31. 1. 2023

Zpanikařená říše se snaží učinit Rusku "nabídku, kterou nelze odmítnout"


USA si uvědomují, že válka NATO s Ruskem pravděpodobně skončí nepříznivě, a proto testují nabídku na odchod. Proč by však Moskva měla brát nepřímé návrhy vážně, zejména v předvečer svého nového vojenského postupu a v době, kdy je na vítězném místě?

Ti, kdo stojí za trůnem, nejsou nikdy nebezpečnější, než když jsou přitlačeni zády ke zdi.

Jejich moc se rychle vytrácí: vojensky, prostřednictvím postupného ponížení NATO na Ukrajině; finančně, spíše dříve než později, většina zemí globálního Jihu nebude chtít mít nic společného s měnou zkrachovalého darebáckého obra; politicky, globální většina podniká rozhodné kroky, aby přestala poslouchat dravou, zdiskreditovanou, de facto menšinu.

A tak nyní ti, kdo stojí za trůnem, spřádají plány, jak se alespoň pokusit zastavit přicházející katastrofu na vojenské frontě.

Jak potvrdil vysoce postavený zdroj z amerického establishmentu, ministru zahraničí USA Antony Blinkenovi byla předána nová směrnice o NATO proti Rusku na Ukrajině. Blinken není z hlediska skutečné moci ničím jiným než poslíčkem straussovských neokonů a neoliberálů, kteří ve skutečnosti řídí zahraniční politiku USA. Ministr zahraničí dostal pokyn, aby novou směrnici - jakýsi vzkaz Kremlu - předal prostřednictvím mainstreamových tištěných médií, což okamžitě zveřejnil deník Washington Post.

V elitní dělbě práce amerických mainstreamových médií mají New York Times velmi blízko k ministerstvu zahraničí a Washington Post k CIA. V tomto případě však byla směrnice příliš důležitá a potřebovala být zprostředkována novinami v imperiálním hlavním městě. Byla zveřejněna jako Op-Ed (za paywallem).

Novinkou je, že poprvé od zahájení ruské speciální vojenské operace (SVO) na Ukrajině v únoru 2022 Američané skutečně navrhují variaci na klasickou "nabídku, kterou nelze odmítnout", včetně některých ústupků, které mohou uspokojit ruské bezpečnostní imperativy. Zásadní je, že americká nabídka zcela obchází Kyjev, čímž opět potvrzuje, že se jedná o válku proti Rusku vedenou Impériem a jeho přisluhovači z NATO - s Ukrajinci jako pouhými rozšiřitelnými zástupnými subjekty.

"Prosíme, nepřecházejte do útoku

Staronový moskevský korespondent deníku Washington Post John Helmer prokázal důležitou službu a nabídl plné znění Blinkenovy nabídky, samozřejmě rozsáhle upravené tak, aby obsahovalo fantaskní pojmy jako "americké zbraně pomohou rozprášit Putinovy invazní síly" a krkolomné vysvětlení: "Jinými slovy, Rusko by nemělo být připraveno odpočívat, přeskupit se a zaútočit."

Zpráva z Washingtonu může na první pohled vyvolat dojem, že USA připustí ruskou kontrolu nad Krymem, Donbasem, Záporožím a Chersonem - "pozemním mostem, který spojuje Krym a Rusko" - jako hotovou věc. Ukrajina by měla demilitarizovaný status a rozmístění raket HIMARS a tanků Leopard a Abrams by bylo omezeno na západní Ukrajinu, ponecháno jako "odstrašující prostředek proti dalším ruským útokům".

To, co bylo možná nabídnuto ve zcela mlhavých formulacích, je ve skutečnosti rozdělení Ukrajiny včetně demilitarizované zóny výměnou za to, že ruský generální štáb zruší svou zatím neznámou ofenzívu v roce 2023, která může být stejně ničivá jako odříznutí přístupu Kyjeva k Černému moři a/nebo přerušení dodávek zbraní NATO přes polskou hranici.

Nabídka USA se definuje jako cesta ke "spravedlivému a trvalému míru, který podpoří územní celistvost Ukrajiny". Tedy ne tak docela. Prostě to nebude žádná zadlužená Ukrajina a Kyjev si možná ponechá i ty západní země, které Polsko touží sežrat.

Evokuje se také možnost přímé dohody mezi Washingtonem a Moskvou o "případné poválečné vojenské rovnováze", včetně žádného členství Ukrajiny v NATO. Pokud jde o samotnou Ukrajinu, Američané zřejmě věří, že se stane "silnou, nezkorumpovanou ekonomikou s členstvím v Evropské unii".

Cokoli, co na Ukrajině zůstalo hodnotné, již pohltila nejen její monumentálně zkorumpovaná oligarchie, ale především investoři a spekulanti typu BlackRock. Různí korporátní supi si prostě nemohou dovolit ztratit ukrajinské přístavy pro vývoz obilí, stejně jako podmínky obchodní dohody dohodnuté s EU před válkou. A děsí se, že ruská ofenziva může obsadit Oděsu, hlavní námořní přístav a dopravní uzel na Černém moři - což by Ukrajinu učinilo vnitrozemskou.

Neexistuje žádný důkaz, že by ruský prezident Vladimir Putin a celá ruská bezpečnostní rada - včetně jejího tajemníka Nikolaje Patruševa a místopředsedy Dmitrije Medveděva - měli důvod věřit čemukoli, co přichází od amerického establishmentu, zejména prostřednictvím pouhých přisluhovačů, jako je Blinken a Washington Post. Koneckonců "stavka" - přezdívka pro vrchní velení ruských ozbrojených sil - považuje Američany za "neschopné dohody", i když je nabídka písemná. Zkrátka zoufalý americký gambit s cílem zdržet a předložit Moskvě nějakou mrkvičku v naději, že se podaří oddálit nebo dokonce zrušit plánovanou ofenzívu v příštích několika měsících.

Dokonce i disidentští washingtonští agenti ze staré školy - nepodléhající straussovské neokonské galaxii - se vsadí, že tento gambit bude nic neříkajícím hamburgerem: v klasickém režimu "strategické dvojznačnosti" budou Rusové pokračovat v deklarovaném tažení za demilitarizací, denacifikací a deelektrifikací a "zastaví se" kdykoli a kdekoli na východ od Dněpru, kde to uznají za vhodné. Nebo za ním.

Co Deep State skutečně chce

Ale ambice Washingtonu v této v podstatě válce NATO vs. Rusko sahají daleko za hranice Ukrajiny. A to ani nemluvíme o zabránění euroasijské unii Rusko-Čína-Německo nebo noční můře rovnocenného konkurenta; zůstaňme u prozaických otázek na ukrajinském bojišti.

Klíčová "doporučení" - vojenská, ekonomická, politická a diplomatická - byla podrobně popsána ve strategickém dokumentu Atlantické rady z konce loňského roku. A v jiném z nich, v části "Válečný scénář 1: Válka pokračuje ve stávajícím tempu", najdeme plně rozepsanou straussovskou neokonzervativní politiku.

Je zde vše: od "mobilizace podpory a transferů vojenské pomoci Kyjevu, které by mu umožnily zvítězit", až po "zvýšení smrtící síly předávané vojenské pomoci, která by zahrnovala stíhací letouny, jež by Ukrajině umožnily kontrolovat svůj vzdušný prostor a útočit na ruské síly v něm; a raketovou technologii s dostatečným doletem, aby dosáhla na ruské území".

Od výcviku ukrajinské armády "k používání západních zbraní, elektronického boje a útočných a obranných kybernetických schopností a k bezproblémovému začlenění nových rekrutů do služby" až po posílení "obrany na frontové linii, v blízkosti Donbasu", včetně "bojového výcviku zaměřeného na nepravidelný boj".

Přidáme-li k tomu "uvalení sekundárních sankcí na všechny subjekty obchodující s Kremlem", dostaneme se samozřejmě k Matce všech plundrů: "Zabavit 300 miliard dolarů, které ruský stát drží na zahraničních účtech ve Spojených státech a EU, a zabavené peníze použít na financování obnovy." Ale reorganizace SVO s Putinem, náčelníkem generálního štábu Valerijem Gerasimovem a generálem Armagedonem v jejich nových, posílených rolích všechny tyto promyšlené plány maří.

Strausové jsou nyní v hluboké panice. Dokonce i Blinkenova dvojka, rusofobní válečná štváčka Victoria "F**k the EU" Nulandová, v americkém Senátu přiznala, že do jara (reálně až v roce 2024) nebudou na bojišti žádné tanky Abrams. Slíbila také "zmírnit sankce", pokud se Moskva "vrátí k jednání". Tato jednání byla na jaře 2022 v Istanbulu zmařena samotnými Američany.

Nulandová rovněž vyzvala Rusy, aby "stáhli svá vojska". No, to alespoň nabízí jistou komickou úlevu ve srovnání s panikou, která prosakuje z Blinkenovy "nabídky, kterou nelze odmítnout". Zůstaňte naladěni na odpověď Ruska, které na ni nereaguje.


Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
Pepe Escobar


5 komentářů:

  1. Potřebuje ještě někdo další důkazy, že "naše civilizace" je v ..., teda někde? (Všimněte si, jak falešná tolerantnost znemožňuje se správně vyjádřit jedním jediným slovem a evokuje ještě "sprostější" varianty, než by bylo to slovo?)
    Jak jsem vždy uváděl (nevím jestli i tady), NWO se nemůže podařit, protože nálada ve světě mimo "naši civilizaci" je zcela jiná! PLně doporučuji projít si aspoň jednou za čas zprávy z takových zemí, jako Brazílie, zemí vůbec z Jižní a Střední Ameriky, Asie, Afriky ... Tam se chtějí osamostatnit, rozvíjet své země sami a obchodovat za rovných podmínek navzájem. Pokud samozřejmě nejsou zrovna pod plnou kontrolou USA a spol. - viz "slavná mise" České armády v Mali ...
    Dost pochybuji, že ruské nejvyšší kruhy by na to přistoupily. Ostatně někteří z těch, co utekli z Ruska do zahraničí, slibují, že až se vrátí, tak "správně" povedou Rusko. Je to snaha opět získat čas. Ani písemné závazky "západ" nedodržuje, když se mu to nehodí.
    Bedřich

    OdpovědětVymazat
  2. Šel jse se podívat na zprávy a zde na RIA je odpověď Lavrova.
    Jedním slovem, za moc seriozní to nepovažují a ukazují také proč.
    https://ria.ru/20230131/poslanie-1848689802.html
    Bedřich

    OdpovědětVymazat
  3. Chazarská mafie již počítá poslední dny. Chazarští nacisté nepatří na tuto planetu ani do naší galaxie. Proto budou dříve než vyletí vlaštovky definitivně eliminováni bez možnosti vzkříšení. Oděsa bude pod správou loajální k RF, nelze tolerovat exportní hub deep state majitelů ukrajinské půdy těsně za hranicí RF. Ti Ukrajinci, kteří neutekli a nebyli obětmi nesmyslného beznadějného boje s RF si musí zvykat na jiný život, mnohem lidštější, než kdy na Ukrajině byl, neboť RF navzdory sankcím prosperuje a lidem se žije lépe než dříve.

    OdpovědětVymazat
  4. Toto nie je rok 1961 a Ukrajina nie je Kuba a ani Turecko. Vtedy Chruščovovi stačili nejaké amícke "sľuby". Odvtedy uplynuli desaťročia a vidí nielen Rusko ale aj podstatná časť sveta, že prišla doba konečných riešení. Spolieham sa na oficiálne vyhlásenú požiadavku Ruska na myslím Berlínske konferencii o bezpečnosti krátko pred SVO, že požadujú vrátiť hranice a vplyv NATO do stavu pred 1991. Ono iné riešenie je pre Rusko nemysliteľné: žiadna rozdelená Ukrajina, žiadna tzv. neutrálna
    západná Ukrajina a tobôž nie nacistické a psychopatické Poľsko zväčšené o nacisticko-banderovskú časť Ukrajny. Nič by sa tým nevyriešilo, len by sa zavarilo na ešte väčší problém. Či si niekto príčetný myslí, že by USA prestali s útokmi na Rusko cez východnú Európu? Pokiaľ sa neodstánia nacistické režimy v strednej a východnej Európe a nevytrhnú sa z područia usákov, dovtedy bude Rusku hroziť bezprostredné nebezpečenstvo. Ale prvotným a hlavným pôvodcom tohto nebezpečentsva sú USA, ich nacistický aparát, to je tá povestná hlava Hydry.

    OdpovědětVymazat
  5. Je to snaha získat čas, dozbrojit, pokud možno Ukrajinu, jako při oddalování plnění Minských smluv a zkonsolidovat si svůj válečný průmysl tzv. vojensko-průmyslový komplex. Rusové by museli být blázni, kdyby jim cokoliv věřili Přece dát na USA, které nedodrží, jakoukoliv smlouvu, poruší jakoukoliv dohodu může jen naprostý, nepoučitelný naiva.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů