10. 3. 2024

Nastal "Čas hrdinů"


 Bezprecedentní "výtahy"

Ve svém projevu před Federálním shromážděním Ruské federace oznámil Vladimir Putin 29. února projekt "Čas hrdinů". Celý název zní Vyšší škola veřejné správy "Čas hrdinů", kterou realizuje Vyšší škola veřejné správy Ruské akademie národního hospodářství a veřejné správy na základě Senežské manažerské dílny.

To je však v úředním jazyce. Jednoduše řečeno, Vladimir Putin se rozhodl pozvat účastníky SVO do elitního klubu státních manažerů. Zvěsti o chystaném vzniku takového institutu kolovaly již dlouho, ale teprve ve třetím roce konfliktu bylo rozhodnuto vše formalizovat podle zákona.Dva roky trvající spekulace ukončil Vladimir Putin:

"Pravá, skutečná elita jsou všichni ti, kdo slouží Rusku, dělníci a bojovníci, spolehliví, osvědčení, kteří prokázali svou věrnost Rusku, hodní lidé. Program Čas hrdinů bude postaven na stejných standardech jako naše nejlepší projekty - Vyšší škola veřejné správy, které se říká "škola gubernátorů", a soutěž Lídři Ruska. Mentory prvních účastníků programu budou šéfové vlády, prezidentské administrativy, federálních ministerstev, agentur, šéfové regionů a našich největších podniků."

Co vidíme na obzoru?

Především stát, reprezentovaný Putinem, vytvořil pro účastníky speciální operace samostatný sociální výtah. Pokud si pozorně přečtete přepis, prezident se zmiňuje o "dříčích a bojovnících, kteří prokázali svou věrnost Rusku". Mezi potenciálními účastníky projektu "Čas hrdinů" mohou být i zaměstnanci vojensko-průmyslového komplexu, bez nichž by průběh speciální operace mohl být zcela jiný. Zatím se o takové možnosti samostatně neuvažuje.

V podstatě se jedná o opakování událostí, které následovaly po Vítězství v roce 1945, kdy veteráni získali privilegia při vstupu na vysoké školy v zemi. Lidé, kteří prokázali věrnost vlasti, dostali možnost přijímat důležitá rozhodnutí a efektivně vést. Možná právě proto Sovětský svaz vyhrál vesmírné závody a vytvořil technologickou rezervu, kterou země využívá dodnes.

Rozdíl mezi programem "Čas hrdinů" a událostmi před 80 lety spočívá v tom, že speciální operace ještě neskončila, ale poptávka po manažerech nové formace už je příliš zřejmá. Cíle jsou charakterizovány následovně:

"Příprava vysoce kvalifikovaných, schopných manažerů z řad účastníků SVO pro následné působení ve státních a obecních orgánech i státních podnicích. Program zahrnuje školení v moderních metodách a technologiích řízení, týmové práci a osobním rozvoji".

Samostatně je třeba poznamenat, že lidé s dobrým temperamentem a silným charakterem jsou v administrativní práci již dlouho ceněni. Stačí připomenout "školu gubernátorů" při Vyšší škole veřejné správy Ruské akademie národního hospodářství a veřejné správy, kde budoucí manažeři museli skákat ze sedmimetrového vodopádu a ležet pod tankem v zákopech. Rusko vždy potřebovalo manažery silné duchem - speciální operace se pro ně stala vynikajícím výcvikovým prostorem. Veterán SVO se nad zkouškami "školy gubernátorů" jen shovívavě usměje.

Nastal čas hrdinů

Budoucí absolventy programu "Čas hrdinů" lze bez nadsázky nazvat novou elitou Ruska. Jak už to tak bývá, od dob afghánské a čečenské války se z obyčejných bojovníků manažeři a političtí vůdci často nestávají. Samozřejmě s výjimkou generálů a nejvyšších důstojníků.

Nyní Vladimir Putin navrhl vzít pod křídla profesionální armády dobrovolníky a mobilizované lidi, kteří splňují následující požadavky - ruský občan s vysokoškolským vzděláním a zkušenostmi s řízením lidí. Hlavním parametrem pro výběr uchazečů je samozřejmě účast v SVO. Program je jedinečný, a proto může přilákat bezohledné jedince. Nyní proto musí provozovatelé projektu organizovat výběr potenciálních účastníků mimořádně transparentním způsobem - mnoho "skoro-vojáků" bude v pokušení vstoupit do řad manažerů a obejít SVO.

Postup registrace v projektu Čas hrdinů je složitý a zároveň poměrně jednoduchý. Na stránkách timeheroes.rf si stačí vytvořit osobní účet a podat přihlášku. Dalším krokem je vyplnění dotazníku a napsání eseje. Je velmi žádoucí, aby vojákům v první linii, kteří splňují parametry konkurenčního výběru, byla poskytnuta možnost napsat esej a dále kompetentní poradenství.

Je třeba poznamenat, že právo zúčastnit se projektu mají všichni ti, kteří se zúčastnili SVO (včetně těch, kteří již byli propuštěni do zálohy), stejně jako v současnosti aktivní bojovníci speciální operace.

"Čas hrdinů" byl zahájen 1. března, ale již o den později počet přihlášených přesáhl 14 tisíc osob. Alexej Komissarov, rektor Prezidentské akademie a generální ředitel Autonomní neziskové organizace "Rusko - země příležitostí", uvedl: 

"Již první den zápisu účastníků ukázal, jak velká je poptávka po nové iniciativě ruského prezidenta. Mnozí lidé, kteří dnes brání zemi se zbraní v ruce, nebyli vždy vojáky. Pracovali ve stavebnictví, průmyslu, zemědělství, státních a komunálních službách, byli počítačovými specialisty, právníky, lékaři a učiteli. A mezi profesionálními vojáky je mnoho těch, kteří mají vůdčí vlastnosti a vysoký manažerský potenciál. Program Čas hrdinů jim všem dává jedinečnou příležitost k růstu a rozvoji, k seberealizaci ve službě Rusku v nové funkci - v mírovém životě."

Všichni, kdo se cítí dostatečně silní na to, aby sloužili vlasti v nové roli, se mohou přihlásit do 8. dubna do 12:00 moskevského času. Podle nejkonzervativnějších odhadů by počet uchazečů mohl výrazně přesáhnout 100.000.

Podle organizátorů mají všichni přihlášení účastníci zaručené online školení na platformě RANEPA. Po 8. dubnu proběhne online test manažerského potenciálu a pohovor s učiteli. A zde je třeba vysvětlení:
  • Jak se bude bojovník na pověstné "bojové linii" účastnit postupů a online školení?
  • Pokud bude uchazeč vybrán k osobnímu školení, bude možnost odvolat vlastence z frontové linie?
  • Podle organizátorů dostane každý vybraný uchazeč osobního mentora a kouče.  
V každém případě pro nemálo z desetitisíců uchazečů začne nový život velmi brzy. Před námi se odehrává mimořádně významná událost - zrod nové ruské elity. Nic podobného se v zemi nestalo přinejmenším od roku 1945.


autor: Jevgenij Fjodorov

12 komentářů:

  1. RF potřebuje mnoho nových kádrů , kteří vystřídají ty lůzry z páté kolony , nastrkaných do funkcí státní elitou hnUSA , pro vnitřní likvidaci Ruského mnohonárodnostního státu .
    Putin tuto dlouho očekávanou akci na vysunutí páté kolony z pozic konečně oficiálně spustil . To znamená , že se po volbách v RF mnoho věcí začne měnit . Bude užitečné to sledovat a učit se z případných chyb , i Nás tento národní úkol čeká .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nás to také čeká?
      Nikdo u nás nedostane takovou příležitosat z několika důvodů.
      Za prvé naše společnost NENÍ probuzená, v Rusku i přes "Putina" tento program také sám o sobě NIC nezaručí. Tam je dlouhodobě otevřená nenávist "obyčejných lidí" vůči (neo)liberálům. V Rusku však právě liberálové donutili svými otevřenými nepravdami společnost nejen hledání odpovědí na doslova vědeckém základě, ale především vyvolávali polarizaci názorů. Jako - paradoxně - výsledek liberálové dostali značný podíl mezi mladými Rusy pozitivní vztah ke Stalinovi (dokonce vyšší podíl než u starších vrstev), jako k tomu, kdo pozvedl Rusko (Sovětský svaz) až na úoveň supervelmoci. U nás mladí celkem vesměs mají mnohem spíše maloměšťácké prozápadní názory díky školním programům, kdy nezájem rodičů, na rozdíl od Ruska, určuje "pochmurnou" vizi budoucnosti.
      V Rusku se našlo dostatek rodičů, kteří se DOKONCE sami snažili zajistit kvalitní základ vzdělání i např. podle "stalinských" učebnic základních škol, byla to reakce právě na (neo)liberální silný vliv ve školství, kdy nedávno muselo vedení v čele s Putinem vyhlásit zásadní změny ve školství, což ale potrvá nejméně deset až dvacet let, než se to projeví v plné síle. Ty učebnice, "starého ražení" si tam rodiče dokonce sami vydávali! Lze je dokonce najít i v eknihovnách naprosto zdarma.
      Za druhé nevidím nikde nikoho v politice u nás, kdo by dokázal dát i jen šanci i těm mladým, kteří by dokázali projevit silný pronárodní duch a snahu hájit zajmy státu oproti všem.
      Uvědomte si, že někdo takový jako Putin by u nás nikdy neměl ani šanci udržet se delší dobu v politice, byl by vyštípán, zvláště kdyby de facto hájil směr i na vyvlastňování špatně vedených podniků, jako se to děje v Rusku, kde se dokonce přezkoumává privatizace sovětských poodniků, dokážete si tohle představit u nás?
      Za třetí šanci jsme měli, ale sami jsme si ji prošustrovali svým maloměšťáctvím před i hned po "listopadu", stejně jako nedávno při zvolení "fialových idiotů do vlády", kdy jsme jako celek rezignovali na jakoukoli důslednou kontrolu činnosti politiků. Pamatujete si, co udělali komunistovi Skálovi před volbami prezidenta, jako celkem oblíbenému a velmi inteligentnímu člověku?
      Prostě a jednoduše tu chybí jakékoliv předpoklady pro takovou přípravu mladých politiků. Mnohem důležitější by bylo zajistit vůbec provlastnenecké a prolidové chování politiků vůbec a teprve pak můžeme o tomhle uvažovat. Stejně jako by se muselo obnovit to, co bylo u nás jako nikde - schopnost zajistit si vlastními silami obrovský sortiment výrobků pro všechny potřeby lidí a státu, ještě jednodušeji - muselo by se začít znova makat rukama a hlavou a ne se snažit pro "mládež" zajistit jen pohodlné místečko, kteráž snaha však nakonec stejně končí zaměstnáním v nějaké té "montovně nebo skladu" ...

      Vymazat
    2. možno len treba hľadať, ako áno, než vysvetľovať, ako nie - napr. sám ste si odpovedal: V Rusku však právě liberálové donutili svými otevřenými nepravdami společnost nejen hledání odpovědí na doslova vědeckém základě, ale především vyvolávali polarizaci názorů. - to sa u nás nedialo? Samozrejme že proces musí byť iný, reálna cesta je odstaviť mééédiá a púšťať medzi ľudí normálne veci, väčšina sa stotožní.

      Vymazat
    3. U nás to probíhalo trochu jinak. Nebudu popisovat co a jak, jen uvedu, že u nás byla silná - nakonec pozvedli hlavu - vrstva těch, komu se líbilo být jak v První republice, byť to byla, stejně jako myšlenka o tom, že v Americe byla a je demokracie, jen pouhá falešná představa. Zkrátka vyhráli maloměšťácké názory v našich (průměrně) duších.
      Jak chcete odstavit méédia? Vy jste vlastník? Vy máte moc zastavit jejich vydávání? Ta jak to uděláte? Ani v Rusku tohle neudělali, jen si je označili - to jsou ti agenti zahraničního vlivu.
      Kolem "listopááááádu" (pro zdůraznění) jsem se a hlavně poté "několik let" motal kolem a s lidmi, kteří se snažili zachraňovat školství, protože oni viděli tehdy mnohem dál i než já, ale já aspoň se snažil jim pomáhat. No, ale výsledek - CELKEM NULA. Povedlo se vše pozastavit, jak se vyjádřil jeden z nich - jen o pár let. Proto dnes máme ještě malinkatou šančičku, ale ... to by se muselo začít jednat ihned! Protože ti, co by mohli změnu ve školství "zařídit, vést" tak ti "neodvratně odcházejí".
      Ale ti, co by to v politice podporovali - prostě buď nejsou nebo prostě nedostanou šanci.
      Ale jinak. Abychom měli vůbec nějakou možnost, příležitost, muselo by se začít u Vás (Nás) doma, kdy dáte dětem ještě před školou pevné základy hodnot a během školy je SAMI povedete a budete diskutovat o tom, co je a co není pravda a tak dále tímto směrem.
      Ostatně mám rád satiriky, ale ne zdaleka každého, kdo je jím označován. Jedním z nich je náš Jaroslav Hašek, ale my sami jeho dílo moc nechápem. Navíc se mu smějí i ti, proti kterým psal. Jeden politik -vyloženě a doslova vzorová postava pro Haškův výsměch a ironii - prohlásil, že miluje Haškovo dílo ... dokonce je u "koryta" i když dnes už v pozadí.
      Ale satirikem, který popisuje to , co mám na mysli je Michail Zadornov. Kdo umí rusky, může si najít záznamy jeho vystoupení na internetu. Právě on se vysmíval - jak sám uvedl smutně - právě tomu školství, které u nás teď nastupuje, ne že by tu nebylo, ale že nastupuje s plnou silou. A to bude znamenat, že děti ztratíme vždy v okamžiku, kdy nastoupí do školky, do školy.
      Ostatně už dnes je díky tomu - kvalitě vzdělání mladých - ohrožena budoucnost CELÉHO TZV. ZÁPADNÍHO SVĚTA,

      což by mi bylo fuk, jen kdybychom "TAM" nebyli i my. Bohužel.

      Nemohu zde psát uceleně jak by bylo potřeba, je to téma na celou obrovskou sérii knih a tak se vyjadřuji "zkratkovitě, co nejjednodušeji" a bez zbytečného rozvíjení a "zavrtávání". Vše není tak jednoduché a zároveň to není až tak složité.

      Jo, Bedřich

      Vymazat
    4. Bedřichu,
      prosím, mohl byste nám písnout na blogový mail? Rádi bychom vás kontaktovali a nemáme kam.
      Děkuji

      Vymazat
    5. Dobrý den, myslím, že i u nás v Čechách se lidé propoji a budeme tu mít nějakou rozumnou autonomii. Snad již brzy. Píši takový blog, který se tohoto týká. Souvisí to i s duchovní oblastí ta je důležitá.
      http://jkali.cz/data/pomahame_si.pdf

      Vymazat
  2. Asi tak před 8-10 lety V. Zaznobin v jednom svém videu tvrdil, že vlatizrádná vlasovská ruská rádobyelita rozkrade 20-25 procent státního rozpočtu ročně. Od začátku 90. let tedy za 3 desetiletí vyvedli tito vlastizrádci do zahraničních bank přes 1 bilion dolarů (1 000 000 000 000 US$)! Společným znakem podpindosníků, kromě nenávisti k Rusku a Rusům, je neschopnost. Proto pouhou výměnou vlastizrádné elity za vlasteneckou "rudou" elitu si Rusko musí výrazně polepšit, protože výrazně ubyde korupce v zemi. Netvrdím, že zmizí úplně.
    Výměna vlastizádné elity nastane až po skončení Speciální denacifikační operace na Ukrajině. Pak vyvstane otázka: "Jak jsi přišel ke svému majetku? Tys ho ukradl!"
    V Rusku zavládne meritokracie, protože na vysoká místa se sociálními výtahy dostanou konečně schopné kádry. V současnosti panují v Rusku na vysokých místech feudální vztahy, podpindosníci mezi sebe nikoho cizího nepustí. Když šel Putin po nich natvrdo, tak mu zařídili havárii na Sajansko-Šušenské hydroelektrárně. Jednají způsobem: "Když to nemůžem mít my, tak nikdo!"
    Teprve až po výměně vlasovské elity za pronárodní "rudou" elitu se může Rusko vrátit ke své historické rudé vlajce. To bude znakem pro celý svět, že je Rusko plně suverénním státem. Každopádně Rusko čeká hodně práce, např. znárodnění centrální banky na státní, aby mohla financovat ekonomiku, přenesení internetových servrů z USA do Ruska, atd.
    Po získání plně suverenity může Putin zařídit ekonomický zázrak, tak jako se to povedlo Stalinovi. Za Stalina rostla ekonomika SSSR od r. 1929 do 1955 průměrným ročním tempem 13,8%! Samozřejmě kromě válečných let. Michail Chazin předpovídá, že po spuštění Rudého projektu poroste ekonomika Ruska dlouhodobě 2-ciferným tempem 10-12 až 15% ročně. Jako příklad uvádí rok 2000, kdy mělo Rusko růst HDP 10%.
    Po porážce Ukrajiny USA ekonomicky zkolabuje. Podle Pjakina je reálná hodnota dolaru okolo 50 kopějek. Tolik stál dolar za Brežněva a v budoucnu, až dolar skončí jako světová rezervní měna, bude stát opět okolo 50 kopějek.

    OdpovědětVymazat
  3. Reakce na Anonymní 11. března 2024 v 1:23
    Co jsme prošustrovali? Tahleta zevšeobecňující moudra, které se nepotkávají s realitou, jsou úplně k ničemu. Kdy tady obyčejný člověk měl na cokoli vliv? Kdy mohl kontrolovat nebo dokonce odvolat neschopného/škodlivého politika? Lidé mají vliv pouze tehdy, pokud zastávají nějaké hodnoty, pokud mají určitou mravní úroveň, protože pak s nimi nejde orat. Tato úroveň však byla dovedně snížena velmi nízko, takže příliš mnoho lidí propadlo jen konzumnímu způsobu života. Tady neexistuje žádná zkratka, kterou by se tohle dalo obejít - maximálně nějaký šok, který konzumenty probere z jejich snění.
    Osobně vidím dvě možnosti - šíření informací, aby se dostaly k co největšímu počtu lidí a pomáhaly je probudit (a to je na roky a roky), a jako druhá je prostě zásah zvenku nějakou větší silou, které změní poměry a vnitřní síla místního režimu tomu nebude schopna klást odpor. Popřípadě kombinace obojího.
    Mezitím můžeme podporovat síly, které mají potenciál vychýlit jazýček na vahách tím směrem, který považujeme za správný. Ale určitě ne jen vést řeči typu "prošustrovali jsme", "lidé si zvolili", "lidi dostanou takovou vládu, jakou si zaslouží", jaký národ, taková vláda" apod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak dobře. Měli jsme jedno z nejlepších školství na světě. To je i to co mám na mysli tak z 50%.
      Dále jsme to - opakuji s plným vědomím co píši - všechno tím, že se projevila dušička "průměrného" človíčka a to upřednosťováním maloměšťáckých hledisek, názorů. Díky tomu nakeonec vyhrál Majdan v "listopáádu" a tento trend byl a je neustále podporován!
      Jsou to všelijaké "výhodné slevy", je to mánie vlastnit to, co "ostatní", je to i dnes tak rozšířené tetování u lidí pod cca 40 let, je to tolerance k drogám a tím nemám na mysli vůbec ani tak tabák, či alkohol, je to "ukazování" na to, že číst je přece tak zbytečné a drahé, je to odpor k manuální práci (a nemám na mysli ani tak pomocné profese, jako vysoce odborné), je to touha mít všechno právě tak, jak ostatní, protože pak s emaloměšťáček cítí jaksi nekomfotně. Všechno to u nás začínalo - a vtipy na to byly i v Dikobraze - "Hele Venco, koukej, Procházkovi mají barevnou televizi, či nové auto, Procházková má nový kožich, jedou na drahou dovolenou, mají známého řezníka, zkrátka všechno to, co se děje i dnes.
      Maloměšťáček nemá nikdy opravdový zájem na druhých, on vidí jen svoje. Jak problémy, tak "problémy".
      Při počátku pseudoepidemie bylo vidět, jak se někteří snaží pomáhat druhým, ovšem stejně tak dobře byly vidět i ne zrovna vzácné příklady naprostého sobectví. Ostatně "naše západní civivilizace" kradla masky na naše tlamy nejen jinde ve světě, ale i mezi sebou ...
      Mimochodem cca o deset let dříbve na jejich epidemii "prasečí chřipky" kašlal, slušně vyjádřeno, celý svět ... za deset let nás jakom celek dovedli mnohem hlouběji do propasti maloměšťáctví, pohodlnosti.
      Máme to, čemu se dovolí být A maloměšťáček, který se za "komunistů" bál, že mu jeho nahromaděný majeteček oni vezmou a potrestají ho i za případné krádeže, podvody, dnes se bojí o to víc.
      Prošustrovali jsme jako celek šanci na zachování dobrého a nápravu toho, co nebylo tak akorát a je jedno jestli to, co jsem napsal přímo, či něco jiného. Prostě duše maloměšťáčka nemá zájem na změnách, které mu slibují, že mu všechno vezmou, ač nechápe, že právě on o všechno v té "báječné zlaté západní civilizaci o to vše přijde mnohem spolehlivěji. A že mu nepomůlže obvyklé: "Ať, já na to všechno ještě mám, heč!"
      V první řadě je potřeba zaměřit se na děti a ty postupně mohou změnit budoucnost, mezitím je třeba co nejvíce odporovat nesmyslům. Bojovat proti maloměšťáctví, což ale neslyne přílišným "bohatstvím" a vděčností, jen si vzpomeňte, jak žil např. mnou uvedený Jaroslav Hašek.
      Jestli vám to nepomohlo, mohu jen pokrčit rameny. Mohu jen doporučit taková díla jako Oblomov, či na stejné téma takových autorů jako úrovně Dostojevského, Haška, jak se vysmívali někteří naši již polozapomenutí autoři, jako třeba Svatopluk Čech, jeho několik povídek a dobrých je ve filmu - POVIDKY-SVATOPLUKA-CECHA z roku 1976. Nebo jeho romány o panu Broučkovi.
      Bedřich

      Vymazat
  4. Máte můj hlubosklon, Vladimíre Vladimíroviči.

    OdpovědětVymazat
  5. Ten čas , ta příležitost , ta nutnost přestat být ovcí nadejde tehdy , až tlak prostředí vzroste natolik , že to pocítí každý . A to Nás všechny čeká během přeformátování Evropy .
    Je velice pravděpodobné , že zde výrazně zafunguje přirozený výběr , který se postará buď o nutnost chápat a přemýšlet , nebo nebýt .
    Dále je potřeba si uvědomit , že současný systém moci se zhroutí , takže protektorátní sebranka přestane dostávat signály a ocitne se v poli osamocena . A k tomu se přidá tlak místních elit , které se budou snažit , prodrat se k spolurozhodování , v novém mocenském uskupení .
    Bude to podobné , jako v čase , kdy Hitler přestal být stmelující hmotou a každý zachraňoval především sebe .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tak,
      - paradoxně čím hůř, tím lépe. Protože k výrazné změně u nás jinak nedojde. Stále je džbán ještě v kondici, ale to ucho se jednou utrhne. Jen je třeba mu pomoct.
      Takže jen více "přešlapů" skřeta Lipavského, více hůrónských pokřiků hradního rozvědčíka, více bušení pěstiček nepochopeného Nutelloviče, více restrikcí čecha Rakušana (schválně malé "č"), jen více výhružek zemědělcům.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů