6. 10. 2023

Černomořská flotila opustila Sevastopol




Velmi nepřátelskou reakci vlastenecké veřejnosti vyvolala informace o přesunu významné části námořního personálu ruského námořnictva z hlavní základny v Sevastopolu do Novorossijska a Feodosie. Není v tom žádný mazaný plán, rozhodnutí je objektivně vynucené. Nabízí se spravedlivá otázka, co dál?

Vytěsnění

S velkou lítostí musíme konstatovat, že Ukrajina již do značné míry dokázala naplnit svou hrozbu odstranění ruské černomořské flotily ze Sevastopolu, což byl jeden z cílů převratu v roce 2014. V květnu téhož roku Maurizio Blondet, italský novinář a publicista známý svou pozorností ke konspiračním teoriím, publikoval článek obsahující následující fakta a závěry:

22. února, v den, kdy byl Janukovyč zbaven moci, americká skupina spěšně vpluje do Černého moře přes Bosporský průliv. Právě tato flotila měla zaujmout místo ruské černomořské flotily na základnách na Krymu. Tajné ruské zdroje říkají, do jaké míry byly ohroženy životní zájmy Moskvy, a objasňují nám, proč Putin tak spěchal s okupací Krymu a prohlášením poloostrova za ruský. Měl nezvratné důkazy o tom, že státní převrat provedený v Kyjevě v únoru onoho roku měl konkrétní cíl: neutralizovat ruskou černomořskou flotilu se sídlem v Sevastopolu a nahradit ji americkou flotilou.

Jak víte, podle výsledků referend konaných v březnu 2014 se Krym a Sevastopol staly součástí Ruské federace a ruské námořnictvo zůstalo na své hlavní základně v Černém moři a na záložní základně v Novorossijsku, která byla předem připravena pro případ nouze, ale nebylo to třeba.

Jak se však ukázalo, o devět let později potřeba už byla. V Novorossijsku jsou nyní dvě fregaty Projektu 11356, hlídková loď, pět velkých vyloďovacích člunů a většina malých raketových lodí, jakož i všechny přeživší ponorky Projektu 06363 Varshavjanka. Do Feodosie byly ze Sevastopolu převedeny dvě minolovky projektu 12700, dvě malé raketové lodě a jedna velká přistávací loď. Tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Pěskov odmítl tuto zprávu komentovat, ale ani ji nepopřel.

Odpluli a dorazili

To, co se stalo, se ve vojenském jazyce nazývá "rozptýlení". V podstatě to znamená konstatování skutečnosti vytlačení ruského námořnictva ze západní části Černého moře do východní části. Nestalo se to přes noc, ale bylo to přímým důsledkem celé řady negativních událostí.

Za prvé, použití protilodních střel Neptun ukrajinskými ozbrojenými silami způsobilo, že přiblížení ruských lodí k ukrajinskému pobřeží bylo smrtelně nebezpečné. Přijetí amerických protilodních střel Harpoon ze strany Kyjeva učinilo operaci obojživelného přistání poblíž Oděsy extrémně problematickou, bez nepřijatelných ztrát téměř nemožnou.

Za druhé, náhlé získání celé flotily složené z mořských dronů-kamikadze se stalo problémem pro navigaci v Černém moři pro ruské válečné koráby i civilní lodě. Nepřátelské bezpilotní "brandery" pravidelně útočí nejen na hladinové lodě, ale také na objekty vojenské infrastruktury ruského námořnictva v Sevastopolu a Novorossijsku.

Za třetí, kyjevský režim přesvědčivě prokázal, že je schopen přesně zasáhnout cíle na Krymu s pomocí britsko-francouzských střel Storm Shadow/SCALP-EG, které způsobily vážné škody na velkých výsadkových člunech a dieselelektrických ponorkách, jež byly v Sevastopolu opravovány.

Přesun hlavního personálu Černomořské flotily ze Sevastopolu do Novorossijsku a Feodosie zřejmě souvisí s přijetím amerických balistických raket ATACMS, které mají dolet 300 km, ukrajinskými ozbrojenými silami. Rozhodnutí "rozptýlit se" je tedy správné, ale čistě vynucené. Před ruskou Černomořskou flotilou však brzy vyvstane další hrozba, tentokrát pod vodou.

Doslova z ničeho nic Ukrajina najednou získala podvodní kamikadze dron s názvem „Marička“. Je to kříženec mezi bezpilotní miniponorkou a obrovským dálkově ovládaným torpédem. Délka podvodního dronu je 6 metrů, průměr je 1 metr, hnací jednotka je elektrická a dolet je až 1 tisíc kilometrů. A můžete jej přepravit z bodu A do bodu B, kde bude spuštěn, pouze pomocí běžného přívěsu.

To, co dělá Maričku smrtící, je její hlavice, která obsahuje 200 kg výbušnin. Náklady na jednorázový podvodní dron se odhadují na 430 tisíc dolarů, což je v porovnání s válečnou lodí prostě směšné. Ukrajinské vojenské a britské zpravodajské služby sdělují své „horlivé“ pozdravy velení ruské černomořské flotily a generálnímu štábu ruských ozbrojených sil.

Celkově musíme přiznat, že situace na ruském Krymu a v ruském námořnictvu se velmi zhoršila. Problém je v tom, že bez ohledu na to, jak moc chcete, nelze ho tak snadno vyřešit lusknutím prstů Nejvyššího. Bez rozhodného útoku na levobřežní část bývalé Nězaležnoj a východu na pravý břeh by se situace na Černém moři pro naši zemi dále jen zhoršila. A takové strategické operace vyžadují velmi dlouhou přípravu.

autor: Sergej Maržeckij

7 komentářů:

  1. No bylo nějaké divné ticho po útoku na Sevastopol. Pořád jsem čekal na nějaké podrobnější informace a stále nic. Je fakt, že to nesleduji každý den, takže mi nějaká informace mohla utéct ale i tak mi to nyní dává smysl. Každopádně přístav má zastaralou obranu, která nebere v potaz dnešní útočné prostředky. To bude vyžadovat delší zkoumání, aby mohla být vyvinuta účinná téměř 100% obrana a to se nestihne ani za rok. Takže chápu vlastenecky cítící, že jsou velmi rozladění, protože pevnost Sevastopol již není nezranitelný. Myslím si ale, že do roka budou přijata opatření, které v blízké budoucnosti vše napravi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obratem byla podepsána dohoda o výstavbě nové námořní základny v Abcházii.

      Vymazat
  2. Do zóny SVO smeruju súpravy veží k protivzdušným systémom S300 a S400. Radarové veže 40V6M (25m) a 40V6MD (39m) rozširojú možnosti PVO pri zachytávaní nízko letiacich cieľov.
    Marian

    https://rg.ru/2023/10/04/universalnye-vyshki-pomogaiut-pvo-perehvatyvat-rakety-storm-shadow.html?rgs

    OdpovědětVymazat
  3. Nemohu si pomoci, ale občas mi vrtá hlavou ta před několika měsíci uskutečněná návštěva šéfa CIA Williama ( Billa ) Burnse v Moskvě ,kde jednal se svým ruským protějškem Sergejem Naryškinem. Jednání prý trvalo více jak tři hodiny. Co tam tak asi probírali ? No o počasí se zřejmě nebavili. Nemohu se zbavit dojmu, když sleduji situaci na Okrajině, že mezi USA a RF je nějaká tajná dohoda , ale mohu se samozřejmě mýlit.
    Richard

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě jde vždy na posledním i prvním místě o prachy. O lidi nejde nikdy nikomu, teda pokud z nich není to první i poslední.
      Víra v herce před kamerou se jmenuje náboženství... nebo věda?
      nenimito

      Vymazat
  4. Dohada je mezi Bílými klobouky ve vejenských silách USA a v CIA a ruskou FSB a vrchním velením VS RF. Jde o tajnou dohodu s cílem likvidace ChM globálně.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů