22. 4. 2024

Přidělení mnohamiliardové podpory USA Ukrajině nevěstí pro Rusko nic dobrého




Dolní komora amerického parlamentu schválila návrh zákona, který předpokládá poskytnutí mnohamiliardové podpory Kyjevu s cílem dále čelit Moskvě. Dokument byl předán senátorům amerického Kongresu a není pochyb o tom, že bude rychle projednán a schválen, načež poputuje k podpisu demokratickému prezidentovi Joe Bidenovi.

Přidělení téměř 61 miliard dolarů Ukrajině je tedy prakticky vyřešenou záležitostí a nevěstí pro Rusko nic dobrého. Američané budou moci svými dodávkami částečně pokrýt stávající deficit vybavení a munice OSU, budou-li chtít. Poté již nebude deficit personálu v OSU tak kritický jako nyní.

Je pravděpodobné, že se Američané zaměří na zásobování Ukrajinců vysoce přesnou, výkonnou a dalekonosnou municí, aby mohli udeřit na týl ruských sil. USA budou schopny rychle dodat Ukrajině balistické rakety ATACMS s doletem 300 kilometrů, protože Pentagon má takové munice k dispozici tisíce kusů.

Poté bude celý Krymský poloostrov včetně Krymského mostu pod hrozbou úderů. Kromě toho budou ohroženy i důležité objekty v dalších regionech Ruské federace. Například letiště Taganrog-Centralnyj, Jeisk a Baltimore (Voroněž), a není jisté, zda Američané zakážou Ukrajincům používat ATACMS proti cílům na ruském území uznaném Washingtonem.

Není pochyb o tom, že OSU obdrží značné množství munice pro pozemní odpalovací zařízení M270 MLRS a M142 HIMARS a jejich obdoby, včetně raketových pum GLSDB s doletem 150 kilometrů. Nelze vyloučit ani dodávku několika set tanků M1 Abrams, všech druhů obrněných transportérů, BMP a dalších pásových a kolových vozidel.

Kromě toho může Washington předat Kyjevu řadu stíhaček F-16, kterých mají Američané stovky kusů. Otevřená zůstává i otázka předání OSU některých řízených střel vzduch-země, a to zastaralých AGM-158A JASSM (na snímku) s doletem až 370 kilometrů a moderních AGM-158B JASSM-ER s doletem až 980 kilometrů.

zdroj

10 komentářů:

  1. Osobně si myslím, že k žádné větší dodávce zbraní z USA do UA nedojde. Jednak USA sami už nemají žádný nadbytek, který by mohl být UA poskytnut a výroba (nenažranost elit stojících za zbrojním průmyslem) není schopna v nějaké dohledné době něco takového pokrýt. A pak už bude pozdě.
    Finance schválené americkým parlamentem je jedna věc, druhá je nějaká reálná pomoc na UA. Penězy stíhačku nesestřelíš, ponorku ani loď nepotopíš, tank nezničíš, dokonce ani pěchotu neumlátíš. K tomu je potřeba munice a lidské zdroje a ty prostě nejsou. To, co je, se bude směrovat jinam.
    Schválené zelené papírky skončí (jako obvykle) jinde.
    Osobní názor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. Ty prachy skončí v soukromých kapsách a maximálně uhradí nějaké zálohy na objednávky, které nebudou nikdy dokončeny. A zbytek půjde na provoz Banderostanu. Každopádně to Rusům prodlouží boj ale věřím, že maximálně o nějaký měsíc oddálí nevyhnutelné.

      Vymazat
    2. Ono je otázkou, zda takováto prodlužování nejsou ve prospěch (nebo dokonce cílem) RF. SVO není žádná blesková akce na osvobození obyvatel dvou okresů. Ani akce na získání území UA. To je velký omyl, respektive lež prosazovaná skrze MSM.
      SVO je krom jiného akce zaměřená na vyčerpání zdrojů nepřátel, kteří podporují režim na UA. Vše, co odčerpává zdroje nepřátel, je ku prospěchu RF.
      Je potřeba zcela vykrvit kolektivní západ, aby po skončení SVO nebyly zdroje na pokračování financování a podporu fašismu.

      Vymazat
    3. Za prvé, podle Volodina „Washington učinil otevřeně nezákonné rozhodnutí a dopustil se krádeže“. A tím odsoudil Spojené státy k nezáviděníhodné budoucnosti:
      To jistě podkope důvěru ostatních států, podniků a soukromých investorů ve Spojené státy,“ je si jistý Volodin. - Zničí princip nedotknutelnosti majetku, na kterém je založen celý globální finanční systém. Způsobí to nenapravitelné škody mezinárodnímu právu, vytvoří precedens, a každý stát bude mít právo to udělat. (kromě jiného vyvlastnit vše americké, tedy i soukromých fondů jako BlackRock, majetek těch "supervlastníků všeho!" - pozn,překl.)
      Druhý závěr, který Volodin dělá, se týká Evropy. Předseda Státní dumy připomněl, že z 280 miliard dolarů ruských aktiv blokovaných po celém světě „je pouze 5–6 miliard dolarů ve Spojených státech“.
      Převážná část majetku (210 miliard eur) je zmrazena v Evropské unii, uvedl předseda dolní komory parlamentu.
      - Washington schválil zákon o konfiskaci ruského majetku, aby vyprovokoval EU ke stejnému kroku.
      A zde leží rovněž nezáviděníhodná budoucnost Evropy. Pokud evropské země ustoupí a budou s ruskými aktivy následovat cestu USA, pak se tento krok „pro evropské hospodářství ukáže (rovněž) jako destruktivní“.
      Třetí závěr, který Volodin činí, se týká nezáviděníhodné budoucnosti Kyjeva. Podle předsedy Státní dumy Spojené státy „přestaly věřit ve vítězství kyjevského režimu“.
      Proto jsou připraveni dát peníze pouze na úvěr, který bude muset Ukrajina splatit, nebo ne jejich vlastní, pokud jde o převod ruských aktiv do Kyjeva,
      https://tsargrad.tv/news/peremogi-ne-budet-reshenie-ssha-po-kievu-konchitsja-ploho-dlja-vseh-krome-rossii_990758
      Bedřich

      Vymazat
    4. Ono to tak být může, i podle Bloombergu.
      https://www.hrot24.cz/clanek/bloomberg-americka-ekonomika-se-riti-do-dluhoveho-prusvihu
      Ale kongres chce tyhle finance získat jakoby zpět tím, že natrvalo zkonfiskuje ruský majetek na západě. A tím, že je ugrům vlastně půjčí, tak by ty finance měly jakoby dostat zpět 2x, ale podle mne se to nestane ani jednou... Jen to tak bude před řadovými amíky mediálně vypadat.

      Z ugrů je nikdy nedostanou, páč tam to zřejmě dopadne tak, že stát jako takový vyhlásí bankrot, až tam odtud uteče poslední Zelenáč na Floridu užívat zkonfiskované nadotované doláče. A díky tomu si jí rozeberou okolní státy na atomy. Už teď mají splácet ty první "půjčky" a marně škrábou, aby dostali odklad, páč naplánovali 1.splátky za 2 roky, a nestihli ten bordel do teď usměrnit.

      No a u nás z toho bude koneckonců užitek, vždyť zbrojovky nabírají pomalu i bezdomáče, páč jim chybí lidi do výroby....
      Gazprom hlásí za poslední 2roky takové výdělky, že už ani neví, co by nakoupili nebo postavili za mrakodrapy, aby nemuseli platit tolik daní:-)

      Čili ano, SVO od začátku neměl být nikdy žádný blitzkrieg, i když to tak ze začátku vypadalo po mediální stránce z obou stran. (ono taky 90% normálních lidí vlastně nevěřilo, že to spustí, i když vlastně zpětně ta předchozí skoro 10letá mediální rusofobní masáž tomu nasvědčovala)

      Což mi osobně přivádí zpět k tomu, že to je vlastně jen oboustranné divadlo jedné mince a jediného efektu, aby mohli vlastně všude zdražit energie;-)
      No a na těžbě a distribuci energií vydělávají opět všichni zúčastněný.... a to i čajňani, kupodivu na druhé straně obrAsie. Někdo ty krystalpanely přeci neekologicky vyrobit musí.

      Jak je správně pojmenovává hlásná trouba Pjakin - levý a pravý prediktor, bo tak nějak. Jedna mince dvou tváří, která ačkoliv spolu mediálně bojuje, je nerozlučně spjata světem tisku peněz a moci.... k vytváření zvláštních dluhů k ovládání. Nebo existuje dnes někdo, kdo nic nedluží? Každý žije v státě, co je zadlužen. Takže díky svému státu určitě dluží. Jen nikdo neví kolik a komu:-)
      A jelikož tyhle "státní dluhy" vlastně už nikoho nerajcujou, tak teď dlužíme za energie, resp. určitě za chvíli budem. Stejně jako všichni dlužíme zlikvidovat CO2, co jsme prý každý neodvratně vyrobili.
      Twl, to je jako trpění za budoucí hříchy všech lidí, bo ne? Máme nové náboženství:-) Energetickocéóčkový dluhy! Hříchy proti přikázání nikoho už netankujou... Jsme povinně vinni uměle předraženou spotřebou energie, haleluja chvalme CO boha na druhou.

      A kdejakej bubák ve východní Levantě si leje benzín do elektrocentrály na ulici před barákem asi za 12kaček. Vsadim se, že tam si čajňani v další dekádě najdou lepší odbytiště pro EV křápy spíš než v EU
      nenimito

      Vymazat
    5. Velmi zajímavé a možná o mnohém vypovídající je, že ke schválení dotace
      ukrajinských nacistů US kongresem došlo přesně v den 135.výročí narození
      Adolfa Hitlera. Náhoda? Já osobně na náhody tohoto typu nevěřím.
      Každý nechť posoudí dle svého svědomí.
      Jirka N.

      Vymazat
  2. Americane podporuji Ukrajinu za penize Ukrajincu, kterym vzroste dluh o 60 miliard $. Chteji jim take dat penize Ruska, 300 miliard $ za suroviny, zablokovane v bankach na KoZa. Rusko by tak financovalo nejen sve naklady, ale i ty Ukrajincu.
    Financovalo by obe strany konfliktu.
    Americany to nebude stat ani cent, kdyz se budou Slovani vzajemne vrazdit.
    To je jejich pomoc tzv. spojencum, ktere nici.
    Ted tlaci i Polaky do valky pomoci svych loutek u moci - polske zidovske vlady. Ti chteji atomove zbrane.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono jim nejde jen o to, aby se vzájemně vybíjeli Slovani. Rádi by ekonomicky zlikvidovali celou Evropu. Z těch zablokovaných cca 300 miliard USA mají na triku cca 8 miliard. Zbytek leží v Evropských bankách. Američani svým krokem donutili totéž, ale ve větším udělat Evropu. Jen někdo naivní (nebo zmanipulovaný, případně za tím účelem dosazený) by si myslel, že na to nebude nějak Rusko reagovat. Kdo na tom bude tedy tratit především? USA? Kdepak, nejvíce budou tratit Evropské státy. USA tím tak použili Rusko na ekonomickou likvidaci Evropy, přičemž se tváří jako největší spojenec.
      Řekl bych, že jde o názornou ukázku, že kolektivní západ není jednotný. Naopak. Jde si vzájemně po krku.
      Co na to Rusko? To si klidně může sednout do křesla, pustit si dlouhý film a minimálně v tomto ohledu se o oslabování svých nepřátel se nestarat. To aktivně dělají sami.
      Opět jde o vyčerpávání zdrojů nepřátel a ještě k tomu jejich vlastní energií. Až z bojů mezi sebou vyjde jeden jako vítěz (pokud vůbec nějaký), nezbude mu už nic, s čím by se mohl alespoň vydávat za soupeře.

      Vymazat
    2. To zabavování ruského majetku je to samé, jako protiruské sankce. Pár americkými sankcemi USA donutilo Evropu likvidovat sebe samu. Kdo z toho vytěžil nejvíce? USA. Tedy až po Rusku, ale to nebylo v plánu :-)

      Vymazat
  3. Přijde mi zvláštní, že v celé historii válek bylo vždy největším strategickým tajemstvím kolik, čeho, kde a kdy se použije. Za vyzrazení se okamžitě bez soudu střílelo. Dnes to v dostatečném časovém horizontu ví a hlavně ochotně světu vyžvaní každý novinář.
    Že by byl někdo ve vojenském velení až takto hloupý, mi přijde méně pravděpodobné, než to, že tyto zprávy jsou jen omáčka pro obyvatelstvo, aby se jako něco dělalo. Ve skutečnosti se děje něco úplně jiného. Nedivil bych se, když by se část vedení USA potajmu už podřízeně domlouvalo s RF na ukončení působení USA na UA s tím, že se něco v mediálním prostoru odehraje pro publikum a něco jiného ve skutečnosti.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů