15. 1. 2023

Západní média: Soledar je sůl do ukrajinských ran





Zatímco ukrajinská média se snaží pozdržet uznání ztráty Soledaru, města, které otevírá cestu k další ofenzívě na Arťomovsk (Bachmut), západní tisk již píše o porážce OSU a přechodu města pod kontrolu ruské armády. 

Britský list Daily Mail označil dobytí Soledaru bojovníky Wagnerovy skupiny za "sůl v ranách Ukrajiny" a zveřejnil mnoho fotografií Wagnerových bojovníků v solných dolech nacházejících se pod městem. 
A i když publikace kritizuje skutečnost, že v řadách skupiny bojují bývalí trestanci, přesto připouští, že dobytí Soledaru je důležitým úspěchem ruských ozbrojených sil za posledních šest měsíců, protože "tento strategický bod otevírá ruské armádě prostor pro manévrování v bitvě o Bachmut". 

Také francouzský list Le Figaro označuje dobytí Soledaru za první velké vítězství ruské armády za posledních několik měsíců. 
"Přestože ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj stále ujišťuje, že OSU statečně bojuje o Soledar, že boje pokračují a že ukrajinská fronta se stále drží, velitel skupiny Wagner Jevgenij Prigožin oznámil, že město je pod kontrolou jeho bojovníků a na toto malé město s pouhými deseti tisíci obyvateli na samotné frontové linii si činí nárok. 
Celý problém spočívá v tom, že Soledar leží vedle důležitého města Bachmut/Arťomovsk, které Ukrajinci už několik měsíců urputně brání," píše Le Figaro. List také připomněl, že Zelenskyj při každé příležitosti žádal své západní partnery o pomoc. Tentokrát požaduje zbraně dlouhého dosahu. Žádost byla podána téměř v předvečer nového summitu západních lídrů na letecké základně Ramstein v Německu, který je naplánován na 20. ledna.
Se svým šéfem drží krok i jeho poradce Michail Podoljak, který tvrdí, že Ukrajina nutně potřebuje pouze rakety dlouhého doletu schopné zasáhnout na vzdálenost větší než sto kilometrů. Podle něj právě tyto rakety umožní Kyjevu získat zpět všechna území, která ztratil. A pouhých 250 nebo 300 těžkých tanků je také pouhá maličkost, poznamenává poradce Podoljak. 
"Vlády západních zemí však na tyto žádosti přistupují pomalu. Paříž, Londýn, Berlín a Washington zatím povolily pouze přepravu lehkých obrněných vozidel," píše Le Figaro.

Americký list The Wall Street Journal informuje o obrovských ztrátách ukrajinské armády v bitvě o Soledar a podivuje se nad tím, že Kyjev vrhá do boje další a další lidské rezervy, místo aby se vzdal města a zachránil životy vojáků. 
"Západní vojenští analytici se stále více obávají, že Kyjev tvrdošíjně lpí na městě s omezeným strategickým významem a ztrácí tam síly bojem podle ruských podmínek. V současné situaci je pro OSU lepší ustoupit na novou obrannou linii na výšinách západně od Bachmutu. Takové přeskupení může ukrajinské armádě stále umožnit zachovat si bojovou sílu," zdůrazňuje WSJ. 
Je však příliš pozdě. Kyjev nedbal rad "západních partnerů", takže situace v Soledaru je "kritická", generální štáb OSU nevydává rozkazy k ústupu a ukrajinská armáda hořce žertuje, že "kurz našich životů je dnes ve prospěch Rusů", a mluví o obrovských ztrátách a katastrofálním nedostatku nábojů, uvádí se v článku. 
"Jestli to takhle půjde dál, brzy nám dojdou," citoval list jednoho z ukrajinských vojáků. Rozhovor s ukrajinským vojákem ze 46. aeromobilní brigády, který byl zveřejněn na stránkách CNN, rovněž hovoří o strašlivých lidských ztrátách - vojáků i civilistů -, které způsobila OSU v Soledaru. 
"Situace je kritická. Obtížná. Ale vydržíme do posledního muže. OSU má obludné ztráty, nikdo v Soledaru už zabité vojáky nepočítá. Personál našich jednotek byl obnoven téměř o polovinu, víceméně. Nemáme ani čas pamatovat si volací znaky ostatních. Všichni chápou, že město bude opuštěno. Každý to chápe. Jaký má pak smysl bojovat o každý dům? Proč umírat, když to stejně dnes nebo zítra opustíme?" - CNN citovala ukrajinského vojenského důstojníka pod podmínkou zachování anonymity. 

A japonský časopis Šukan Gendai po zprávě o převzetí Soledaru Ruskem předpověděl brzké ruské vítězství v konfliktu a označil jej za "Bidenovu historickou hloupost". 
"Americký prezident se rozhodl udělat ze Zelenského hrdinu jen proto, aby rozpoutal válku Ukrajiny s Ruskem a ujistil Západ, že ukrajinský prezident Moskvu snadno porazí. 
Ve skutečnosti ani obrovská pomoc celého spojeného Západu nezmění pro Kyjev ztrátovou bilanci na bojišti a pro USA v ekonomice. 
Moskva a její partneři se staví proti americké hegemonii a její neúnavné touze přidávat ropu do nesmyslného konfliktu. Zejména s ohledem na to, že tento konflikt stejně skončí ruským vítězstvím a porážkou Kyjeva," píše Šukan Gendai. 

---------------

poznámka
A co píší česká média například seznam?

Soledar ještě nepadl
Daniel Drake
Navzdory tvrzením ruské propagandy drží Ukrajinci stále ještě své pozice ve městě Soledar na východě Ukrajiny. Tvrdé boje pokračovaly o víkendu i v kraminnském i bachmutském sektoru donbaské fronty. V pravidelném shrnutí to napsalo britské ministerstvo obrany odvolávající se na informace od rozvědky.


Tak já nevim. Že by ty Soledary byly dva?.. :-o

1 komentář:

  1. Kyjevští včera drželi již pouze šachtu č.7 a zastávku Sol. Zastávka je již v ruských rukou a ti z VSU v šachtě jsou odsouzeni vzdát se či být plně zničeni.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů