11. 12. 2023

Rusku berou Finský záliv. Ruská odpověď - vrátíme si Baltiku




Námořnictvo Británie, Nizozemska, Švédska a Estonska začalo 4. prosince hlídkovat ve Finském zálivu a řadě dalších vod Baltského moře pod záminkou zajištění bezpečnosti komunikací pro přepravu plynu. Pokud NATO „uzavře“ Baltské moře, které se pro ruskou lodní dopravu stalo „vnitrozemským mořem“, bude si muset Rusko prorazit pozemním koridorem do Kaliningradu Litvu a vážně přemýšlet, co s Lotyšskem a především s Estonskem, odkud se hrozí střelbou na ruské lodě.

Cvičení se účastní 15 lodí a člunů (většinou britských). Zdá se, že Britové byli inspirováni útokem jejich 8 torpédových člunů na Kronštadt 18. srpna 1919.


Křižník "Vzpomínka na Azov" potopený v srpnu 1919 ve středním přístavu Kronstadtu. Foto archiv fotografií lodí ruského a sovětského námořnictva


Kvůli revolučním zmatkům se jim tehdy podařilo potopit starý křižník "Vzpomínka na Azov", který byl přestavěn na plovoucí základnu, a vážně poškodit bitevní loď Andrej Pěrvozvannyj. Za cenu ztráty tří člunů, smrti sedmi jejich námořníků, včetně čtyř důstojníků, a zajetí dalšch devíti. Vyhnat Rusko z Baltu a připravit ho o námořnictvo je dávný anglický sen.


Jednou se to povedlo, pojďme dál

Důvodem nového útoku proti Rusku a... Číně byla série dosud nevyřešených incidentů s téměř souběžným poškozením plynovodu Balticconnector mezi Finskem a Estonskem a záložního komunikačního kabelu, stejně jako podobného kabelu mezi Estonskem a Švédskem.

To nemohla být náhoda. Incidenty způsobil člověk. Ke stávajícím verzím toho, kdo to udělal, můžeme nyní bezpečně přidat ještě jednu: toho, kdo vyhodil do povětří Nord Streams.


Jeden z prvních snímků poškozené linky Severního proudu. Viníci tohoto teroristického útoku nebyli oznámeni. oto Trond Larsen/Expressen/TT/Global look press

Tuto temnou historii využívá Západ jako záminku pro militarizaci Pobaltí a k organizování blokády Ruska a jeho spojenců. Pokouší se tím o narušení ruské územní celistvosti – exklávu Kaliningrad, čistě náhodou, NATO, Baltské země a Polsko najednou začaly oficiálně nazývat Koenigsberg.


Výzva zazněla

Přeháním? Posuďte sami. Od 20. listopadu do 1. prosince probíhalo námořní cvičení Freezing Winds 23 ve Finském zálivu a Souostroví (část Baltu mezi Botnickým a Finským zálivem v teritoriálních vodách Finska). Poprvé mu veleli Finové.

Kromě finských ozbrojených sil (námořních, pozemních a leteckých) se jich účastnila armáda Švédska, které formálně stále není členem NATO. Plus lodě první stálé skupiny námořních sil NATO (Standing NATO Maritime Group One - SNMG1). Stejně jako první stálá skupina NATO proti minám (SNMCMG1), která zahrnuje námořnictvo Německa, Nizozemska, Polska a Francie. Celkem se cvičení zúčastnilo 30 válečných lodí, přes 20 letadel a vrtulníků a přibližně 5 tisíc členů vojenského personálu.


Finové poprve veleli námořnímu cvičení Freezing Winds 23. foto CPL. Adam Henke / Keystone Press Agency / Global Look Press

Jejich oficiálním cílem je nácvik vedení námořní operace v rámci společných mezinárodních akcí v podmínkách finského pobřeží a Baltského moře. Je jasné, proti komu trénovali. Agresivita cvičení nebyla ani skrývána. Protože ve skutečnosti cvičili vylodění a minování, aby se zmocnili ruských ostrovů Gogland a Bolshoj Tyuters, a provedli tak blokádu Finského zálivu a Kaliningradské oblasti.


Také se připravujeme

Rusko si o tom nedělá žádné iluze. V roce 2022 Moskva omezila turistické návštěvy Gogland a Bolshoj Tyuters a letos to úplně zakázala. Na oba ostrovy se dostanete pouze se zvláštním povolením, které schválilo ruské ministerstvo obrany.


Ostrov Gogland je západním bodem leningradského regionu. Turisti sem nesmí. Foto: Mika_Mgla/Shusterstock

Aby zchladilo bojový zápal „žhavých finských chlapů“ a jejich anglosaských podněcovatelů, Rusko loni oznámilo vytvoření nového armádního sboru v Karélii (který by mnozí ve Finsku – naštěstí ne v Rusku – rádi „vrátili“ ), skládající se ze tří motostřeleckých divizí a dvou výsadkových útočných divizí.

Oznámeno - uděláno

Molodci jsou naši nepartneři! Jejich slova se neliší od jejich činů. Loni v létě navrhl estonský ministr obrany Hanno Pevkur, aby Finové „uzavřeli“ Finský záliv ruským lodím.

"Musíme sjednotit naši pobřežní obranu. Dolet estonských a finských raket přesahuje šířku Finského zálivu. To znamená, že sjednotíme naši protiraketovou obranu a budeme sdílet mezi sebou všechny informace," citovaly Pevkurova slova jedny z předních finských novin, Iltalehti.



Estonský ministr obrany Hanno Pevkur oznámil "odvážný nápad": "uzavřít" baltskou oblast Rusům.

Pevkur řekl, že taková jednání probíhají. Tallinn má izraelské protilodní střely Blue Spear s dosahem 290 km a finsko-švédské protilodní střely MTO 85M s dosahem více než 100 km...

Na konci října tohoto roku téma „uzavření“ Pobaltí pro Rusko nastolil lotyšský prezident Edgars Rinkevics. Hlava lotyšského státu, jak ji citovala agentura TASS, řekl: "Pokud se potvrdí odpovědnost Ruska nebo jiné země - no, je nepravděpodobné, že by to byla jiná země (polekal se, že by Číňané jednali s Lotyšskem stejně jako s Litvou) - za nedávné incidenty, které se staly s infrastrukturou na mořském dně, pak se bude diskutovat o tom, že uzavřeme Baltské moře pro všechny ruské lodě".


Na hloupé lidi rady nefungují

Velmi zajímavý je komentář představitele Kremlu Dmitrije Pěskova k Rinkevičovu prohlášení:

"V tomto případě bych se rád zeptal pana prezidenta Lotyšska: co uděláme s Baltským mořem, když se velmi brzy ukáže pravda o těch, kteří stojí a stáli za teroristickým útokem proti Nord Streams – co navrhuje v tomto případě dělat s Baltským mořem?
Pěskov zopakoval: Moskvu „velmi zajímá“ to, co Lotyšsko potom udělá.


Když zopakoval varovné prohlášení oficiálního představitele pobaltských zemí, Dmitrij Pěskov se zajímal: "A co my budeme dělat s Baltikou, až budou oznámeni skuteční organizátoři útoku? foto: Sergej Petrov / news,ru / Global Look Press

Ale samozřejmě nejdůležitější v této frázi je, co my, Rusové, uděláme s Baltským mořem, když nám ho západní provokatéři „uzavřou“? Zde zároveň vyvstává další otázka: opravdu naši západní sousedé a bývalí krajané nechápou, co se s nimi  pak stane? Jsou opravdu tak zhypnotizovaní iluzí, že jich je hodně a Rusko jakoby má málo spojenců? I když po našem vítězství na Ukrajině se tato situace dramaticky změní? Zdá se, že nechápou.

No a co?

A pokud ano, pak se to bude muset vysvětlit. Ruská federace nedovolí, aby ji, velmoc, zbavili Baltu a začali ji dusit organizováním blokád. Pokus "uzavřít" Pobaltí pro Rusko je casus belli pro velký konflikt se Západem, především s USA, s použitím všech druhů zbraní, během něhož i přes západní zájem o tato bývalá ruská území bude možnost poskytnout jim pomoc minimální.

Například v Pobaltí navzdory slibům a tamější symbolické přítomnosti západních jednotek, Američané a jejich evropští spojenci/vazalové vojáky nepošlou, aby nebyli hned zajati.

V případě „uzavření“ Baltu nebude mít Moskva žádný pádný důvod tolerovat falešnou státnost území vyřezaných z Ruska, kde šikanují Rusy, kterým přitom za mnohé dluží, a rehabilitují nacismus. To platí i pro Litvu, která leží na cestě do Kaliningradu.

Pokud nechcete komunikovat po moři, půjdeme po zemi! Nemluvě o "odvetě" v případě, že Finsko a Estonsko vytvoří hrozbu pro Petrohrad, a finské Laponsko - pro náš sever s našimi továrnami, loděnicemi a základnami námořnictva. Nebezpečnou hru tu rozehráváte, pánové. Rusko neuhne, nedoufejte.

autor: Sergej Latyšev


3 komentáře:

  1. Bestie už je smrtelně zraněná ale řvát a kopat nepřestane, místo aby se snažila zachránit co se zachránit snad ještě dá.
    Albi

    OdpovědětVymazat
  2. Premisa, že Balt je pro Rusko "vnitrozemské moře" je chybná. Stačí se podívat na mapu. Aby totiž moře mohlo být zváno vnitrozemským, musí všechny jeho břehy patřit jednomu státu. Což, jak vidno, Balt evidentně není, omývá břehy několika států. Jirka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jirko,
      čtěte jako člověk, nikoli jako stroj. Ono vnitrozemské moře je v textu v uvozovkách, čímž ve smyslu článku získává krabet barvitější význam.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů