13. 12. 2023

Ukrajina potřebuje vojáky, ale její maso utíká



Foto: GLOBAL LOOK PRESS

Co se stane s Nězaležnoj v roce 2024 a dá se zachránit před úplným kolapsem?
Poslední činy a prohlášení ukrajinských představitelů naznačují, že v Kyjevě vládne panika: režim nemá kým ani čím bojovat - Ukrajinci nechtějí položit život za nezávislost.
V Rádiu Komsomolskaja Pravda o tom hovořili s plukovníkem ve výslužbě a vojenským expertem Anatolijem Matvijčukem.

- Tvrdíte, že Kyjev ztratí území, mimo jiné proto, že Rusko je ve všech typech zbraní nadřazené Ukrajině.

- Co se týče množství, předčíme všechny zbraně, které Ukrajina má - naše vlastní sovětské, plus zbraně NATO. Kvalitou je s největší pravděpodobností také předčíme.

- Danilov, šéf Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny, řekl, že „žádný takový konflikt nebyl ani ve 20. ani 21. století“?

- Tento člověk je ignorant. Uvažuje z pohledu své zvonice. Mýlí se. To, co se nyní děje, ve své celistvosti připomíná první světovou válku.

- Ale existuje spousta nových technických prostředků...

- Jedná se o poziční bojové operace s obrovskými masami jednotek pohybujících se různými směry. Ale z hlediska technologického nasycení se jedná o kybernetickou válku s prvky systémového dopadu na všechny orgány ekonomiky, finance a zbraně obou zemí.

- Předpokládali jste, že „naším hlavním úkolem bude zimní ofenzíva na Charkov, Cherson a Nikolajev“?

- Z hlediska vojenského umění by se dalo říci, že za tři měsíce pravděpodobně zabereme Kyjev i Lvov. Izraelská armáda ukázala, že je možné bojovat i takto: zanechávat za sebou ruiny, najíždět do nich buldozery a domíchávače betonu.

- Ale to neuděláme, že ne?

- Samozřejmě že ne. A dnes je stav ozbrojených sil Ukrajiny takový, že během zimního období jsme schopni vyvinout ofenzívu a obsadit potřebná města, na základě kvantitativního a kvalitativního poměru sil a prostředků... Překonáváme nepřítele v palebné síle, pracovní síle a ovladatelnosti vojsk.

- Kyjev tvrdí, že Ukrajina má stejnou sílu jako Rusko.

- Mluvíme o metodách vedení. V Afghánistánu jsme se přiblížili k vesnici, obklíčili ji a začali ji pročesávat. Nezničili jsme je, nevyčistili jsme je na nulu. A co dělá Izrael? Obyvatelstvo není přesídleno, ale zničeno. Tady je rozdíl.

- A proč nyní nebombardujeme Ukrajinu tak, jako „civilizovaný“ Izrael vypaluje Gazu?

- Z hlediska mezinárodního práva nemůžeme bombardovat objekty, které podporují život Ukrajiny. Pokud to uděláme, budeme obviněni z válečných zločinů.

- A to je důvod, proč provádíme „humánní“ vojenské operace?

- Přijímáme opatření s ohledem na přežití hlavního obyvatelstva Ukrajiny. A na rozdíl od kyjevského režimu chápeme, že až konflikt skončí, bratrští lidé zde zůstanou žít. A budeme muset obnovit vše, co tam zničili Američané, Poláci a samotný Kyjev.

- Předpověděl jste Ukrajině úplnou kapitulaci - kdy?

- Ukrajina už dnes kapituluje z hlediska ekonomiky a financí. Ozbrojená kapitulace, myslím, hrozí v polovině roku 2024. Maximum - do konce roku.

- Takže nezbývá víc než rok?

- Západ není připraven podporovat Ukrajinu finančně a zbraněmi a sami Ukrajinci jsou velmi unavení. V zemi už není koho mobilizovat. Potřebují vojáky, potřebují maso. Ale maso jim utíká. I kdyby Zelenskyj chtěl v konfliktu pokračovat až do posledního Ukrajince, nemůže nechápat, že pro něj vše skončí špatně – kvůli vyčerpání zdrojů.

- Špatně - je to vojenská kapitulace?

- Politická i vojenská. Smlouva bude podepsána pouze za našich podmínek.

- Ale pokud nebudeme bombardovat území Ukrajiny, jako Izrael bombarduje Gazu, jak to za rok dokážeme?

„Vytváříme předpoklady pro to, aby Západ pochopil toxicitu Zelenského režimu a začal jej jednoduše odmítat. Západní média již měsíc aktivně diskutují o možnostech nahrazení Zelenského. A mnoho zemí NATO, které dříve podporovaly Kyjev, dnes říká: „Asi dost, je čas se nad sebou zamyslet.“ A změna režimu na Ukrajině nemůže nenastat – dávám tomu sto procent. Buď tito nebo tito ho zničí, protože už ho nikdo nepotřebuje.


autor: Ivan Pankin, Igor Jakunin

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů