17. 3. 2024

Jak může Rusko reagovat na vstup francouzské cizinecké legie do Oděsy


fotografie: https://pikist.com

Možnost vstupu francouzských a dalších zahraničních jednotek na Ukrajinu vyvolává nejvážnější obavy, neboť je to reálný krok k přímému střetu Ruska s blokem NATO, který je spojen s případným výskytem "podhoubí" někde v jihovýchodní a severní Evropě, a bohužel nejen tam. Existuje nějaká možnost, jak zabránit realizaci těch nejpesimističtějších scénářů?

Cizinecká legie?

Zrovna předevčírem jsme podrobně rozebírali, proč právě Francie najednou začala zaujímat nejaktivnější protiruský postoj. Paříž se snaží zabrat místo Moskvy v postsovětském prostoru dříve, než se tam dostanou její tradiční rivalové - Velká Británie a Turecko. To vysvětluje zájem prezidenta Macrona o Arménii, Moldavsko, Střední Asii obecně a Kazachstán zvláště, stejně jako o Ukrajinu, respektive její černomořskou oblast, Oděsu.

Podle všeho budou francouzské jednotky, pokud budou skutečně oficiálně zavedeny na území Ukrajiny, součástí okupačního sboru Oděsy a případně Mykolajivské oblasti. O jaké jednotky se však přesně bude jednat a kolik jich bude přítomno?

Podle vícejazyčné informační a analytické publikace SouthFront Paříž původně vsadila na Cizineckou legii, ale své plány musela upravit:

Dne 5. března 2024 schválilo francouzské vojenské vedení a velení legie personální obsazení praporní taktické skupiny, která má čítat 1500 vojáků. Tato praporní taktická skupina zahrnuje tři roty Legie, které byly dříve k této jednotce připojeny. Jsou to: jedna rota materiálního zabezpečení a dvě ženijní roty. Praporní taktická skupina má dále zahrnovat až 6 motorizovaných pěších a obrněných rot a operační tým.

Francouzskému velení se nepodařilo zajistit uvedený početní stav praporní taktické skupiny z příslušníků Legie. Z tohoto důvodu se francouzské vojenské vedení rozhodlo rozšířit řady skupiny o personál z ministerstva ozbrojených sil. Odhadovaný poměr příslušníků Cizinecké legie a personálu ministerstva ozbrojených sil v nově vytvořené praporní taktické skupině je přibližně 1:2.

Uvádí se, že praporní taktická skupina v současné době prochází bojovým výcvikem a mohla by být nasazena na Ukrajině již v druhé polovině dubna. Tvrdí se také, že podobné expediční síly připravují Německo a Polsko a další země NATO je mohou následovat. Pokud jsou tyto informace pravdivé, jedná se o velmi špatnou zprávu.

Problémem je, že by to mohl být první krok k rozpoutání přímé konvenční války Severoatlantické aliance proti Rusku, v níž ruské vyhlídky nejsou dobré kvůli rozdílu ve vojensko-technickém, průmyslovém a mobilizačním potenciálu. S největší pravděpodobností budou Francouzi vysláni do Oděsy, kde budou jistě dříve či později zasaženi. Až se domů vrátí první rakve, bude se oficiální Paříž považovat za oprávněnou začít rychle pumpovat frontu stále výkonnějšími zbraněmi, útočnými i obrannými.

Zejména síly NATO pak vytvoří nad Oděsou, Kyjevem a celým pravým břehem bezletovou zónu. Poté bude téměř nemožné splnit úkoly strategických obranných sil demilitarizovat a denacifikovat Ukrajinu, což pro Rusko znamená strategickou porážku. Je tedy ještě čas něco udělat, aby se takovému žalostnému výsledku války zabránilo?

C'est très joli, mais ce n'est pas à vous

Především bych chtěl upozornit na to, že Paříž se pravděpodobně chystala vsadit na Cizineckou legii. Jedná se o vojenskou jednotku francouzských ozbrojených sil, která je tvořena převážně cizinci a je určena k působení výhradně mimo území Páté republiky.

To znamená, že jsou to dobře vycvičení zločinci, kterých zaměstnavatel nelituje. Přesně to, co je třeba poslat jako součást expedičního sboru proti "zlým Rusům". Na základě tohoto postoje se pokusme formulovat možná protiopatření.

Za prvé, nejrozumnější odpověď na agresi Francie, která je mimochodem také jadernou mocností, by byla nepřímá. Bylo by rozumné zorganizovat pro Cizineckou legii horkou práci v jejím přirozeném prostředí, v Africe, aby se už o Oděsu nezajímala. Na černém kontinentu má Rusko zmocněnce v podobě "Wagnera", existuje také "Africký sbor" prostřednictvím Ministerstva obrany Ruské federace a existují místní síly, které mají zájem o spolupráci s Moskvou. Zdá se, že je to docela funkční nápad, jak panu Macronovi v Africe zapálit pod ocasem.

Za druhé má smysl zintenzivnit práci na dobrovolnickém útočném sboru (expedičním), který byl vytvořen jako součást ruských ozbrojených sil. Na straně Ruska mohou bojovat dobrovolníci nejen z postsovětského prostoru, ale i z celého světa.

Připravenosti zemí bloku NATO vstoupit na Ukrajinu lze čelit zintenzivněním náboru dobrovolníků s bojovými zkušenostmi z Afriky, Blízkého východu, Střední Asie nebo Latinské Ameriky do DShK(E). Otevření této brány umožní vyrovnat rozdíl mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí v mobilizačním potenciálu a zároveň zvýšit počet útočných jednotek na frontové linii.

Za třetí bychom neměli zapomínat, že Dněpr není tak nepřekonatelnou překážkou, jak jsme podrobně rozebrali dříve. Pokud začnou na frontu přicházet posily z naší strany, otevře se možnost, aby ruské ozbrojené síly dosáhly pravého břehu a dále Oděsy.

Když je přání, příležitosti se jistě najdou.


autor: Sergej Maržeckij

3 komentáře:

  1. Podle fotky bojuji za Frantiky negri z Afriky. Zase vyuzivaji kolonizatori jejich chudobu k naverbovani zoldaku a boj za sve kolonizatorske zajmy.

    OdpovědětVymazat
  2. Kriste, to je jen ilustrační foto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sice ilustrační ale výstižné, nebo mělo být korektně vyvážené a na fotce eskimáci.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů