16. 4. 2013

Šup s tím po koberec!


Záhada UFO na dně Baltu vyřešena!

UFO Balt
Podivný objekt hřibovitého tvaru, který leží na dně Baltského moře, vyvolával velké množství dohadů. Spekulovalo se o mimozemském artefaktu i o tajné nacistické zbrani z druhé světové války. Objekt zkoumala skupina švédských oceánografů pod vedením Petera Lindberga.
„UFO“, které leží v hloubce 87 m, má průměr 60 m. O jeho existenci se ví od loňského srpna, kdy bylo zaznamenáno pomocí sonaru. „Za 18 let své potápěčské praxe jsem nic podobného neviděl,“ řekl při jeho bližším zkoumání Lindberg. Těleso je díky svému dokonalému geometrickému tvaru skutečně pozoruhodné. Vypadá jako hřib, který se vypíná nad mořské dno do čtyřmetrové výšky.  Na jeho vrcholku je oválný otvor a kolem něj malé plošky pokryté sazemi.
Podle Jonathana Hilla z Arizonské státní univerzity nejde o žádný podivný útvar, ale nejspíš o čedičový polštář. Jeho slova teď s definitivní platností potvrdil tým vědců ze Stockholmské univerzity, který zkoumal vzorek odebraný na místě nálezu. A také švédský geolog Volker Bruchert uvedl, že má ryze pozemský původ. Jde o obyčejný čedič, který na toto místo zanesl v dávných dobách ledovec. Severní část Baltského moře vznikla v důsledku ledovcového tání a horniny, které se valily spolu s ledovcovým masivem, teď leží na mořském dně.  Jejich tvar připomínající létající talíř není podle Brucherta ničím neobvyklým.
Zdroj: kp.ru
Ani mne nikterak nepřekvapuje, jak rychle a bezpracně lze vysvětlit kde co. Někomu se tento nález nehodil do krámu a nebo šlo o co nejrychlejší odvrácení pozornosti? Je zajímavé, že se v potaz braly jen ty zjištěné okolnosti, které zapadají do předem určené "diagnózy". Připomíná mi to současnou vědu, kdy se často nejprve někde u kávy načrtne pokud možná co nejsložitější a nejkrkolomnější hypotéza a pak se dlouhá léta či desetiletí hledají, filtrují a upravují výsledky pokusů tak, aby do hypotézy přesně zapadaly. Pokud se prokáže při pokusech opak, je tento výsledek hozen do koše s nápisem "chyby v důsledku pravděpodobnosti" nebo "nepřesná měření".

„Cokoliv elektronického – i satelitní telefon – přestalo fungovat, jakmile jsme byli nad objektem. Když jsme se posunuli asi o 200 metrů, zase to naskočilo, poté, co jsme se vrátili nad objekt, zase to pracovat přestalo,“ popisuje Hogeborn

Nebudu chodit kolem horké kaše. Myslíte, že kus čediče dovaleného ledovcem v dávných dobách by způsoboval výpadky elektroniky v přilehlém okruhu?

4 komentáře:

  1. Jasně,
    onen předmět způsobil výpadky, či rovnou nevratný havarie v čedičovejch hlavách komentátorů. Matěj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Matěji,
      já ani vyloženě netvrdím, že nejde o čedičový blok. Jeho mediální znázornění může být jen bujnou fantazií počítačového grafika. Stejně tak potápěči tvrdící, že selhávala elektronika mohli jen "kalit vodu" z důvodu senzacechtivosti nebo pokusu o nějakého investora.
      Důvod proč jsem to celé psal je, že mi vadí, když se někde objeví supermegagiga vědecké nezpochybnitelné tvrzení, jsou udávány jen takové "důkazy", které toto tvrzení potvrzují. Proč nikde není uveden důvod selhávání elektroniky? Proč není alespoň uvedeno, že selhávání bylo veliké haló? Ani slovíčko. Zkrátka hrají jen s kartami, které se jim hodí. Říkat jen půl pravdy je horší, než lhát naplno. Více lidí to zmate.

      Vymazat
  2. Jaká je asi pravděpodobnost, aby čedičovej šutr nabyl takový-hle kombinace tvarů. Kruhovej základ se dvěma pravo-úhlejma kousancema. A co ty vystupující, rovněž pravo-úhlý krychličky? A proč kolem nejsou jiný takový objekty, když to tam valil obrovskej ledovec? Takovejch hle pár otázek + desítky jinejch si páni vědci mohli položit, ne? Matěj

    OdpovědětVymazat
  3. No, a teď kardinální otázka. Co vlastně brání čedičovýmu šutru bejt UFO a vyzařovat energii, která způsobuje výpadky elektroniky? Matěj

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů