13. 4. 2013

Na koho to mluvíš sne?

Z konkrétních důvodů (naznačeno v tomto článku) jsem si začal zapisovat sny. Zrovna takováto aktivita není nic pro mne a sám se divím, že se k tomu dokopu. Jsem svojí podstatou hrozný lajdák a lenoch. S odstupem času však začínám zjišťovat některé nečekané zajímavosti.
Před tímto zapisováním jsem si pamatoval max. jeden sen a to ještě třeba jen jednou, dvakrát do týdne a během dopoledne jsem ho ještě zapomněl.
Udržením alespoň části děje snů nemyslím krátkodobé vzpomenutí si těsně po procitnutí, ale trvalé zapamatování trvající dny, týdny, snad i měsíce.
Argo s Žofkou
Již po prvním!!! zápisu, kdy jsem, světe dive se, si zapsal i sny v noci, když mě vzbudil náš pes kvůli čůrací pauze, jsem si do dnešního dne zapamatoval sny čtyři. Od té doby si, přestože už  většinou v noci při náhodném probuzení zápisky nedělám, pamatuji dva až čtyři sny denně.
Dokud bylo na papír zvěčněno snů jen pár, ničeho jsem si nevšimnul. Až když bylo z čeho vybírat, začaly se postupně vynořovat opakující se podobnosti. A to jak míst, která, nevím proč, jsou ve snech častěji použita, tak i situací. Většinou je to navlečeno tak, že děj je vždy naprosto odlišný. Ale ta místa musí mít pro mozek (?) nějaký větší význam. Přitom často jde jen o nějaké místo, které jen čas od času míjím autem, nebo jsem ho pouze jedinkrát v životě viděl, přičemž ničím zajímavé nebylo a to ani událostmi toho dne.
Už předem napíšu, že s obecným názorem, že sny jsou jen často bizardními kombinacemi zažitých událostí, nesouhlasím. Na druhou stranu jen ryze freudovské pojetí snů (nemyslím tím samotnou práci Freuda, ale ty až fanatické vykladače snů - možná jste se s někým takovým potkali) taky nebude dle mne úplnou pravdou. Jako vždy bude to někde uprostřed, respektive od každého něco. A jak kdy.
Nejenom z toho jsem nabyl už poměrně pevného dojmu, že tu jde o pokus o komunikaci. Ale kdo nebo co se pokouší na mě/se mnou mluvit? Pravděpodobně to někdy budu já sám (Vědomí) a někdy to bude skrze Vědomí jiná entita. Ale co, budu konkrétní. Myslím tím entitu s názvy jako je Intuice, Průvodce, anděl strážný, osobní Síla, Univerzum, Bůh či jak komu libo. Jelikož jde o vzájemné propojení všech, je jedno, kterou budeme mít na mysli, neboť zdroj všech je jen jeden. Entitou myslím Vědomí jakékoliv podstaty.
Pokud budu vycházet z předpokladu, že jde o komunikaci, další zajímavostí bylo zjištění, že význam snu je někdy možné rozluštit až na základě napsaného zápisu. A to proto, že dokud jsem ho zpracovával jako film/obrazy, tak jak mi byl ve snu podán, už ze samotné jeho vizuální podstaty nebylo možné pochopit, což dále vysvětlím.
Jelikož často (nebo vždy?) jde o komunikaci s nějakou entitou, a to i v případě, že jde o naše vlastní Vědomí, není v našem osobním 3D vnímání světa možné předložit informace, které nemají původ v naší realitě právě kvůli odlišnému pojetí různých realit. Asi tak jako by se na odborné úrovni bavil ajťák s indiánským stopařem. Každý je svým způsobem z jiné reality. Je to jako by se chtěli dorozumět dva lidé mluvící různými jazyky. Foneticky prostě není šance dva zcela odlišné jazyky skloubit. Aby se tito dva lidé mohli alespoň částečně domluvit, je třeba použít něčeho, co pravděpodobně pochopí oba. Ideálně obrázky, posunky, což jsou v podstatě také grafické překlady významů slov, a někdy i zvuky. Primárně se však oba zaměří na komunikaci skrze zrakové vjemy. Ještě lépe to půjde, pokud se mluvící bude snažit použít např. takové obrázky (piktogramy, symbolika), které pravděpodobně zná druhá osoba. Nemělo by asi příliš smysl kreslit například mobilní telefon, když druhý člověk pochází z naprosto od civilizace odříznutého ostrova (pro leckoho - z jiného světa) a nikdy neviděl nic, krom toho, co lze vidět na ostrově.
Podobný problém může vzniknout při pokusu nakreslit nějakou abstraktní myšlenku. Kupříkladu - honem teď nevím, jak bych například nakreslil pojmy "málo času", "za hranicí představivosti" aj.
Už vám asi začíná být jasné, co chci říci. Zkrátka nejschůdnějším řešením je symbolika. Jeden úžasný člověk mi napsal toto:
"Vesmír má rád symboly a taky je hojně používá a komunikace s ním je vždy jazykem symbolů."
Ještě doplním, že výklad si mozek dělá i v případě, že se s daným obrázkem/symbolem/událostí ještě nikdy nesetkal. V takových případech přiřazuje nastalé situaci nejbližší zažité podobnosti. V jednom filmu se skupina rybářů ze středověku dostala do moderní doby a setkali se na moři s ponorkou. Jelikož se s takovým plavidlem nikdy nesetkali a jedním ze základních znaků mozku je nutnost vše popisovat, tak nejbližší přirovnání pro ně byla mořská příšera, kterou nejde zabít harpunou. I zde je vidět, jak tentýž výjev, každý mozek vysvětlí svému majiteli po svém.
Asi nejlepším řešením budou konkrétní příklady. Napíšu tu jenom fragmenty snů, ale určitě z nich pochopíte, o čem mluvím.


"...V kravíně v zemi pod-prahem jsem tušil a nakonec i objevil poklad v podobě zlatých cihel a disků...."


Dokud jsem si tento sen promítal jako film v hlavě dokola a dokola, protože něčím ve mně zanechal dojem, tak jsem na nic nepřicházel. Až když jsem si ho po několika dnech znovu přečetl zapsaný, prásklo mne to do očí. Myslím, že není třeba více rozebírat význam této části snu, že? Symbolika jako vyšitá.
Ještě jeden konkrétní příklad (opět relevantní část snu):

"...Jsem v horní části moderního mrakodrapu. Velmi krkolomnými akrobatickými úkony (skoky volným pádem i o několik podlaží) se snažím zachytit klíč padající schodišťovou šachtou, přičemž jasně vidím, že klíčem jsou poměrně velké náramkové hodinky (čas na nich jsem neviděl), ale přišlo mi to normální. Klíč je k hlavnímu velikému prosklenému východu hlídanému dvěma členy ostrahy. Když jsem klíč měl již u sebe (nepamatuji se, že bych ho uchopil ani nikterak cítil), šel jsem k východu. Cestou potkávám davy lidí spěchajících opačným směrem. Jediný, kdo šel mým směrem, byl Jackie Chan (akční herec), který mi pomáhal s nalezením a zachycením klíče...."


Pokud bych se na to díval jen jako na náhodný výplod činnosti mozku, nic bych tam nehledal a ani nenašel. Pokud se ovšem na tento výjev podívám z pohledu symboliky jako univerzálního jazyka (na rozdíl od jiných mých snů si tento lze se stejným výsledkem přeložit do jakéhokoli světového jazyka) a to i s možností významových překladů z jiných rovin, než naší 3D reality, je to zcela fascinující zpráva. Teda alespoň pro mne.
Ovšem na druhou stranu je nutné přihlédnout k tomu, že tento výjev=symboličnost "vyrobil" můj mozek na míru pro mne a na základě zkušeností, s kterými jsem se setkal já. Někdo, kdo neví, co je mrakodrap nebo hodinky, by musel být naprosto zmaten, protože by ve snu viděl věci, jež nezná. Jeho mozek by musel pro předání stejné zprávy použít jiné symboly, s kterými se daná osoba za svého života setkala - mozek si je zařadil do svého inventáře.
Dobrou noc :-)


11 komentářů:

  1. No,
    ten první zápis kdyby se zdál mně, tak pro sebe bych ho luštil,jako vyjádření, nebo ujištění se spokojeností s životem v týhle zemi, která má potenciál bejt šťastná a tvůrčí. Tedy veskrze pozitivní sen, pro příjemce nepříliš významný, ale příjemný a utěšující.

    Ten druhej by pro mně byl vyjádřením strachu, nebo závisti z nemožnosti kontrolovat nějaký teritorium. Přesněji určitýho času a prostoru, kterej mi zřejmě nepatří. A tím, že najednou mám klíč bez námahy v kapse a blízko ochránce, tak to vyjadřuje jistou šanci, či naději na onu kontrolu. Tady je téměř rovnováha. Takže tenhle sen je pravděpodobně pro tebe významnější, ale určitě byl míň příjemnej.

    To si jenom Popleta zablbnul se symbolama. M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zkusím jinou variantu výkladu:
      Co se týče prvého snu, je tam evidentní slovo "podprahový", pro mě to je jako informace, že pokud budeš využívat podprahové vnímání, bude to pro tebe obrovský přínos (poklad). A proč zrovna v kravíně? Třeba právě díky kravám můžeš objevit, co my ještě neumíme/neovládáme/nechápeme, ale zviřátka ano.

      A druhý sen je myslím přímo ukázková alegorie! Mrakodrap je naše stávající zmršená realita a ty davy jsou všichni ti nešťastníci, co tohle nechtěj za nic na světě vidět. Ty jsi dostal šanci (klíč) se z toho dostat, ale nesmíš s tím otálet (hodinky) a taky musíš počítat s tím, že to nebude procházka růžovým sadem (krkolomné skoky). Vchodové dveře jsi špatně nazval - protože jsou ve skutečnosti východem. A Jackieho Chana neznám, ale myslím, že to je asi nějaký ten holivůdský "osamělý hrdina", co zachraňuje minimálně půl Los Angeles nebo aspoň svět s přilehlým vesmírem - další jasná alegorie, kdybys třeba ještě nepochopil. :-))

      Vymazat
  2. Vlabi:
    Ale pochopil a Jackie Chan to myslím pochopí taky :-)
    Ano, tak jak jsi napsala výklad symboliky, velmi podobně jsem to vzal i já s drobnými rozdíly.
    Ty vchodový dveře jsem opravil. Ono i když je to už pár dní, tak při přemýšlení nad tímto (platí i ostatních) snem se mi vynořují nové a nové datajly, takže i nadále má smysl se nad tím zamýšlet.
    Ty drobné rozdíly jsou, že já si ty sny vykládám jako obecné zprávy, či-li mám tendenci vynechávat to, že jsou určený mě. Konkrétně tyto dva podle mne lze zobecnit.
    Pokud se budeme spoléhat na intuici "tušil jsem" a nebudeme spoléhat jen na to, co je zřejmé/viditelné "podprahové", můžeme nalézt (budou nám zpřístupněny/ukázány) nevšední věci "poklad". Ty krávy mohou, a tentokrát je to asi opravdu zpráva pro mne (kdo mě zná, ten ví), znamenat, že poklad mohu nalézt i ve své práci se zvířaty.

    U toho druhého snu jsem si dodatečně vzpomněl, že jsem nenapsal o tom, že přes onen velký prosklený východ šlo hodně světla, což jejich význam podtrhuje. Nebylo vidět skrze sklo dveří a i když bylo průhledné, šlo přes něj jen rozptýlené světlo.
    U významu hodinek si nejsem jist, protože je lze chápat i tak, že vše (nalezení klíče i jeho logické použití) má svůj čas. Čas z toho se dostat mají všichni. Ten dav, který jsem potkával byl z velké části přede mnou (blíže k východu), ale měl opačný směr. Oni to brali po schodech směrem k materiálním výšinám (nahoru mrakodrapem - k nejluxusnějším patrům), ale já téměř volným (ale zase nebezpečným) pádem šupem dolů z mrakodrapu ven.

    Matějova verze jen dokazuje, jak díky rozdílným prožitkům a tudíž rozdílným zkušenostem zakomponovaným do naší paměti(mozku) si každý stejné symboly bude překládat jinak.

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím,
    že v druhým snu máme jistý shody ve výkladu.

    V tom druhým jsem vycházel ... samozřejmě jen pro sebe z výrazu pod-prahem, tedy
    pod-Prahou. Jinak území Čechy. Zlatý cihly-štěstí, bohatství. A disky, kotouče s kruhy mají co do činění s energii a tvořením. To zlato je umocňující činitel. Zajímavý téma i článek. M

    OdpovědětVymazat
  4. Michale, pěkný článek, rád bych psal více, ale časové vytížení to nedovoluje, to jen na omluvu.
    Jen bych možná dodal k těm symbolům jak uvádíš např. ČAS. Vesmír nerozlišuje čas, ten si vymysleli lidé, pro Vesmír je to jen určitý bod na řetízku realit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iv,
      ty i já máme myslím "vybojovánu" výsadu dělat to, co je v našich žebříčcích hodnot vpředu :-)
      Vím, jak to myslíš s tím časem a souhlasím. Na téma času by se dalo debatovat roky.
      V souvislosti s tím snem bych tu rád zmínil, že u mne jsou časy dva. Jeden tak, jak ho vnímá většina v dnešní době a pak čas, jak ho vnímají např. přírodní národy, příroda jako taková či lidé v dobách, kdy nebyly žádné časoměřiče. Takže by se daly oba druhy času rozdělit na kvantitativní (vteřina, týden, milion let atd.) a kvalitativní. Kvalitativní je například, když řeknu "Už je čas na svačinu". Tím nemyslím nějakou konkrétní hodinu ani denní dobu, ale zkrátka pro mne nastal čas na jídlo, protože mám hlad. "Nastal čas si to vysvětlit o očí do očí". "Je čas zavřít slepice"- (např. se kolem domu motá liška nebo nad barákem létá hladové káně). "Je čas zmizet".
      Nejvyšší čas se vzdát" Koneckonců i venku v přírodě nastal příhodný čas a proto rozkvétají květiny, rodí se zajíčci, z hnízd vylétají první ptáčata.
      Takže pro mne osobně v tomto snu šlo o Čas kvalitativní. Tento kvalitativní čas dost možná bude i pro Vesmír akceptovatelnější.
      To byl ale dneska den, co? :-)))

      Vymazat
    2. Iv
      ještě dodatek - vidíš a já chtěl článek smazat, protože mě velice zaskočil Matějův výklad. Ne, že bych s ním nesouhlasil, ale proto, že je vidět, jak diametrálně se lidé v ledasčem liší. Takže by článek nemusel nikoho oslovit.
      A druhá věc. Posílal jsem ti před pár dny mail s dotazem. Tuším, že tvoje odpověď by stejně zněla "MŮŽEŠ", ale svědomí mi velelo napsat.

      Vymazat
    3. Michal
      Jejda, tak ten mail mně asi ulít, jinak jasně "Můžeš".

      Vymazat
  5. Tak jak jsi psal, sny jsou jen zosobnění nějakých emocí (myšlenek) a rozvinutí podle toho, s čím se mozek už setkal. Psal to už i Monroe v příkladu, když před domem nakládali nějakou krabici a až teprve začal pátrat, co to bylo za krabici, tak to byl nějký stroj či co. Naše paměť ve snech (a to i v astrální sféře) nefunguje tak dokonale jak při bdělém stavu. Mozek pak vybírá z daleko menšího spektra významů.
    Otázkou ovšem zůstává, kde se ty počáteční emoce/myšlenky berou, jestli "přiletí" zvenčí, nebo si je nějak vygenerujeme sami. Nebo oboje :)

    OdpovědětVymazat
  6. Protože jsem blog objevila až v prosinci, postupně dočítám.

    Sny jsem si jednu dobu zapisovala, ale vykládat je prostě neumím. Mám dva druhy snů, které se mi s obměnami opakují už několik let a jen tyto dva chápu. Na druhou stranu, situaci změnit nemůžu.
    Ve snech jsem často na místech, na kterých jsem nikdy v tomto životě nebyla. A někdy to jsou místa, o kterých si nejsem jistá, jestli vůbec na naší planetě existují. Takové sny si užívám.

    OdpovědětVymazat
  7. Souhlasim asi ve vsem, i se symboly, i s ruznymi vyklady ruznych lidi s ruznymi zazitky k symbolum.
    Jen si myslim, ze sny jsou jakymsi pokracovanim myslenek z bdeleho stavu, ktere zustaly neuzavreny, nevyreseny s dotazy mimo supliky se strachem se stresem a i ve spanku pobihaji neulozeny v suplikach kolem dokola. A samozrejme vesmir na ne muze odpovidat a nekdy i "mimo misu", cimz muze naznacovat, ze i delsi cesta pres vedlejsi vesnici, muze tyhle nevyresene myslenky zasuplikovat. A nebo naopak muze ukazat i zkratku pres les, o ktere nevime. Jen rozlustit ty symboly:-)

    nenimito

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů