5. 4. 2024

ROSATOM pokračuje v realizaci projektu "Průlom" - vytvoření uzavřeného jaderného palivového cyklu




Společnost ROSATOM již několik let realizuje jeden z nejvýznamnějších inovačních projektů v celosvětové jaderné energetice s názvem "Průlom".

Podstatou tohoto grandiózního projektu je vytvoření uzavřeného jaderného palivového cyklu, což vyžaduje výstavbu jaderných energetických komplexů a obrovské množství testů různých součástí projektu.

Mnoho již bylo vykonáno a nedávno bylo v areálu experimentálního demonstračního energetického komplexu (ODEK) na území Sibiřského chemického kombinátu uvedeno do provozu první technologické zařízení - modul pro výrobu/refabrikaci inovativního jaderného paliva. Vědci zde úspěšně otestovali speciální zařízení pro výrobu tohoto paliva.

Rychlost přijímání technických rozhodnutí a kvalita práce v rámci projektu Průlom se rychle zvyšuje, poznamenal generální ředitel Sibiřského chemického kombinátu Sergej Kotov. A vědecký ředitel projektu Jevgenij Adamov zdůraznil, že díky unikátnímu projektu vytvoření uzavřeného jaderného palivového cyklu bude možné využívat stávající zásoby po tisíce let.

zdroj


8 komentářů:

  1. A my koupíme dostavbu JE od neumětelů ze Západu místo, abychom si pořídili tyhle technologie.

    OdpovědětVymazat
  2. Už som o tom čítala, už žiadny nebezpečný jadrový odpad a aj ten, ktorý existuje, sa bude dať použiť na výrobu tohto nového paliva. Západ roky kváka o ochrane životného prostredia, ale dokopy neurobil skor nič, práveže je čím ďalej tým zničenejšie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jano,
      vycházíš z mylného předpokladu, že Západ kváká o ochraně životního prostředí kvůli ochraně a zlepšení planety, klimatu a ekosystému.
      Opak je pravdou, nějaké životní prostředí jim je u p...... Jediné oč jim jde, je zvyšování moci a majetku pár jednotlivců na úkor omezování svobod lidstva a likvidace většiny lidstva jako takového (až na pár otroků).

      Vymazat
    2. Michal, mne je jasné, o čo ide Západu, ja len komentujem ich pokrytectvo, ktoré vydávajú za svoje "snaženie".

      Vymazat
  3. Prý jsme v rámci jaderné spolupráce s Rusi měli s nimi domluveno, že jaderný odpad si zadarmo odváží a skladují na svém území. Tenkrát jsem to vnímal, jako nějakou servilitu Ruska, nyní to začíná dávat zcela jiný smysl. Rusové jsou frajeři.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je jasné, že síce vtedy na to nemali technológie, ale už vtedy predpokladali, že tie raz budú a oni ušetria ťažké prachy . To je rozdiel medzi plánovaním napr. v Rusku a carpe diem na Západe.

      Vymazat
  4. A to se ještě pracuje na jaderné fúzi, a to nejen v RF.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Termojadrová fúzia nikdy nebude stabilne fungovať, pretože fyzikálne zákony umožňujú iba studenú fúziu. Je to len tunel na prachy.

      s0lar

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů