24. 10. 2023

Severozápadní fronta: NATO se připravuje na válku s Ruskem v Pobaltí




Již 8. října zaznamenaly finský Gasgrid Finland a estonský Elering, provozovatelé plynovodu Balticconnector vedoucího podél dna Baltského moře a spojujícího obě země, pokles tlaku.

Plynovod byl uzavřen a zjištěný únik zastaven. To, co následovalo, připomínalo špatnou, špatně komponovanou hru, ale herci se snažili.

Seismologové v Norsku náhle oznámili, že 8. října zaznamenali „otřesy“ plynovodu.

Neuplynulo ani deset dní (uplynulo devět), když švédský ministr civilní obrany Karl-Oskar Bohlin oznámil poškození podmořského telekomunikačního kabelu mezi Estonskem a Švédskem. V tuto chvíli je známo, že:
  • Estonsko a Finsko jako obvykle vytvořily společný vyšetřovací tým;
  • Generální tajemník NATO Stoltenberg oznámil připravenost Aliance pomoci;
  • předseda Evropské rady Charles Michel na sociální síti X, v Rusku zakázané, napsal: „EU je odhodlána zajistit a posílit ochranu své kritické infrastruktury“;
  • 12. října německý ministr obrany Boris Pistorius prohlásil, že výsledky předběžného vyšetřování škod na potrubí jsou důvodem k obavám;
  • odpoledne téhož dne se ceny plynu na burze v Evropě zvýšily o 12 %, kde jsou v současnosti;
  • Washington nabídl Finsku pomoc při vyšetřování.
  • 19. října oznámila finská kriminální policie ukončení vyšetřování poškození plynovodu;
  • 20. října ve vysílání švédského televizního kanálu TV-3 vysílajícího v Lotyšsku si Edgar Rinkevich dovolil vyslovit toto: „Mluvil jsem s finským a estonským prezidentem, už je asi jasné, jakým směrem se vyšetřování ubírá.”
To za prve.
„Pokud se prokáže zapojení Ruska, pak bude nutné diskutovat o možnosti ochrany naší kritické infrastruktury, bude nutné vyjednat, jak můžeme uzavřít Baltské moře,“ To za druhé.

A za třetí: "Ačkoli Švédsko ještě nevstoupilo do NATO, což očekáváme v blízké budoucnosti, NATO bude muset, pokud budeme svědky takových incidentů, podle mého názoru jednoduše uzavřít průjezd lodí v Baltském moři. To lze provést. Průchod může být uzavřen.“

Připomeňme, že 12. srpna 2022 oznámil šéf estonského ministerstva obrany Hanno Pevkur, že společný systém protiraketové obrany Estonska a Finska umožní uzavřít Finský záliv pro ruské válečné lodě.

Protilodní řízené střely Blue Spear s dosahem až 290 km, které jsou v provozu s Estonskem, a finské MTO 85M s dosahem více než 100 km umožňují tento problém vyřešit, uvažoval Pevkur.

Dodejme, že Pentagon od té doby dodává Tallinnu operačně-taktické rakety HIMARS MLRS a ATACMS, pro které je v přímém dosahu pobaltských států nejen Finský záliv a celé Baltské moře, ale i Petrohrad.

V lednu 2023 jak vedoucí kanceláře pro mezinárodní právo estonského ministerstva zahraničních věcí Kristi Land, tak šéfové ministerstva zahraničních věcí Urmas Reinsalu vážně diskutovali o zavedení „zvláštního právního režimu pro pobřežní zónu“ 44 kilometrů široký – ve skutečnosti pro inspekci ruských lodí a blokádu Kaliningradu.

To, že takové „předávání“ pobaltských politiků je v souladu s casus belli, vyhlášení války Moskvě, je už banalita. Pobaltské státy představují jedinou vojenskou základnu, odrazový můstek, v podstatě pro útok, realizaci invazní operace NATO v Rusku.

Pentagon už dlouho vážně zvažuje možnosti, aby Moskva jako odpověď nepoužila strategickou jadernou reakci. Proč? To je otázka na administrativu Bílého domu. Na administrativy různých generací, prezidenty, politické éry.

Letiště NATO byla vytvořena a aktualizována v Litvě, Lotyšsku a Estonsku. Zároveň jsou „civilní“ letiště zařízení dvojího použití a letecký přístav v Rize je schopen přijímat největší americké vojenské dopravní letadlo - Lockheed C-130 Hercules.

Na madridském summitu NATO v létě 2022 bylo rozhodnuto zvýšit „síly rychlé reakce“ ze 40 na 300 tisíc bajonetů. Téměř osmkrát. Umístěním kontingentu jsou hranice unijního státu.

„V příštím roce bude do regionu rozmístěno více než 20.000 britských vojáků, což je životně důležité pro ochranu národní kritické infrastruktury uprostřed zvýšené hybridní aktivity a strategické konkurence v oblasti,“ uvedlo prohlášení kanceláře britského premiéra Sunaka vydané tisku 23. října, bezprostředně poté, co navštívil švédský Gotland.

Prohlášení britského premiéra se překvapivě shodovalo s předáním protokolu o přistoupení Švédska k NATO, který podepsal Recep Erdogan, k posouzení Velkému národnímu shromáždění Turecka.

Na přelomu února a března 2024, v době vrcholící prezidentské kampaně v Rusku, se ve vodách a na pobřeží Baltského moře uskuteční největší vojenské cvičení NATO v historii regionu. 32 zúčastněných zemí, 41 tisíc vojenského personálu, více než 50 válečných lodí. Během cvičení provede letectvo aliančních zemí 500 až 700 vzletů pomocí „reálných geografických dat k vytvoření realističtějších scénářů."

Poslední citát z „legendy“ učení vyžaduje dekódování: „reálná geografická data“ jsou nálety na ruská města a vojenské cíle v Kaliningradu, Leningradské oblasti a Petrohradu.

Když vedoucí představitelé NATO a hlavy států v rámci Aliance hovoří o „ochraně národní kritické infrastruktury uprostřed zvýšené hybridní aktivity a strategické konkurence“, mluví o útoku.

Události v Pobaltí jsou totožné s válkou na Blízkém východě nebo na Ukrajině. Jsme svědky a účastníky „různých stádií připravenosti“ téhož. Všude je dodržován stejný styl – vytváření politických Frankensteinů, režimů, které nenávidí své sousedy a ve své nenávisti se spoléhají na externího hráče. Ti, kteří jsou na něm 100% závislí, umírají okamžitě, když je jejich podpora třetích stran vypnuta.

Nesuverénní, nesamostatní – tak vypadá a funguje Pax Americana.

Nejprve vzniká posedlost: přeměna Baltského moře na „vnitřní moře NATO“, pak se to promění v myšlenku zablokování Ruska, zbavení Kaliningradu komunikace s „pevninou“, pak se najdou záminky pro vložení „iniciativy“ do praxe. Pokud bude trend pokračovat, jedna z provokací bude dříve nebo později použita.

Proto je tiskový tajemník ruského prezidenta Dmitrij Pěskov, komentující Rinkevičova slova, extrémně zdrženlivý a přesný ve své formulaci:

"Jakékoli hrozby je třeba brát vážně - bez ohledu na to, od koho přicházejí. Hrozby pro Ruskou federaci jsou nepřijatelné."
Kreml velmi dobře rozumí: úkolem politiků, jako je Rinkevič, je rozpoutat válku. Bez ohledu na to, jak je to šílené.

autor: Vadim Avva

1 komentář:

  1. Mám vizi: "Z neznámých důvodů dochází ke kolizím našich jednotek, velení postrádá jakékoli možnosti komunikace až na staré telefony GSM na nízké frekvenci, potopilo se již 14 plavidel a zřítilo se 28 letadel. Okamžitě rušíme cvičení NATO, ale již déle pozorujeme úprk mnoha našich jednotek do svých domovských základen." Je to jen vize nebo obraz blízké budoucnosti?

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů