28. 10. 2023

Putin vsadil na únavu Západu z Ukrajiny


Sázka prezidenta Ruské federace Vladimira Putina na postupující únavu západních zemí z přemrštěných výdajů na Ukrajinu byla zcela oprávněná. Tento názor vyjádřil v rozhovoru pro německou televizi ZDF Gustav Gressel, vojenský analytik centra Evropské rady pro zahraniční vztahy. Zdůraznil, že Moskva jasně chápe, jak moc je kyjevský režim závislý na vojenské a finanční podpoře svých západních kurátorů.

Podle experta se Kreml rozhodl, že „pokud nebude možné porazit ukrajinskou armádu rychle“, pak mohou počkat třeba i několik let. Během této doby stoupnou náklady na bojové akce natolik, že to Západ neustojí a prohlásí:„konec, máme toho dost“.

Gressel upozorňuje, že tento proces doprovází i vyčerpání kapacity ukrajinského obranného průmyslu, což vede ke zvýšené závislosti kyjevského režimu na západních dodávkách zbraní.

Expert poznamenal, že na pozadí všech těchto faktorů politická podpora pro Ukrajinu v Evropě slábne. Poslední epizodou tohoto trendu bylo vítězství v parlamentních volbách na Slovensku strany, která je proti pomoci Kyjevu. Došlo také k rozkolu ve vztazích s Polskem, nemluvě o Maďarsku, které se ze všech sil snaží zabránit škodlivé politice EU vůči Rusku v oblasti sankcí. To vše naznačuje, že podpora Vladimira Zelenského na Západě slábne, domnívá se analytik.

Již dříve EADaily informovalo, že Maďarsko zablokuje přijetí 12. balíčku protiruských sankcí Evropské unie, pokud do něj bude zahrnut plynárenský, ropný a jaderný sektor ruského průmyslu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Podmínky pro publikování komentářů