20. 4. 2013

Zvuk nahraný binaurálními mikrofony


Jako bývalý muzikant mám rád kvalitní nahrávky. Nedávno jsem narazil na do té doby pro mne neznámou techniku neuvěřitelně reálného nahrávání zvuku. Mnohdy i reálnějšího než ve skutečnosti. Jde o použití speciálních mikrofonů - binaurálních mikrofonů. Oč jde? Pokusím se to popsat vlastními slovy.
binaurální mikrofon firmy Neumann
Člověk má uši umístěné po stranách hlavy a jejich vzájemná vzdálenost je cca 15 cm, což v reálu znamená, že například zvuk mající svůj zdroj vpravo od hlavy dorazí do pravého ucha o nepatrný zlomek času dříve, než do ucha levého. Navíc díky hlavě dojde u levého ucha i ke změně kvality a intenzity zvuku kvůli odstínění zvuku hmotou hlavy. Mozek, který se od narození ledasčemu naučil, dokáže zásluhou i nepatrných rozdílů zvuku vnikajícího do levého a pravého ucha (podle mne i díky přenosům zvuku vibracemi lebky) v prostoru zvuk lokalizovat a tím nám nemalou měrou pomáhá v prostorové orientaci (nevidící by asi potvrdili). S nižší rozlišovací schopností, ale přece, dokážeme díky tvaru hlavy, uší, zvukovodů a dešifrovací schopnosti mozku rozlišit i to, zda jde zvuk zpředu nebo zezadu.
Z těchto poznatků vychází například firma Neumann, která do modelu tvaru lidské hlavy umístí citlivé a kvalitní mikrofony do stejných míst, kde jsou i u člověka "snímače" zvuku. Díky tomu lze pořídit nahrávky velice se blížící kvalitě zvuku, jak bychom ho vnímali my, být na místě mikrofonů.
Pokud se v nahrávce zvýrazní i ty zvukové frekvence, které běžně slyšíme potišeji, protože se vzdáleností jejich intenzita klesá rychleji, než jiné frekvence, můžeme z nahrávky mít ještě reálnější pocit, než jaký by byl ve skutečnosti. Jedinou podmínkou při poslechu takových nahrávek je poslouchat je ze sluchátek. Z normálních reproduktorů se efekt vytrácí.
V klasických stereo-nahrávkách slyšíte zvuk vždy uvnitř hlavy, maximálně z jednoho ucha. U binaurálních nahrávek je v dobrých sluchátkách zvuk slyšet mimo hlavu a to včetně směru předního i zadního. Dalo by se říci kvadrofonní zvuk. Máte-li po ruce nějaká lepší sluchátka (efekt je ale pozorovatelný i z méně kvalitních), zkuste níže uvedené video (jsou ale i mnohem lepší). Našel jsem také nahrávku "u holiče", ale pro mne to byl natolik intenzivní pocit, že mi někdo cizí a ještě k tomu neviditelný střihá velkými nůžkami kolem hlavy, že jsem to nedoposlouchal. Kdo bude chtít, jistě si na netu nějaké takové nahrávky najde.


4 komentáře:

  1. Michale,
    tenhle článek o možnostech nahrávání mně teda fakt dostal. Binaurální mikrofony? To teda slyším poprvé. S touhle technologií mít tak možnost narhávat. Hm, a ta videa s mejma oblíbencema Keith Richards, B.B. King, James Brown. atd a -hlavně- všihni ještě v plný síle. No, s tímhle videem jsi mi udělal takovou radost. Všiml sis s jakou erekcí James Brown zpíval a tancoval? A představ si, že to u něj nikdy nebyla žádná vycpanina. Jo, opravdová, nekašírovaná erekce z muziky na jevišti, to už se dneska asi nenosí. Škoda, že jsem tam nenašel Cassandru Wilson. Poslouchal jsem to v jednom kuse tři hodiny a v noci budu pokračovat a s dobrejma sluchátkama, třeba jí tam najdu. Dík Matěj

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je nářez!!
    Ta ukázka je tak sugestivní, že temný prostor za zádama při poslechu vůbec člověku nedělá dobře. Přestože jsem věděla, že to je iluze, stejně mě lechtalo mezi lopatkama, a když mi v závěru hlas nečekaně zašeptal do ucha, zaskočila mi z toho pralinka. Fujtajbl! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidět s touto technologií například první díl Ridleyova Vetřelce, tak zaskočenou pralinku bych asi zároveň vykašlával zároveň s praním znehodnocených spoďárů :-)

      Vymazat
  3. nasiel som polystyrenovu hlavu plus som do nej vlozil elektretove mikrofony (do usi plus som za usi dal trocha papiera na zlepsenie smerovania)
    napajanie som spravil z kazetoveho magnetofonu
    zvuk bol naozaj celkom dobry

    .

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů