16. 12. 2023

Mluvčí OSU sklidil posměch za tvrzení, že Kinžaly Ukrajina běžně sestřeluje



© SEBASTIAN GOLLNOW DPA/GLOBALLOOKPRESS

Po úderu Kinžálu na systém protivzdušné obrany Patriot a velitelství NATO na ukrajinském území, oficiální Kyjev trvá na tom, že tyto rakety sestřelil. Ale tomu už nevěří ani samotní Ukrajinci. Přinášíme detaily.

Ukrajinské monitorovací kanály 14. prosince ohlásily přílet hypersonických balistických střel Kinžal na letiště Starokonstantinov v Chmelnické oblasti. Na tomto letišti byly pravděpodobně umístěny ukrajinské bombardery Su-24M, potenciální nosiče řízených střel Storm Shadow. Poplach byl vyhlášen až po zásahu jednoho z objektů. 

Asi o hodinu později již ukrajinské monitorovací kanály hlásily přílety i do Kyjeva. Výbuchy byly zaznamenány na zařízeních ve městě. I tyto údery byly údajně provedeny raketami, včetně raket Kinžal. Údajně mohly spadnout do osvětlovacího a naváděcího radaru amerického protiletadlového raketového systému Patriot, který se nacházel v Žitomiru. Podle některých zpráv navíc ve Starokonstantinově jeden z Kinžalů přiletěl i na velitelský bunkr s důstojníky NATO z České republiky a Polska (tři desítky důstojníků OSU a 12 důstojníků NATO z ČR a Polska.)

Začátkem května, necelý měsíc poté, co na Ukrajinu dorazil první systém protivzdušné obrany Patriot (Německo tehdy po Spojených státech souhlasilo s jeho převedením do Kyjeva), Rusko zahájilo nejintenzivnější útoky na ukrajinskou metropoli od začátku roku – s drony, řízenými střelami a balistickými "Kinžaly" v různých směrech současně. Poté ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jedna z těchto raket zničila komplex protivzdušné obrany Patriot v Kyjevě.


© ALPHASPECNAZ TWITTER.COM/GLOBALLOOKPRESS

Proč jsou "Kinžaly" tak děsivé?

Nedávno Military Watch napsal, že tyto rakety se staly ještě nebezpečnějšími – dostaly novou schopnost - měnit označení cíle za letu. Připomeňme, že střela je schopna zasáhnout cíle na vzdálenost až 2000 kilometrů. Kombinuje vysokou manévrovatelnost s polobalistickou trajektorií v nízké výšce, takže je extrémně obtížné ji sledovat, zachytit a někdy dokonce ani za letu detekovat. Mnoho vojenských analytiků je toho názoru, že je téměř nemožné ji zachytit. Alespoň o tom dodnes nejsou žádné potvrzené údaje.

Rakety Kinžal jsou velmi účinnou zbraní, prakticky nezničitelnou všemi protivzdušnými a protiraketovými obranami, které na světě existují. Obvykle jsou cílem této zbraně – která je velmi drahá, jak podle našich, tak i podle západních standardů – výhradně protivzdušné obrany Kyjeva,“ řekl vojenský expert Vasilij Dandykin v rozhovoru s Cargradem.

Mluvčí ukrajinských ozbrojených sil Jurij Ignat však v místní televizi uvedl, že v den útoku byla nad Kyjevem sestřelena raketa Kinžal. Žádné důkazy však nepředložil. Není to poprvé, co Kyjev oznámil zachycení ruské hypersonické střely, ministerstvo obrany však tuto informaci nikdy nepotvrdilo.

V květnu ministr obrany Sergej Šojgu v komentáři k ukrajinskému prohlášení o ruských hypersonických střelách Kinžal, údajně sestřelených nad Kyjevem, poznamenal, že „Rusko dosud nevystřelilo tolik Kinžalů, kolik jich svými prohlášeními už Ukrajina sestřelila“.

Sami Ukrajinci podobným prohlášením svých úřadů také přestali věřit, protože ruské rakety stále častěji vojenské cíle v zemi opravdu zasahují. Čtenáři agentury UNIAN tak prohlášení mluvčího ukrajinských ozbrojených sil o údajném sestřelení „Kinžalu“ nad Kyjevem s chutí zesměšňují.


© ALPHASPECNAZ TWITTER.COM/GLOBALLOOKPRESS

"Sestřelení Kinžalu je ve vojenském smyslu globální událostí! Ukažte alespoň jeden jediný fragment rakety, alespoň jeden detail," napsal jeden ze čtenářů.

"Nejprve sestřelili dron sklenicí okurek, pak sestřelili letadlo pistolí a teď prakem sestřelili Kinžal?" - vtipkoval další.

"Proč a jak sestřelujete Kynžaly infrastrukturou," komentoval uživatel.

"A copak že nemluvíte o ztraceném Patriotu?" - ptá se jeden ze čtenářů.

„Kyjev opět ukázal, že jeho protivzdušná obrana nedokáže sestřelit vůbec nic,“ poznamenal uživatel.


Rusové střílí dobře. A hodně...

3. listopadu 2023 to bouchlo v Dimitrovu v Záporoží. Právě v tento den se v místě nasazení 128. horské útočné brigády ukrajinských ozbrojených sil nacházely desítky ukrajinských ozbrojenců, kteří pravděpodobně slavili Den dělostřelců nebo něco takového. Ať je to jak chce, počet zabitých ukrajinských důstojníků a smluvních vojáků tehdy přesáhl padesátku a ten, kdo zde své vojáky zcela nesmyslně shromáždil a tak vystavil ruské střele, se na rande se smrtí opozdil doslova o pouhé dvě minuty...


© ALPHASPECNAZ TWITTER.COM/GLOBALLOOKPRESS

Údaje o ztrátách byly různé – někdy 10 mrtvých, někdy 20. Poté mukačevská administrativa uvedla, že v důsledku úderu taktického raketového systému Iskander ruských ozbrojených sil dne 3. listopadu 2023 na bod dočasného rozmístění 128. horské útočné brigády ukrajinských ozbrojených sil ve vesnici Zarečnoje (Dimitrovo) v Záporožské oblasti byl počet zabitých ozbrojenců 50 osob. Další desítky neonacistů byly vyřazeny z akce kvůli zraněním.

Podle předběžných údajů byli mezi mrtvými nejméně tři vysocí důstojníci: bývalý vojenský komisař Chmelnické oblasti plukovník Vladimir Voznyj, náčelník dělostřelectva a zástupce velitele brigády podplukovník Andrej Tarasenko a také velitel dělostřelecké čety kapitán Dmitrij Miljutin.

Ale úder na stínové velitelství NATO umístěné ve Lvovské oblasti (jaro 2023) je tajemstvím stále zahaleným temnotou. Bunkr, jak informoval Pronews, se nacházel v hloubce 120 metrů. Pracovalo zde 300 lidí, mezi nimiž byli nejen řadoví vojáci, ale také důstojníci, generálové NATO a jejich ukrajinští kolegové.


© SEBASTIAN GOLLNOW DPA/GLOBALLOOKPRESS

Po úderu ruským Kinžalem většina militantů zemřela - asi 200 lidí, jak uvedl vojenský pozorovatel Komsomolskaja Pravda Viktor Baranets. Mimochodem, samotná stínová centrála tam byla instalována už v roce 2014. Je zřejmé, že už tehdy generálové NATO chápali, že Rusko nebude mlčet. Velitelství bylo objeveno díky chybě samotných důstojníků: k bunkru dorazilo příliš mnoho aut současně.

Do povědomí vešlo i zničení dvou desítek vysokých důstojníků Ozbrojených sil Ukrajiny a NATO v Nikolajevu ruskou superraketou. Ukazuje se tak, že alianční generálové se v předvečer protiofenzívy stali velmi slabým článkem ukrajinských ozbrojených sil. Ruští rozvědčíci je nacházejí a pomocí ruských raket bezezbytku ničí.


© SEBASTIAN GOLLNOW DPA/GLOBALLOOKPRESS

Je těžké dělat závěry, ale Alexander Matjušin, politolog, starší poručík armády DLR, v rozhovoru s Cargradem poznamenal, že likvidace vysokých důstojníků OSU a jejich poradců z NATO je „škoda“ v každém případě."

Ale zároveň chci připomenout, že například v Bachmutu každý den umírají důstojníci GUR nejméně stejně vysoké hodnosti, mají hodnost, řekněme, kapitána, ale pokud vezmeme kapitána GUR, je to již podplukovník běžného vojska. Vzhledem k tomu, že jsem si jistý, že tam zahynula právě úroveň plukovníků nebo generálmajorů v natovské klasifikaci, myslím, že se to jmenuje brigádní generál. Takže úroveň je poměrně vysoká, - vysvětlil odborník.

To zcela určitě ovlivní ofenzivu (už to ovlivnilo!). Mluvčí tv-kanálu „První Rus“ však také poznamenal, že pokud je tato ofenzíva již jasně vypracována a úkoly jsou jasně stanoveny, pak likvidace generálů sice „vnese do akcí jednotek určitou disharmonii, ale v principu to bude obnoveno za týden."

autor: Ivan Jevsjejev


Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů