8. 9. 2013

Stop pijavicím!

Další text od Petra Hynka, který si dovolím sdílet.
MichalB
Určitě je znáte. Přisají se na vás jako pijavice a snaží se z vás vysát to nejcennější, vaši energii, váš čas, vaši lásku. Tváří se jako dobří přátelé, ale ruku na srdce, opravdový přítel je ten, který si s vámi energii vyměňuje, který s vámi sdílí a ne vás pouze vysává pro uspokojení své vlastní potřeby. Od takových „pijavic“ radši dál, než vás zcela zničí.

Podobným způsobem nás vysává i to, když neustále děláme jen to, co od nás očekávají druzí, a přitom zapomínáme na svoje vlastní cíle a poslání, s kterými jsme přišli na svět a které máme uložené v sobě, jen si jich pro samou zaměstnanost pro druhé nestačíme ani všimnout. Jestliže budeme žít jenom pro ostatní, budeme pomáhat tvořit jejich sobecké příběhy, ale nikdy ne ten svůj vlastní, ten opravdový.


Plňte si své sny, i když se druhým zdají sebepraštěnější
Všichni máme v sobě určité dary, které mohou společnosti přinést daleko víc, než když budeme jen slepě věřit tomu, co nám vtloukali do hlavy ve škole i doma. Že musíme poslouchat, být hodní a pomáhat budovat společnost. Hovno! Omlouvám se za tento expresivní výraz, ale potřeboval jsem zaujmout vaši pozornost. Když dětem řeknete, že něco neumí, že mají být zticha a jenom poslouchat, zabijete v nich to nejlepší ještě dřív, než to stačí vykvést. A pak mají sakra štěstí, když se ještě někdy v dospělosti rozvzpomenou na své opravdové vlastnosti, možnosti a schopnosti, které měly při příchodu na svět až do doby, než byly vychovány v poslušné ovečky tupého stáda.

Zkuste se ale na dítě usmát, pochválit ho,jak hezky maluje, jak krásně zpívá, jak umí tančit, jak se dovede úžasně projevovat v celém svém spektru zájmů. Takové dítě pak dovede svůj talent k dokonalosti a je darem pro celou společnost. A nakonec – zkuste to nejen u dětí, ale i u dospělých. Zkuste se prostě na někoho jen tak usmát, povzbudit, potěšit a svět se začne měnit.

4 komentáře:

  1. No krása. O tom to celé je. Hodně lidí je posedlých po kritice kohokoli a čehokoli. Kdyby stejné množství energie věnovali tomu, co je u ostatních dobré, možná by druhé upoutali k tomu dobrému a rozvoji toho. Nikoli boj proti zlu, ale pochod za mír... Koneckonců, co někomu nejvíce vadí, má spíše u sebe, že? hihi
    Snad se to už začíná měnit...
    Mirka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dal bych smajla s palcem nahoru, ale komenty formátování textu neumožňují (nebo o tom nevím), takže za mě alespoň:
      +++++++

      Vymazat
  2. Tady na tomhle blogu se fakt začínaj dít věci, a to přestože s lec-čím nemusím souhlasit, žejo. Tedy asi právě proto se tu ONO zvláštní, přitažlivý i odpudivý, ale hlavně nabírající SMĚR začalo dít. No teda, škoda, že jsem to zachytl až v druhým sledu. Tedy jen do-toho Dámy a Pánové, nechť je tu pořádná řachanda. Matěj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Matěji,
      vykouzlil jsi u mě doširoka rozjívený úsměv - "...Dámy a Pánové, nechť je tu pořádná řachanda". Řachanda - to je hezké slovíčko, který nám díky "Ř" možná v budoucnu někdo zdaní, ale určitě nepoangličtí.

      Když už se neznámo kam řítíme, tak rozhodně s plnou parádou. Pokud se na konci o něco rozplácnem, tak to příště možná zkusíme jinak. A když ne příště, tak přespříště anebo až potom. :-)

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů