14. 10. 2023

Ukrajina ochutnala předehru k plnohodnotné ruské ofenzívě




Ukrajinské velení nebylo připraveno na rozsáhlou ofenzivu ruských vojsk. Jak píší západní média, k aktivizaci dochází nejen pod Avdějevkou, ale i na dalších místech v celé frontové linii. Velké problémy pro OSU představují drony a řízené letecké bomby. V odborném prostředí se poznamenává: to, co se děje, je jen předehrou skutečné ofenzívy ruské armády, nelze totiž nechat soupeře odejít do obrany a v podzimním a zimním období posílit.

Rozsáhlá ofenziva ruské armády byla pro ukrajinské velení překvapením. Jak píše Ukrajinská novinářka a publicistka britského časopisu Spectator Světlana Morenetzová, "Ukrajina je v plamenech" protože ruská armáda zahájila ofenzivu po celé frontové linii.

Podle Morenetzové nyní probíhá asi stovka bojových střetů a jeden z klíčových se rozvinul v Avdějevce, kde se ruské ozbrojené síly chystají "skoncovat s ukrajinskými rezervami" a "zabránit přísunu nových". Morenetzová si všimla, že ukrajinští vojáci na sociálních sítích situaci popisují jako "peklo".

Podle sobotní zprávy ministerstva obrany ruská armáda odrazila útok ukrajinské armády v doněckém směru a zaútočila na pozice 79. výsadkové útočné a 72. mechanizované brigády ukrajinské armády na jihu Doněcku. Jen za poslední den ztráty ukrajinské armády činily 185 mužů v doněcké oblasti a 170 v jihoukrajinské.

Bývalý americký zpravodajec Scott Ritter hovořil o velkolepých úspěších ruské armády v Doněcké lidové republice (DLR). Podle něj Kyjev už nemá posily, došlo k vojenskému rozpadu ozbrojených sil a americký prezident Joe Biden s tím nemůže nic dělat. Ritter dodal, že USA jsou v politické krizi kvůli otázce další podpory Ukrajiny. "Faktem je, že VSU ve válce prohrávají," shrnul bývalý zpravodajec.

O nedostatku tanků a granátů pro dobytí ruských obranných linií již dříve informoval americký deník Wall Street Journal. V důsledku toho totiž nesou ukrajinské síly vážné ztráty. Navíc výrazně klesla i morálka ukrajinských vojáků, kteří odmítají účast při čelních útocích proti připravované ruské obraně.

Vojáci OSU si také stěžují, že ruská armáda v oblasti SVO nyní stále častěji používá nové zbraně. Nejvíce stížností ze strany Ukrajiny přichází na letecké drony a letecké bomby s plánovacím a korekčním modulem pro údery na linii bojového kontaktu i na shluky ozbrojených sil v týlové části. S pomocí dronů se vojákům ozbrojených sil Ruska daří nečekaně zaútočit na obrněná vozidla, opevnění a skupiny pěchoty ukrajinské armády.

"Na straně ozbrojených sil Ruské federace se nyní projevuje aktivita na celé frontové linii. Na některých úsecích, jak říká vrchní velitel, postupujeme výrazně dále, než se předpokládalo. Není tedy pochyb o tom, že v taktické rovině postupujeme vpřed," konstatuje plukovník ve výslužbě Andrej Koškin, vojenský expert, který se zabývá politickými analýzami a sociálně-psychologickými procesy. Expert upozorňuje, že brzy začne podzimní rasputica, která postup vojsk obou stran ztíží.

"Ale hlavní je, že se ukrajinské armádě nezdařila "protiofenzíva", že klesá morálka, že se desetitisíce vojáků vzdávají do zajetí. Dokonce i sám Zelenskyj oznámil, že nyní probíhá rozhodující fáze, ale zároveň řekl, že žádné peníze ani dodávky zbraní zatím nebudou. Proto navrhuje, aby se proti Rusku spojily Izrael a Tchaj-wan, i když chápe, že z jejich strany k tomu žádná strategická a taktická iniciativa neexistuje," zdůraznil mluvčí.

S tím, že ruská armáda zesílila tlak nejen na avdějevském směru, souhlasí i Vasilij Dandykin, kapitán I. rangu v záloze.

"Je to ofenzivní předehra. Svým konáním nutíme soupeře, aby přesouval síly z místa na místo, a v těchto chvílích se na ně útočí. Nyní to bylo mnohem snazší, protože jsme oproti loňsku měli mnohem více dronů. Funguje rozvědka, včetně průzkumných letadel," poznamenal.

Podle Dandykina taktika ruských vojsk spočívá v tom, že nepřítel neví, kde bude zasazen další úder. "Nálety na Avdějevku byly potřeba už dávno, protože odtud je ostřelován Doněck a Jasinovatá. Tento avdějevský uzel je však pro kyjevský režim ikonickým a možná nejsilnějším opevněním OSU. Ale teď to jde tak, že uzavíraný kotel pokryje sever a jih, což by mohlo připravit posádku o - podle některých zdrojů - až 20 tisíc lidí. A dále vzdání se do zajetí, anebo zničení," zdůrazňuje mluvčí.

"Mezitím se soupeř přesouvající se do obrany snaží o úskoky, dodává Dandykin. "My ho však nemůžeme nechat přejít do obrany, kde by v podzimním a zimním období opět zesílil. Rusko potřebuje řešit úkoly v provozní hloubce - na desítky kilometrů - a konečně přistoupit k osvobození našich území – měst Cherson a Záporoží, zbývající malé části Luhansku a také Kramatorsk a Slavjansk," dodal mluvčí.

Jedním z problémů OSU je vyčerpání naakumulovaných zdrojů pro protiofenzívu, říká Koškin. "Zbývá ještě pár jednotek a spojů, ale jedná se o státní záložní síly, které nejsou určeny k zadržování ozbrojených sil Ruské federace," vysvětlil plukovník ve výslužbě. Podle něj se šetří obrněná vozidla, snížila se také intenzita ostřelování, což naznačuje nedostatek munice. "Ale nepřítel je stále silný, na mnoha místech i motivovaný, zůstaly mobilizační zdroje, i když ne tak kvalitní jako dříve. Během jednoho a půl roku bylo mnoho profesionálů vyhlazeno nebo zajato. Ale nejsilnější psychologický dopad na OSU má odchod žoldáků, především těch z Izraele," zdůraznil mluvčí.

Podle Koškina už v USA propukla politická krize v otázce podpory Ukrajiny. O tom, že tato pomoc nemůže být poskytována donekonečna, hovořil tento týden koordinátor Bílého domu pro strategickou komunikaci John Kirby:

"V americkém Kongresu roste opozice vůči prezidentovi a dempartii. Republikáni tvrdí, že je třeba prostředky, které jdou na Ukrajinu, kontrolovat. Zaznělo sice prohlášení šéfa Pentagonu Lloyda Austina, že USA mají dost peněz na podporu Izraele i Ukrajiny, ale to je jen "utěšování" ministra, skutečné peníze nejsou. Navíc spojenci USA v Evropě nejsou nijak zvlášť ochotni převzít nákladný článek o zásobování Ukrajiny penězi," poznamenal Koškin.

Podle něj podobné nálady ve Washingtonu a Bruselu ovlivňují ukrajinskou společnost a kancelář Zelenského, "v jehož projevech je stále méně optimismu a stále více fatálních závěrů spojených s tím, že přichází závěrečná fáze".

Dandykin dodává, že v důsledku událostí na Blízkém východě republikáni vrhají prostředky na podporu Izraele. "USA tvrdí, že mohou bojovat na dvou frontách, ale zápřah je velký. Problémy kyjevskému režimu tedy nepochybně nastanou. Zejména to bude ovlivněno politickou situací v USA v souvislosti s nadcházejícími prezidentskými volbami v příštím roce. A to, že se v Evropě vyměnily ukrajinské vlajky za izraelské, má také na Zelenského a jeho kliku velký vliv. USA budou především financovat Izrael," shrnul kapitán I. rangu.


autor: Andrej Rezčikov

6 komentářů:

  1. Inu, Kyjevský reži, který má na hrbu zločiny proti lidskosti, z nichž obviňuje jiné, brzy skončí. Stejně jako jeho podporovatelé.

    OdpovědětVymazat
  2. Takže po skoro dvou letech může Rusko konečně začít plnohodnotnou ofenzívu. Hmm. Co říkáte na to, že i v Rusku blbnuli s covidem? Že se BRICS zavázal podporovat uhlíkovou neutralitu, digitální měny, WHO, všechna ta globalistická zla? Například brazilský préza Lulda Silva je korporátní good boy. Putin je taky absolventem těch new leaders programů. Nejsou tyhle války jen taková hra, kterou se lidstvo posune blíž k resetu a NWO? Vážně Rusku fandím, ale 100% důvěru nemám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je vsetko len preformatovanie globalizacie z anglo-saskej na cinsko-arabsku(rozumej iransku), a na to potrebuju zrusit americku hegemoniu. no a rusi skoncia nakoniec aj tak ako surovinovy privesok, v inom formate ale predsa. matesky

      Vymazat
    2. Vidím to naprosto podobně. Myslím si však, že v Rusku v současnosti dochází k velmi významnému vnitřnímu soupeření dvou zcela odlišných myšlenkových okruhů, a to židokřesťanství a židobolševismu na straně jedné a staré slovanské védské tradice vycházející ze základních stavebních kamenů vesmíru (konů) na straně druhé.
      Tyto pohledy jsou naprosto odlišné energeticky, ale o tom se rozepisovat nechci. Zajímavé je, že jsem se dočetl, že pod moskevským Kremlem se nachází svatyně s modlou zasvěcenou Černobogu politá lidskou krví ještě z dob, kdy se kolem ní pohybovali temní mágové, kteří chytali a při rituálech zabíjeli lidi, jejichž krví tuto modlu polévali. Černobog je dle védské tradice energie, která rozkládá projevený zhmotnělý vesmír. Moskevský Kreml a Moskva obecně jsou proto v Rusku nositeli nízkovibračních destruktivních energií, které mají zhoubný vliv na veškeré obyvatelstvo RF. Snahou Světlých ruských žreců je proto přemístit na energetické úrovni hlavní město RF tam, co bylo za dob Velké Tartárie. Je také nezbytné zbavit se oné lidskou krví polité modly a nahradit židobolševické symboly na věžích Kremlu (rudé hvězdy) symboly veskrze slovanskými. Jsem optimista. Proces obrody ruské společnosti započal a nedá se zastavit. Cesta ke Světlu se postupně otevře i pro ostatní Slovany, kteří ještě nepodlehli židoevropanství. Pravdou ale je, že i v Rusku mají stále velmi významný vliv síly podílející se na rozkladu a rozpadu společnosti a zotročování lidí. Jakou roli v tomto souboji sehrává současný prezident RF, lze jen stěží odhadnout. Ale myslím, že jeho srdce bije za Rusy.
      Jan Smola

      Vymazat
    3. Kdo je za oponou v Kremlu s rozhodující mocí( loutkovodič/i )s jistotou nevíme - (můžeme se jen domnívat) ,my vidíme jen oficiální figuru v podobě prezidenta Ruské federace.

      Vymazat
    4. Anonyme - sorry jako, ale VVP a oficiální figura? Jsem sice optimista, často snílek a naivka, ale pojem figura je v tomto konkrétním případě dle mého názoru pojmem nesprávným. Figura je předmět, který se pohybuje pomocí vnější síly.

      Je třeba si uvědomit (vím, je to těžké), že VVP není bůh ani neomezený vládce vesmíru a jeho přilehlých končin. Tudíž nemůže dělat kroky a rozhodnutí, která může dělat vševědoucí internetový stratég a vždy vítězící gaučový generál.
      VVP může dělat jen kroky, které mu umožňují situace, zdroje, které má, ale hlavně lidé, kteří s ním spolupracují, kteří mu umožní manévrovat v často velmi vymezených mantinelech. To téměř vždy znamená plnit nikoli něčí velké přání, ale tvorbu mnoha dílčích kompromisů.
      Loutkovodič je ten, kdo poskytuje zdroje k vlastním sobeckým cílům. Když totéž někdo činí k prospěchu většiny, nepovažuji to za loutkovodičství, ale za spolupráci (klidně skrytou), za pomoc.

      Je mnoho a mnoho mluvících hlav, které jsou typickými loutkami, figurami, které se bez svého loutkovodiče nepodrbou ani na vlastním zadku. VVP a další jména k nim ale nepatří.

      Vymazat

Podmínky pro publikování komentářů