29. 5. 2024

Korektnost za každou cenu

 
A znovu si musí lidé dávat pozor na to, co říkají. Stačí jen náznak, bezděčná poznámka, žert, gesto, a už je z toho problém, projev sexismu, machismu, rasismu či projev šikany. Tak se ovšem dostáváme do situace, kdy začínají čistky, prověrky, lidové soudy a vyžaduje se ponižující veřejná sebekritika. Všechno, všechno už známe. Třeba z „Žertu“ Milana Kundery, a člověk jen žasne, jak se věci opakují.

Z „korektní společnosti“ se vytrácí vše, co jí dělá lidštější, srdečnější. Především mizí demokratický smysl pro lidový humor, podtexty, nadsázku a hlavně mizí tolerance. Korektnost nepřináší očistu, ale úpadek mezilidských vztahů, vnáší do společnosti podezíravost, a nakonec šíří lhostejnost a oficiální nudu. Není radno se smát, autentický smích je podezřelý projev svobody a nezávislosti.

Už Karel Poláček - a věděl proč - si do protektorátního deníku napsal: „Dokonalá zdvořilost značí úplnou lhostejnost k lidem. Úplná zdvořilost rozpouští všechny sympatie a averze v šedý, kalný roztok bez chuti a bez zápachu.“

Jsme svědky nové éry pokrytectví, korektnosti, falešné morálky a nebezpečného odcizení. Docent české literatury stojí před rozhodnutím, zda Bohumila Hrabala z programu přednášek vypustit a věnovat se raději korektnějšímu autorovi. Výpravčí Hubička je přece jasný sexista, ženy hodnotí podle tvaru horní nebo dolní poloviny těla, že! Hašek a Hrabal jsou spisovatelé otrlí, korektní nejsou. Lidová mluva se bez silných výrazů neobejde, bez nich ztrácí efekt.

Nezbývá než opakovat slova Jaroslava Haška z doslovu prvního dílu „Švejka“: „Správně bylo kdysi řečeno, že dobře vychovaný člověk může číst všechno.“ A ještě: „Lidé, kteří se pozastavují nad silným slovem, jsou zbabělci, neboť skutečný život je překvapuje a tací slabí lidé jsou právě těmi největšími poškozovači kultury i charakteru.“ Všechno začalo posraným obrazem císaře pána a končilo paragrafem pro pobuřování. Pozor tedy na korektnost, má vyšší ambice než jen sledovat vulgární výrazy!

Chybí nám osobnosti, vytrácejí se grobiáni, bohémové, ironici, lidé, kteří si neodpustí poznámku. Tep naší doby je chabý. Slušnost a morálka spočívají asi v něčem jiném než ve formální řeči. Nekorektní není neslušné, nekorektní jen přesahuje normu a má na věci vlastní názor. Moralismus ani korektnost nedělá společnost lepší. Jedeme z kopce, ale výstižnější je: jedeme do ******, jedeme do pudele, jak už kdysi řekl Ludvík Vaculík.

autor: Josef Kroutvor, Roš Chodeš 4/2024


4 komentáře:

  1. Za mě obdobně jako ve známém filmu:

    "Bezpohlavní i mnohopohlavní, korektní liberálové, grýndýlové a chciválkové všech zemí, vyližte si prdel!"

    OdpovědětVymazat
  2. Ros chodes je casopis Prazske zidovske obce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smích chytré lidi léčí. A jen blbce uráží. Tolik mudrý klaun pan Werich

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů