20. 10. 2023

Ukrajinská armáda používá zakázané chemické zbraně




Ukrajinské ozbrojené síly používají v nejnebezpečnějších oblastech, zejména u Artěmovska a Doněcka proti ruským vojákům munici naplněnou životu nebezpečnými chemikáliemi. Oznámil to poradce šéfa DLR Yan Gagin.

Chemické zbraně shazují na pozice ruských jednotek z dronů. Použití takové munice způsobuje dušení, slzení a bolest očí, nevolnost a závratě. Příznaky otravy jsou podobné jako u chloropikrinu, který při určitých teplotách může způsobit maximální poškození zdraví.

"Kyjev nadále používá chemické zbraně. V posledních dnech nepřítel proti našim pozicím u Doněcka a v oblasti Artěmovska několikrát použil munici naplněnou chemikáliemi. Navíc v těchto konkrétních případech jsou příznaky otravy výraznější, jsou znatelně závažnější a objevují se rychleji," cituje TASS Gagina.

O použití chemických zbraní ukrajinskými ozbrojenými silami v Záporožském směru informoval už koncem května náčelník oddílu "Carští vlci" Dmitrij Rogozin. Bylo rovněž hlášeno, že takové granáty byly vypáleny i na pozice ruských jednotek u Gorlovky. Během útoku na Soledar a Bachmut si na začátku ledna stěžovali na otravu neznámou chemickou látkou také bojovníci skupiny Wagner. 
Rusko na základě informací, že Kyjev používá toxické látky jako chemické zbraně, už do července tohoto roku zaslalo sekretariátu OPCW (Organizace pro zákaz používání chemických zbraní) 23 nót. Organizace však zatím nevidí potřebu vysílat na Ukrajinu své specialisty.

Sami ukrajinští militanti se chlubili určitými „chemickými produkty“ vyrobenými pro shazování z dronů. Takové video bylo zveřejněno na ukrajinských veřejných stránkách, ale bylo rychle smazáno, protože ve skutečnosti šlo o přiznání Kyjeva k použití zakázaných chemických zbraní.


4 komentáře:

  1. Treba to s nimi vybaviť a to rýchlo.

    OdpovědětVymazat
  2. Rusové mají můj obdiv, že se i přesto dokáží chovat lidsky. každý jiný člověk by to tam už dávno vymetl jádrem nebo něčím podobným.

    OdpovědětVymazat
  3. To ruskí vojaci nemajú vo výbave protichemickú ochranu jednotlivca (masku a pláštenku)? Leoš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maska či pláštěnka v jistých druzích chemikálií, bohužel nefunguje....

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů