7. 4. 2024

7. duben: Den památky námořníků potopených ponorek




Památné datum na počest padlých námořníků ponorkového loďstva bylo stanoveno rozkazem vrchního velitele ruského námořnictva ze dne 19. prosince 1995. Od té doby je 7. duben považován za Den památky padlých ponorkářů.

V tento den byla v roce 1989 v Norském moři zničena sovětská ponorka K-278 "Komsomolec". Příčinou nehody byl požár. V té době byla považována za nejhlubší jadernou ponorku na světě, která se dokázala ponořit do hloubky přes tisíc metrů. Posádka lodi čítala 69 osob, z nichž 42 námořníků přišlo toho dne, 7. dubna, o život.

Od potopení ponorky Komsomolec uplynulo 35 let. Pravděpodobně nejrozsáhlejší vzpomínkové akce na počest zahynulých námořníků jsou naplánovány v Severodvinsku, kde byla ponorka postavena v podniku Sevmaš a kde se nachází hlavní základna Severní flotily. Zde se u válečného památníku sejdou nejen vojenští námořníci, ale vlastně celé město. A přesně v 17.08 (tento okamžik je považován za oficiální čas potopení plavidla) spustí lodě Severní flotily vlajky svatého Ondřeje na památku tragicky zahynulých námořníků. A všechny formace jaderných ponorek budou po dobu jedné minuty vydávat zvukové signály.

Krátce po potopení ponorky byla v Petrohradě založena dobročinná společnost, jejíž činnost je zaměřena na uchování památky "komsomolců" a dalších námořníků, kteří zahynuli na ponorkách v době míru, a na pomoc jejich rodinám.

Případ K-278 bohužel nebyl zdaleka jedinou tragickou nehodou sovětského a ruského ponorkového loďstva. Došlo k nim jak před Komsomolcem, tak i po něm. A často spolu s ponorkou zahynula i celá její posádka, jako se to stalo například i v roce 2000 s jadernou ponorkou K-141 Kursk. Tehdy zahynulo všech 118 lidí na palubě. (podrobněji na https://myslenkyocemkoli.blogspot.com/2019/07/kursk.html)

A právě na padlé ponorkáře dnes redakce Vojenského zpravodaje vzpomíná s nejhlubší úctou. Věčná jim památka!
 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů