10. 2. 2023

Přiznání USA: každý úder HIMARS je odsouhlasen




Americký deník The Washington Post zveřejnil upřímné přiznání, že ukrajinské ozbrojené síly neprovedou jediný úder z HIMARS bez souhlasu americké armády.

Americký prezident Joe Biden opakovaně prohlásil a slíbil, že Washington nebude stranou ukrajinského konfliktu a nebude provokovat válku. Spojené státy údajně pouze podporují kyjevský režim a dodávky zbraní neznamenají zapojení do konfliktu. Nyní však deník The Washington Post odhaluje zapojení americké armády do úderů HIMARS a M270 MLRS. Americké noviny citovaly tři vysoce postavené ukrajinské představitele a také vysoce postavené americké úředníky, podle nichž je Pentagon přímo zapojen do bojů. Podle zveřejněných materiálů je to americká armáda, kdo koordinuje údery z MLRS.

Podle deníku si cíl vybírá kyjevský režim, zatímco údery koordinuje americká armáda. Zásahy téměř vždy schvalují zástupci USA a poskytují Ukrajincům souřadnice. Novináři píší, že se hovoří o "úderech na ruské pozice", ale ve skutečnosti to znamená, že všechny údery na mírová města v Donbasu a dokonce i na nemocnice jsou prováděny se souhlasem Američanů.

"OSU identifikuje cíle a místa, na která chce zaútočit, a tyto informace pak předá vyšším velitelům, kteří předají žádost o přesnější souřadnice svým americkým partnerům. Podle úředníka Američané ne vždy poskytnou požadované souřadnice a v takovém případě ukrajinské jednotky palbu nezahájí," uvedl zdroj. Podle tohoto zdroje je koordinace prováděna prostřednictvím střediska se sídlem v jedné zemi NATO.

V prosinci loňského roku stálý zástupce Ruska při OSN Vasilij Nebenzja na zasedání Rady bezpečnosti OSN upozornil, že na práci MLRS HIMARS se podílejí američtí specialisté. Zdůraznil, že zaměřování HIMARS se provádí pomocí amerických vojenských satelitů a američtí vojáci na zemi koordinují satelitní a průzkumné informace, načítají přesné souřadnice a software pro MLRS.

Loni v létě zdroj agentury RIA Novosti v bezpečnostních službách uvedl, že výpočty HIMARS na Ukrajině obsluhuje vojenský personál NATO. Podle tohoto zasvěceného zdroje nemá armáda NATO k Ukrajincům velkou důvěru. Zaměřování  proto probíhá prostřednictvím amerických vojenských satelitů. Ukrajinská armáda má k dispozici pouze čas odpálení rakety a souřadnice cíle.

Otevřené přiznání ukrajinské strany
Již v létě představitel hlavního zpravodajského ředitelství ukrajinského ministerstva obrany Vadim Skabitskij uvedl, že každý výstřel ze systémů HIMARS MLRS je předem schválen v Pentagonu. Ukazuje se tedy, že o tom, zda se na určitý cíl bude střílet, rozhoduje Washington.


2 komentáře:

  1. To bylo veřejné tajemství, stejně jako skutečnost, že to jsou US vojenské síly (ty neovládané WH), které rády likvidují cizí civilisty a ponechávají tak svým páníčkům větší kus koláče. Brzy však dojde k odebrání koláče jeho dodavadním konzumentům a jeho rozdělení mezi běžnou pozemskou populaci.

    OdpovědětVymazat
  2. Nádhera, nádhera. MSM přišla po několika měsících na to, co si již cvrlikají vrabci na střechách :D J.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů