9. 10. 2023

Lotyšsko vyhání ruské seniory




Ruská federace udělá vše pro to, aby zajistila deportované krajany z Lotyšska, slibuje ruské ministerstvo zahraničí. A pomoc může být v dohledné době opravdu potřeba – tisícům ruských seniorů už Lotyšsko zrušilo občanské průkazy. Proč je to pro mnoho lidí vlastně rozsudek a jakou pomoc od Ruska očekávají?

Kořeny tragédie, která se nyní odehrává v Lotyšsku, jsou v událostech počátku 90. let., kdy mnoha původním ruským obyvatelům bylo tehdy odepřeno lotyšské občanství. Pro ně byl vytvořen dosud nevídaný status "nepřizpůsobivých". Někteří z těchto spoluobčanů následně získali ruské občanství, ale zůstali žít v Lotyšsku. Původně lotyšské úřady proti tomu nic nenamítaly a vydaly nově příchozím Rusům trvalé povolení k pobytu.

Loni však Lotyšský parlament schválil zákon o odebrání Rusům, kteří žijí v Lotyšsku, povolení k pobytu. Tito lidé byli postaveni před podmínku: pokud chtějí obnovit své povolení k pobytu, musí složit zkoušku z lotyšského jazyka. Těch, kteří z nějakého důvodu neuspěli – hlavně kvůli pro seniory přílišné složitosti zkoušky - se ukázalo několik tisíc. A tak na začátku října Lotyšský Úřad pro občanství a migraci (UDGM) rozeslal 3255 občanům Ruské federace žijícím v Lotyšsku dopisy, že "možná budou muset opustit zemi". Včetně toho, že budou nuceně vystěhováni.


"Kdo ponese odpovědnost za mou smrt?»

Je však známo velké množství případů, kdy nařízení opustit zemi dostali i ti občané Ruské federace, kteří požadavky zákona o podmínkách obnovení povolení k pobytu Lotyšska splnili. Byla jim prostě zrušena státem vydaná elektronická identifikační karta, čímž byli zbaveni práva na státní zdravotní péči a další sociální dávky.

Jeden z postižených, 73letý Alexander, řekl: "Ty dva a půl roku mě naprosto vyčerpaly. Tři nebo čtyři měsíce jsem v noci nespal, začal jsem hodně kouřit, objevil se zvláštní kašel. Lékař mi předepsal prášky na spaní, léky na nervy a poslal na testy... A pak přišla zpráva, že mi odebírají povolení k pobytu. A tedy i zdravotní péči..."

Alexander se narodil a žil celý život v Rize. Lotyšské občanství v roce 1991 nezískal, protože do roku 1940 neexistoval důkaz o pobytu jeho předků v Lotyšsku, což zákon vyžadoval. Ruské občanství Alexandr přijal v roce 2008, kdy v ekonomické krizi přišel o práci. "Můj kolega v práci mi řekl: proč nepožádáš o ruské občanství – budeš mít normální důchod. A já měl v Lotyšsku zkušenosti, které jsem nepočítal. Ze 46 pracovních let zde bylo uznáno pouze 22 lotyšských let praxe. Tak jsem to vzal," řekl Alexandr. Dodává, že v Lotyšsku má hroby rodičů.

Podle jeho slov, když se dozvěděl o zrušení svého lotyšského povolení k pobytu, okamžitě se přihlásil k jazykové zkoušce, kterou však kvůli obtížné písemné části neudělal. A pak mu přišel pokyn k odjezdu. "Ukázalo se, že spolu s povolením k pobytu jsem byl zbaven i zdravotní péče. Tehdy mě začaly pronásledovat obsesivní myšlenky - skočit z okna, utopit se... Kdo ponese odpovědnost za mé předčasné setkání se zesnulými rodiči? Řečnická otázka."

Lotyšská veřejná aktivistka Olga Petkiewiczová zorganizovala sbírku humanitární pomoci pro staré lidi, kterým stát zrušil identifikační kartu. "Život bez povolení k pobytu je život ilegální, ale doma. Tito lidé byli zbaveni všech práv: na jakýkoli důchod, na jakýkoli příspěvek, na státem hrazenou zdravotní péči. Rodinní lékaři jim ani nemohou předepsat léky. Dokonce jim bylo odebráno místo pobytu! A teď neumřou hlady, jen pokud jim pomohou příbuzní nebo dobrovolníci," konstatuje Petkiewiczová. Na sociálních sítích hovoří o konkrétních lidech, které stát v jejich domovech proměnil v "ilegály".

Zde je další příklad. "Tatianě Matvejevové z Daugavpils je 68 let. Její povolení k pobytu bylo zrušeno, protože se včas nezaregistrovala k opakovanému testu na získání státního občanství. To znamená, že fyzicky existuje, ale právně je odstraněna ze všech záznamů, "není aktivní".

Lékař jí ani nemůže předepsat potřebné léky, jejichž úhradu jí dříve kompenzoval stát. Nebudou jí vyplácet žádný důchod, přijde o dávky a sociální status.

Žena, která právě podstoupila operaci, sedí doma a neví, co bude dál. Bez pomoci dobrovolníků, kteří jí přinášejí jídlo, jí nezbývá nic jiného, než se oběsit, protože žádný státní nebo obecní úřad už jí nepomůže. "Nikdy jsem si nemyslela, že by moje země takto jednala s více než 3000 lidmi a předstírala, že je to normální a legální," stěžuje si Petkiewiczová.


"Nemůžeme je nechat osudu"

Jinak řečeno, Rusko je postaveno před skutečnost, že tisíce krajanů mohou být vystěhovány z míst, kde žili desítky let. Ti by mohli být brzy odvezeni na hranice Ruské federace. Náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Hruško slíbil, že stát tyto lidi přijme, pokud je Lotyšsko skutečně vystěhuje. "Je jasné, že Ruská federace udělá vše pro to, aby je zajistila, pokud taková situace skutečně nastane. Máme, jak víte, program na podporu dobrovolného přesídlení ruských krajanů žijících v zahraničí," vysvětlil Hruško.

Jaká konkrétní opatření může Rusko podniknout, pokud se na jeho hranici v blízké budoucnosti začnou přepravovat deportovaní staříci? Doktorka politických věd, profesorka SPbSU Natalia Jeremina v rozhovoru pro noviny doporučila věnovat pozornost několika podstatným okolnostem.

"Za prvé, pokud vím, někteří z kandidátů na deportaci z Lotyšska již odešli, protože v Rusku mají příbuzné, kteří jsou připraveni jim pomoci. Ale bohužel takových je menšina. Většina vystěhovaných starých lidí v Rusku žádné příbuzné nemá.

Převážná část z těch tří tisíc lidí, které by y v příštích měsících mohli být z Lotyšska vyhnáni, tam žila celý život a se současnou realitou Ruské federace je obeznámena slabě. Navíc tito lidé jsou v takovém věku, kdy už je těžké pracovat, učit se, osvojovat si nové dovednosti," zdůrazňuje výzkumnice.

Jeremina věří, že ty tři tisíce občanů Ruské federace, které Lotyšsko vyhání, mohou být jen první vlaštovkou – není vyloučeno, že budou následovat další. "Lotyšské úřady se primárně zaměřily na Rusy, kteří trvale žijí na jejich území, protože se v této situaci ocitli jako nejzranitelnější skupina. Podle vládnoucích nacionalistů by však čištění mohlo pokračovat vyháněním státu neloajálních Rusů. Skoncovat s občany Ruské federace - vystěhovat ne-občany a naturalizované občany. To už se mluví otevřeně, neskrývá se to," konstatuje profesor.

Jeremina se odvolává na čerstvé prohlášení představitelů lotyšských úřadů. Koaliční strana Nová jednota oznámila, že vypracovala legislativní změny, které umožňují zbavit občanství Lotyšska ty její občany, kteří byli obviněni ze "zrady". Kritéria této "zrady" nejsou definována – a nelze pochybovat o tom, že tento pojem bude interpretován extrémně široce. Premiérka Ewica Silinja potvrzuje, že "stát by měl mít právo zbavit občanství lidi, kteří je sice získali naturalizací, ale kteří mohou být kvůli jejich dalším činům považováni za zrádce Lotyšska".

Podle Jereminy by tato situace měla tlačit na vypracování dodatečného regulačního rámce, jehož cílem je urychlené řešení otázek se zahraničními krajany, kteří jsou deportováni do Ruské federace, včetně jejich proruského postoje.

"Nejde jen o Lotyšsko. Nedávno se například objevily případy, kdy Estonsko deportovalo do Ruska své spoluobčany za to, že se podíleli na organizaci "Nesmrtelného pluku". To znamená, že jsou zapotřebí mechanismy k urychlené naturalizaci těchto lidí v Rusku," říká Jeremina. Budeme potřebovat i sociální programy na podporu zaměstnávání a ubytování. Tyto programy by se měly přímo dotknout blízkých regionů Ruska – zejména je to oblast kompetencí pro vedení Leningradské, Novgorodské a Pskovské oblasti. To vše lze napsat ve formě konkrétních bodů."

"Minimálně pro začátek je třeba přidělit seniorům, kteří jsou vystěhováni z Lotyšska, sociální bydlení. Navíc by bylo možné jim předepsat dávky, aby stačily na potraviny a léky. Pokud je člověk ještě schopen pracovat, je třeba pomoci se zaměstnáním. V první řadě je to otázka humanity a sebeúcty – pokud Lotyšsko vyhazuje starší Rusy, nemůžeme je nechat na holičkách," uzavírá profesorka.

autor: Nikita Děmjanov


8 komentářů:

  1. Strašný!! EU se chová jako nacisti. Lotyšsko je hnusný stát, když tohle může dělat svým občanům, starým lidem. Pak se nelze divit Rusku, když se zastane svých krajanů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tomu se říká humanita. Ale taková výběrová.
      Není pro každého, jen Ukrajincům se musí dostat bez omezení času, místa, financí - a taky bez protestů!
      Albi

      Vymazat
    2. Nechovají se jako,oni JSOU NACISTÉ.

      Vymazat
  2. To je ale svinstvo. Mstít se na lidech, kteří už nemají sílu se bránit. Stáří už nikomu nedovolí začít někde jinde znovu. Člověk každý den nemůže uvěřit v čem všichni žijeme. A tohle vše se děje jen díky sobeckým lidem všude kolem nás. Konzum každému zaslepilo oči. Rusko čeká obrovský boj. Bude dlouhý a doufám, že vítězný. Světlo musí vyhrát nad tmou.

    OdpovědětVymazat
  3. Lotyssko se zbavuje odpovednosti a socialni zateze ruskymi seniory. Anglie chce sve seniory podrobovat eutanazii. Po prvni vlne genocidy ockovanim prednostne starych (aby je pry ochranili) pribyva starych lidi, kteri pry zatezuiji zemi vysokymi naklady. Byt seniorem je nebezpecne.

    OdpovědětVymazat
  4. Takovýto postup silně připomíná genocidu Židů za II. světové války. Jak je možné, že lidi, kteří po celý svůj život pracovali pro stát ve kterém žili, jsou ve stáří zbaveni důchodů a lékařské péče a vyhoštěni ze země. To jsou ty evropské hodnoty a demokracie, kterou se EU tak holedbá. Je mi z toho na zvracení.

    OdpovědětVymazat
  5. Lotyšsko si koleduje o SVO II.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů