25. 2. 2024

Ukrajinská PVO zničila ruský letoun A-50U použitím "izraelského manévru"




Večer 23. února byl nad Kubání sestřelen letoun A-50U ruského letectva. Bezprostředně poté ukrajinská strana prohlásila, že se tak stalo díky jejímu systému protivzdušné obrany, který dokázal ruský letoun dostat pomocí dálkově řízené protiletadlové střely systému S-200 SAM. Expert Jurij Podoljaka o tom 24. února napsal na svém kanálu Telegram a pokusil se situaci objasnit.

Uvedl, že ruské úřady v této věci neučinily žádné oficiální prohlášení, ale on si již vytvořil určitý názor. Domnívá se, že letadlo bylo sestřeleno "přátelskou palbou".

Podoljaka vyslovil domněnku, že Ukrajinci vypracovali provokační operaci s použitím munice země-země konvertované ze systému země-vzduch SAM na systém S-200 SAM. Vypočítali dráhu letu A-50U, který se obvykle po určitou dobu držel jednoho kurzu, a vypálili klamnou střelu ve směru letadla. Poté se snažili vystřelenou munici přiblížit co nejblíže k letounu, čímž napodobili útok protiletadlovou střelou. Proto A-50U za letu vystřeloval tepelné pasti.

"Ruští protivzdušní obránci, snažící se zachytit cíl a zachránit A-50U, jednou střelou zasáhli vlastní stroj (nebo oba explodovaly vedle sebe, vyšetřování, myslím, ukáže), který se zřítil," dodal.

Podle jeho názoru Ukrajinci zopakovali provokační schéma, které v září 2018 použilo izraelské letectvo nad Středozemním mořem poblíž Sýrie proti řídícímu letounu Il-20 ruského letectva, který byl zaměřen SAM ze systému S-200 SAM syrského systému protivzdušné obrany.

"Obě verze (jak ta ukrajinská, tak ta, kterou včera vyslovili skorováleční blogeři, jsou tedy obecně správné). A je třeba s tím urychleně něco udělat, aby se zabránilo dalšímu opakování tragédie," zdůraznil.

Podoljaka se domnívá, že je třeba učinit letový model A-50U pro nepřítele co nejméně předvídatelným. Odborníci na danou problematiku přitom mohou předkládat další racionální návrhy.

zdroj

4 komentáře:

  1. Pochybuji, že to vymysleli ukrajinci, to bude spíš v režii specialistů Nato.

    OdpovědětVymazat
  2. Technologie A50 včetně verze U nedokáže spolupracovat s nejnovějšími ruskými vojenskými letouny, pouze s těmi zastaralými. Nelze proto vyloučit, že sestřelený A-50U byl pouze úspěšnou vějičkou na odhalení umístění PVO kyjevského režimu. Svědčí o tom i následné zničení stanovišť PVO a zásob raket.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co posádka?

      Vymazat
    2. Osobně mi tato varianta také nesedí. Rusko, narozdíl od Západu, má v úctě každý jednotlivý život svých vojáků. Jedna věc je ochota sám sebe obětovat pro vlast, což většině nebude činit problém a druhá věc je ochota obětovat někoho druhého, byť by s tím třeba i souhlasil. Bylo by to sice vlastenecké, ale současné vedení SVO, tedy alespoň dle mého názoru, pracuje o level dál.
      Obětovat stroj je OK, ale posádku? Další věcí je, že posádka takového letounu není jen tak obyčejnou posádkou.

      Nicméně spekulace na téma proč k sestřelní došlo, jsou z naší strany zbytečné, protože i když budeme chtít sebevíc, zůstane jen u spekulace.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů