27. 4. 2013

Můj životopis - přišlo od Matěje

Matěj mi poslal tuto svojí naprosto úžasnou minipovídečku. Co se mě týče, dávám nejvyšší možné ocenění.

Víte, já byl takové to nedonošené dítě.
Mluvit jsem začal jenom proto, aby mě vzali v 10 letech do školy, neboť maminka si zoufala. Ignoroval jsem ústní zkoušení.
Ta psaná ne! Tehdy se to tak hystericky nebralo.
První krátkou větu jsem vyslovil ve 30 letech – Miluji tě – a dívka, které to bylo určeno, se tak vyděsila, že mi z leknutí dala pusu.
Ve 38 letech jsem u příležitosti našeho svatebního obřadu prohlásil Ano.
Pak přišla puberta a já na všechno až do 50 let říkal Ne! Nemyslete si, že to bylo jednoduché. Byl jsem tak vyhublý, že jsem v tom velmi mladém věku jednoho dne zoufale a podruhé v životě prohlásil Ano!
Pak jsem to říkal celé roky. Nakonec mě v 58 letech museli vybourat z chalupy, měl jsem 280 kg. Odvezli mě na bytelném vozíku do nemocnice.
Když jsem zhubl, tak do blázince. Tam jsem mluvil, mluvil a mluvil… Až mě v 60 letech raději pustili do běžného života.
Zvykl jsem si až po vychrlení 2 000 000 slov v jednom kuse. Byla pronášena z patra v našem sklepě. Úžasná terapie.
Byl jsem duchovně lehký a fyzicky normální. Levitoval jsem 3x denně v ústraní.
Pochopitelně. Je neuvěřitelné, jak vydávená slova člověka promění.
Teď je mi 65 let. Jsem začínající básník, písničkář, esoterik, obdivovatel konspiračních teorií, taky švec, obecní blázen a vynálezce. Doufám, že v dohledném čase několika desítek let se konečně vybabrám z puberty.
Netuším sice, co budu pak podnikat, ale vím už, čím se budu živit! Nemyslete si, že vám to prozradím, blázinec je fatální záležitost … 
Život jsem si po svých nelehkých zkušenostech naplánoval jako nekonečný, zbavující se v lehoučkých krůčcích neřestí, závislostí, vědomostí, zálib, nemocí, paměti a jiných zbytečností. No zkrátka, je toho mnoho, co vůbec nepotřebujem. Zvláště proto, že skutečný život začíná teprve po jeho prvním m i l é n i e u.

20 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Nale, pokud Tě zaujalo, zkus 1.díl Matějovin. A ačkoliv mám na dějiny malinko trošičku jiný náhled, myslím, že takováto próza určitě v konspiračních teoriích velmi chybí. Nepostrádá totiž tolik potřebný humor a nadhled, na který mnoho lidí zapomíná a bere ten konspirační život až moc vážně. I když je trochu cítit, že v těch textech ten humor, někdy až cynický, vznikl ze vzteku i bezmoci, že je potřeba NĚKOHO pořádně nakopat do pozadí:-)
      http://www.bezvydavatele.cz/book.php?Id=861
      nenimito

      Vymazat
    2. Díky za tip. Už ji mám. Škoda, že tam poskytují jen zamčené PDF. Rád si někdy knihy čtu "klasicky", vytištěné...
      Takže mne to stálo zbytečně dalších 5 minut převádění. :-)

      Vymazat
    3. To asi Matěje moc nepotěší...

      Vymazat
    4. Ale já si jí koupil, zaplatil a jen si ji upravil, abych si ji mohl i vytisknout. Chci si ji prostě číst bez čtečky...

      Vymazat
    5. No... a mimochodem, proč to tam tedy dává i ve formátech, které zamčené nejsou a normálně umožňují konverzi??

      Vymazat
    6. Aha, tak to se omlouvám. :-)
      A co se týče technické stránky, pak dotaz je třeba směřovat na "bezvydavatele".

      Vymazat
    7. Mně to je jedno, jak to tam dávají. To byla jen reakce na to, že to Matěje nepotěší.
      Pokud by mu vadilo, že se to dá jednoduše udělat z formátů, které tam jsou, tak ať se s nimi domluví. Ale ono se to dá obejít vždy, když se chce...

      Vymazat
  2. Nale, nenimito, Vlabi,
    dík za komentáře. Moc se mi líbí název - 1. díl Matějovin. Rozhodl jsem se, že s nakladatelstvím zruším smlouvu, protože tenhle vztah stejně nemá žádnou budoucnost. A až bude opravena moje děsná gramatika druhých Matějovin, tak tyhle dva díly po domluvě zadarmo mailem pošlu případným zájemcům. Stejně tak to udělám i se třetím dílem. Jen nevím jak navázat se zájemci spojení. Poraďte. Matěj

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vla Bi má na mne email. Může to zprostředkovat.

      Vymazat
    2. To je skvělý plán. Pokud VlaBi nebude vadit, rád si stoupnu do fronty, a pak už jen ta pozitiva a sociální jistoty. https://youtu.be/fIWtXWZyv-M
      I když bych raději podpořil plán na tištěnou verzi trilogie, tak ani já nemám problém si vytisknout, sešít a zašít se někam na celý propršený víkend s novými brýlemi na čtení:-)
      Snad jen popřeji hodně trpělivosti s gramatikou....
      nenimito

      Vymazat
    3. Nemám nic proti tištěné verzi, naopak. To mne jen napadlo řešení v reakci na žádost Matěje.

      Vymazat
    4. Ahoj,
      taky by se mi líbily tištěné verze. Ale kde na to vzít chechtáčky?
      Já bych do toho nějakou pevnou částkou šel a nepožadoval bych nic za napsání, jak jsem uvedl včera. Ale co zbytek?
      Chtělo by to seznam zájemců, kteří by si skutečné náklady na tisk pro sebe požadovaných knih v takové to komunitní "semizdatové" akci zaplatili. Technicky by to asi nebyl žádný problém. Třeba by se sehnala vstřícná i finančně pro nás přijatelná tiskárna. Dejte vědět. Matěj

      Vymazat
    5. http://www.tlac-sevt.sk/katalogy-bloky-brozury
      on-line tlač. Napríklad - treba navoliť parametre, dal som len z brucha - formátA5 200 strán, lepený blok+podlepenie + obálka jednostranne farebná a jednostranne laminovaná: cena za jeden výtlačok pri 100 ks 2,97€ za jeden ks. Všetky údaje sú volitelné napr. pri 10-tich výtlačkoch je cena za 1ks 3,81€. Verím, že podobnú firmu máte aj u Vás...
      Miki

      Vymazat
    6. To je otázka, zda chce někdo mít "pěknou knihu" i do knihovničky nebo "jen" zajímavou knihu nějak pro sebe vytištěnou.
      Osobně si klidně knihu sám vytisknu, abych si ji mohl přečíst. Rád se s autorem nějak vyrovnám.
      Pokud se kniha bude tisknout klasicky, peníze padnou na sazbu a tisk a vše se prodraží.
      Ale samozřejmě pokud je záměrem autora mít tištěnou publikaci na určité grafické úrovni atd... - OK, to je jeho věc.
      Sem jsme dospěli vlastně úvahami, jak knihu "vydat".
      Jak píši - mně osobně stačí, když autor vytvoří knihu dle svých představ a poskytne ji za autorský honorář v elektronické podobě.

      Vymazat
    7. Mám stejný názor:-)

      Na klasickou knihu by nás muselo být min. 400ks(?), aby se to všem vyplatilo, myslím. A nevím, jestli by tolik zajemců ozvalo?
      Jedině zkusit třeba něco jako "startup projektů"? Opravdu nevím...
      https://www.nakopni.me/
      https://www.startovac.cz/
      http://knizni-starter.cz/ atd.
      Navíc 3díly... 500 stran? v A5 brožuře?... muj hruby odhad je 400ks/min.60tis.nákl.? Prodavat po 200Kč/ks? Při 3tis.ks do 200tis.Kč náklady? s postovným po 120Kč/ks?
      Fakt nevím, nikdy jsem neřešil.

      Ale v naší politice určitě mají zkušenosti, jednou jsem viděl 3kamióny 1vydání nové knihy jet rovnou do spalovny Malešice, ani se neptejte, kdo ji napsal:-) Ale někde přeci na ty kampaně vzít ofiko musej... jen záleží KDO toho tolik koupí, a komu vlastně "zatopí".
      nenimito

      Vymazat
  3. Bohužel napsat a vydat knihu je ta menší část problému. Pokud byste totiž takovou knihu pak chtěli ještě i prodávat, pak na to musíte mít živnostenský list, dělat účetnictví a podávat daňové přiznání. A to nemluvím o skladovacích prostorech a běhání na poštu.
    A jak znám Matěje, tak spíš napíše pět dalších pokračování Templáře než vyplní jeden tiskopis pro finanční úřad.
    Takže neživme byrokratického molocha a zůstaňme raději u šíření po internetu - třeba v podobě, jak to dělá Nal se Záhadami archeologie. Co na to náš Popleta?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Matěji, to je od Vla Bi nabídka, kterou nelze odmítnout. :-))
      To je lepší nápad, než to rozesílat emailem pár známým.

      Vymazat
    2. No,
      náš Popleta je vždy dost mimo mísu, že? A tak se pro své klidné spaní nechá moudřejšími přesvědčit. Tedy - prosím - alespoň vás pár účastníků této debaty - počněte se již řadit.
      A, Vlabi, co to vlastně jsou ty živnostenské "tento" a daňové podávání čehosi? Pak hned to ú-četnictví, tiskopisy a finanční úřady? A proč taky pošta?
      Ale to, co mne žijícího téměř v lese nejvíce vyděsilo, byly ty skladovací prostory. Zvláště když si představím, jak by tam těch pár templářů, již vysvlečených z brně leželo věky. A lautr nikdo by je chudinky nechtěl. A natož s nima dělat něco tak pitomého, jako je ještě ke všemu číst, že? Matěj

      Vymazat
  4. Já se do fronty postavím velmi ráda :-). A taky mi to stačí v té elektronické podobě. Děkuji

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů