18. 10. 2023

Při útoku na nemocnici Al-Ahly Al-Maadani v pásmu Gazy byly zabity stovky lidí.




V úterý 17. října provedlo izraelské letectvo údery na centrum města Gaza. Podle Al Hadath několik raket zasáhlo také nemocnici Al-Ahly Al-Maadani. Útok byl proveden bez předchozího varování. V době úderu bylo v nemocnici několik stovek lidí, včetně těch, kteří byli zraněni v důsledku předchozích útoků, a také lidí, kteří byli nuceni opustit své domovy kvůli náletům.

Mrtví a zranění

Počet obětí v důsledku útoku přesáhl 800, z toho podle některých zpráv bylo 500 mrtvých. V době tragédie bylo nejvíce lidí ve frontě na dvoře léčebného ústavu. Bohužel se jednalo především o ženy a děti. Sousední budovy byly také poškozeny a i zde byly oběti.
Ministerstvo zdravotnictví Gazy uvedlo, že všichni zabití při útoku na nemocnici byli civilisté.
Palestinský prezident Mahmúd Abbás vyhlásil za oběti třídenní smutek. Vláda Hamasu v pásmu Gazy označila útok za „válečný zločin“.

Foto: REUTERS



Vzájemná obvinění

Hamas uvedl, že útok na nemocnici v Gaze byl genocidou. Hnutí vyzvalo veřejnost, aby zastavila izraelskou agresi. Izrael zase uvedl, že výbuch v nemocnici Al-Ahli Al-Maadani byl neúspěšným odpálením rakety z Gazy a byla za něj zodpovědná palestinská organizace Islámský džihád. Tisková služba Izraelských obranných sil (IDF) uvedla, že opakovaná kontrola verzi o vině Islámského džihádu potvrdila.



Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinění odmítl a prohlásil, že útok na nemocnici byl dílem teroristů.
Později Centrum pro boj s dezinformacemi tureckého prezidentského Úřadu pro komunikaci uvedlo, že tvrzení Izraele o útoku Hamasu na nemocnici Al-Ahly v Gaze je nepravdivé. Jak poznamenala agentura Anadolu, centrum zjistilo, že snímky distribuované izraelskými propagandistickými účty, které tvrdí, že „raketa Hamasu zasáhla nemocnici“, byly pořízeny v roce 2022.

Izraelské obranné síly zveřejnily satelitní snímky nemocnice před a po útoku





Mezinárodní reakce na útok na nemocnici v Gaze

Rusko spolu se SAE požádalo o zasedání Rady bezpečnosti OSN na 18. října. Termín setkání byl později potvrzen.
Hamas uvedl, že odpovědnost za izraelské zločiny v pásmu Gazy leží na Spojených státech. Pentagon zase apeloval na Izrael, aby dodržoval pravidla války.
Egypt útok na nemocnici odsoudil a zdůraznil, že jej považuje za porušení humanitárního práva. EU také připustila, že to, co se stalo, nebylo v souladu s humanitárními standardy. Josep Borrell označil bombardování nemocnice za „strašný zločin“ a vyzval k „předvedení odpovědných před soud“.
Kanadský premiér Justin Trudeau označil útok izraelského letectva na nemocnici Al-Ahli Al-Maadani za hrozný a zcela nepřijatelný. Turecký vůdce Recep Tayyip Erdogan vyzval mezinárodní společenství, aby zastavilo „bezprecedentní brutalitu“ v pásmu Gazy. Turecké ministerstvo zahraničí uvedlo, že útok považuje za „barbarský“ a připomnělo také nevyhnutelnost trestu.
UNICEF událost důrazně odsoudil a navíc vyzval k humanitárnímu přístupu do pásma Gazy.
Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv označil útok na nemocnici za monstrózní válečný zločin. Řekl také, že odpovědnost nesou Spojené státy.

Protesty ve světě

Po útoku na nemocnici v Gaze se po celém světě přehnala vlna protestů. Šéf hnutí Hamás v zahraničí Khaled Meshal vyzval muslimy k protestům před izraelskými ambasádami po celém světě.
V palestinském městě Ramalláh demonstranti házeli kameny a křičeli hesla proti politice nečinnosti prezidenta Mahmúda Abbáse. Místní strážci zákona museli k rozehnání demonstrantů použít slzný plyn.
V turecké Ankaře demonstranti zablokovali jednu z dálnic a v Istanbulu lidé pochodovali směrem k izraelskému generálnímu konzulátu.


Protest před izraelským konzulátem v Istanbulu, Foto: REUTERS

Na předměstí Bejrútu Avkar se aktivisté pokusili zaútočit na americkou ambasádu. Policie musela použít vodní děla a slzný plyn. Podle očitých svědků byla akce spontánní.
Protesty vypukly také v jordánské metropoli Ammánu. Zde se také demonstranti pokusili zmocnit izraelské ambasády. Protesty se konaly také v Tunisku, Íránu a Libanonu.

autor: Marija Salnikova

--------------------------------------------

The Guardian:
Izrael právě provedl druhý nálet na záchranáře, kteří pátrali po ženách a dětech pod troskami zničené nemocnice v pásmu Gazy.

----------------------------------------


poznámka:
A co ČR? Pořád tu ještě visí izraelské vlajky?


3 komentáře:

  1. Zidozednarska CSR nyni CR je okultni centrum svetoveho zidovstva. Takze tady jedine exkluzivni zasah Vyssi moci...n

    OdpovědětVymazat
  2. Dva dokumentíky České televize. DNES by ze reprizu dostali doživotí. https://rumble.com/embed/v3njnos/?pub=1sfave https://rumble.com/embed/v3lodop/?pub=1sfave

    OdpovědětVymazat
  3. Co víc může člověk udělat, aby ho celý svět nenáviděl?

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů