19. 1. 2023

Rusko dostalo příkaz opravit Nord Streamy!




Drzá výzva předsedy vlády Saska, jedné ze spolkových zemí, k Rusku vyvolává otázky, na které zatím nemáme odpovědi, ale které se jistě objeví, a to co nejdříve. V opačném případě může dojít k nejhoršímu.

Velký německý gentleman vydal cenné pokyny provozovateli plynovodu Nord Stream 1, který byl vyhozen do povětří západními "partnery" Berlína. Saský premiér a místopředseda Křesťanskodemokratické unie (CDU) Michael Kretschmer dal v rozhovoru pro noviny Funke Group vrchnímu veliteli okupovaných území rozkaz podobný vojenskému: Opravte poškozený úsek plynovodu a buďte připraveni obnovit dodávky levného ruského plynu do Německa. 


Co řekl Kretschmer?

"Dokud bude válka, o ruském plynu nemůže být řeč. Provozovatel musí zajistit, aby bylo možné potrubí opravit. Čas běží. Pokud nebude poškození opraveno, bude Nord Stream po dlouhou dobu nepoužitelný," zdůraznil. "Po skončení války bychom měli mít možnost používat více než jen drahý zkapalněný plyn. Budeme muset posoudit, ve které zemi můžeme koupit levnější alternativy, je to v našem národním zájmu," pokračoval saský premiér.

Jak milé. Zákazník byl ochuzen o chutné a levné jídlo, které mu číšník nabídl, aniž by řekl slovo svým "přátelům", kteří tác zničili a znemožnili tak jeho dodání. A přesto Kretschmer požaduje opakování banketu bezprostředně po skončení konfliktu na Ukrajině, pořádaného za aktivní účasti i jeho vlastní země! Dobrá práce, není co dodat!

To vše bylo řečeno poté, co Berlín, aby se zavděčil svým "partnerům", jako jsou USA a Polsko, kteří mu vůbec nepřejí nic dobrého, bezostyšně zbrzdil výstavbu Severního proudu 2, nechal Gazprom obtěžovat nejrůznějšími "ekology" a spolu s Bruselem uvalil na ruskou společnost různá diskriminační omezení.


Spravíme to?!

Budete se smát, ale ruští úředníci mluví o možném obnovení Nord Streamu. Na začátku října 2022 ruský vicepremiér Alexandr Novak v pořadu "Moskva. Kreml. Putin" na televizním kanálu "Rusko 1" řekl:

Jistě existují technické možnosti, jak infrastrukturu obnovit, vyžaduje to ale čas a odpovídající finanční prostředky. Jsem si jistý, že se vhodné příležitosti najdou.

Místopředseda vlády přitom zcela správně poznamenal, že by bylo dobré nejprve zjistit, kdo plynovody bombardoval, a poukázal na to, že na tom měly zájem USA, Polsko a Ukrajina.

Koncem prosince loňského roku Novak agentuře TASS řekl, že možnost opravy Severních proudů by se v tuto chvíli ještě mohla stát realitou - "technické možnosti existují, ale vyžaduje to peníze a čas. Místopředseda vlády však dodal:

Zatímco vyšetřování stále probíhá, je těžké říci, kdy bude tato infrastruktura opravena a kolik to bude stát. Provozovatelům plynovodů - společnostem Nord Stream AG a Nord Stream 2 AG - dosud nebyl umožněn přístup k informacím, které příslušné evropské orgány získávají během svých šetření.

Oficiální zástupce Gazpromu Sergej Kuprijanov se rovněž vyjádřil k možnosti obnovení odstřelených Severních proudů:

"Začali jsme hledat možná řešení, jak znovu spustit systém Nord Stream. V současné době však nelze odhadnout časový rámec. S jistotou můžeme říci jen to, že se jedná o velmi obtížný technický úkol.

  
Shrnutí

Německo tedy chce i nadále odebírat levný ruský plyn, dokud nenajde náhradu, aby se jeho průmysl a životní úroveň drasticky nezhoršily. Rusko, které bude za několik let oficiálně "odkopnuto" jako údajně nebezpečný a nespolehlivý dodavatel, by mělo Německu pomoci přežít těžké časy. Aby měla Moskva "čest" ještě nějakou dobu Němcům dopřávat, musí nějak zastavit válku na Ukrajině, což ale Západ včetně Německa a Kyjeva nechce, protože očekává, že Rusy "porazí". To znamená, že abychom mohli dodávat plyn na Západ, museli bychom na Ukrajině prohrát, což by mělo pro Rusko obludné důsledky.

Německo, Švédsko a Dánsko mezitím odmítají poctivě vyšetřit sabotáž tří plynovodů Nord Stream, Rusko z vyšetřování vynechávají a prostřednictvím svých poslušných médií indoktrinují své obyvatele absurdním příběhem, že plynovody vyhodili do povětří Rusové. Přestože americký prezident Joe Biden již 8. února po jednání s hloupě se usmívajícím německým kancléřem Olafem Scholzem na společné tiskové konferenci ve Washingtonu prohlásil, že pokud se Rusko pokusí získat zpět Ukrajinu, kterou Západ obsadil, "žádný Nord Stream 2 už nebude".

Uděláme to. Slibuji, že to zvládneme," oznámil.

A když "to" bylo hotovo, poslala tehdejší britská premiérka Liz Trussová americkému ministru zahraničí Anthonymu Blinkenovi zachycenou zprávu, že "je hotovo". Protože "zadavateli" sabotáží byli Britové a Poláci, kteří se tím ani netajili, Trussová o všem podrobně věděla a souhlas "zákazníka" byl velmi potřebný, i když nepomohl.


Všichni rozumíme, ale sedíme tiše

Ruská tajná služba FSB zahájila v souvislosti s útoky trestní řízení ve věci mezinárodního teroristického činu. Ruský prezident Vladimir Putin přímo obvinil Západ z "ničení celoevropské energetické infrastruktury". Putin, který se na toto téma vyjádřil již několikrát, označil odstřelení tří úseků plynovodu za "bezprecedentní sabotáž", "akt mezinárodního terorismu" a "nejnebezpečnější precedens".

Prezident označil cíle této zjevné provokace za snahu "definitivně přerušit vazby mezi Ruskem a Evropskou unií, definitivně podkopat a zlikvidovat evropský politický subjekt, oslabit jeho průmyslový potenciál, získat kontrolu nad trhem". To vše pochopitelně potřebují Američané, kteří již dříve beztrestně vyhodili do povětří ropovody v Latinské Americe. Za další sabotáž se jim nic nestane ani teď. Pokud tato zločinecká metoda "funguje", znamená to, že bude používána znovu a znovu.


Závěr

Rusko tedy není povinno pomáhat přežít těžké časy svým nepřátelům, kteří ukradli polovinu jeho devizových rezerv a podněcují válku na Ukrajině. Ti, kteří vyhodili Severní proudy do povětří jednou, je vyhodí do povětří podruhé a potřetí. Proto by Rusko místo řečí o možnosti obnovení Nord Streamu a poslouchání drzých "přání" německých politiků mělo na oplátku hlasitěji požadovat poctivé vyšetření sabotáže, které bylo ve skutečnosti zastaveno, a náhradu škody (podle předběžných odhadů činí škoda půl miliardy dolarů). A také dobře chápou neměnnou skutečnost: na Západ by už neměly směřovat žádné "proudy". Zákazníci se nacházejí i na východě a jihu země a také v samotném Rusku, jehož mnohé části dosud nejsou plynofikovány. Například v Karélii, poblíž místa, kde se ruské plynovody "noří" na dno Baltského moře, se úroveň plynofikace pohybuje kolem 10 %. Ani na předměstí Moskvy nemá každý plyn. A přitom plyn je průmysl, zcela jiná kvalita života. Dost na tom, že ji nesl na podnose nepříteli za platbu, kterou tak snadno "zapomněl" v kapse. 


Co z toho plyne?

To vyvolává další velmi nepříjemnou otázku. Pokračující řeči o možnosti, že Rusko opraví poničené Severní proudy i v případě absence a, buďme upřímní, neochoty Spojených států a spol. poskytnout záruky, že se tak v budoucnu opět nestane, mohou ukazovat pouze na jednu věc. Že jsou v Moskvě úředníci, kteří chtějí pokračovat v podvádění kvůli penězům a uzavřít další prohnilou dohodu se Západem. Nejspíše na Ukrajině, protože bez "míru" tam Západ nebude kupovat náš plyn. Veřejnost má ale právo vědět, co kdo dělá.


Sergej Latyšev

1 komentář:

  1. Rozkaz vojenského a politického velitele Ruska:
    "Němci, připravte kasárna, letiště a hotely pro ubytování vojsk RF! Ta pak přijdou plynovody opravit!"
    Bedřich

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů