18. 5. 2024

Rusko oslepilo Starlink, protáhlo obranu a rozdrtilo nepřítele

 

 Plukovník Baraněc vyjmenoval pět lstí, které zajistily úspěch ofenzívy směrem na Charkov.

Z porážky ukrajinských ozbrojených sil (OSU) u Charkova viní "zachysnyky" (ukrajinsky "obránci") Nězaležnoj amerického miliardáře Ilona Muska a jeho satelitní systém Starlink, který náhle přestal nad bojištěm fungovat. Informuje o tom deník Washington Post (s odvoláním na velitele ukrajinské bezpilotní jednotky s volacím znakem "Artist"):

"Ukrajinský Starlink přestal fungovat ráno v den zahájení ruské ofenzívy u Charkova. V jednu chvíli jsme zůstali úplně slepí. To byl největší problém, neviděli jsme, jak se pohybují, pracovali jsme jen pomocí vysílačky nebo telefonů, kde ještě fungovaly."

Den předtím OSU sledovala, jak se ruské jednotky v příhraničních oblastech připravují na případný útok. Pak ale podle Artista drony "prostě zmizely". Stalo se tak poprvé za více než dva roky vojenského konfliktu.

To však není pravda. Je třeba připomenout, že už v dubnu 2023 Ilon Musk na svých účtech na sociálních sítích volal: 
 
"Nový ruský systém elektronického boje je schopen potlačit kosmické lodě na geostacionární dráze a vyřadit elektroniku!". 
 
Přesně to se prý stalo loni na jaře v Donbasu, kdy velitelství OSU přestalo v reálném čase přijímat informace z Muskových družic a muselo zastavit vojáky (kteří tehdy také "oslepli"). Poté se na Muska obořil rozzuřený Pentagon, a dokonce ho začal obviňovat z "napomáhání Kremlu".

Ukrajinský Starlink přestal fungovat ve chvíli, kdy začala ruská ofenziva u Charkova, Foto: EAST NEWS
 
Nyní The Washington Post označuje za hlavní příčinu ztráty komunikace a koordinace v OSU u Charkova ruské elektronické rušení. Rusko má celou líheň systémů elektronického boje (REB), které předčí zahraniční vzory. Některé z nich uznávají i naši nejzarytější nepřátelé jako nejlepší na světě. Počítejme: "Krasucha", "Murmansk-BN", "Borisoglebsk-2", "Svet-KU", "Infauna", "Lesočok", "Žitel", "Judoist", "Zaslon-REB", "Ryčag-AV".....

Ano, to, že naši "rebovci" dokázali vyřadit Starlink a ve správný okamžik oslepit a ohlušit vojska OSU u Charkova, mohlo jistě velmi vážně napomoci úspěchu naší ofenzívy (během týdne bylo pod kontrolou 12 osad). Ale to byla zjevně jen jedna část dobře a chytře vypracovaného plánu velení SVO. Řekněme, že to byla část číslo jedna.

A zde je část číslo dvě. Naše velení dokázalo najít slabiny v obraně nepřítele - ten se totiž ještě nestačil zakopat do země a vybudovat mohutné obranné reduty.

Za třetí. V úvahu se jednoznačně brala další věc - "syrové" (špatně vycvičené) mobilizační zálohy, z nichž mnohé tvořili bojovníci teritoriální obrany.

Zelenskij mimochodem již prohlásil, že "hrozí opuštění Charkova". Foto: REUTERS

Za čtvrté. Dalším bodem, který byl jistě vzat v úvahu před naší ofenzivou, je zpoždění západních dodávek zbraní a vojenské techniky (na to si stěžoval Zelenskij po návštěvě pozic svých vojsk u Charkova).

Za páté. Nelze přehlédnout, že v dubnu zformovaná ruská skupina "Sever", která zahájila v květnu ofenzívou ze směru od Bělgorodu, zamotala ukrajinským generálům všechny karty - lámali si hlavu a nechápali, z které strany na Charkov vlastně Rusové určili hlavní směr ofenzívy.  A kam vrhnout zálohy. Právě to donutilo vrchního velitele OSU generála Syrského stáhnout 3 (tři!) brigády z jižního směru najednou a zalepit díry v rozbitých místech severního frontu. Bylo však již pozdě. Navíc jednotky OSU stažené z doněckého, chersonského a záporožského směru nahrály Rusům a usnadnily jim řešení bojových úkolů na těchto frontách.
 
V úvahu se jednoznačně brala i další věc - "syrové" (špatně vycvičené) mobilizační zálohy. Foto: REUTERS
 
Obecně lze říci, že úspěšná ofenzíva ruské armády na charkovském směru je součástí strategického plánu na vytvoření tzv. sanitární (neboli nárazníkové) zóny na bělgorodském směru. Úkolem je vytlačit OSU od hranic, aby byla zbavena možnosti ostřelovat Bělgorodskou oblast.

A také, soudě podle konfigurace pohybu našich vojsk v tomto regionu (včetně směru sumského), se jasně rýsuje vytvoření charkovského kotle.

Jak se nám ale podaří bývalou ukrajinskou metropoli dobýt (a zda se nám ji vůbec dobýt podaří), ukáže až léto. Mimochodem, Zelenskij už řekl, že "hrozí opuštění Charkova". Mimochodem, když Rudá armáda během Velké vlastenecké války osvobodila Charkov od nacistů, vzala město do silných kleští a jednoduše odřízla všechny cesty, kterými nacisté zásobovali vojáky municí a potravinami. A Němci se raději rozhodli město opustit, když prolomili díru v naší obraně. Právě proto, aby se nedostali do kotle.

Již dříve vojenský zpravodaj KP.RU Alexander Koc psal, jak ruská ofenzíva u Charkova mohla rozhodnout o výsledku bitvy o Charkov. Řeč je o obsazení klíčových zásobovacích uzlů nepřátelské armády a možnosti prolomení všech obranných linií OSU s následným přístupem do týlu nepřátelských jednotek.


autor: Viktor Baraněc
zdroj


5 komentářů:

  1. Historie se opakuje jako podle kopiraku. A nikdo to nevi, nevidi, nechce videt. Rusove musi stale znovu osvobozovat a cistit sve uzemi od armad zapadnich krys a tech, ktere porporuji. Tentokrat za sebe posilaji Ukrose, kteri si mysli, ze bojuji za Ukrajinu.

    OdpovědětVymazat
  2. Toto jsem nad ránem (po těžkém kontrolním zkoumání v "kraji") mínil, pro Vás by mohlo být čitelnější než tytéž ale jinak vyjadřované souvztažnosti mnou:
    https://vk.com/video/@irenaaneri?z=video351663392_456239490%2Fpl_351663392_-2

    OdpovědětVymazat
  3. Takže nerozkradli prachy na opevnění,ale oslepli,chudáci jedni přepadení.

    OdpovědětVymazat
  4. Zapad nema slitovani s Ukrajinci. Bude je dal spalovat. Cim mene Slovanu tim lepe.
    Rusum nezbyva nez bojovat dal a obsadit celou Ukrajinu. Tak aby si pospisili ve vlastnim zajmu.

    OdpovědětVymazat
  5. Video se zajatyma Ukrosema je frustrujici. Ukazuje postarsi chudaky pred penzi se spatnym chrupem, traumatizovane. Jsou radi, ze budou zit.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů