15. 5. 2024

Sergeje Šojgua nahradil Andrej Bělousov

 Třetí krok Putinovy speciální personální operace


Jestliže si prezident Vladimir Putin dal za úkol zasáhnout představivost všech pozorovatelů, dnes se mu to podařilo. O tom, proč se rozhodl nahradit Sergeje Šojgua Andrejem Bělousovem, se bude ještě dlouho diskutovat.

Dne 12. května došlo k další výměně v prezidentském týmu, o které se však bude mluvit ještě velmi dlouho. A co je ještě zajímavější - takové, kterou nikdo nečekal.

Sergej Šojgu, který se 9. května vydal na přehlídku na Rudém náměstí, Sergej Šojgu, který se zdál být zcela nepotopitelný i po zatčení svého náměstka Timura Ivanova, nebude pokračovat ve funkci ministra obrany. Na jeho místo však hlava státu nenominovala generála, ale zcela civilního zkušeného vůdce - bývalého vicepremiéra Andreje Bělousova.

Sergej Šojgu se zdál být zcela nepotopitelný. Foto: ruské ministerstvo obrany

Bělousov byl podle většiny zdrojů "jmenován" buď do čela Účetní komory (místo je po odchodu Alexeje Kudrina volné), nebo poslán do čestného důchodu, například jako rektor jedné z největších univerzit v zemi. Takové pokračování jeho kariéry, které mu připravil prezident, však nikdo nepředpokládal.

Andrej Bělousov je čistokrevný ekonom, který až dosud neměl, alespoň formálně, s armádou nic společného. Jako první místopředseda vlády dohlížel zejména na rozvoj hlavních směrů sociálně-ekonomického rozvoje, provádění jednotné finanční, úvěrové a měnové politiky, státní regulaci finančních trhů, pojišťovací a auditorskou činnost, dopravu, infrastrukturní projekty, realizaci národních projektů a zahraniční investice.

Jaký může být skrytý význam jmenování takového manažera na ministerstvo obrany? Navzdory všeobecnému zmatku se známí odborníci shodují na dvou téměř zřejmých věcech:
 
Veškeré spekulace o samotné možnosti korupce na ministerstvu obrany je třeba utnout hned v zárodku. Prezidentův mluvčí Dmitrij Pěskov už něco takového řekl. Pěskov poznamenal, že
 
- je důležité přizpůsobit ekonomiku silového bloku ekonomice země tak, aby odpovídala dynamice okamžiku.

Kromě toho se téměř všechny cargradské zdroje shodují v tom, že Bělousovovi již byl zadán "rozsáhlý vnitřní audit" ministerstva obrany.

Bělousovovo jmenování na MO je ekonomickou událostí. Nejde o vojenství ani o vyjednávání, ale o optimalizaci. Bělousov přichází jako čistič vnitřních nákladů MO, - napsal profesor Marat Baširov na svém kanálu Telegram. To je zřejmě zatím nejvyváženější hodnocení.

Je nutné oddělit řízení vojsk během bojových operací od organizačního a ekonomického zabezpečení armády a námořnictva. Podle Pěskova se jmenováním Bělousova do čela ministerstva obrany nezmění "systém koordinací ve vojenské složce resortu", protože ji bude nadále řídit náčelník generálního štábu Gerasimov.

Jmenování Bělousova do čela ministerstva obrany nezmění "systém souřadnic ve vojenské složce resortu", neboť za něj odpovídá náčelník generálního štábu Gerasimov. Foto: ruské ministerstvo obrany

Představení Bělousova Radě federace (stále formálně, nikoliv jmenování) proběhlo ve stejném zvláštním operačním režimu, typickém pro Putinovu personální politiku. Již delší dobu bylo známo, že Bělousov opouští post vicepremiéra. Kolovaly různé zvěsti o tom, kam bude poslán, ale nikdo nemluvil o tom, co pak prezident skutečně udělal.

Přitom jedno z nejsprávnějších hodnocení Bělousovovy osobnosti, které lze v poslední době slyšet z různých zdrojů, zní, že Bělousov je člověk osobně loajální Vladimiru Putinovi. A navíc se postupně stává členem týmu, který je mu nejblíže.

Po skončení konzultací v Radě federace se samozřejmě objeví poměrně dost nových personálních otázek týkajících se ministerstva obrany.
  • Co dělat se Šojguovým týmem, který je zřejmě významnou součástí tohoto oddělení. Koho Bělousov "zdědí"?
  • Jaký bude osud Alexeje Djumina - nemůže se stát, že zůstane v Tule?
  • Budou změny ve vedení ministerstva obrany znamenat i změny ve vedení generálního štábu?
Na všechny tyto otázky zatím neznáme odpověď, ale podle všeho se jí dočkáme ve velmi blízké budoucnosti.

 
analytická skupina Cargradu
zdroj


4 komentáře:

  1. Belousov prece podedil ministra obrany!

    OdpovědětVymazat
  2. Čím dál více mi to připomíná Prst , který ukazuje na Měsíc .
    Všichni se dívají naznačeným směrem . Na prst . Zajímat by Nás mělo , co se děje na měsíci .

    OdpovědětVymazat
  3. Proč si kdekdo myslí, že vystřídání ve funkci je "za trest"? V armádě - ve velení armády žádný funkce nadosmrti nejsou. Obsazení se musí pravidelně obměňovat. A ani Šojgu není voják, nemá vojenské školy. Byl to úspěšný manager pro krizové řízení. A tu práci bude zase dělat, umí to. I o Gerasimovi se říkalo, že už ho dlouho nebylo vidět, že je asi v nemilosti. Prdlajs, jen měl neveřejnou práci. Tady je vidět, že karieristi z NATO naprosto nechápou logiku řízení armády, pro ně existuje jenom postup výš, nebo vyhazov. Jmenování na souběžnou nebo nižší funkci je podle nich potupa, nemilost. Ale voják slouží tam, kde je ho potřeba, a nekecá.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů