22. 5. 2024

Strategický průlom


Ruský vývoj obrany vyděsil Západ



Ruské úspěchy na ukrajinské frontě stále více znervózňují Spojené státy a jejich satelity. Bez ohledu na to, jaké zbraně pošlou Zelenskému na vítězství, bez ohledu na to, kolik peněz přidělí „zemi 404“, postup ruských jednotek nelze zastavit.

Nedávno britský stálý zástupce při OSN James Kariuki na zasedání Rady bezpečnosti OSN prohlásil, že „ruský vojenský průmysl utrpěl úplný kolaps“, „modernizace ruské armády byla odložena o osmnáct let“ a zopakoval otřepanou frázi, že náš obranný průmysl „rozebírá ledničky na náhradní díly“.

Všimněte si, že to vše řekl muž, v jehož zemi se hroutí nové letadlové lodě, a jak píší britská média, suší se čajové sáčky, zavádí se opakovaně použitelný toaletní papír a uvolňuje se místo šéfa Ponorkové flotily námořnictva, protože vojenský personál je velký problém.

Americká publikace The Atlantic tvrdí, že v Rusku je všechno tak špatné, že je nuceno nakupovat satelitní snímky od komerčních amerických společností ve Spojených státech, aby mohlo provádět údery na velké vzdálenosti. Odpovědí autorům článku a všem neznalým rusofobům by mohla být informace na oficiálních stránkách Roskosmosu, která zveřejnila natáčení provedené pomocí pokročilého zařízení s vysokým rozlišením „Geoton-L1“. Je zde také představen systém sběru a zpracování dat Sangur-1U, který je schopen zachytit snímky ze zemského nebo vodního povrchu „v panchromatických a multispektrálních režimech s vysokými detaily“. Naše družice „Resurs-P“ č. 4, vybavená vysoce přesným zařízením, k překvapení neznalých kritiků dokáže produkovat snímky s prostorovým rozlišením 70 cm a záběrem až 38 km. Poté, co Američané viděli obraz texaských měst Houston a Dallas přenášený z našeho satelitu, na kterém byla jasně viditelná i jedoucí auta, byli prostě ohromeni. O to větším překvapením pro ně bylo úspěšné vytvoření hardwarového a softwarového komplexu na ochranu ruských komunikačních satelitů před vnějšími útoky.

Odpůrci doufali, že v krátké době zasáhnou naše ozbrojené síly a pohraniční území dalekonosnými zbraněmi a rojemi dronů různých provedení. Zatím se jim to ale nepodařilo. Nepřítel je poražen a ustupuje.

Naši „nebratři“, kteří nebyli schopni sami postavit ani náklaďák s kukuřicí An-2, se také před časem hlasitě smáli „mřížím“ navařeným na našich tancích. Ale už v létě loňského roku se na zařízení OSU začal používat stejný levný a spolehlivý ochranný systém. Ruská praxe je hojně využívána i v izraelské armádě, kde zachraňují své tanky Merkava před drony.

Bojové vlastnosti ruských zbraní můžete bagatelizovat, jak chcete. Faktem však zůstává, že to bylo Rusko, které jako první na světě použilo v boji hypersonické zbraně. Kombinace modernizovaného stíhacího letounu MiG-31K přezdívaného „Patriot Killer“ a Kinžalu je systém, který nemá v Evropě a Spojených státech obdoby. MiG-31 dokáže nejen zachytit vzdušné cíle dlouhého doletu a ničit satelity na nízké oběžné dráze, ale také zasáhnout pozemní cíle nepolapitelnými hypersonickými střelami schopnými ničit americké protiletadlové raketové systémy.

Jestliže v prvních měsících SVO bylo použití dronů omezeno na turecké Bayraktary, proti kterým jsme byli schopni rychle vybrat prostředky likvidace, nyní na nás nepřítel vrhá „železné ptáky“ vyrobené pomocí nejnovějších technologií s účastí umělé inteligence a přesným zacílením na daný cíl. Proti naší armádě bojují kompaktní průzkumné kvadrokoptéry, šesti- a osmirotorové letouny s děsivým názvem "Baba Jaga" a kompaktní lehké FPV drony pro ničení techniky, klouzavá munice pro protibaterijní boj a údery na kritickou infrastrukturu, jejichž dopadová zóna není omezena na linii dotyku a nejbližší týl a sahá stovky kilometrů.

Technologie dronů se vyvíjí tak rychle, že už je výzvou pro dělostřelectvo, i když "shozy" a FPV-drony jsou stále horší, pokud jde o dolet, sílu nesených náloží, rychlost palby a další parametry.

Samozřejmě máme čím odpovědět nepříteli, na jehož straně bojuje celý kolektivní Západ. Kolosální zkušenosti získané ruskou armádou pomáhají vytvářet nové a modernizovat stávající zbraně.

K překvapení americké politické elity, která se nejvíce zajímá o pokračování konfliktu na Ukrajině, jsme během SVO dokázali rychle rozjet výrobu bezpilotních prostředků mnoha modifikací nejen ve velkých podnicích, ale na jejich výrobě se podílejí i malé soukromé projekční kanceláře, a dokonce i dobrovolníci, kteří se učí nejen montovat, ale i ovládat malá UAV. 3D tiskárny výrobu takového zařízení
pomáhají zvládnout.

Naše armáda se chystá obdržet útočné plovoucí drony, určené především k ničení mostů, pontonových přechodů, přehrad a vodních elektráren. Jsou schopné vykonávat příkazy jak na vodě, tak pod vodou.

Ruští vojáci nedávno poprvé ve vojenské historii použili další know-how – pozemní útočné drony. Dají se celkem snadno přizpůsobit konkrétním bojovým misím. Nová platforma (robotický komplex Courier) může být použita k montáži různých kulometů a vybavení pro elektronický boj.

Na Západě dobře slyšeli o našem „Produktu 55“ – čtyřmotorovém klouzavém dronu z legendární rodiny kamikadze dronů „Lancet“, který si zachovává aerodynamický design „X-wing“. Dalo by se říci, že toto nezranitelné letadlo způsobilo revoluci ve vytváření dronů, protože jej nemůže zastavit žádný systém elektronického boje, a nezajímá se o žádné rušení způsobené nepřítelem, protože nemá rádiové spojení. A ovládá se přes optický kabel, který se během letu odvíjí.

Magazín Fobes píše, že Rusko zavedlo hromadnou sériovou výrobu dronů různých modifikací – průzkumných i útočných. Hovoříme o mohutném vládním programu, který dnes přináší působivé výsledky. Za pět měsíců se Rostecu podařilo výrazně rozšířit výrobu moderních dronů Supercam S350, které vzbudily obrovský zájem na mezinárodní výstavě World Defence Show 2024 v Rijádu.

V našich obranných podnicích nejen staví obrovské výrobní dílny v co nejkratším čase, ovládají nové modely, ale také učí pilotování. Na základě Supercam S350 vznikají nové, ještě pokročilejší drony.

Nezačali jsme „válku dronů“, ale rychle jsme se jí přizpůsobili a naučili se překonávat nepřítele ve všech ohledech. V technické soutěži bojových a průzkumných bezpilotních letounů je Západ podle odborníků již dnes za Moskvou.

Známá americká publikace Business Insider je nucena přiznat, že snahy protiruské koalice o vytvoření „UAV armády“ nebyly tak účinné, jak by si přáli. Ruská federace podle amerických analytiků investuje do sektoru dronů spoustu peněz, zdrojů a rozvoje, takže její odpůrci už zůstali pozadu.

Podařilo se nejen zavést sériovou výrobu bezpilotních prostředků a naplnit jejich potřebu ze strany ruského ministerstva obrany, ale také vytvořit prostředky k jejímu potlačení. Holding Ruselectronics zahájil dodávky první přenosné multifunkční radarové stanice, která umožňuje detekovat bezpilotní prostředky létající v ultranízkých výškách nebo v režimu visení. Moderní ruské radary dokážou detekovat ty nejtajnější drony, stejně jako rozpoznat zvířata, ptáky a lidi. Hlavní výhodou každé takové stanice je její mobilita, autonomie a identifikační algoritmus, který umožňuje s jistotou detekovat různé objekty s úžasnou přesností. Naši vynálezci během dvou let speciální vojenské operace vytvořili různé modifikace systémů EW a EW (elektronický průzkum a elektronický boj), protidronové zbraně a přišli s rušičkami pro terminály Starlink.

Do sériové výroby se zavádí nový elektronický průzkumný komplex „Gran“, který umožňuje nejúčinnější boj proti dronům – díky tomu, že monitoruje všechny frekvence používané bezpilotními letouny a přenáší informace na vzdálenosti, které jsou na bojišti žádané. Současný provoz dvou takových systémů umožňuje okamžitě detekovat cíl a poslat přesné souřadnice minometníkům, aby jej zasáhli. Univerzální opakovač FPV vytvořený v Tule umožňuje pracovat z otevřených i uzavřených pozic v neomezeném rozsahu a na libovolné frekvenci.

Naše zbraně dokážou sestřelit nejen UAV, ale také četné rakety HIMARS, na které byla vsazena hlavní sázka nepřítele. Rušení vytvářené naším zařízením zasahuje do činnosti západních naváděcích systémů a pak sestřeluje létající cíle a mění je v hromady šrotu.

Na Západě přiznávají, že „Rusové se učí příliš rychle“. Do konfrontace s Ruskem byly nasazeny obrovské síly a prostředky, nejnovější zbraně, ale nepřináší to očekávaný úspěch. Náš obranný průmysl je navzdory chmurným předpovědím nepřítele připraven pracovat s předstihem a výrazně zvýšit produkci granátů a zbrojního vybavení.

Díky koordinované práci konstrukčních kanceláří a podniků během SVO se podařilo zvýšit sílu ozbrojených sil. Ruská armáda letos obdrží první vzorky protiletadlového raketového systému nové generace S-500. Síly protivzdušné obrany a protiraketové obrany obdrží protiletadlové raketové systémy S-400, S-300V4, Buk-M3, Tor-M2U a radarové stanice nové generace. Již byly zahájeny práce na vytvoření nové generace systémů protiraketové obrany s novými typy zbraní, o kterých se Západu ani nesnilo.

Dnes můžeme s jistotou říci, že americké ATACMS, které Washington tak chválil, vážně prohrávají s ruskými řízenými střelami. Tuzemští konstruktéři pokročili ve vytváření protiraketové munice pomocí horního stupně vyztuženého pevnou pohonnou hmotou, určeného k zachycení hypersonických objektů v dosahu 150 kilometrů. Kluzné bomby FAB-1500, které jsme vytvořili a které dnes nemají žádného důstojného soupeře, negenerují radarové pulsy a nezanechávají tepelnou stopu. Takže ani ty nejchytřejší radary nemohou sledovat jejich let.

Výpočet Spojených států a jejich satelitů, že Rusko se pod tíhou sankcí a vojenských výdajů napne a bude sdílet osud zesnulého SSSR, nevyšel. Podařilo se nám modernizovat a překonfigurovat náš vojensko-průmyslový komplex tak, aby se stal silným motorem ekonomiky.

Spojené státy pozorně sledují vývoj našich zbraní. Časopis National Interest píše, že se obávají našich ponorek Varshavjanka, Borej a Jasen, protože americká armáda má velké problémy s jejich detekcí. Ty jsou tak schopné proniknout k nepřátelským břehům a přiblížit se k nepřátelským lodím. Spojené státy stále nemají a v blízké budoucnosti ani nebudou mít nic podobného ruskému podvodnímu bojovému systému Poseidon, schopnému nést supervýkonné torpédo s jadernou náloží, které dokáže zničit námořní základny a města jediným výbuchem u pobřeží Spojených států, což by způsobilo kolosální tsunami a dokonce super silné zemětřesení. Taková zbraň má vlastní elektrárnu, nezávisí na povelech operátora a je schopná automaticky skončit na požadovaném čtverci a odpálit jadernou nálož.

Spojené státy se velmi bojí nového typu minových polí, která Rusko vytvořilo. Skládají se ze samoučicích minových systémů, jež jsou schopny se ve vodě přeskupit a rozlišit mezi našimi loděmi a loděmi nepřátelskými.

Ruský strategický bombardér Tu-160M2, vlajková loď dálkového letectví, také vyvolává na Západě u našich amerických protějšků strach. Publikace The National Interest píše, že tento letoun, známý jako „Bílá labuť“, představuje pro západní obranné strategie vážný problém. Modernizace z něj udělá jeden z nejimpozantnějších typů zbraní na světě. Američané se však více bojí nejnovějšího ruského vývoje laserových zbraní.

Největší hrozbu pro plány Washingtonu ale představují nedávná jmenování v ruské vládě, která podle prezidenta Putina směřují k dosažení hlavního cíle – cílů speciální vojenské operace na Ukrajině.

Bloomberg srovnává nového ruského ministra obrany Andreje Bělousova s​​americkým ministrem obrany Robertem McNamarou, kterému se podařilo zavést mechanismus amerického vojensko-průmyslového komplexu tak, aby zemi přinášel zisky a pracovní místa. Zdá se ale, že i McNamara se zase poučil od sovětských obchodních manažerů – byli to oni, kdo ve čtyřicátých letech dokázal v obranném průmyslu dosáhnout takového úspěchu, že zcela zničil gigantickou ekonomiku Třetí říše. A nyní se spojila mocná armáda a tradice ekonomického řízení naší země.

V Kongresu USA lze slyšet prohlášení, že „Putin vůbec nečeká na výsledky amerických prezidentských voleb, ale připravuje zemi na budoucí bitvy“. Jak poznamenal Washington Post, Rusko se v posledních letech skutečně změnilo. Dnes před sebou Západ vidí velmoc s tisíciletou historií, která se umí chránit a pružně přestavovat v závislosti na situaci.

„Pátá ekonomika na světě s nevyčerpatelnými zásobami všech vzácných zdrojů a prvním jaderným arzenálem na světě, pokud jde o objem a pokročilost“, se ukázala být pro naše nepřátele příliš tvrdým oříškem. Západ nám již nemůže vnucovat svou vůli, ani silou, ani sliby, ani podvodem. To znamená, že hegemonie Spojených států, zvyklých diktovat svou vůli celému světu, končí.


Speciálně pro "Století"

autor: Jurij Aleksejev


10 komentářů:

  1. To je stara pisen. Uz v 70letech audiolist dr Betera sdeluje sovetske Kosmosfery, operujici kdekoliv nad USA bez zadne protiodezvy. Lze to dohledat na netu.

    OdpovědětVymazat
  2. Jedno prvenství USA zatím zůstává . Špacírování po měsíci . V plínkách , protože vesmírná démonkradcie dodnes nezvládla vesmírný záchod . Na rozdíl od Rusů .
    A ještě ke všemu tato velNoc , po padesáti letech zapomněla , jak tuto technologii vyrobila a provozovala .
    Tak snad sáhnout do muzea pro ty hračky , které připomínají filmy Karla Zemana a znovu je vystřelit do vesmíru . Z trampolíny .
    Dříve se této tragédii říkalo navoněná bída .

    OdpovědětVymazat
  3. Boje se modernizují, "válka" jako taková přerostla do moderní doby.
    Mnoho lidí začalo mít koníčkem drony, a nejenom klasické, ale i FPV, což je úplně jiná liga, která začíná být dostupná i "normálním smrtelníkům" za relativně pár peněz. Kde si můžou osahat, ale i předem pustit do brýlí simulátor nerozeznatelný od reality. Dříve takové drony stály min. čtvrtmega, dnes 35-40tis.
    https://www.youtube.com/watch?v=LVoPGlNvHhw

    A takhle "vycvičený voják" s brýlemi dokáže velmi rychle zvrátit průběh boje...
    A doporučuji si zkusit vzít do ruky ovladač na dron. Řídit auto, loď nebo i letadlo je celkem snadný, relativně. Ale dron se pohybuje ve 3D, ne ve 2D placce, jsou tam o další 4 směry více, ne jen doleva doprava dopředu dozadu, ale i nahoru dolu a do obou boků;-) A to už prostorových vnímáním pobrat není tak jednoduché do 8mi směrů.
    Taky proto se snaží ty SW zjednodušovat, automatizovat na tlačítka atd...

    Průlomem v téhle "moderní vojenské operaci" byla ruská firma ZALA, která vyvíjela drony pro ropné společnosti, kterými kontrolovali trasy ropovodů, a že tam na východě je tisíce a desetitisíce km tras.
    A světe div se, pro trasy ropovodů nakonec vyvinuly jedny z nejlepších dronů, vč.55:-)
    Ze kterých na západě padají na pr....
    https://zala-aero.com/
    nenimito

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není "do obou boků"totéž, co doprava doleva?Bez kombinací je v prostoru jen ŠEST směrů.

      Vymazat
    2. Oldo
      a v kontextu článku je to opravdu natolik důležité, že je třeba se v tom nimrat?

      Vymazat
    3. Posun do boku stále čelem vpřed není otočení čumákem do stran:-)
      nenimito

      Vymazat
    4. A že to je rozdíl poznáte ihned, když se potřebujete pohybovat okolo stojícího objektu, co sledujete. Potřebujete pohyb třeba do pravého boku, lehce dopředu i nahoru, ale otáčet doleva, a tím kroužíte okolo objektu čumákem k němu...
      nenimito

      Vymazat
  4. Autor se nějak nezmiňuje o nejnovějších systémech Chibiny a Krasucha. Což je zřejmě to samé, jen jinak jinde výkonově použité.
    Krasucha jsou silné pozemní rušičky pro zajištění bezpečnosti určitých oblastí. Chibiny fungují podobně v letadlech - nejčastěji SU-3x.

    V SUčkách dokáží slušně zblbnout i velké bojové lodě, natož jiná letadla. Po částečném použití v Gruzii, a pak plně v Sýrii a i v nadvládě nad vzdušným prostorem Černého moře, je oboje trochu modernizovali.
    Bohužel SU-3x i s Chibiny nejsou moc odolné proti výkonným ručním pozemním zbraním. A zřejmě ani moc proti "domácím" dronům... i když těmihle zbraněmi určenými pro pozemní boj se trefit do SUčka je pomalu nemožné, tak se to evidentně občas náhodou někomu povedlo. Myslím, že fakt jen náhodou...
    Nic to ale nemění na faktu, že proti systémům Chibiny a Krasucha západ nic nezmůže, zatím...

    Často někdo kdysi(2014-2016) srovnával náš systém pro NATO VERANG s prvními Krasuchami. Ale po Sýrii bylo zřejmé, že to je něco úplně odlišného...
    K VERANG je ekvivalent Moskva1, oboje zřejmě v podstatě vychází z Tamary z naší Tesly používané na Tatrách před revolucí, a dodávané i do SSSR(i Bundeswehr po DDR je dlouho používal).
    V podstatě taky ERA, co vyvinula VEGANG pro NATO "nahradila" firmu TESLA, co vyvinula Tamaru.
    nenimito

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K těm sestřelením. Vzpomínám si na jednoho dědulu, který v počátcích SVO
      sestřelil brokovnicí stíhačku. Pamatuji si jeho foto v MSM, kde ho zvěčnili
      jak s jeho slavnou puškou tak i s vyznamenáním, které obdržel od vrchního
      narkomana. A že to musel být nadčlověk, protože na vzdálenost max.dostřelu
      té pušky zamířil, vystřelil a ještě vyfotil na svůj mobil ůspěch svého zásahu.
      Teď již takových sranda - příběhů UKáčka moc nevymýšlejí.
      Jirka N.

      Vymazat
    2. Ono takových příběhů proběhlo mimo mainsteam vícero. Ale měl jsem na mysli spíš emerické klony RPG-7, kterých tam z NATO dodali na "neposlušné povstalce" poměrně hoooodně, fakt hodně.
      Uměli i na konce rpg střel přilepovat pomocí ducktape i několikero odjištěných všech možných granátů. No, a pak to občas po dopadu do zástavby vypadalo, jako když tam namísto ugrů "povstalci" poslali rakety, páč ugři je přeci neměli;-) Často jich tam takhle olepených granáty poslali i víc najednou. A pak se mainstream udivoval nad spadlými zdmi vícepatrových budov, páč to přeci ugři vybavení "jen" rpg nemohli udělat...
      Jen ugři je po vzoru blitzkrieg používali asi i namísto ohňostrojů, páč mysleli, že to bude jednoduchej forf. A on nebyl.... a pak došlo a museli šetřit, hlavně pak na svoji obranu.

      Ono to(představa blitzkrieg) bude i tím, že si málokdo na západě umí představit rozlohu území. Páč něco jako "dojedem stopem k Charkovu, přeskočíme vyčistit Luhansk, a pak jen zameteme Donbas", znamená území větší něž Čechy a Morava dohromady(nemluvě o Chersonu a Oděse - z Oděsy do Luhanska to je dál než z Brna do Hamburku).
      Navíc území, které v podstatě vypadá jako "větší" Třeboňsko. Tedy řeky, říčky, potoky, jezera, rybniky, kde když zaprší nebo roztaje sníh, tak jste po kolena v bahně. Taky proto se ugři raději zapikolovávali v městské zástavbě než někde, kde hrozilo bahno až po pás.
      nenimito

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů