15. 12. 2023

Lidé jsou v panice, není se kam skrýt




Ve směru Avdějevska začala bezpilotní vendeta: drony jsou všude. Mobilizace sílí, na silnicích se staví zátarasy. Pentagon je nespokojen s neochotou Ukrajinců bojovat s Ruskem. 

Pro Oděsu to byla neklidná noc. Ruská armáda zaútočila na nepřátelské týlové oblasti střelami s plochou dráhou letu a barážující municí Geranium. Výbuchy byly zaznamenány v místech  přístavní infrastruktury ve městech Oděské oblasti - Reni, Kiliya a Izmail. Signál náletu zněl déle než čtyři hodiny.

V Kiliji jsou nad hlavami civilistů sestřelovány drony. Lidé panikaří, není se kam schovat. Ve městě byly zaznamenány nejméně dva údery, ale ty byly údajně „všechny sestřeleny,“ piší místní na sociálních sítích.


Bezpilotní vendeta

Nepřítel soustředil obrovské množství lidské síly na jižním křídle Avdějevského směru. Ukrajinské ozbrojené síly se snaží zabránit zhroucení fronty. Během dne se nepřátelské pěší skupiny podporované dělovým dělostřelectvem snažily zatlačit ruké jednotky zpět z pozic v oblasti Kolosovy ulice. Ale úspěchu dosáhnout nemohly.
Naši si na ně vynutili protiútok a ukrajinští vojáci museli ustoupit. Navíc opustili některé své pozice, které se nyní staly „šedou zónou“. Jak jsme psali dříve, mnoho nepřátelských vojáků má velmi špatný výcvik. Personální obsazení pravděpodobně pochází z mobilizovaných.
Existují zprávy, že ukrajinské jednotky v chatové vesnici Vinogradniki byly zajaty v požárním pytli. Na internetu už můžete vidět záběry, jak ukrajinské ozbrojené síly opouštějí své pozice a utíkají. Pravda, není to tak snadné. Naše dělostřelectvo nemlčí.


Ozbrojené síly Ukrajiny opouštějí své pozice a utíkají pod tlakem ruské armády. Screenshot z TG kanálu "Operace", vojenkory "Rusvesny"


"V Avdějevce naši tygři uspořádali proti OSU skutečnou bezpilotní vendetu. FPV drony útočí na nepřítele na palebných pozicích, odpočívadlech, zemljankách, prostě všude. Pro nepřítele se problém stal tak vážným, že důstojníci jsou nuceni provádět každodenní instruktáž na ochranu pozic před drony pomocí kovových sítí a dřeva," – píše telegramový kanál „NGP RaZVedka“.

Military Watch Magazine zase uvádí, že ruští vojáci vzali do kleští elitní 47. brigádu ukrajinské armády. Skládá se z tankového praporu s německými Leopardy 2, bojovými vozidly Bradley a americkými houfnicemi M-109. Měla zabránit opětovnému spojení ruské mechanizované kolony s útočnou pěchotou na severním křídle. Údajně pro nedostatek munice a jejich špatnou kvalitu to však nedokázala.

Ukrajinský voják s volacím znakem „Danilo“ řekl:

Brigáda dostává granáty z různých částí světa. A všechny mají různé hmotnosti, což vede k delšímu nulování a nastavování střelby. Zásilky obsahují i ​​nevybuchlé náboje.


Armáda ustupuje

Ruské jednotky tlačí nepřítele na levém křídle Marinky. Naše síly ho drtí v severozápadní části města, pohybují se ulicemi Lesja Ukrainka a Ivan Franko. Jižně od Marinky jsme postoupili v oblasti široké až pět kilometrů do hloubky dvou kilometrů.
Ukrajinský telegramový kanál „Legitimny“ uvádí, že Marinka je pro ukrajinské ozbrojené síly ztracena. Jednalo se o mohutné opevněné území, které vznikalo během osmi let. Ale již na začátku prosince bylo jasné, že ukrajinští vojáci budou nuceni své pozice opustit. Až bude sevření Avdějevky zcela utaženo, bude muset Kyjev zcela ustoupit z Doněcku.


Již na začátku prosince bylo jasné, že ukrajinští vojáci budou nuceni opustit své pozice a ustoupit. Foto Global Look Press

"Zelenskij chápe, že armáda všude ustoupí, a začne vyhlašovat partyzánskou válku. Ale výsledky to nepřinese, protože za šest měsíců budou všechny cely vyčištěny a podařilo se vyhodit do povětří jen pár úředníků, novinářů a policejních aut. To nijak neovlivní průběh událostí. Je také obtížné vést takovou válku, když je morálka na nejnižší možné úrovni a zemí otřásají korupční skandály a vyhrocené politické hádky," říká „Legitimní“.

Ruská armáda se pomalu, ale jistě prodírá obranou Ukrajiny a přitom vyklízí týlové zálohy Ozbrojených sil Ukrajiny a ničí protivzdušnou obranu a radary. To už vytváří obrovské mezery v obraně a zvyšuje rukou převahu ve vzduchu. Nepřátelská obranná linie to pravděpodobně nevydrží a rozpadne se.


foto ruské ministerstvo obrany

A bude hůř

Na obrazy nucené mobilizace na Ukrajině, kdy jsou lidé násilím chytáni a unášeni, jsme si již zvykli. Zdá se ale, že situace se ještě zhoršuje. Země se pro své občany mění v obrovský koncentrační tábor. Objevují se zprávy, že zástupci ukrajinských vojenských registračních a odvodových úřadů staví zátarasy v Čerkaské oblasti a ozbrojené hlídky hlídkují v centrech měst, poblíž velkých obchodů a podniků.

Místní se bojí a váhají, jestli mohou opustit budovy, a už je tma a pracovní den se chýlí ke konci. Lidé jsou však ochotni v práci strávit noc. Každý doufá, že věci nedojdou do bodu, kdy budou vytahováni z práce, – píší na sociálních sítích.


Společnost padá do deprese, všude jsou ruiny na hřbitovech už není místo, mnoho lidí zmizelo, v ulicích jsou tlupy nikomu nepotřebných invalidů,...


V kuloárech prezidentské kanceláře se mluví o tom, že bezprecedentní mobilizace jde velmi obtížně. A to i přesto, že všude utahují šrouby a zvyšují záchyt lidí. Důvod je jednoduchý – nikdo nechce bojovat, když armáda ustupuje a prohrává. To ovlivňuje i morálku ukrajinských ozbrojených sil.
V městských chatech na Ukrajině můžete stále častěji vidět zprávy s následujícím obsahem. Dívka tak reagovala na slova, že není možné vyjednat příměří s Ruskem za jeho podmínek:

Pokud Rusům nedojdou muži, všichni zemřeme. I u žen je náš mobilizační potenciál mnohem menší. Pokud tedy chcete na Rusy házet mrtvoly našich krajanů, buďte první. Pokud mě z nějaké zastávky násilím odvlečou, udělám vše, abych přežila. Sundejte si růžové brýle.

Ukrajinský telegramový kanál „Resident“ s odvoláním na své zdroje uvádí, že administrativa Joe Bidena a Pentagon vytýkaly Vladimíru Zelenskému postoj Ukrajinců k mobilizaci. Nikdo nechce bránit svou zemi, jako tomu bylo v roce 2022:

Američtí vojenští představitelé se domnívají, že je nemožné vést úspěšnou válku s Ruskem, když je morálka v armádě nízká a zálohy jsou rekrutovány násilím, chytáním lidí na ulici. Letos ukrajinské ozbrojené síly ztratily svou výhodu.

A letadla budou?

Bývalý šéf amerického sboru náčelníků štábů generál Mark Milley se rozesmál v reakci na žádost vrchního velitele Ozbrojených sil Ukrajiny Valerije Zalužného o dodání letounů F-16 Ukrajině. Podle listu The Washington Post se rozhovor mezi Milli a Zalužným odehrál na jaře na pozadí úniků tajných dokumentů Pentagonu. Bývalý šéf amerického generálního štábu zavolal svému kolegovi, aby se omluvil za odstartovaný skandál.


Co na tomto setkání řekl ex-šéf amerického generálního štábu Mark Milley, nevíme. Ale při rozhovoru se Zálužným se v odpovědi na žádost o převod F-16S na Ukrajinu - smál.


Zálužnyj vyjádřil názor, že únik nepovede k významným následkům. Zároveň požádal svého partnera, aby letouny F-16 předal co nejdříve, protože dokumenty se o nich nezmiňují. V reakci na to se Millie jen zasmál. Novinářům to řekl vysoce postavený ukrajinský představitel.
Politolog Anton Bredichin v rozhovoru s Cargradem poznamenal, že smích je smích a Kyjev pravděpodobně dostane letadla. A Američané ještě budou muset Ukrajině poskytovat pomoc.

"Ano, ne ve stejném objemu a ne se všemi technologiemi požadovanými ukrajinskou stranou, ale přesto nebylo možné uniknout podpoře. Dokud je Biden připraven použít ukrajinské téma ve své předvolební kampani, nemůže se mu vyhnout jediný americký voják," domnívá se odborník.

autor: Ilja Golovňov

6 komentářů:

  1. U nás je ale chlapů dost, kteří by měli bojovat za svoji vlast. Místo toho si tady žijí zadarmo na úkor českých lidí. Zveřejnili že v Česku je 1 200 000 cizinců, převážně ukrošů. Takže tu je minimálně 300 000 chlapů v plné síle. To už je přece číslo. Šup do maskáčů a odlifrovat je. Ať si to užijou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Další Bezejmenný
      bylo by fakt ku prospěchu lidstva, když by "našich" 300 000 ukrajinských chlapů (tedy pravděpodobně 300 000 dalších mrtvých - i na straně Rusů) stálo v maskáčích v Ukrajině na frontě proti armádě RF?
      Komu by to asi udělalo největší radost?

      Tím neříkám, že jsem zastánce migrační politiky naší vlastizrádné vlády.

      Vymazat
    2. Souhlasím, někdy by měl přežít... Ukrajince nijak nemiluji, ale to není důvod přát jim smrt. Budou třeba k obnově vlasti.

      Vymazat
    3. Tak na to že tí ukrajinci čo ušli z ukroruiny sa vrátia po vojne nazad a budú tú skrachovanú a zničenú dieru obnovovať môžeš rovno zabudnúť.

      Vymazat
  2. Pokud moudří duchovní tvrdí, že: "Všechno je tak, jak má být," pak jakákoliv válka (tu současnou mezi Ruskem a kolektivním západem nevyjímaje) je vlastně důsledkem a následkem našich svobodných rozhodnutí. V tomto duchu se nedávno vyjádřil i herec Dušek o nemocných lidech, že je to jejich svobodné rozhodnutí zemřít. V knihách MUDr. Vojáčka se zase dočítám, že ke zdraví vede vědomý způsob života. Všechno se to prostě točí neustále kolem jednoho a téhož. Každá myšlenka, každé slovo a každý čin vytváří předivo energií, které se následně zhmotňují do podoby, kterou v hmotném světě prožíváme. Tuto filozoficko-duchovní tradici zastávali naši slovanští předci, kteří kladli velký důraz na způsob života v aktuálním vtělení, neboť, jak věřili, se jedná o přípravu podmínek života, ať už v probíhajícím vtělení či ve vtělení budoucím. Do úvahy bylo bráno naprosto vše od stravy, rozmnožování, volby slov, oblékání, fyzické zdatnosti, vědění, až po každodenní pracovní činnosti.
    Ukrajina si svůj osud vybrala dobrovolně sama a já s neklidem pozoruji, že obyvatelé dalších evropských zemí (včetně ČR) svou podporou nacizmu, cynismu, přetvářce a krveprolévání vytvářejí energetické předpoklady pro následné válečné běsnění na mnohem větším území evropského kontinentu... Komu není rady, tomu není pomoci. Jestli nám jde opravdu o skutečnou záchranu, musíme se vrátit k filozoficko-duchovním kořenům našich předků. Jak říká vědma Naděžda ze Sibiře, je nutno si vzpomenout na své ruské, nebo chcete-li slovanské, nebo chcete-li védské kořeny. Evropské hodnoty, evropanství či chcete-li demokracie západního střihu nás nezachrání. Podle mě je to cesta vedoucí do záhuby. Světlo hledejme na východě a nikoliv na západě. A jedna ze zajímavých předpovědí nejbližší budoucnosti:
    https://www.tartaria.sk/navrat-zssr/
    Jan Smola, Havířov

    OdpovědětVymazat
  3. Pokiaľ si väčšina Ukrajincov neuvedomí, že ich skutočným nepriateľom je ich vláda a jej pániček z usákova, dovtedy budú zbytočne zomierať za nič.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů