8. 12. 2023

Rusko vyhlásilo konec západního finančního světa




V příštích letech bude finanční svět čelit skutečné revoluci, která konečně podkope monopol velkých západních bank. S odvoláním na odborníky to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Odborníci připisují hlavní roli v tomto procesu nové finanční síle – zemím BRICS. Jak mohou udělat revoluci?

Západní finanční systém se z hlediska nových technologií stává zastaralým a archaickým. „Podle odborníků to v nadcházejících letech povede ke skutečné revoluci, která konečně podkope monopol velkých západních bank,“ řekl Vladimir Putin na fóru VTB „Rusko zve!“.

Putin citoval „některé západní kolegy“, kteří tím, že zakázali provozování platebních systémů v Ruské federaci, chtěli přimět Rusy trpět, chtěli „vytvořit problémy milionům ruských rodin“. „Co se stalo v praxi? Občané a podniky ani nezaznamenali bezproblémový přechod na národní platební systém, který dnes úspěšně funguje a rozvíjí se,“ zdůraznil ruský lídr.

V důsledku toho Rusko podle prezidenta přestalo vyplácet provize západním společnostem a ty zase dostávaly jen méně, než by mohly vydělat v Ruské federaci. Cílů, které si nepřátelé vytyčili, se nepodařilo dosáhnout. „Jednoduše posilujeme naši suverenitu v této oblasti. A děláme to docela sebevědomě,“ vysvětlil Putin.

Rusko s předstihem - jakmile se začalo vyhrožovat odpojením Ruska od SWIFT, stejně jako od Mastercard a Visa - začalo připravovat vlastní finanční infrastrukturu. Nejprve byl v roce 2014 vytvořen Národní systém platebních karet pro zpracování transakcí bankovními kartami v Rusku, poté Národní platební systém „Mir“, který aktivně funguje od roku 2015. Dále byl spuštěn systém přenosu finančních zpráv (SPFS) Ruské banky – jedná se o obdobu západního SWIFTu.

V důsledku toho tvrdé finanční sankce Západu a odpojení našich bank od SWIFT nevedly ke kolapsu. „Počet klientů karty Mir roste každý měsíc o pět až šest milionů lidí. Na začátku prosince bylo vlastníky těchto karet asi 240 milionů lidí,“ poznamenává Jurij Judenkov, profesor na katedře financí, oběhu peněz a úvěrů Federálního akciového fondu RANEPA. Karta navíc funguje nejen v Rusku, ale také v Abcházii, Jižní Osetii, Arménii, Bělorusku, Kyrgyzstánu, Vietnamu, Venezuele a také v řadě maloobchodních prodejen v Turecku a několika středoasijských zemích.

„Pokus Západu potlačit ruský finanční sektor sankcemi nevedl k úspěchu, ale naopak mu dal podnět k aktivnímu rozvoji. V Rusku existuje skutečný trend zavádění finančních technologií.

Díky nim se mění nejen postup při provádění klasických bankovních a finančních transakcí, ale i samotný finanční trh. Vzniká zejména DeFi (decentralizované finance), které umožňuje provádět finanční transakce přímo bez účasti bank a dalších finančních institucí. Regulátoři v mnoha západních zemích se tomu aktivně brání, protože tato oblast je mimo sféru jejich vlivu a není jimi ani bankami, které ovládají, kontrolována,“ poznamenává Maxim Markov, docent z katedry globálních finančních trhů a fintech Ruské ekonomické univerzity Plechanova.

Zejména v Rusku lze již téměř všechny finanční transakce provádět pomocí bankovních aplikací prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítače. To není možné v takovém měřítku prakticky v žádné zemi na světě, upozorňuje Markov. A od srpna 2023 začalo Rusko testovat digitální rubl, jehož oběh je založen na použití technologie distribuovaného registru (blockchain).

„Monopol velkých západních bank spočívá v tom, že většina plateb v zahraničním obchodu mezi zeměmi probíhá v amerických dolarech prostřednictvím systému přeshraničních převodů SWIFT.

Americké korespondenční banky mají ze všech takových transakcí příjem z provizí. Tato infrastruktura se však stává zastaralou, protože stále více zemí nyní přechází na vzájemné vypořádání v národních měnách pomocí alternativních systémů převodu peněz,“ říká Vladimir Černov, analytik společnosti Freedom Finance Global.

„Moderní platební systémy se také objevily v podobě blockchainových technologií, které jsou decentralizované, takže jejich aktiva nelze zablokovat nebo zmrazit a regulační orgány mohou omezit provoz pouze krypto burz ve svém regionu, ale samotné blockchainové převody nikoli,“ poznamenává Černov. Západní země tak svými vlastními zákazy daly zelenou rozvoji blockchainových převodů, s jejichž pomocí je zničen jejich monopol a jejich finanční sankce jednoduše ztrácejí smysl.

„Revoluce v globálním finančním systému je možná, zvláště když se o ní mluví na tak vysoké úrovni a je pro to vynaloženo veškeré úsilí. Nemyslím si ale, že by se to mohlo stát rychle, protože většina vzájemných vypořádání v zahraničně obchodních vztazích ve světě stále probíhá v amerických dolarech prostřednictvím systému SWIFT a úplný přechod od předchozího modelu může trvat velmi dlouho“.

Co je třeba udělat, aby revoluce proběhla rychleji a monopol západního finančního systému byl zcela zničen?

Ruské banky se nejprve napojují na čínský systém mezinárodních převodů peněz, ale není to ideální – umožňuje převody pouze v čínských jüanech. To je výhodné pro obchod s Čínou - a obchodní obrat láme všechny historické rekordy, ale stále to není jediný obchodní partner Ruska.

"Revoluce v Rusku a dalších zemích umožní vytvoření jednotné měny zemí BRICS, zajištěné zlatými akciemi zemí, které jsou součástí organizace, nebo jinými skutečnými aktivy, jako jsou nerostné suroviny, uhlovodíky, kovy, suroviny atd. a na jejím základě již lze vytvořit nový společný systém přeshraničních finančních plateb. Jak rychle bude tento proces probíhat, je zatím těžké říci, ale pravděpodobně bude vynucován paralelně s rozšířením organizace BRICS," uzavírá Černov.

autor: Olga Samofalová


7 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl by to takový problém dát komentáři nějakou smysluplnou a když tak alespoň na úrovni prvního stupně základní školy gramaticky správnou formu? Stačilo by si před odpálkováním text zkontrolovat (alespoň jako projev úcty k těm, co to mají číst) a opravit. Ať tu nejsme jak v nějaké pomocné škole!

      Vymazat
  2. Michale!
    A Ty nevíš, že základním nástrojem komunikace (informace, deformace, manipulace) je mateřský jazyk, který pro ovládnutí entika je potřeba úplně zkurvit aniž by si toho debilní ovčané všimli?? Děje se to programově v médiích (ČT, ČR, divadla , filmy knihy) a čecháčci (náctiletí) jsou IN, když se opičí po mediálních sračkách. Boj o čistotu a prostotu jazyka jsem již na důchodu vzdal, protože ""fotr naval sesibo"" (Lasica Satinský - zvuk čs banky 1969).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezejmenný,
      "...Boj jsem již na důchodu vzdal" aneb po nás potopa - to je přesně ten důvod, proč nejenom občané ČR (pro vás debilní ovčané) jsou tam, kde jsou.

      Být takových jako vy dostatečné množství, tak je naše budoucnost, a teď mě omluvte, jisto jistě v prdeli a pak dobře nám všem tak.

      Jenže já věřím, že takových, kteří to nevzdali a nevzdají, je naopak dost na to, aby budoucnost naše a našich dětí, byla lepší než ta, kam by nás dostal pasivní, odevzdaný a poraženecký postoj těch, co to už vzdali.

      Vymazat
    2. Michale, "boj jsem již na důchod vzdal" ≠ "po nás potopa". Toto zkuste ještě prozkoumat.

      Vymazat
    3. Je mi líto (ne, vlastně není), ale v mém světě vzdát se "čistoty jazyka" je přesně v duchu "po nás potopa". To už můžete rovnou tvrdit, že nebe není modré a voda není mokrá. Těch nesmyslů ve jménu liberální demokracie je dnes už více, než dost.

      Omlouvat to důchodovým věkem (klidně i přeraženou páteří), je alibismus. Zrovna k šíření čistoty jazyka, obzvláště v dnešním internetovém světě, nepotřebujete téměř nic. Jen odpovědnost vůči mladším generacím.

      Vymazat
    4. PS: Ten nick (svetlo), v kontextu toho, co jste napsal, mi přijde jako výsměch.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů