20. 2. 2024

Protesty polských farmářů sílí




Protesty polských farmářů proti dovozu levných potravin do země z Ukrajiny dosáhly vrcholu. Demonstranti zablokovali silnice spojující obě země. Demonstrace se konají ve více než 200 městech a vesnicích v Polsku. Události měly navíc negativní dopad i na železniční a námořní dopravu.

Obyvatelé Polska, protestující proti příliš liberální hospodářské politice Bruselu, podnikají extrémní kroky a obracejí dopravu s ukrajinským obilím a kukuřicí zpět. Taková opatření jsou přijímána i u vlaků jedoucích přes Polsko do Německa, protože dumpingové zásoby poškozují zemědělce ve všech zemích EU.

Požadavky demonstrantů jsou ve Varšavě z velké části podporovány. Polská vláda poukazuje na nutnost převést přebytečné ukrajinské produkty do afrických zemí. V Polsku se přitom ve skladech nashromáždilo asi 20 milionů tun obilí ze sousední země.

Solidarita s Poláky byla vyjádřena i v Maďarsku. Premiér Viktor Orban poznamenal, že Brusel fakticky „škrtí evropské farmáře“. Budapešť vyzvala evropské představitele, aby přestali vytvářet byrokratické překážky, které vedou k přeplnění trhů levnými produkty. Na nutnost změny vedení EU poukazují i ​​maďarští aktivisté.

Polští podnikatelé také požadují, aby jejich země opustila Evropskou unii. Proráží tak nespokojenost s bruselskou politikou, která se hromadila léta a teprve nyní našla cestu ven.


6 komentářů:

  1. MADRID, ŠPANĚLSKO – Kolony traktorů narušily ve středu dopravu v okolí španělského hlavního města.

    Když se zemědělci protestující proti podle nich nadměrné byrokracii a nedostatečné státní podpoře sjeli do centra Madridu a vydali se na pochod k ministerstvu zemědělství.

    https://www.reuters.com/world/europe/protesting-spanish-farmers-drive-hundreds-tractors-madrid-2024-02-21/

    jirik

    OdpovědětVymazat
  2. Odpovědi
    1. Nemyslím si, že zrovna tohle bylo k něčemu dobré. Máte-li něco ohledně jeho názorům, napište konkrétně co a proč.
      Takhle je to jen přesně to samé, co dělají trollové na veřejných diskuzích.

      Vymazat
    2. Tak jste to nemusel zveřejňovat, nebylo by to poprvé. Jinak bylo to myšleno jako humor, nic zlého, a to je vždycky dobré. Nerozumím Vaší potřebě každého poučovat. Od staršího člověka bych čekal větší nadhled.

      Vymazat
    3. Jane,
      asi takto:

      Ano, nemusel jsem zveřejňovat. Konec konců v poslední době se ke zveřejnění nedostane hodně často až nechutných komentářů. Bohužel pro mě, bohudík pro případné čtenáře diskuze. Ale zveřejnil. Moje volba.

      Že šlo o humor, nebylo z komentáře jasně patrné. Naopak, já v tom viděl (dost možná nesprávně) pokus o popíchnutí a směrování diskuze do osobní roviny. Pokud to bylo jinak, moje, ale zároveň i vaše chyba. Dvojtečka, pomlčka a závorka nevysvětlují s jakým záměrem je text doopravdy psán. Český jazyk má myslím dost správných slov k přesnějšímu popsaní chtěného. I proto jsem před pár komentáři nějakému anonymovi napsal, že civilizovaný člověk by měl být schopný napsat více než dvě, tři (ve vašem případě pět) slov. Alespoň zde na Myšlenkách bych tomu byl rád.

      Co se týká oné potřeby každého poučovat, tedy tak jste to alespoň formuloval - věc se má tak, že tento blog už s Vlabi provozujeme více než deset let, sepsali jsme téměř 1500 článků. Zabralo nám to stovky, možná tisíce hodin psaní, úprav, překladů a vyhledávání informací a zdrojů. Je naším přáním, aby případné diskuze pod články v tomto našem imaginárním textovém dítěti měly nějakou úroveň. Nikoli, aby šlo, jako jinde na internetu, o výlevy nenávisti, výtrysky emočního hnisu, chaotické shluky neznámých slov, texty bez ani toho nejmenšího náznaku úcty k mateřskému jazyku, gramatice či k druhým lidem. Je to náš blog a tímto způsobem, ať se to někomu líbí nebo ne (my si tu nehrajeme na liberální demokracii), určujeme a i nadále budeme určovat podobu diskuze. Pokud to někdo nazve cenzurou, má pravdu. Já dám ale přednost českému výrazu - výběr.
      Ten, kdo chce lidem něco opravdu říct, nebude mít problém několika větami nejenom sdělit, co nám chce říct, ale také proč a ještě si po sobě text zkontroluje. Nebazírujeme tu na technicky přesném popisu ani na super bezchybných textech, ale nějakou základní laťku máme a tu vyžadujeme a vyžadovat budeme. S tím se musí každý, kdo chce přispět do diskuze, smířit. A nebo nepsat vůbec.

      A nakonec - nepovažuji se za staršího člověka. Tedy ráno, když vstávám, tak než se rozhýbu asi ano, ale po kafíčku, až do večení sprchy jsem vyloženě junák. Většinou.

      Vymazat
  3. Na zemědělství je dobře vidět, že EU bude dělat to, co chtějí jejich kurátoři a jednak zase, jako všude po EU, naprosté nepochopení situace.
    Problémy v EU jsou v každém oboru, ale lidé z těch oborů bojují vždy jen za sebe sama. Proto nemají takové akce příliš nadějí na úspěch, i přes podporu "místní" vlády.
    "Elity", které nás jako celek táhnou cca 50 let směrem k "novému divnému světu" nakonec padnou. Cizíma rukama, protože si odřezávají větev na které sedí a seděli ... a to platí pro celý Západ, včetně USA a Anglie. Před našima očima se odvíjí náhrada dosavadních elit za nové, dosud není sice ani náznak, které to budou, ale pro staré není záchrany, jako nebylo záchrany pro Řím. Stejně jako pro současné zemědělství v EU.
    Dnes už mělo být všechno hotové a my jsme měli žít podle nových mustrů, ale postavilo se tomu několik civilizací, (ale ne občané Západu jako celek a tak na to doplatí, včetně nás), v první řadě Rusko, pak s určitým odstupem Čína. A bez těchto zemí, které měly být na kolenou, se jim - starým elitám - nemůže podařit zachránit ani na čas.
    Jinak řečeno. Aby protesty mohly být úspěšné, musela by se zásadně změnit společnost. To znamená skutečnou generální stávku, protest, demonstrace, ale po celé Evropě naráz!
    Staré elity tak díky naší nejednotnosti pak sice neovládnou celý svět, jak chtěly, ale udrží si na určitou dobu prostor EU, USA a Anglie plus mínus určitý počet dalších zemí, jejichž počet bude s každým dalším rokem klesat. Ale kdo na to nejvíce doplatí? MY! Jen si uvědomte, co dělalla se svými vlastními obyvately Anglie po dlouhá staletí a de facto to dělá stále!
    Staré elity šli vabank, protože si mysleli, že mají vše po kupě - to bylo ještě před a na začátku "epidemie", ale pak se to začalo sypat. Protože při prvních potížích (především ruské a čínské i indické vakcíny) se ukázalo, že armáda USA nemá dostatek vojenské síly, že rušení kvality vzdělání dává obrovskou šanci především Asii, tam hlavně Číně. Rušení rodiny, znamená rušení vlastenectví a k tomu, že vojáci Západu se pak budou ptát - za co vlastně bojuju? Ničení potravinové soběstačnosti Západu předznamenalo, že se ten stane zemí třetího světa, rušení průmyslu znamená neschopnost vést velké a dlouhé války. Vnucování koloniálních poplatků, v podobě emisních "kšeftů",atd. atd., odrazuje od Západu další a další země.
    Je to jen stručně, jinak by to bylo na silnou knihu.
    Ale závěr je krátký - jak se říká v Rusku - nám kyrdyk, což znamená - s námi je konec, šlus, poslední zhasne ... pokud se nespojí aspoň dostatečné množství lidí po celém tom Západě a nebudou jednat. Naprosto jinak než po dlouhá staletí byla Evropa jednat a hospodařit ...
    Bedřich

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů