26. 1. 2023

Taktika bez strategie je hluk před porážkou



The Saker

Název tohoto článku je citátem slavného čínského generála, stratéga, filozofa a spisovatele Sun Tzu, který žil před 2500 lety. A přestože je pravda, že válečnictví se za poslední tisíciletí dramaticky změnilo (například přibylo operační umění jako mezistupeň mezi taktikou a strategií), základní logika Sun Tzu stále platí. Pokud bychom tuto problematiku hrubě zjednodušili, mohli bychom říci, že taktika je prostředkem k dosažení cíle, který musí být definován, a definicí tohoto konečného cíle je strategie.  Opět je to směšně zjednodušené, ale pro naše účely to stačí.

Výše uvedené je velmi relevantní pro situaci na Ukrajině. Nejprve však zásadní připomínka: ukrajinská armáda byla v podstatě zničena během prvního měsíce války. Andrej Marťanov i já jsme o tom psali mnohokrát, ale pokud to chcete slyšet z jiného zdroje, doporučuji tento článek od Big Serge na Substacku (dobrý web, který všem doporučuji).  Nebo si poslechněte Macgregorova videa.  A je jich tam spousta dalších (Moon of Alabama je další dobrý).

Během onoho prvního měsíce války byl Západ tak zaneprázdněn snahou prezentovat ruský vpád směrem ke Gostmelu jako:

- velkou ruskou porážku a
- velký ruský masakr civilistů,

že se západní média soustředila na tento nesmysl, zatímco to, co se v této propagandistické válce zcela ztratilo, bylo zničení ukronacistických ozbrojených sil.

Ukronacisté však pochopili, co se děje, a souhlasili s jednáním. Jak všichni víme, anglo-sionisté vyslali do Kyjeva Bojoa, aby zastavil to, co vypadalo na brzký konec války. Každopádně se podívejme na cíle jednotlivých stran v počáteční fázi války:
  • Ukronacisté byli připraveni zaútočit na Donbas s nadějí, že zopakují to, co NATO udělalo s odzbrojenými srbskými "ochrannými oblastmi" v Krajině (operace Bouře).
  • Rusové tento útok předešli, ale ne přímým útokem na ukronacistické síly v Donbasu, nýbrž v podstatě zničením ukronacistických ozbrojených sil na celé Ukrajině.
Podle jakýchkoli měřítek zdravého rozumu měla válka skončit v březnu. Proč? Protože, opět, celá ukronacistická armáda byla v podstatě zničena a dezorganizována.  Pak "géniové" na Západě přišli s velmi jednoduchými řešeními:
  • Pošlete na Ukrajinu veškerou techniku ze všech zemí bývalé Varšavské smlouvy (ne, nikdy se tomu neříkalo "pakt").
  • Pošlete více ukrajinských vojáků na frontu.
Zpočátku tento přístup vypadal velmi slibně, ale netrvalo to dlouho.

Tuto 2. iteraci ukronacistů Rusko také zničilo, i když mnohem pomaleji, protože Rusové se potýkali s velmi palčivými problémy:

  • Mnohá technika bývalé VS byla velmi účinná, a to nejen proto, že sovětská výstroj je obecně taková, ale i proto, že velká část z ní byla modernizována.
  • Ukronacisté byli více než ochotni nést velké ztráty, pokud by to mohlo oddálit ruský postup.
  • Rusové prostě neměli takovou živou sílu, která by byla potřebná buď pro statickou obranu, nebo dokonce pro kontrolu celé linie dotyku.
  • A protože Rusové zvolili úsporný typ manévru/mobilní obrany (což byla stejně jejich jediná možnost, protože ukronacisté měli obrovskou početní převahu nad Rusy), nemohli udržet pozice, a to zase znamenalo, že místní Ukrajinci nemohli počítat s tím, že Rusové zůstanou a budou je chránit.
  • Ukronacistům byly postupně dány k dispozici veškeré kapacity C4ISR NATO, což vážně zkomplikovalo ruské operace a zároveň výrazně pomohlo ukrajinskému dělostřelectvu a letectvu (dodány byly i stovky bývalých letadel NATO).
  • Ukronacistické síly v Donbasu byly *velmi* vážně zakopané (na vybudování obrany měly 8 let a nekonečné množství západních peněz!) a Rusové nebyli ochotni obětovat své vojáky v krvavých frontálních útocích. Použití těžkých zbraní také nepřipadalo v úvahu, protože ukronacisté se skrývali uvnitř měst a obcí, a tak by srovnat ukronacistickou obranu se zemí znamenalo zabít tisíce civilistů.
Přes to všechno se Rusku podařilo zničit většinu bývalé techniky a donutit ukronacisty k výměně "těl za dělostřelecké granáty" - což byla šílená, nemorální a marná taktika, která prostě nemohla být udržitelná. Výsledkem bylo, že ukrajinské počty KIA/MIA dále prudce vzrostly, ale nikoho na Západě to ani v nejmenším nezajímalo.

Důležité je, že ukronacisté nejenže ztratili spoustu techniky a vojáků, ale ztratili i spoustu svých nejlepších vojáků (v okolí Bachmutu byly zlikviovány celé brigády, a to ty nejlepší!). To znamená, že NATO sice mohlo Kyjevu nařídit, aby mobilizoval další a další muže a poslal je na frontu, ale většina z těch, kteří byli mobilizováni a narychlo vycvičeni, nemohla ve skutečnosti nahradit obrovské ukronacistické ztráty. Výcvik ukrajinských vojáků na Ukrajině byl nebezpečný (raketové údery Rusů znamenaly, že nikde na Ukrajině nebylo bezpečné místo pro výcvik) a výcvik Ukrajinců v zahraničí byl sice bezpečnější, ale také vyžadoval mnohem větší úsilí pro mnohem menší síly.

A nevyhnutelně byla při ruských úderech postupně zničena i bývalá technika dodaná režimu v Kyjevě v OBROVSKÝCH počtech.

Navíc geografie je mrcha a v našem případě je celý Donbas jeden obrovský kotel, otevřený jen na západní straně, což dost komplikuje plánování něčeho víc než malých, lokálních, útoků. Pro Rusy to ovšem znamená, že mohou zaútočit z kterékoli z těchto os: ze severu, východu a jihu, nebo dokonce jakoukoli jejich kombinací. V současné době, po částečné mobilizaci, má Rusko skutečně k dispozici údaje potřebné k tomu, aby si mohlo zvolit jakoukoli variantu.

Poměrně brzy Západu došly zbraně bývalé VS. Západ reagoval tím, že vysílal vlnu za vlnou "dobrovolníků", PMC, dokonce i "dezertérů". Náborové kanceláře narychlo organizovaly nábory po celém světě, a tak ruská strana začala stále častěji slýchat rádiové vysílání nikoli v ruštině nebo ukrajinštině, ale v polštině a angličtině (a dokonce i v arabštině!).

Problémem je nyní hardware. Za prvé, NATO nemůže nahradit "kus za kus" bývalé MBT, IFV/APC, SAM atd. Nejenže je hardware NATO drahý, ale jednoduše není dostatek skladů, které by plně nahradily obrovské ztráty způsobené Rusy.

Zadruhé, technika VS byla Ukrajincům nejen známá, ale bylo mnohem snazší zajistit takové toky dodávek/údržby, které byly potřebné k jejímu provozu, než by tomu bylo v případě techniky NATO (která je až na výjimky většinou horší než technika ex-VS).

Za třetí, většina hardwaru NATO fungovala příšerně. Žádná ze slibovaných Wunderwaffen nepřinesla skutečný přínos, alespoň z vojenského hlediska. Pokud jde o zavražděné civilisty, Rusové nyní oznámili, že od dodání munice dlouhého doletu silám NATO na Ukrajině (protože to je to, co jsou) se počet civilních obětí zavražděných aliancí zvýšil čtyřnásobně! Ale to samozřejmě nikoho na Západě nezajímá.

Zpočátku Západ reagoval tím, že poslal veškerou svou vlastní přebytečnou výzbroj, staré zásoby, zejména proti slibu USA, že tyto systémy zaslané na Ukrajinu vykompenzují mnohem novějšími systémy. Poměrně rychle skončily i tyto zásoby přežvýkány ruským mlýnkem na maso. Jinými slovy, Rusové zničili i tuto 3. iteraci "ukrajinské" armády (ve skutečnosti armády NATO).

Což nás přivádí k dnešní situaci. Impérium nyní čelí jednoduchému a nesmírně nebezpečnému dilematu: silám NATO na Ukrajině dochází technika i personál.

Pokud Západ pošle do Lvova řekněme rotu nebo dokonce prapor MBT a několik baterií Patriot na ochranu Kyjeva, na místě to vojensky nic nezmění. Ano, kvantita má kvalitativní rozměr a takové omezené dodávky zbraňových systémů a personálu mohou způsobit velký "hluk" (ve smyslu Sun Tzu), ale nic nezmění. A pokud Západ vyšle dostatečně velké síly, aby to něco změnilo, nevyhnutelně to vyústí ve velkou kontinentální válku, kterou NATO nemůže vyhrát.

To vše vyvolává otázku: jaký je skutečný cíl Západu na Ukrajině? Dovolte mi, abych jich několik navrhl:

1. Zabránit porážce Ukronazi/NATO
2. Učinit válku pro Rusko co nejdražší.
3. Zachovat si tvář.

Se všemi těmito třemi cíli jsou problémy, z nichž hlavní je, že žádný z nich nelze označit za "strategii" (jsou příliš vágní). Druhým problémem je, že Západ nemá prostředky k dosažení žádného z těchto cílů. A třetím je, že lpěním na těchto naprosto nereálných cílech se nevyhnutelná porážka a následná ztráta tváře celého Západu ještě zhorší.

Co tedy mohou USA/NATO přinést?
  • C4ISR světové úrovně (velmi užitečné, ale také potenciálně velmi zranitelné).
  • Ponorkové síly světové třídy (užitečné pouze k odpalování řízených střel).
  • Velké množství podzvukových a většinou zastaralých řízených střel.
  • Poměrně malé pozemní síly (bez skutečné protivzdušné obrany).
  • Vzdušné síly, které nemají žádné zkušenosti s působením ve *velmi* nebezpečném prostředí.
  • Velmi silná jaderná triáda
Protože od Sun Tzu víme, že "taktika bez strategie je hluk před porážkou", okamžitě vidíme, že žádná z těchto schopností nemá šanci zabránit porážce NATO. Jinými slovy, američtí velitelé budou muset brzy čelit ještě horší volbě: porážce nebo jaderné válce.

Tvrdím, že Západ v současnosti nemá ani (skutečnou, smysluplnou) taktiku, ani žádnou strategii. Žádnou.

Vidím jen magické myšlení, narcistické iluze, myšlení formované staletími relativní beztrestnosti a všeobjímající slepou nenávist k Rusku a všemu ruskému. Těžko to jsou ingredience pro vítězství (podle jakékoli definice) proti nejsilnější kontinentální armádě na planetě.


Andrei

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

8 komentářů:

  1. Jeden z cílů je zcela jistě likvidace Slovanů, "ideálně" v bratrovražedném boji. V případě tohoto cíle je žádoucí konflikt maximálně natahovat a posílat do "boje" další a další nešťastníky.

    OdpovědětVymazat
  2. Prostě a jednoduše Rusko se začalo bránit "nečekaně" "brzo". Kdyby to bylo naopak, byla by tehdy iniciativa na straně Ukrajiny. Jen to dokázalo změnit podmínky za kterých se teď bojuje.
    Pravdou je, že informace o chystaném útoku mělo Rusko zřejmě s předstihem, protože se pak delší dobu konala cvičení právě na samém východě Ruska u hranic s Ukrajinou. Zřejmě to mělo být varováním, ale nebylo.
    A strategie? USA a další podcenily možnosti Ruska a přecenily svoje. A také podcenily vliv ruských zdrojů a výrobků na světovou ekonomiku. Ostatně hlavním důvodem byla snaha vybudovat "globální NWO", ke kterému se cítili tady na "západě" připraveni. Již po dlouhou dobu k tomu všechno směrovali, chystali se vyhásit svoje vítězství. Jenže zapomněli na to, že je tu Rusko, Čína a "hromada" zemí, které se chtějí zbavit svého neokoloniální i koloniálního postavení a že tyto země nehodlají být dodavately "něčeho potřebného" těm, co si mysleli že jsou de facto Bohy.
    Přitom ať dnes "západ" dělá co chce, tak se každým krokem oslabuje. USA likvidují záměrně Evropu, oslabuje i sebe sama. Ničí si vzdělání, když "zbytek světa" se snaží o pravý opak. Zničil si průmysl a celá řada výrobků má jen nálepku vyýroby na "západě", když ve skutečnosti se vyrábí jinde, převážně v Číně. Ničí si společnost jejím rozdělováním a utilizací nepohodlných názorů, elitní školství je již po dlouhá desetiletí naplno v marasmu. Chtějí daň za uhlíkovou stopu, což měla být jen nová koloniální daň. Politický vliv slábne s každou jeiich další akcí. Jejich měny ze "západu" se stávají pomalu ale jistě jen barevnými papírky.
    Takže strategii měli, ale jejich hodnoty, přání, touhy a chtivost jim poradily snad jediné řešení, které je tak či onak, dříve nebo později, vede přímo do záhuby. Prostě zbytku světa nedali na vybranou.
    Bedřich

    OdpovědětVymazat
  3. Tých racionálnych dôvodov vidím viac. Určite príprava a čakanie na prevrat v Rusku a zvrhnutie Putina. Ďalej osedlanie Európy do úlohy úplných vazalov existenčné závislých od Ameriky, aby sa nemohli trhnúť iným smerom, konkrétne na východ. A tiež vyvolanie všeobecného chaosu vo svete, kedy môže upadajúca Amerika opäť zamútiť vodu a pokúsiť sa udržať dominanciu ťažením z chaosu.
    V tomto zmysle má vojna len zástupný charakter dymovej clony. To podstatné sa deje za oponou, mimo hlavný obzor. Ale súhlasím, že ten magický rozmer a narcisizmus tam je tiež, a dúfam, že práve na tom si zlomia väzy. Tiež je povzbudivé, že plány skryté za vojnou (spomenuté vyššie) nie sú pre súperov z východu žiadnym tajomstvom.

    OdpovědětVymazat
  4. Já bych jeden strategický cíl uvedl, ale současně jsem si vědom toho, že vstupuji na velmi tenký led. Dost možná budou následující řádky pro leckoho docela stěží stravitelné.
    Tak tedy podle slovanského vidění světa je za rozpoutáváním všech válek nutno vidět jeden zásadní strategický cíl, kterým je posílení vlivu Hospodina neboli Jehovy neboli Jahveho na planetě Zemi. Slovanské vidění světa vnímá Hospodina jako krvežíznivého Boha Temnoty vyžadujícího poslušnost a nesnášejícího odmlouvání.
    Jako potrava mu slouží i negativní energie plynoucí ze strachu lidí a z jejich utrpení při válečných hrůzách. Uspokojený Hospodin z přísunu lidské krve ve válečné vřavě pak posiluje vliv své moci na planetě Zemi, z čehož tyjí všichni ti, kteří si chtějí vytvořit svůj "ráj na Zemi"...
    Za rozpoutáváním válek tedy stojí ti, kteří si chtějí uchovat náklonnost pekelných mocností, aby jim napomáhaly uskutečňovat jejich smělé plány na ovládání jiných lidí. Tito jedinci vidět nejsou, Stojí v ústraní. Ti, kteří jsou nám na očích, jsou jen poslušní užiteční idioti plnící "vyšší cíle".
    Teď už mi dává smysl i snaha nositelů nového duchovního směru označovaného židokřesťanská tradice (nesměšovat s raným křesťanstvím, které s židokřesťanskou tradicí nemá nic společného), kteří dosáhli násilím toho, že tato ideologie cizí Slovanům nakonec ovládla celou Evropu. Slované budou vždy Hospodina vnímat jako pekelnou mocnost, proto se bránili, leč marně, přijetí této ideologie. Dokud bude Hospodin ovládat svět prostřednictvím církve a dalších všehoschopných dvounohých entit, do té doby budou i krvelačné války...
    Jan

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jane!
      Trefil jste hřebík na hlavičku, ale to se ve světě satanismu krutě trestá. JEHOVA (Jáhve) je satanistický pseudobůh, plný násilí, krve, smilstva a krutosti. Židům slíbil správu světa a po třetí likvidaci jeruzalémského chrámu i majetek světa, jako náhradu za utrpení z diaspory (infiltrace židů a chazarů do ostatních etnik a kultur za účelem jejich podrobení). O tom se ale na alternativě nesmí psát, protože pak by byla ihned zlikvidována. Tyto řádky jsou proba (balónek) jak je na tom tento blog!????
      Ďuro

      Vymazat
    2. WhitelikesnowandcoldlikeWinter27. ledna 2023 v 21:14

      Velice trefné.
      Ano,jeden z cílů.
      Děkuji všem zúčastněným na těchto stránkách.
      Ať se nám,všem dobrým lidem,daří.

      Vymazat

    3. Nič v zlom.. akceptujem každý názor a preto..
      ..úplne stačí vedieť, že celý obsah informačného éteru je zámerne deformovaný..
      ..preto sa hlási dokonalý kandidát vhodný do zbierky "mýty na dobrú noc"
      Alchýmia moci sa deje za úplne odlišných podmienok, pričom nástrojom ktorý je schopný ohýbať celý vesmír disponuje každý človek a len malá časť ľudí na oboch stranách si je toho vedomá a schopná správne používať.. na jednej strane sú blázni túžiaci po nadvláde nad celým vesmírom a na strane druhej sú ľudia ako je Putin ale i ďalší, väčšinou nenápadní..
      Veci môžu byť vždy inak ako sa na prvý dojem zdá, väčšinou je to až smiešne prosté.
      Úžasné čo dokáže ľudská myseľ schopná tvoriť a zároveň ničiť bez obmedzení, v celom spektre od tých najmenších vecí až po celý vesmír až za hranicu možností..
      Mnohé nástroje a poznania o Človeku pred nami skryli..

      Vymazat
  5. Vidím, že tento blog má prozatím koule, ikdyž pohlaví jeho šéfů není zveřejněno. Na nové republice (David) nebo na zvedavci (Stwora) či na vidlákových kydech (Sterzik), by tento příspěvek podlehl autocenzuře. Bojovat proti zlu se dá v zásadě několika způsoby z nihž dva jsou nejúživanější:

    1) ukázat na zlo jeho popisem a ztotožněním s nositeli zla (zakázáno a trestáno)
    2) ukázat na akce, cíle a dopady zla, bez jeho perzonifikace (tolerováno bo neúčinné, protože šiřitelé zla musí zůstat zahaleni).
    Přeji si, aby se příspěvky stále více zaměřovaly na odhalování zla a zlých, aby stále více čtenářů pochopilo vo co go!!!
    Mile překvapený Ďuro Trulo alias Somárik Sprostučký

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů