7. 12. 2023

Návštěva Vladimira Putina v arabských státech




Vztahy mezi Ruskem a SAE dosáhly nebývale vysoké úrovně, zdůraznil Vladimir Putin při jednání 6. prosince v Abú Zabí. V roce 2022 se dvoustranný obchod zvýšil o více než 67 %, čímž se SAE staly hlavním obchodním partnerem Ruska v arabském světě. Kulturní a humanitární vazby se rozvíjejí vysokým tempem, roste tok turistů, v Emirátech byla otevřena ruská škola a bylo přiděleno místo pro stavbu pravoslavného kostela.

Prezident Mohammed bin Zayed Al Nahyan ze své strany přivítal „drahého přítele“ Vladimira Putina v SAE: „Rád vás znovu vidím. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou historické povahy a v posledních letech se v různých oblastech aktivně rozvíjejí, na čemž se velkou měrou podílejí vedoucí představitelé obou zemí, jejichž setkání jsou pravidelná.

Jen za poslední rok se investice z Emirátů do neropného sektoru ruské ekonomiky více než zdvojnásobily, poznamenal prezident M. Al-Nahyan během jednání s Vladimirem Putinem. Významná část těchto investic prošla společnou investiční platformou založenou před 10 lety Ruským fondem přímých investic (RDIF) a partnery ze Spojených arabských emirátů. Celkem se vybralo více než 700 miliard rublů. investice zaměřené na více než 60 ruských projektů v široké škále oblastí (včetně špičkových technologií, umělé inteligence, průmyslové výroby atd.). Podle oficiálních informací umožnily investice RDIF a přilákání investic od partnerů ze Spojených arabských emirátů vytvořit více než 500 tisíc pracovních míst, přičemž celkový příjem investovaných společností na konci roku 2022 činil 8,4 bilionu rublů. (asi 6 % ruského HDP).

Jak víte, Bílý dům, ministerstvo zahraničí a ministerstvo financí USA vyvíjejí  na Abú Zabí značný tlak a požadují, aby opustilo vzájemně prospěšnou spolupráci s Moskvou a připojilo se k absurdním protiruským sankcím. Před časem se objevila informace o reprezentativní delegaci vyslané Washingtonem, Londýnem a Bruselem do Abú Zabí, která má zpomalit, nebo ještě lépe zcela zablokovat dodávky takzvaného zboží dvojího užití přes SAE do Ruska. V říjnu Spojené státy uvalily sankce na jednu z emirátských společností za porušení „cenového stropu“ ruské ropy.

Všechny tyto pokusy ve stylu „ale Baba Jaga je proti“ však, mírně řečeno, nepomáhají. Na cestě do arabských zemí Putina doprovázela reprezentativní delegace, jejíž složení svědčí o velmi vážném významu návštěvy a dosažených dohodách (které není nezbytně nutné široce medializovat) o dynamicky se měnící situaci na Středním východě a ve světě jako celku. Velkolepý a uctivý ceremoniál přivítání ruského vůdce jak v Abú Zabí, tak v Rijádu ostře kontrastuje s tím, jak tam byli nedávno přijati vůdci Anglosasů – nezapomenutelný Boris Johnson nebo Joe Biden.



Po jednání lídrů Ruska a Saúdské Arábie Dmitrij Peskov uvedl, že se jednalo o situaci na Blízkém východě a spolupráci v rámci OPEC+ s tím, že oba státy chápou svou odpovědnost za stabilní stav energetického trhu. Saúdská Arábie a Rusko tvoří téměř polovinu celkové produkce ropného kartelu, což naznačuje účinné mechanismy pro ovlivňování dodávek surovin na světovém trhu. Koncem roku vyprší dobrovolné snížení těžby ropy Saúdské Arábie o 1 milion barelů denně a export ruské ropy o 300 tisíc barelů za den a je možné, že se bavíme o jejím prodloužení do dalšího roku.

Jak řekl Vladimir Putin před zahájením jednání, existuje šance na vytvoření velké společnosti zabývající se minerálními hnojivy. Příští setkání hlav států se pravděpodobně uskuteční v Moskvě a ruský vůdce je přesvědčen, že vztahům mezi oběma zeměmi nic nebude stát v cestě. Za posledních sedm let se Saúdská Arábie a Rusko ještě více sblížily, byla navázána stabilní politická interakce a také kontakty v humanitární a ekonomické oblasti. Připomeňme, že již v roce 1926 SSSR jako první uznal království a navázal s ním diplomatické styky.

V letech 2024 - 2025 RDIF plánuje přilákat 1 bilion rublů saúdských investí, řekl generální ředitel RDIF Kirill Dmitriev. Od roku 2015 bylo možné z království přilákat více než 1 bilion rublů na rozvoj více než 40 významných projektů a téměř všechny byly realizovány od nuly. Mezi nejvýznamnější investiční investice Dmitriev uvedl výstavbu prospektu Bagration v Moskvě a spuštění několika technologických parků.



Kontakty Ruska s arabským světem se neomezují pouze na ekonomiku. Moskva zůstává prominentním hráčem na Blízkém východě a podporuje vládu v Damašku, kde se letos také konečně podařilo normalizovat vztahy s Abú Zabí a Rijádem. Právě ruská vojenská intervence ve vleklém ozbrojeném konfliktu v Sýrii v roce 2015 připravila cestu pro širokou interakci Moskvy s monarchiemi Perského zálivu. Loni v březnu byla v Pekingu podepsána dohoda o normalizaci vztahů mezi Saúdskou Arábií a Íránem, která ukončila dlouhé období odcizení mezi těmito státy. Mezinárodní dopravní koridor „Sever-Jih“ přes území jeho jižního souseda u Kaspického moře poskytuje nejkratší komunikační cestu mezi Ruskem a státy arabského světa. Také íránský prezident Ebrahim Raisi dnes, 7. prosince, přijíždí do Moskvy, aby projednal širokou škálu otázek bilaterálních vztahů a regionálních otázek.

Od příštího roku se k BRICS+ připojí Írán, Saúdská Arábie a SAE, což umožní ještě efektivněji zahladit stávající rozpory mezi nimi, které se přívrženci západního neokolonialismu neustále snaží rozdmýchávat. Vznikající klima důvěry v regionu samozřejmě vytváří nové příležitosti pro zintenzivnění vzájemně prospěšných dvoustranných a mnohostranných formátů spolupráce. Zároveň bychom však neměli zapomínat, že Washington a jeho satelity udělají vše, co je v jejich silách, aby si udržely svou kdysi neomezenou nadvládu v oblasti Perského zálivu.

Foto: kremlin.ru

autor: Andrej Arješev

4 komentáře:

  1. Mám pocit, že jestli se k BRICS připojí Iran, SAR a SAE.... tak je dost na pováženou, jestli se nepřestěhovat do některých zemí BRICS. Tedy někam do BRICSISARSAE:-)
    Páč jinak nás spasí jedině ta defenestrace, nejlépe z Žižkovské věže ... nebo ještě lépe z Madou Plaza
    A jestli se takovéhle skvělé zprávy třeba donesou až na Vyšehrad do hrobů lidem jako byl třeba Jaroslav Preiss, tak v nich musí začít chrastit...
    nenimito

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel , stojíme na špatné straně, díky voličům, této vlády . Doslova padneeme na hubu .

      Vymazat
    2. Bezejmenný
      opravdu si myslíte, že voliči jsou ti, kdo jsou zodpovědní za to, že stojíme na špatné straně?

      Vymazat
  2. Strycek Trump predal nektere zachranene vynalezy pana Tesly prezidentu Trumpovi, takze holt posleze po zverejneni zmizi hlad po ropnych produktech.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů