27. 10. 2023

Děsivé překvapení pro OSU



Foto: Valerij Melnikov / RIA Novosti


Rusko má novou zbraň - raketu-přízrak s názvem LMUR. Plukovník Viktor Baraněc promluvil o jejích možnostech.

Když jsem byl před pár lety na vojensko-technické výstavě "Armáda 2021", viděl jsem mnoho cizinců, jak se dlouho "cpali" u naší dvoumetrové rakety s tajemným názvem "Produkt-305". Zahraniční špióni ji div "neochutnávali". A brzy se v západním tisku objevily ironické poznámky: Rusové prý vystavili kamuflaž, aby zmátli natovské konkurenty vyvíjející podobné zbraně. Zkrátka - oklamat, pustit na falešnou stopu. Podle deklarovaných takticko-technických charakteristik je tato bezejmenná raketa nemůže mít, protože ruské obraně Západ "překryl dech" a bez zahraničních elektronických součástek nic s takovými parametry nevytvoří. A vytvořila.

A dnes už se v západních médiích objevují panické texty: Rusové nejenže sestrojili unikátní raketu, ale během speciální operace na Ukrajině ji používají ze svých modernizovaných bojových vrtulníků Ka-52M a Mi-28NM. A dokonce i vysoce postavení analytici časopisu pro boháče "Forbes"se velmi zajímali o "Produkt-305". Autor materiálu (David Humbling) ho dokonce označil za "hlavní příčinu zhroucení ambiciózní ofenzívy OSU". I když to bylo řečeno skvěle, přesto byly i jiné důvody...

A naši vojenští specialisté v tomto ohledu již neváhají přiznat, že je pravda, že tajemný "Produkt-305" je nejnovější lehká víceúčelová řízená střela (s předběžnou zkratkou LMUR). A byla vytvořena zlatými hlavami a rukama konstruktérů a inženýrů legendárního Kolomenského strojírenského úřadu (KBM), odkud vycházelo mnoho typů zbraní a bojové techniky, kterým není ve světě rovných (například - jeden operační a taktický komplex Iskander!).

No a teď si dovolím představit samotný LMUR, který v posledních dnech způsobil ve světě mnoho povyku a silně nahnala strach OSU. Co už se o něm ví, co se dá říct, aniž by se odhalily tajné "karty"?

Pro začátek, "Produkt 305" umožňuje ruským vrtulníkům zasáhnout cíle bez vstupu do nepřátelské protivzdušné obrany. A to je pro vrtulníky nesmírně důležité protože: vlezeš do nebezpečné zóny a dostaneš raketu do břicha.

Důležité je, že LMUR je řízená munice. Posádka vrtulníku ho vede až k cíli.

A co na to říkají věci znalí západní špióni? Že "tato ruská raketa jednoznačně patří do třídy vysoce přesných zbraní". Říká se také: "tato raketa se stala nejúčinnější zbraní třídy vzduch-vzduch.

Zde jsou již zjištěné TTX "parametry":

Dolet - 14,5 km
Délka: 1,945 m
Průměr pouzdra - 200 mm
Startovní hmotnost - 105 kg
Rychlost letu - až 230 m/s
Bojová část - tříštivá
Hmotnost bojové jednotky - 25 kg

Důležitou výhodou LMURu je optická hlava samonavádění (GSN), kterou lze použít ve dvou různých režimech. V prvním - cíl je zachycen operátorem před startem a nosný vrtulník může okamžitě změnit kurz po startu rakety (jak žertují vrtulníky - "vystřelil - zdrhnul"). Ve druhém režimu je raketa vypuštěna bez upřesnění cíle. Nejprve LMUR letí ve směru objektu pomocí inerciálního navádění (upraveného ze satelitní navigace). A obraz z hlavy samonaváděče je přenášen zpět do vrtulníku (na palubě je speciální kamera, která ukazuje bojiště). Zde operátor vybere prioritní cíl a nasměruje na něj raketu.

Soudě podle výpovědí zajatých ukrajinských důstojníků byli ve štábech ozbrojených sil ohromeni tím, jak přesně se "ten málo známý výrobek" trefuje "do pevností". Děsivé překvapení s bodovým doručením.

A já jen dodávám, že se již objevil "Produkt-306" – nová modifikace LMURu. S vyššími vlastnostmi. Ale o tom je zatím lepší mlčet.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů