkách vám to neumožníme.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů