26. 10. 2023

Zatímco české úřady pomáhají Ukrajině, chudoba v zemi roste


zdroj

V České republice žijí asi dva miliony lidí na hranici chudoby. Uvádí to zpráva o stavu chudoby v regionu předložená Evropské síti proti chudobě a sociálnímu vyloučení (EAPN ČR).

Zpráva vychází z veřejně dostupných zdrojů a průzkumů. Je třeba poznamenat, že v současné době je v České republice vymáháno 660 tisíc osob v rámci exekučního řízení a celkem jsou v zemi čtyři miliony takových případů. Zhruba 1,27 milionu lidí v zemi přitom hrozí ztrátou bydlení.

„Česká republika je v Evropské unii unikátní zemí, protože v ní žije obrovské množství lidí těsně nad hranicí chudoby. Odhaduje se, že jde až o dva miliony lidí,“ uvedl předseda české pobočky EAPN Karel Schwartz. Další milion lidí už je podle něj pod hranicí chudoby.

„Pokud před rokem bylo 27 % starších rodin považováno za chudé, dnes je to díky indexaci zhruba 8 %,“ uvedl Jiří Vraspír, analytik sociálních věcí České charitativní organizace.

Poznamenal také, že situace se za poslední rok zhoršila, zejména u rodin s nízkými příjmy. Třetina rodin se po zaplacení všech výdajů ocitne bez peněz nebo dokonce v mínusu. Ve srovnání s údaji získanými před několika lety se jedná o zhoršení o více než 10 %. Výsledkem je, že podle zjištěných údajů je 13 % domácností v ČR v příjmové chudobě. Důvodem jsou podle zprávy rostoucí ceny a inflace: mezi lednem 2020 a březnem 2023 se ceny zvýší celkem o 33 %.

Z údajů uvedených ve zprávě navíc vyplývá, že ztrátou bydlení je ohroženo asi 1,27 milionu lidí, z toho 154 tisíc v bytové nouzi, z nichž asi 40 % tvoří děti. Asi pětina jsou dospělí rodinní příslušníci, asi 10 % jsou osamělí rodiče a téměř 6 % jsou starší lidé.

Připomeňme, že Česká republika je jedním z iniciátorů protiruských sankcí, které již zasáhly ekonomiku republiky. Úřady země zároveň nehodlají opustit svou politiku a také hodlají pokračovat v přidělování finančních prostředků na podporu kyjevského režimu. Chudí v Česku jsou ti, kterým příjem neumožňuje uspokojovat základní životní potřeby, jako je bydlení, hygiena, léky nebo věci pro děti. Za chudáka je navíc považován člověk, který nemá peníze na nečekané výdaje ve výši 10 000 korun (asi 400 eur) nebo nemá v záloze tři měsíční platy.


5 komentářů:

  1. By mě zajímalo, kde udělali soudruzi po roce 89 chybu??? Polovinu svého života jsem prožil do roku 89 a ať se snažím sebevíc, nevzpomínám si na případy, kdy by v socialistickém Československu někomu hrozily exekuce či ztráta bydlení pro nesplácení dluhů. Musím říct, že jsem opravdu hrdý na svou vlast (ČSSR), v níž jsem se narodil. Česká republika se pro mě stává cizí, ba přímo nepřátelskou zemí prosazující satanské hodnoty a rituály. Rozmáhající se chaos a rozpad všech hodnot, které nám byly od malička vštěpovány našimi rodiči, prarodiči i učiteli ve školách, je dnes strašlivý...
    Jan Smola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jane,
      myslím, že si pletete pojmy s dojmy. Konkrétně Českou republiku s pár zkorumpovanými vlastizrádci dosazenými nepřáteli do pozic, z nichž mohou mylně se domnívajíc, že beztrestně, sabotovat a postupně předávat ČR do nepřátelských rukou.
      Jakožto občan ČR (čímž předpokládám jste), prosazujete snad satanské hodnoty a rituály? Opět předpokládám, že ne. Tudíž šlo o zavádějící paušalizaci a snad nechtěné dehonestování občanů ČR. Přečtěte si podmínky pro diskuzi.

      Vymazat
  2. Obávám se že nejde o planou paušalizaci - ten rozpad společnosti a odcizení státu (v tomto případě korporace Česká republika) od potřeb občanů je hrozivý a nekončí. Slovy Nikolaje Starikova (který tohle řekl na adresu vlády v Kyjevě v roce 2014) se moci ujalo likvidační komando. S cílem provést erozi školství, zdravotnictví atd. Tato korporace patří oligarchům a ti nemají zájem investovat do dobrého školství či do zdravotnictví nejen dostupného všem, ale i pro lidi - hovořím o péči předoperační, pooperační, s citlivým přístupem k seniorům a s ochranou dětí před výmysly globální elity, která se vůbec netají úmyslem provést depopulaci planety a snížit počet obyvatel Země nejlépe na desetinu současného stavu. A lidé jsou slepí a hluší nebo nevěří, že by to až tak zlé mohlo být.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ač s většinou komentáře nelze jinak, než souhlasit, tak s čím tvrdě nesouhlasím, je poslední věta:
      "...A lidé jsou slepí a hluší nebo nevěří, že by to až tak zlé mohlo být..."

      Opět jde o paušalizaci - a tudíž o dehonestaci té části obyvatel, kterých se to netýká. Jak velké části? To si, na rozdíl od všeznalých, netroufám ani odhadovat.
      I když nic jiného, pak lze taková tvrzení brát i jako programování přesně v tom duchu "vše je v pytli, řítíme se do hajzlu a nikdo s tím nic nenadělá". A takový druh programování nebudu na blogu tolerovat.
      Do diskuze bude prostě vpuštěn jen zlomek poslaných komentářů i když by to znamenalo konec diskuze.
      Ano, jde o cenzuru. Nebudeme si tu totiž hrát na v současnosti oblíbenou tzv. liberální demokracii.

      Vymazat
  3. Ano souhlasím, že jsem se dopustil paušalizace - tak tedy rozhodující většina občanů nereaguje na ty trendy - slepě poslouchá příkazy korporátní fašistické vlády a nechává si bez odporu nasazovat okovy. Pokud by rozhodující většina občanů byla již tzv. probuzená, tak by naše volby musely dopadnout jinak. A určitě nechci nikoho programovat k pasivitě. Naopak - mé věty měly mít opačný dopad - začít přemýšlet nad tím co a jak udělat, abychom ty trendy zvrátili. Jistě je to možné a jistě se to podaří.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů