18. 2. 2024

Vypestujem si pre seba, vám nič nezasadím, a skapte od hladu!

 
Komentáře, které nebyly vyvěšeny:
 
"Premýšľam, moja práca sú peniaze, nikdy nikomu nepredám paradajky, rajčiny, jablká, pretože ich cena prevyšuje náklady mojej práce. Sme naučení lacno nakúpiť. Vypestujem si pre seba, vám nič nezasadím, a skapte od hladu.
Juraj"


"Nezasadím, nezožnem, neupečiem, nevypestujem, nedám, nepredám. Berte do rúk motyky a vypestujte si.
Juraj"


Zprvu jsem se na to chtěl vyprdnout, ale tak krátkozraký, nenávistný a lakomý postoj k okolí mi prostě nedal (vím, moje chyba) a začal jsem psát pár následujících vět.

Nebudu zjišťovat, kde a proč se v někom bere ta nenávist k okolí, to je ryze každého problém, který by si měl ve svém vlastním zájmu vyřešit. Chci ale v krátkosti vysvětlit, jak je takový postoj omezený.

Byl bych moc rád, kdyby si takový člověk uvědomil, že lidská společnost, tedy pokud se má rozvíjet a fungovat, je na tom funkčně stejně jako planetární ekosystém. Vše je v ní propojené a vzájemně na sobě závislé. Něco více, jiné méně, ale vždy výpadek, drhnutí či ztráta jedné části dříve či později negativně ovlivní části ostatní a nakonec společnost jako celek. Narozdíl od přírody ale nemá žádné automatické samoregulační systémy. Ty musí suplovat lidský faktor - v podstatě každý jednotlivec.

Vezměme si tu "obyčejnou" motyku. Mnozí si to patrně neuvědomují, ale bez tisíců a tisíců lidí, kteří z různých důvodů nemají možnost (čas, prostor, podmínky, péče o blízké, finance,..) si vypěstovat potraviny pro sebe, by nikdo žádnou motyku neměl a ta svá rajčata a brambory bychom obhospodařovali tak maximálně vhodně ohnutým klackem. A ještě k tomu bosí, oděni do fíkového listí a místo v domech bychom přebývali v hromadě listí nebo hliněnné chatrči bez oken a dveří.

Tu motyku má Juraj jen díky prodavači, který mu ji objednal a prodal. Díky řidiči, který ji prodavači přivezl. Díky lidem, kteří řídili logistiku cesty motyky od výrobce k prodejci. Chlapům, co ji vykovali nebo odlili z kovu. Těm od pecí v hutích. Horníkům, co vytěžili železnou rudu. Pak inženýrům, technikům, elektrikářům, ajťákům a lidem z desítek dalších odvětví a profesí, kteří vymysleli, vyprojektovali, vyrobili a sestavili stroje a nástroje, které železnou rudu vyhledaly, vytěžily, přepravily. Dalšímu množství lidí, kteří výše jmenované pracovníky a změstnance vyškolili, oblékli, nakrmili. Díky těm, kteří po všech na pracovištích uklízí a kteří se starají o jejich děti, když jsou v práci. Napadají mě ještě desítky a desítky profesí, bez nichž by ta Jurajova "blbá" motyka neskončila v ničích rukou. A nakonec, když půjdu ještě dál, zjistím, že opravdu všichni jsou tím, co v práci dělají, nějakým způsobem s onou prachobyčejnou Jurajovou motykou propojeni.

Sice krátkodobě by ta motyka asi vznikla i by se možná dostala na pult obchodu se zahradními potřebami i bez většiny výše jmenovaných profesí, ale z dlouhodobého hlediska to možné zkrátka není.

Postoj ze záhlaví článku je, s prominutím, omezený pohled na věc a byl by opodstatněný ještě tak před dobou kamennou a navíc jen u někoho, kdo by byl zákonitě odsouzený buď k úpadku morálnímu, kdy by se musel spolehnout na drancování okolí - tedy krást práci druhých - nebo k úpadku fyzickému, protože by prostě z dlouhodobého hlediska nemohl takto existovat a rychle by zanikl.

A zrovna zemědělství, tedy výroba potravin pro celou společnost, patří k páteřním pilířům společnosti, která se pak může nejen udržet, ale především rozvíjet. Zemědělství ve společnosti je něco jako sluneční světlo, vzduch nebo voda v ekosystému. Je to základ, který umožnil vznik všech dalších odvětví lidské společnosti.

Takže Juraji, až příště vezmete do ruky svoji motyku, zkuste si vzpomenout na všechny lidi a tím myslím opravdu všechny, kteří se svojí prací podíleli na tom, že se v hlíně nehrabete klacíkem nebo plochým kamenem, že máte na sobě oblečení, že umíte číst a psát, že si doma svítíte, píšete komentáře na internet,....

Ještě stále byste všechny lidi nechal skapat hlady proto, že oni dělají svoji práci, abyste vy mohl držet v ruce svoji motyku?


A ještě jedna věc. Juraji, váš přístup ke svému okolí je bohužel zářným příkladem dílčího úspěchu drakonického systému, kdy se mu podařilo, s odpuštěním, rozesrat společnost tak, aby začala požírat sama sebe zevnitř.


zdroj

42 komentářů:

  1. Michale, Jurajův idiotský ( viz. původní, řecký význam toho slova ) postoj je logickým, nepřekvapivým následkem vývoje po roce 1989.
    Kapitalismus glorifikoval sobectví. Odměňuje ho. Krádeže a lichvu netrestá, ale podporuje. I řadu dalších zločinů. Primitivismus se stal normou. Nekompetence žádoucí kvalifikací - a to nejen ve státní správě.

    Socialismus byl dějinnou anomálií, která ohrožovala historicky zakořeněnou nerovnost a nespravedlnost ve společnosti. Právě proto musel být devalvován a zničen.

    Vůbec se není čemu divit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S devalváciou socializmu to je samozrejme pravda. Je dôležité pochopiť technológiu, akou sa to spravilo. Do hĺbky.
      Ja sám som vyštudovaný ekonóm, ktorý sa stal sedliakom. A môžem povedať, že Juraja chápem, i keď s ním tak úplne nesúhlasím.
      Osobne som sa stretol s obrovským nepochopením driny, ktorá je potrebná na sedlačinu a tej tony sebazaprenia, ktorá je nutná, aby ste ozaj každý deň vstali skoro ráno a išli podojiť tú kravu a išli nakŕmiť tie prasce. A večer znovu.
      Stretol som sa s obrovským množstvom ľudí, ktorí si za svoju tuposť ani len dýchať nezaslúžia. A smutnou novinkou je, že ich za posledné roky ešte pribudlo.

      Odporúčam sa pozrieť na stalinský systém, kde boli ľudia za drinu ozaj odmeňovaní a kde tzv. "inteligencia" dostávala menej ako poctivo drúci ľudia. A bolo to tak spravodlivé. Keďže sám pochádzam z inteligencie, tak dobre viem, aká je jej väčšina. A väčšina inteligentov sú vychytralí alibisti a oportunisti, s negatívnym príspevkom ku fungovaniu spoločnosti.

      Osobne vo veľmi dohľadnej dobe prejdem na iný systém.
      Svoje produkty predám LEN takým, ktorí prispievajú nejakým kladným dielom ku chodu spoločnosti. Už dnes často pošlem kade ľahšie bytosti, ktoré si myslia, že ich schopnosť zisku pomocou parazitácie na systéme im zaistí poklonkovanie ostatných. Ten ich pohľad, keď im poviem, že im nič nepredám, ten stojí za všetko.

      Vymazat
  2. ale ne. to není sobectví. prostě celý roky mu stát dupe po hlavě a snaží se přimět ho, aby toho nechal .. tak toho teda nakonec nechal. nikdo nemá nekonečně sil. a když si všichni ti "nepostradatelný výrobci motyk" systematicky volí fialy, pávky a čaputový, tak to znamená, že prostě ta společnost taková je a rozhodla se, že zemědělce nepotřebuje. juraj není vaším otrokem. jestli chcete žrát, jestli chcete, aby pro vás pěstoval, musíte ho motivivat, ne ho [citově] vydírat nebo mu vyhrožovat. vy byste taky zadarmo u pásu v motykárně nestáli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak, mal som s vami trpezlivosť.
      Základné podmienky pre život vzduch 3 min, voda 3 dni, jedlo 7-30 dní. Nevážite si poľnohohospodárov? Čo vám robia jedlo? Berte motyky a vyrobte si jedlo.
      Juraj

      Vymazat
    2. Jedla mám dosť, pre celú rodinu. Sám si vyrábam, Aj ty VB?

      Vymazat
  3. Juraje neznám, ale je také možné, že prostě jen vyjádřil frustraci lidí ze svého oboru. Zatímco lidé v jiných (ne vždy důležitých) profesích se topí v penězích, v jeho profesi je peněz málo a hážou se jim tam navíc klacky pod nohy. Řešením samozřejmě není, že do sebe navzájem začneme kopat, Vykopat potřebujeme parazity, kteří to tu takhle nastavují, aby z nás vysáli, co se dá.

    OdpovědětVymazat
  4. Ja som Juraj
    Na výrobu motyky potrebujem aby niekto vykopal kopec a naťažil železnú rudu, železnú rudu treba roztaviť najlepšie uhlím, k tomu treba vápenec ataktdále.
    Vyjadroval som sa k štrajku poľnohospodárov. Keď sa komukoľvek nepáči, že ja driem na poli, nech si vypestuje sám
    Juraj

    OdpovědětVymazat
  5. A proč sobec??? Mě vychází domácí vajíčko na nějakých 8kc jen na materiále bez práce a lidi mi nechtějí dát ani 7kc za kus, tak mám úplně identický názor. Ať si to každý zkusí a udělá si je sám 😁 Co je na tom sobeckého jaksi nechápu. Tady si každý zvykl, že takové ty babičky a dědové prodávali pod cenou ale to prostě končí. To samé med. Výdaje za včely jsou poslední roky díky chorobám enormní a to nepočítám materiál, jako jsou nástavky a velmi mnoho dalších věcí, bez kterých se k medu nedostanete a opět to chce plno lidí za hubičku, místo aby zaplatili i práci kolem toho. Vážení přátelé, celou sezónu se nevyspim. Každé volno místo chrápání do 10 vstávám v 5 ráno a jdu ke včelám. Z mnoha důvodů to nelze přesunout na odpoledne, kdy je u úlů nejvyšší aktivita. A práce? Ty mám dvě prosím a čas na chov včel, drůbeže a vlastní zahrádku mám. Kdo říká že nemá, tak si prostě lže sám sobě. Má prababička měla 10 dětí, chodila do práce, pak na pole a s přebytky 28km na trh. Na výlety není čas.Takový ten postoj Čecháčku, aby náhodou někoho neobohatili přinutil v poslední době sadaře kolem vše vykácet. Mléko u nás už také nikdo neprodukuje, maximálně pro sebe. Takže až lidé pochopí, že práce se musí zaplatit a tím pádem i dotyčnému vyplatit, tak se nehneme z místa. A to že jsou lidi dnes líní je holý fakt. Každý má kupu výmluv a přitom je spousta půdy volná na takovéto zahrádkaření. Může si to každý zkusit místo koukání do mobilu lítat ráno s konvi po zahradě. A zásada je nakrmit zvířata dříve než sami sebe. Takže závěrem, ani já nikomu nedám nic zadarmo, protože mi to zadarmo rovněž nezpadlo do klína ale stálo to peníze i práci. A dělám to hlavně pro sebe, abych nemusel žrát ten hnus z krámu. Je to sobecké? Tak ano, rád budu sobcem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja s Tebou súhlasím. Inak jedinou cestou je predávať z anormálnu cenu a keď nekúpia, tak len vytvoriť spolky, kde sú poctiví sedliaci a pracovníci, čo si spolu vymenia hodnotné produkty.
      Ja dám kľudne zadarmo niekomu potrebnému, primárne zdieranému pracujúcemu človeku. Zadarmo dať mešťanovi, ktorý si nevie vážiť, to veru nie.
      Príde doba veľmi ťažká, ktorá bude mať za následok ozajstné utrpenie pre obyvateľov miest a pre všetkých, pretože mešťania sa rozlezú po vidieku, vyzbrojení zbraňami a budú chcieť získať silou to, čo si nedokážu zabezpečiť prácou vlastných rúk, lebo pracovať nevedia. To bude ťažké obdobie, ale aspoň sa spoločnosť prečistí a vznikne spravodlivejšia deľba práce.

      Vymazat
    2. volá sa to naturálne hospodárstvo, ty my dáš motyku, ja tebe zemiaky
      Juraj

      Vymazat
    3. To ty slepice krmíte zlatem? Schválně jsem spočítal své výdaje a vejce by mě vyšlo na 2.50, kdybych kupoval krmení za hotové. Díky pachtovnému jsou mé jediné výdaje 900 Kč ročně za 6 nových kuřic + 200 ročně za šrot. A ty kuřice se stejně vynulují se 6 zabitými slepicemi ročně na polívku...

      Vymazat
    4. jatobyl
      Slepice lze chovat různě. Lze je chovat na louce, kde najdou většinu potravy. K tomu nějaké zbytky a nepotřebují ani zrno. Ale taky jsem už viděl chov slepic na zámkové dlažbě v Považské Bystrici, uprostřed města. Na pozemku ani travička. Je logické že chovatel musel všechno krmivo kupovat.
      Další věcí je započtení vlastní práce k obstarání chovu. Slepice nejsou náročné, ale nějaký čas zaberou. Pokud ho nezapočítáte, k tomu si pořídíte králíky, kachny, perličky, holuby, bažanty, pávy, labutě, krůty, kozy, ovce a čuníky (už jsem tak pestrý chovna jedném pozemku viděl), zjistíte že sice máte nízké ceny, ale kmitáte okolo hydu od rána do večera, máte prázdnou peněženku a padáte únavou na hubu. A na takovou práci vám Bílej Tesák víte co!

      MUDrland Wenca

      Vymazat
  6. Tak nám tady Michal vysvětlil fungování logistických řetězců a to jak dnes funguje svět. Ovšem nic to neříká o tom, jak by fungovat měl/mohl.
    Například před sto lety pracovalo v zemědělství Západu cca 50% obyvatelstva. Dnes 2%. Že je něco běžné ještě neznamená, že je to normální. A zcela jistě si mnozí myslí, že všichni lidé jsou dobří a hodní. Ne, nejsou, spousty jich lze označit (foneticky) "ličnyj čelovék". Proto "žijeme" ve svých komunitách, že některé lidi zkrátka nechceme potkávat. A s jinými si máme co říct i co vzájemně poskytnout. A ti ostatní, házeči klacků, vyběrači "poplatků" a jiní ať si chcípnou, když jsou líní a leví vzít motyku do rukou, jen se přiživovat.
    Ja Jurajovi rozumím.
    ChlapeczDediny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presne tak. Kedysi si i knieža aspoň časť úrody dopestoval sám a bolo to správne. Bolo to považované za česť, byť oráčom a pracovníkom na poli, či v lese.
      Viď aj kňažná Libuše si vybrala oráča. A vedela prečo, to robí. A dovolím si povedať, že dobre vybrala.

      Vymazat
  7. Nejhorším trestem v minulosti bylo vyhnání z kmene, rodu, osady. Čili život jen pro sebe a za svoje ... Teď si nevzpomenu na přesné názvy, ale byly natočeny u nás kvalitní filmy na motivy života pravěkých lidí (tuším na motivy knih Štorcha - hraje tam i Bartoška "divocha").
    Nebylo to náhodou, ale byl to de facto rozsudek smrti. Svět byl krutější, plný divoké zvěře, nepřátel, které málkokdy zajímalo, jestli by si novým členem kmene pomohli.
    Lidstvo, bez spolupráce navzájem, by vůbec nemohlo existovat, rozhodně ne v nějaké organizované podobě a už vůbec ne se rozvíjet.
    A ke komentářům výše.
    Mají a nemají pravdu. Jen si představte situaci, kdy by se aspoň v nějaké podobě zachovala zemědělská družstva. Každé takové, které jen "trochu" správně hospodařilo. by dnes bylo v silné pozici oproti obchodům. A co jestli by se ta družstva dokázala domluvit na spolupráci aspoń při prodeji do těch superhypermaxiobchodů ... Stačí to jen domyslet.
    Ostatně ono to souvisí s tím, jak se lidé začali ještě za komunistů "poohlížet" po západě, kde viděli, jak dnes víme - reklamní pozlátko - že tak by se to mělo dělat a přitom každý takový předpokládal, že právě on bude ten - když je řeč o zemědělství - ten pravý a bohatý velkostatkář. Jak to dopadlo je dobře vidět.
    Tento druh pohledu, jako v článku, není nic výjimečného. Ale začalo to již dlouho před r. 1989, když si uvědomíme, že jen někteří ti z prvorepublikových "horních deseti tisíc a jejich příznivců i slouhů" utekli tenkrát z hranice. Žili tady a pracovali a pomalu, ale stále vzpomínali, že tohle a takhle by se dříve nedělalo. A právě nedostaky a neochota lidí je řádně napravovat a odstraňovat vedla nakonec k "listopadu". To byl ten základní kámen "listopadu", a mnohé další, i mnohého dalšího. A je třeba si uvědomit, že lidé ani nebránili poté ani to, co by bylo možné uchovat a využít i nadále. Stačí třeba připomenout školství a nebo práva pracujících, teda odbory. Kvalita školství klesá naprosto stabilně a dost rychle a práva nám odkrajují i dodnes, plátek za plátkem ... a nejhorší je to ticho kolem toho.
    Mimochodem, co bude tenhle říkat, až mu EU zakáže vůbec cokoliv pěstovat a chovat naprosto a zcela?! Zákony jsou již schváleny, jen dochází tzv. "přípravná doba". Kdo nevěří, ať si najde zprávičky, které celkem pravidelně oznamuje europoslanec Ivan David.
    Bedřich

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pekne si popísal jednu z príčin degradácie socializmu. Ono to ide ruka v ruke. Osobne si myslím, že i niečo pomohli i socialistické vakcinácie - znížili inteligenčnú úroveň ľudských bytostí a tým napomohli ku akceptácii tých bludov a pozlátka o ktorom píšeš.

      Vymazat
  8. S tím absolutně souhlasím. Chceš potraviny za darmo a volis Fialu? Tak si je pěstuj sam! Par let mi moje staré stroje vydrží. Než přijdeš k rozumu a zejména přestanes volit absolventy Aspen institutu. Tvé práce si vážím, ale také bys ty motiky nedělal zadarmo. Článek je demagogie. V podstatě říká - když šli po zidech, bylo mi to jedno, nejsem žid - když šlo po komunisté h, to samé. Tak odsuzuje zoufalý boj sedláka, až si přijdou pro tebe, už nebude nikdo kdo by se tě zastal!

    OdpovědětVymazat
  9. Jak si tak pročítám komentáře, zjišťuji, že buď neumím psát, což je dosti pravděpodobné nebo komentující mají, jak podotknul Bedřich, díky klesající úrovni vzdělání problém chápat psaný text. Obzvlášť pokud není složen z maximálně jedné holé věty obsahující ještě místo většiny slov emotikony. To nebylo myšleno nikterak ironicky, ale jako konstatování faktu.

    Zemědělci, tedy ti, co vyrábějí potraviny pro celou společnost, mají mojí nesmírnou úctu. Sám pracuji v oboru. A plně je podporuji!

    Článek byl o tom, že společnost jde do kopru proto, že byla promyšleně vehnána do pozlacené sítě kapitalismu, kdy JÁ má přednost před vším ostatním.

    Když bych to měl celé shrnout do jedné věty, tak text byl velkým postesknutím nad tím, že místo toho, aby se šlo směrem spolupráce (jednota, kooperace) se razí cesta konkurence (individualismus, já proti ostatním).

    Tím odpovídám nejenom na PROČ, ale zároveň i na to, jaká je jediná cesta z toho ven.

    Spolupráce je to, čeho se Systém obává, proti čemu celou dobu zbrojí a co likviduje, protože v jednotě je síla a tedy i budoucnost.

    PS: Aby někdo opět neobrátil moje slova - pod jednotou rozhodně nemyslím uniformitu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si, že si sa nevyjadril úplne jasne. Plus si sa vyjadril značne ofenzívne voči Jurajovi, ktorý zjavne zažil ozaj veľa utláčania, nepochopenia a šikanovania.
      Možno by si mal vziať do ruky motyku, aspoň pár krát do týždňa. Je to veľmi zdravé. A prípadne si vyskúšaj, ak si to vieš dovoliť, vstávať každé ráno okolo 500, podojiť kravy, nakŕmiť prasce a potom ešte ísť robiť. A potom skús predať svoje produkty za normálne peniaze. Potom budeš mať pre Juraja viac pochopenia.

      A inak s Tebou súhlasím, že systém sa obáva spolupráce. Zároveň si myslím, že si mohol ozaj zvoliť vhodnejšiu formu - lebo tak ako u Juraja nebolo pochopenie problému do hĺbky, tak ani u Teba nebolo pochopenie problému do hĺbky, len z inej strany.
      Oboje je smrteľne nebezpečné. Smrteľne nebezpečné pre spoločnosť, ktorú si asi praješ v nejakej forme zachrániť.

      Vymazat
    2. Michale,
      kdo ti řekl, že neumím s motykou, že s ní nedělám? Asi jsem měl někde na začátku zmínit, že mám doma hospodářství. Ne tak velké, abych musel mít traktor, ale zase ne tak malé, aby celou rodinu nezásobilo masem, zeleninou a ovocem na celý rok. A ještě byly nějaké přebytky pro známé a příbuzné.
      Momentálně máme cca 60 zvířat a hektar pozemku (v létě to bývá i o 100ks více). Vstávám většinou kolem páté hodiny, abych to ještě před odjezdem do práce (do zemědělských podniků) stihnul nakrmit. Orání, hnojení, pletí atd. máme s manželkou od jara do podzimu plné zuby - všechno ručně, maximálně motorový rotavátor - a z něho má člověk dobité ruce snad víc, jak z rýče). V práci pak dělám sám, to co konkurenční firmy dělají ve dvou či ve třech. Dříve jsem jezdil s pomocníky, ale ti to fyzicky nedávali. Těžkou a často nebezpečnou, tvrdou, špinavou práci. Od hnoje od hlavy až k patě s desítkami jizev po celém těle. Tak mi kudla neříkej, že nevím, co je práce.

      To, co nám zbyde jako nadbytek (vajíčka, králíci, kachny, borůvky, papriky,....) rozdáváme. Neprodáváme. Nepočítám kolik mě co stálo, abych si před druhými pak poplakával, jak to mám těžké.

      Co se Juraje týká - rozumím tomu, pokud je někdo zahořklý, že ho soused, rodina nebo společnost zklamala, zradila, nepodržela. Na to má každý právo se s tím nesrovnat.
      Ale přát kvůli tomu, aby všichni zdechli hlady i kdyby mi měly třeba ve sklepě brambory shnít? To jako fakt?

      Ale přiznávám, že jsem mohl o ubrat o pár procent na ofenzívě. Příště se zkusím lépe ovládnout.

      Vymazat
    3. Na koníkoch, na volkoch, drevené vozy, telo zrobené a zničené. Už som starý, už nechcem. 3 hektáre, rano kravky svinky, do roboty, poobede kravky svinky a hajde na pole. A mešťanom bolo ľúto dať 50 halierov za hrudku masla a tvarohu.Juraj

      Vymazat
  10. Juraj a ďalší, čo nechápu zmysel napísaného textu: nikto po tebe nechce, aby si niekomu niečo dával zadarmo, či predával pod cenu. Ak nemáš komu predať, tak toľko nepestuj a nechovaj . A ďalej, nemáš nikým zaručené, že o všetko neprídeš, nebudeš mať sily si niečo dopestovať či za čo si nakúpiť, a potom natrafíš na svoju krvnú skupinu, ktorá serie na všetko a všetkých. Porozmýšľaj.

    OdpovědětVymazat
  11. Ešte niečo: koľkí z vás vypisujú, ako bolo všetko /alebo väčšina/ za socializmu lepšie ako teraz /neprotirečím/, tak si spomeňte, ako to bolo s poľnohospodárstvom: skoro všetky JZD či JRD boli dotované z rozpočtu, máloktoré hospodárili v takých klimatických a pôdnych podmienkach, že neboli stratové. Členovia družstiev /zamestnanci/ neodvádzali zo svojich príjmov dane, aj takto sa dotovalo poľnohospodárstvo. Tiež mohli vtedajší robotníci z tisícov závodov a fabrík vykrikovať, že oni nebudú robiť pre "mestských pánov", aby si mohli kupovať potraviny lacnejšie a ani pre poľnohospodárov, aby mohli mať výhody z neplatenia dane zo mzdy. Prečo som o tomto za celý svoj život nepočula? Žeby preto, že ľudia boli odmala vychovávavní v nejakej miere spolupatričnosti a áno, aj nejakej nesebeckosti? Kam sa to podelo? Já, já, já, jenom já.

    OdpovědětVymazat
  12. Každý , kdo si myslí , že přežije svépomocně , by si měl přečíst román , Železná pata .
    Dovolím si sem dát na tuto knihu fundovaný odkaz .
    https://www.databazeknih.cz/knihy/zelezna-pata-68097
    Potom možná pochopí svůj omyl . Nepřežije .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdo nepochopí, dokud to neprožije. To už ovšem bývá pozdě.
      Hned první diskuzní přísopěvek z odkazu:
      "Phyl
      29.11.2023 2 z 5
      Pěkně nám Jack London popsal, jak fungoval komunismus. Sice si trochu popletl strany, ale měl pravdu. Stačí se podívat do minulosti východní Evropy, přítomnosti KLDR a tomu podobným. Pak tady ještě máme případ nynějšího Ruska, které se nikdy z toho sociálního cítění nevyléčilo.
      xxxx
      Pryč s takovým reliktem minulosti, jako je nějaké nesmyslné sociální cítění. Peníze a majetek to nepřináší. Slávu a obdiv taky ne - tak k čemu to je?
      A jak se zdá, takových rychle přibývá. Všimněte si data.
      Albi.

      Vymazat
    2. Jak že se to říká?
      Rozděl a panuj?

      Vymazat
    3. Albi, všiml jsem si data.

      Železná pata vyšla 1907. První pokus o socialismus ( nikoli komunismus, který nikdy nikde nebyl ) proběhl na sklonku roku 1917.
      V roce 1989 u nás pokus o socialismus skončil. Uživatel narozený v roce 1991 napíše v roce 2023 ( o knize, kterou nečetl ) to, co cituješ...

      Jde na 101% o placeného trolla. Nasvědčují tomu i další údaje z jeho "profilu".

      Pokud by provozovatel webu DK bral vážně své vlastní slova, že bude mazat příspěvky mající "zjevnou závadnost předmětného obsahu, a to mimo jiné i proto, že je nepřesný, zavádějící, nesmyslný či jinak neodpovídá skutečnosti", tak tenhle blábol by tam nebyl.

      Vymazat
  13. Myslím že článek vznikl kvůli strohosti Jurajova sdělení. Plně ho chápu. On bez dotací vypěstuje zeleninu vždy dráž, než než dotovaní zemědělci. Proto to jeho strohé sdělení, že nic neprodá. Ať si vypěstuje každý sám! Nikdo mu nezaplatí jeho péči zeleninu, že nepoužívá chemii, ale třeba pleje a obírá mandelinky ručně. Taková zelenina je kvalitativně úplně někde jinde než ta z obchodu. Pokud zeleninu spotřebuje sám, nemá potřebu ji prodávat. Brambory uklidí do sklepa a z přebytku rajčat uvaří protlak nebo kečup. V případě nadúrody kterou by neměl šanci spotřebovat, může ji prohnat třeba přes prase. Pokud ale je nadúroda tak velká, že ji nedokáže zkrmit a má prasat tolik že je nedokáže sníst, měl by něco z toho přebytku prodat. Pokud nechce prodělávat a zeleninu nechat shnít. Pak ale přicházejí na řadu tržní ceny. Buď svoje kvalitní vepřové prodá za cenu běžného vepřového, často nevalné kvality, nebo si najde odběratele který dokáže nadstandartní kvalitu finančně ocenit.

    Příklad nadstandartní kvality:
    Moje babička chovala nedostižně chutné kachny. Krmila je kukuřičným šrotem a bramborami s přídavkem kopřiv. Přikrmovala dýněmi. Po vybrání jader jako laskominy k vínu, kachny vyzobaly dužinu, že zbyla jen slupka. Denně je pouštěla pod moruše. Když na ně zapoměla, kachny se rozkvašenými plody ožraly tak, že zchromly a babička je musela z ohrady vynést. K finálnímu vykrmení je nacpávala šlejšky, aby kachny přibraly. Z každé kachny vytopila kolem dvou litrů sádla (nositel chuti), které se mazalo na chleba a používalo v kuchyni. Její pečená kachna byla tak chutná, že si ji každý dával s přílohou "vod vobojího, aby neurazil", jak ve Slavnostech sněženek. Jeden chod byl se zelím a knedlíkem a druhý s knedlíkem a křenovou omáčkou. Kachna musela plavat, tak se následně podlila litrem červeného a bylo po obědě.
    Zcela na rovinu, i kdybych uchoval tak vynikající kachny, nemohl bych je prodat za cenu podvyživených hitlermarketových chcíplin z masokostní moučky! To bych se jimi nacpával do roztrhání těla! A kdybych je opravdu nemohl sníst všechny, tak přebytky rozdám lidem co pro mne něco nadstandartního udělali, nebo je radši dám psovi, než bych je prodal za almužnu.

    Myslím že tento článek vznikl jen kvůli strohosti sdělení a následnému vzájemnému neporozumění.

    MUDrland Wenca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná máte nejspíš i svou pravdu ... ale. Ale jak jsem uvedl ve svém příspěvku, tak se to mnohem horší teprve chystá! A místo toho, aby se lidi probudili ... no ale jinak.
      Za německé okupace byly podmínky pro sebezásobování velmi ztížené, ale nějak to šlo. Udání byla častá, ale lidé dokázali aspoň přežít. Ale to, co se chystá je naprostá šílenost a musím dodat i hovadina. Ale je to schválené a pokud vezmeme v potaz plány při realizaci "usnesení EU", pak nebude žádná možnost se doma zaopatřit. Tak ať přestane pěstovat a chovat, ale už to neobnoví. Bude dostávat nějaký čas, pokud vůbec, nějaké dotace a pak co? Nebude mít semena, nebudou mláďata na chov, nebude mít možnost si to někde opatřit.
      Pak se stane to, že ten, kdo si to bude dělat pro sebe, bude ZÁKONITĚ napaden a výsledek jeho práce mu bude ukraden. Velice doporučuji - pro lepší představu toho, co mám na mysli - dva velmi známé romány -Malevil Roberta Merleho a Den trifidů Johna Wyndhama, kde je právě v katastrofické situaci popsáno, jak se chovají davy v takových situacích. A pokud by někdo nevěřil, pak stačí si najít, jak se chovají např. v Kanadě a hlavně v USA, když se na trošku delší dobu vypne jen elektřina.
      A již schválená - jen opakuji pro připomenutí - usnesení EU nám zaručují, že pokud nebudete mít správná semena - hádejte od koho - pak si nic nezasadíte a nebo vás pak mohou tvrdě potrestat. Podobně je to se zákazem chovu domácích zvířat, která přece tak nesnesitelně prdí ... to bude naprosto kritická situace, takového rozsahu, že si to dnes umí představit málokdo.
      Ale velice doporučuji výše uvedené romány. Pro lepší pochopení dnešní doby je zase cyklus od Issaca Asimova - NADACE, celkem sedm knih, základ tvoří pět knih (v celkové chronologii podle děje knihy 3-7). Ale to důležité je popis jednání a historie Vesmírného impéria, Říše. No pravda, tam nikdo nenutí jíst obyvatele brouky ...

      Vymazat
  14. Wenco!
    Ožralé kačeny, to se nestává ani na Valašsku, ale uznávám, že dlouhodobé pajcování kvasem je zdravé a prospěšné i pro konzumaci kachních mrtvol. Jak říkáme na chotári. Všecko co projde prdelkama kvasinek je zdravé (výčet produktů si doplní každý sám).
    Ďuro Trulo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ďuro, takto chovala kačeny moje babička na jižní Moravě za socíku. Na Valašsku tehdy moruše nikdo nepěstoval. Ona je nechtěla cíleně ožírat, pouze věděla že moruše rychle stráví a na druhý den by hladem prozobaly i prázdný kastrol. Pouze někdy když na ně zapoměla, přišla do ohrady a kačeny byly na hadry, tzn. neschopné chůze a tak je musela odnosit do jejich klece.
      Kačeny nemají na rozdíl od lidí nemají štěpné enzymy (acetaldehydrogenáza a etanoldehydrogenáza). Stačí aby čuchly ke špuntu a jsou na maděru.
      Za socíku dávali vesničtí hospodští prasátkům pivní slivky. Prasátka po pivu hezky spaly a pak dostaly alkoholický hlad. A proto rostly jak z vody!

      MUDrland Wenca

      Vymazat
  15. Koukám, že se tu někdo zaklíná tržní cenou. Přitom vypěstovaná rajčata nebo vejce v domácích podmínkách nemají na trhu obdobu. Kupříkladu prodávám vejce, která mají min 66g. Dle normy se jedná o vejce velikosti L a taková vejce stojí i ve slavném Kauflandu 80kc. Spousta lidí mi ale řekne, že je mám po 7kc drahá a srovnávají je s vejci daleko menšími, která jsou logicky levnější. Samozřejmě se na tyto hloupé připomínky už jen usmívam a posílám je do Polska nebo do supermarketu. Proč vysvětlovat, že jen na váze je jejich srovnání úplně mimo mísu a to ani nemluvím o tom, jak vypadají mé šťastné slepice a jak vypadají ty v drůbežárne, kde je v podstatě strhaji za živa. Viděl někdo takového brojlera ve vrlkochovu?? Já ano a je to super pohled, když 30% má nemocné klouby jak moc rychle rostou. Kdyby fotky takového brojlera byli u každého mrazicího boxu, nekoupil by nikdo ani stehno. Takže opět neporovnatelna záležitost, navíc brojlera krmíte 2 měsíce a poctivé kuře 6. To vykrmené za půl roku neseženete.
    Jinak to, že jako společnost stojíme za prd vím už dlouho. Jen velmi málo lidí nechce ošidit toho druhého. Já už ani kupříkladu neměním. Vždy mě každý chtěl okrást a cíleně si nadhodnocoval své produkty. Jen u medu mě stojí flaška nějakých 100kc, které skutečně platím, abych nějaký med měl. Tudíž ho logicky nevyměnim za seno, které vás nestojí nic, jen tu práci a nějakou naftu.
    Zajímalo by mě kupříkladu jak to funguje v Itálii, kde výměnný obchod funguje v některých městech v celku úspěšně. Jak stanovují cenu jednotlivých produktů nebo služeb atd. Možná námět na článek 😉 Pokud chceme jako společnost fungovat, musí v tom být nějaký řád a spravedlnost, aby se nikdo necítil ošizeny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marco, tržní cenou se ohání vždy kupující. Rád by zaplatil za velké domací vajíčko stejně, jak za malé průmyslové. Domácí slepice navíc žerou kromě obilí a zbytků i trávu, žížaly a hmyz, tedy přirozenou stravu. Proto má žloutek jinou konzistenci, barvu a chuť. Proto se nedivím Jurovi, že by svoje produkty neprodal. Asi netrpí nadprodukcí.
      O směnném obchodu za 2.světové války mi vyprávěla matka. Jejich hospodářstvíčko mělo nadbytek vajec a proto ji její matka nabalila vejce a poslal do obchodu pro chléb, mouku a jiné základní potraviny které doma chyběly. V době čárových se najde tisíc důvodů, proč to nejde.

      MUDrland Wenca

      Vymazat
    2. Ahoj Venco, máš pravdu s tím stanovením tržní ceny. Vždy se rozčiluji, když má Kaufland akci na rohlíky, protože každá taková akce s sebou nese šizeni dotyčného produktu. V reálu se sníží váha a ubere posyp. Super výhra ale hlavně, že je stádo ovcí spokojené. Já si hold musím do soukromé pekárny pro rohlíky po 7 Kč ale za to s bohatým posypem. Nechápu, že dodnes lidí nepochopili, že to jsou oni, kdo zničili kvalitu na trhu. Už Babiš kdysi prohlásil, že udělá kvalitní salám ale na našem trhu ho nikdo nezaplatí a měl bohužel pravdu, ač nejsem jeho voličem. To, že ale měl jediný na trhu kvalitní lovecký salám, je holá pravda. Kupovali jsme si ho vždy na dovolenou ale už ho nevyrábí, protože ho nikdo nekupoval. Nechápu to. Tolik rakoviny tu je, tolik nemocí různého druhu a stále to lidí nechápou. Proč jedná rodina má zdravé děti a druhá marodí měsíc co měsíc. Odpověď je všude kolem nás. Moje známá měla rakovinu posledního stádia. Změnila svůj život, začala jíst pouze stravu z vesnice a pak jí v nemocnici prohlásili za zázrak. Rakovina zmizela. Kdybych to neviděl, nevěřil bych. Je to má kolegyně v práci. Už měla být 5 let v pánu a ono nic. A za takové jídlo nechtějí lidi platit. Už vše ale nerozčiluji a raději si to dělám jen pro sebe. Mám plný mrazák domácího masa, jen hovězí kupuji z místní bio Farmy. A rád jim zaplatím, protože ten býk ani neví, že přišel jeho čas. Porážka totiž probíhá na pastvě, kde jsou po celý rok. Tudíž není maso ztuhlé jako v krámě, kde máte hovězí z vystresovaneho zvířete. To znamená, že maso na guláš dusim maximálně hodinu. Tohle vůbec lidí netuší, protože jim chybí znalosti. Tak si kupují papinaky a další vymoženosti aby mohli sníst tuhou krávu. Tady není opravdu prostor ale opravdu jsme velmi hloupý národ. Obdivuji Rusy, kteří snad od pleny znají vše. Tam je prostě každému prostému člověku známo jak to je. Kupříkladu automaticky omývají vejce před konzumací. Kdo to u nás dělá? V Rusku je to samozřejmost.

      Vymazat
  16. Tak. A daří se jim to nadmíru dobře. Je vidět, že v tom mají letitou, úspěšně vyzkoušenou praxi,

    A děkuji za výborné názorné shrnutí problému vám i Bedřichovi - není k tomu co dodat.
    Albi.

    OdpovědětVymazat
  17. Hohoho, Rohlík.cz už se nechal slyšet, že začne bojkotovat bratra Jandejska a jeho firmu. Nezbývá nic jiného, než začít bojkotovat pana Čupra a jeho Rohlík.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je tak, když zloděj křičí chyťte zloděje:
      https://www.aspeninstitutece.org/people-profile/tomas-cupr/

      Vymazat
  18. Šlo o datum vložení příspěvku, tedy 29.11. 2023 - před necelými 3 měsíci !

    OdpovědětVymazat
  19. Anonymní (20:15)
    omlouvám se za předchozí zbytečné upřesnění data. Moje chyba, nehledala jsem profil.
    Albi

    OdpovědětVymazat
  20. Vlabi vytiahol tento článok na základe môjho príspevku k štrajku poľnohospodárov. Tento článok je úplne vytrhnutý z kontextu na základe príspevku ktorý som zverejnil k štrajku. V podstate som uviedol, že ak hospodári odparkujú traktory, nemusia ani štrajkovať. Stačí nezasiať a bude mela.
    Juraj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Článek jsem psal já nikoli Vlabi.
      Příště, stejně jako já ( a nebo kdokoli jiný) přesněji vyjadřujte své názory, protože psané vyznělo úplně jinak než zamýšlené. Pak vznikají zbytečné tahanice a strkanice.
      Na druhou stranu ale vznikla docela zajímavá diskuze :-)

      PS: Už jednou jsem vám (ale i další komentující) psal, že v reálném životě nejde nezaset. To si možná mohou dovolit někteří soukromníci s pár ary nebo jednotkami hektarů a ještě k tomu bez zvířat (bez živočišné výroby).

      PS2: A ještě něco - váše navrhované řešení problému je přesně to, o co Systému jde - aby zemědělci nezaseli a neodchovali. Čí výhra by to byla?

      Vymazat
    2. Teď koukám, že jsem opět nepřesně písmem vyjádřil myšlenky a napsané mohlo vyznít i opačně. Druhou větou v předchozím komentáři jsem samozřejmě nemyslel, že se narozdíl od Juraje vyjadřuji přesně. Nýbrž naopak - že to také často nezvládám a příště bych se měl pokoušet ještě usilovněji. Jednou to snad, ještě než dorazí stařecká demence v plné síle, zvládnu. Nebo také ne.
      Uvidíme.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů