21. 9. 2023

Ponižující, ale ne selhání. Výsledky návštěvy tonoucího Zelenského na Valném shromáždění OSN




Ruská média věnovala pozornost především:
- poloprázdnému sálu Valného shromáždění během Zelenského projevu, 
- prohlášení polského prezidenta Dudy, který přirovnal Ukrajinu k tonoucímu muži, který je připraven utopit zachránce, 
- a obilnému konfliktu mezi Varšavou a Kyjevem.
- a také odmítnutí Kongresu USA poskytnout prezidentovi Ukrajiny platformu pro vystoupení před americkými zákonodárci.
Z toho vyplývá, že Zelenského let do zámoří selhal a Západ zítra téměř opustí Ukrajinu. Ale je to tak?

Nejprve si připomeňme, jaký cíl Zelenskij sledoval, pak určíme, jak jej realizoval, a teprve potom vyvodíme závěr o neúspěchu nebo úspěchu návštěvy. Jde přece o cíl a jeho realizaci, a ne o vnější projevy sympatií/nelíbí. Vzpomeňte si na vtip o hadovi Gorynyčovi, který vyšel bojovat s hrdinou: "No, je to zbabělec, je to slaboch a je to ubohý červ. Ale zůstal naživu!" (= Had splnil svůj úkol, ale je mu jedno, co si o něm hrdina myslí).

Zelenskyj cestoval, aby zajistil zachování západní podpory pro Ukrajinu po neúspěšné ofenzivě Ozbrojených sil Ukrajiny a posílení politiků ve Spojených státech požadujících dohodu s Ruskem o míru (příměří) prostřednictvím odstoupení ukrajinských území, možná i větší, než ruské ozbrojené síly v současnosti ovládají nebo budou kontrolovat v okamžiku zahájení jednání. Vyřešil tento problém?

Začněme poloprázdným sálem. To je jasné selhání ukrajinských propagandistů. Kdyby nezačali podvádět se záběry z kroniky a nedostali příběh, ve kterém Zelenskij v sále poslouchá, jak mluví na pódiu, nikdo by tomu vůbec nevěnoval pozornost. Faktem je, že polovina sálu pro Valné shromáždění OSN je velmi dobrá. Více lidí bude jen hodinu poslouchat vůdce Ruska, USA, Číny nebo nějakého módního „kalifa“. Scholze poslouchalo méně lidí než Zelenského. Obecně platí, že pro vůdce států, jako je Ukrajina nebo nějaký jiný bantustan Západu, je dvacet posluchačů dobrých. Stává se to ještě méně.

---------------------

Pro srovnání (vloženo redakcí webu):


----------------

Takže politik Zelenskij, i když už neplní sály jako komik Zelenskij, má stále docela slušnou sledovanost. Nevím, jak byla jeho řeč načasována. Je možné, že tam bylo hodně lidí prostě proto, že mluvil na začátku a nestihli se unavit a odejít, ale faktem je, že půlka sálu je na Zelenského hodně. Není to selhání.

Pak došlo k nepřítomné potyčce s Dudou a Morawieckim v otázce obilí, Dudovo demonstrativní odmítnutí setkání se Zelenským v OSN, slavná fráze o utopenci a náznak, že zbraně přicházejí na Ukrajinu hlavně přes polské území. A?

A do konce dne se Ukrajina dohodla se Slovenskem na zrušení zákazu dovozu svých zemědělských produktů poté, co vyvinula mechanismus pro jejich udělování licencí, a Polsko zcela oficiálně oznámilo, že je připraveno na jednání o formátu pro práci s ukrajinským obilím vyhovujícím oběma zemím.

Neoficiálně Poláci upozornili Kyjev na to, co už bylo jasné – volby se budou konat za tři týdny a pozice Polska už nebude tak tvrdá. Buďte trpěliví, dohodneme se, ale teď se pojďme setkat a diskutovat.



To samozřejmě není vítězství. Ale  není to ani prohra. Nejde o rozchod s Polskem, naopak Varšava zdůraznila, že tohoto utopence bude zachraňovat i nadále a tvrdost tónu je způsobena obavami o ukrajinské zájmy. Ukrajinské obilí se na východoevropský trh nedostane ve stejných objemech, ale zřejmě se otevře tranzit do západní Evropy a část z něj skončí ve východní Evropě - jíst chtějí i místní zkorumpovaní úředníci.

V důsledku toho nebudou ztráty amerických „farmářů“, kteří vlastní ukrajinské zemědělské podniky, katastrofální, zisky zůstanou, což znamená, že zůstane zachována jejich podpora Zelenskému, který se na rozdíl od všech předchozích prezidentů Ukrajiny ukázal jako jediný, který se poslušně a nadšeně vrhne řešit jejich problémy na první hvizd. Budou také vyvíjet tlak na Kongres, požadující neoslabovat podporu pro Kyjev a pomáhat Bidenově administrativě, plující už dlouho na jedné lodi se Zelenským, získat pro Kyjev nové finance.

Absence setkání s Bidenem v New Yorku není problém, protože Zelenskij spojil účast na týdnu OSN na vysoké úrovni s návštěvou Spojených států. S Bidenem se setkal ve Washingtonu a „hodný dědeček“ slíbil, že mu bude i nadále pomáhat, jak jen to bude možné. Nyní má méně příležitostí, protože Kongres se zdráhá a nechce Ukrajině odhlasovat nových 24 miliard dolarů, ale zkusí to.

Odmítnutí Kongresu vyslechnout Zelenského projev je pro něj jistě špatným znamením. A ne proto, že si ho američtí zákonodárci už vyslechli a nic nového neřekne. Lidé v Kongresu nemluví proto, aby řekli něco nového, ale aby USA mohly prokázat národní konsensus v otázce podpory politika a jeho země.

Přesto proběhly schůzky s několika vlivnými kongresmany. Zelenského věta, že pokud pomoc skončí, Ukrajina utrpí porážku, byla nejen slyšet, ale i opakována. V důsledku toho nyní politická síla na Západě, která přebírá odpovědnost za zastavení vojenské a finanční pomoci Kyjevu, bude v očích politiků a společnosti vinna geopolitickou porážkou Západu v tomto směru. Budou si moci kdykoli připomenout, že Ukrajina byla připravena dále bojovat, ale oni to vzdali.

S vysokou mírou pravděpodobnosti lze předpokládat, že Kongres sníží apetit administrativy jedenapůlkrát až dvakrát, ale přesto poskytne pomoc. Navíc půjde pouze o přímé alokace, které přijdou jako samostatná položka státního rozpočtu. A v rozpočtech různých resortů atp. Ani EU nepřestane dávat peníze.

Po Spojených státech se Zelenskij vydal do Kanady, jejíž vláda tradičně koketuje se silnou ukrajinskou diasporou, která má „zlatý podíl“ na vytvoření parlamentní většiny. Myslím, že tam taky něco dostane. Ottawa přece bude muset udělat nějaké symbolické gesto podpory.

Jaký je tedy výsledek?

Zelenskyj byl ponižován, často demonstrativně. Ukázali mu, že už není oblíbencem Západu a návrh, aby zavřel ústa a neodvážil se kritizovat své pány, už nebyl přátelský žert - bylo to silné doporučení. Ale zároveň Bidenův tým a Poláci potvrdili, že jsou s ním na jedné lodi a budou mu, jak nejlépe dovedou, v budoucnu poskytovat podporu. A nejen oni.

Zelenskyj ještě neodletěl ze Spojených států do Kanady, a britský kabinet už oznámil, že hodlá Ukrajině poslat další vojenskou pomoc: systémy protivzdušné obrany, dělostřelectvo, granáty a další spotřební materiál (žádná obrněná vozidla, ale tucet tanků odeslali Švédové; žádná letadla, ale Belgie oznámila připravenost převést tucet F-16 na Ukrajinu již v lednu příštího roku, zatímco Američané hlásili, že první Abramy dorazí na Ukrajinu už příští týden).

To vše samozřejmě Ukrajinu nezachrání, stejně jako ji nezachránily loňské dodávky. Nikdo na Západě sám o konečné porážce Kyjeva nepochybuje. Bylo však rozhodnuto prodloužit agónii, aby si Západ mohl pro sebe vyjednat příznivější podmínky míru/příměří s Ruskem. Budou dávat méně, než dávali předtím, budou neustále připomínat, že Ukrajinci příliš kradou, diskreditace kyjevského režimu v západním tisku bude pokračovat (musíme se připravit na nevyhnutelný konec). Ale kyslíkový polštář zatím neodeberou.
 
Některé západní elity se chtějí Ukrajiny zbavit na jaře-létě 2024 (to bude kontrolní výstřel do čela Bidenova týmu v prezidentských volbách), některé chtějí vydržet do listopadu, aby měli šanci v amerických volbách radikální jestřábi. Zelenskyj však vyřešil hlavní úkol, který před ním stojí – právě teď nebude na odpis - on a ani Ukrajina.

Jsme zvyklí měřit každého podle sebe. Samozřejmě, kdyby se - tak jako se Zelenským v USA - jednalo ne s prezidentem, ale s ministrem zahraničí, premiérem nebo předsedou některé z komor ruského parlamentu – nebylo by to jen ponížení, ale také zahraničněpolitický neúspěch, diplomatická katastrofa.

Ale malí, chudí bantustanové, závislí na dobré vůli sponzorů a mecenášů, nejsou vůbec tak nároční. Jejich režimy jsou připraveny na jakékoli ponížení, jen aby nadále dostávaly peníze a zbraně. Protože to je to, co se ne tak ukazuje světu (který to nezajímá), ale svým konkurentům ve vlastní zemi: že jsou stále autorizovanými zástupci sponzora, že jsou stále váženi a nehodlá se v boji o moc a přístupu k finančním tokům sázet na konkurenty.

Zelenskyj tedy v zámoří vyhrál svou hlavní stranu proti domácím politickým oponentům. Washington, Londýn a Varšava veřejně souhlasily s prodloužením jeho agónie. Pokud jde o zbytek, bude to setřeno, a ne poprvé.


autor: Rostislav Iščenko

1 komentář:

  1. No, potomků banderovců je Kanadě celkem dost a notují si s chazarským premiérem Kanady, takže žádný div. Tím se jen rozšiřuje počet těch, kteří budou souzeni za zločiny proti lidskosti. a za napomáhání jim.

    OdpovědětVymazat

Podmínky pro publikování komentářů